×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се приготвят турските сарми с булгур


21 Декември 2024, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Плънката не е сложна, но изисква внимание към детайла

Турските сарми с булгур са популярно ястие, което впечатлява с баланса между фини подправки, леко кисел нюанс и приятната плътност на булгура. Но как да постигнем автентичен резултат у дома? В следващите редове ще научите стъпките, подправките и техниките за перфектни резултати.

Какво е типично за турските сарми и за какво да внимаваме?
Турските сарми често използват лозови листа или зелеви листа, но най-разпространени са тези с тънки и фини лозови листа. Булгурът добавя приятна текстура, подобна на тази на ориза, но с леко ядков нюанс. Именно булгурът отличава тези сарми от българските вариации, където се използва основно ориз.

При избора на булгур е добре да се спрете на фино смлян сорт, който се сварява по-бързо и не остава твърд. От ключово значение е и правилният подбор на подправки. Кимионът, сумакът, ментата (джодженът), лимоновият сок и зехтинът са комбинация, която ще ви отведе директно в сърцето на турската кухня.

Много важен е начинът на завиване на сармите. Лозовите листа трябва да са крехки и еластични, за да не се скъсат, но и достатъчно стегнати, за да задържат пълнежа. Когато са свити правилно, сармите запазват всички сокове и аромати вътре, а при разрязване се разкрива нежна, ароматна плънка.

Приготвяне стъпка по стъпка за перфектни резултати
За да постигнете автентичния вкус, отделете време за подготовка. Плънката не е сложна, но изисква внимание към детайла. Сваряването и задушаването на компонентите поетапно осигурява пълно насищане на ароматите. Крайният резултат е ястие, което можете да сервирате както топло, така и охладено – турските сарми са чудесни и за лека лятна вечеря, и за допълнение към празнична трапеза.

Необходими продукти:

Около 40-50 бр. лозови листа (може и консервирани, измити и накиснати)

1 ч.ч. фино смлян булгур
1 глава ситно накълцан лук
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч.л. кимион (смлян)
1 ч.л. суха мента (или джоджен)
1 ч.л. сумак (по желание, придава лека кисела нотка)
Сол и черен пипер на вкус
Сокът от 1/2 лимон
Около 50-60 мл зехтин (екстра върджин)
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз
Гореща вода или зеленчуков бульон за задушаване

Начин на приготвяне:

Подготовка на лозовите листа:

Ако използвате пресни лозови листа, ги бланширайте за кратко във вряща подсолена вода, докато омекнат.
Ако са консервирани, изплакнете ги обилно, за да отстраните излишната сол.
Оставете ги да се отцедят върху кухненска хартия.

Приготвяне на плънката:

Загрейте половината от зехтина в дълбок тиган и задушете лука и чесъна, докато омекнат и пуснат аромати.
Добавете булгура и разбъркайте няколко минути, за да се запържи леко.
Добавете кимиона, ментата, сумака (ако използвате), щипка сол и черен пипер. Разбъркайте, докато подправките се разнесат равномерно.
Долейте чаша гореща вода или бульон и гответе на слаб огън, докато булгурът набъбне, но все още не е напълно сварен. Течността трябва почти да се абсорбира.
Свалете от огъня и добавете магданоза, лимоновия сок и останалия зехтин. Опитайте на вкус и коригирайте подправките при нужда.

Свиване на сармите:

Поставете лозово листо върху дъска или чиния с гладката страна надолу. Дебелите жилки трябва да са от горната страна.
Сложете 1 ч.л. (или повече, според големината на листото) от плънката в средата.
Завийте първо двата странични края, след това долния и продължете да навивате плътно нагоре, докато получите стегнато малко рулце.

Подреждане и готвене:

На дъното на широка и ниска тенджера наредете няколко лозови листа, за да предотвратите залепване.
Подредете сармите плътно една до друга, може на няколко слоя.
Залейте с гореща вода или бульон, колкото леко да ги покрие, и сложете малка чиния или капак, по-малък от диаметъра на тенджерата, отгоре, за да не се развият.
Варете на слаб огън около 30-40 минути, докато булгурът се свари напълно, а листата станат крехки.
Турските сарми с булгур са ястие, което изисква малко повече време и внимание, но крайният резултат винаги си заслужава. Богатите подправки, финият аромат на лозовите листа и приятната плътност на булгура създават хармоничен вкус, който впечатлява и най-взискателните гости.

Добър апетит!
 


