×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С евтин PR-трик бургаският кмет не може да спре ромския блок


С евтин PR-трик бургаският кмет не може да спре ромския блок
Христиан Митев
Тема в развитие
виж още
скрий
13 Март 2012, Вторник, 17:16 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Не Димитър Николов, а Общинският съвет решава къде и какво ще се строи, ще видим мнозинството около ГЕРБ как ще реагира на нашата докладна да спасим Меден рудник

Намеренията на Община Бургас да строи социален блок в най-многолюдния бургаски комплекс „Меден рудник” буквално разпали настроенията там, заради страхове да не се превърне в ново циганско гето. Повод за бурния дебат в Бургас стана предложение на общинската администрация да кандидатства с проект по оперативна програма „Регионално развитие” за безвъзмездно финансиране за изграждане на съвременни жилища за настаняване на уязвими малцинствени, социално слаби и други неравностойни групи. В докладна записка на зам. кмета по евроинтеграция Атанаска Николова, която беше подкрепена от управляващото мнозинство около ГЕРБ в местния парламент, беше посочено, че идеята е в тези апартаменти да се настаняват бездомни хора или такива, които живеят при много лоши битови условия, непълнолетни родители, многолюдни семейства, семейства с деца с влошено здраве или увреждания, както