В категории: Вкусно


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Fakman
22.12.2024 12:00:14
1
1
4e te qdat li sarmi tea balaci
1.
Турски тираджия
22.12.2024 07:28:13
1
1
Приготвят се като останалите сарми като преди да се.сложат във фурната домакинята прави турска чекия на мъжъ си ако нема цици се вика комшийката
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бисквитки с парченца шоколад и портокалова кора Бисквитки с парченца шоколад и портокалова кора Ето как да ги приготвите Първи подробности за жената, намерена в гребния канал Първи подробности за жената, намерена в гребния канал Предстои аутопсия да изясни точните причини за настъпилата смърт Автомобил се вряза в кафе-закусвалня Автомобил се вряза в кафе-закусвалня Колата помете маси и столове, няма пострадали Три шампионски титли за състезателите на ШК „Бургас-64“ в Приморско Три шампионски титли за състезателите на ШК „Бургас-64“ в Приморско Гросмайсторите Мартин Петров, Борис Чаталбашев, Радослав Димитров и Васил Спасов изведоха бургаския тим до републиканския връх в класическия, ускорения и блиц шахмата Започна последният етап от реконструкцията на булевард "Ал. Стамболийски" в София Започна последният етап от реконструкцията на булевард "Ал. Стамболийски" в София Крайната точка е натовареното кръстовище с бул. "Константин Величков" Това ли е собственикът на ултраскъпото Ламборгини, което се размаза във Варна Това ли е собственикът на ултраскъпото Ламборгини, което се размаза във Варна Досега бе известно само, че е шофирал 56-годишен мъж Извадиха труп от Гребния канал в Пловдив Извадиха труп от Гребния канал в Пловдив Полицията отцепи района, съдебни медици ще нищят какво точно се е случило Десетият юбилеен футболен турнир за купата на „БМФ Порт Бургас” ще се проведе на 18 октомври Десетият юбилеен футболен турнир за купата на „БМФ Порт Бургас” ще се проведе на 18 октомври Тази година спортната надпревара ще се състои под мотото ”Голямата победа е извън терена - живей отговорно”   В България е арестуван руснак за опустошителния взрив в Бейрут през 2020 г. В България е арестуван руснак за опустошителния взрив в Бейрут през 2020 г. Игор Гречушкин пристигнал у нас с полет от Кипър Областният управител на Разград даже не разбрал, че присъства на събитие на ДПС Ново начало Областният управител на Разград даже не разбрал, че присъства на събитие на ДПС Ново начало Не отказвам никъде да ходя - в читалища, сборове. Няма значение коя партия го е организирала. Като областен управител не деля хората на етноси, на политическа принадлежност или на фенове на даден отбор, обясни той
Тръмп завежда дело за клевета срещу New York Times за 15 млрд. долара Тръмп завежда дело за клевета срещу New York Times за 15 млрд. долара Президентът на САЩ обвини вестника в лъжи за него, семейството му и бизнеса му Пияни тийнейджъри уринираха в супа, глобиха ги Пияни тийнейджъри уринираха в супа, глобиха ги Скандалът разтърси най-голямата верига за хот пот – съдът в Шанхай обяви родителите на младежите за отговорни Израел започна сухопътна офанзива в Газа Израел започна сухопътна офанзива в Газа "Газа гори", каза израелският министър на отбраната Украинец отиде в Русия да снима филми за възрастни, последва го тежка съдба Украинец отиде в Русия да снима филми за възрастни, последва го тежка съдба За 5 години той не получи документи за пребиваване в РФ, сега е зад решетките Учителка съблазни ученик, ще лежи в затвора Учителка съблазни ученик, ще лежи в затвора Драма отвъд океана Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия Макар да се отказа от политическата сцена, той обеща да продължи да работи за доброто на страната Как родителите изпращат първолаците в Япония Как родителите изпращат първолаците в Япония Ако и у нас децата поемаха към училище с подобно възпитание, нямаше да произвеждаме зрелостници като пораснали магарета Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро Цените са доста приемливи и всеки може да намери продукти по джоба му Гражданската война, която Западът не иска да повярва, че идва Гражданската война, която Западът не иска да повярва, че идва Безконтролната имиграция, икономическата стагнация и загубата на доверие в политиците неминуемо радикализират народа 20-годишен работник пострада при инцидент в ТЕЦ Бобов дол 20-годишен работник пострада при инцидент в ТЕЦ Бобов дол Младият работник е настанен в столична болница с втора степен изгаряния на левия крак
Володимир ЗЕЛЕНСКИ Володимир ЗЕЛЕНСКИ Руската атака срещу Полша е подобна на събитията в Крим Виц на деня Виц на деня - Защо майсторите се заглеждат в силиконовите бюстове?
- Защото изчисляват, колко душ кабини щяха да уплътнят с толкова материал
Виц на деня Виц на деня - Тя все ми викаше "Никакъв с*кс до сватбата!"
- И какво стана?
- Какво ли... срамна сцена в ритуалната зала!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Аз не съм на възраст, в която несъзнателно правя глупости. Аз съм на възраст, в която те се вършат осъзнато и с удоволствие!“ – Марк Твен
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори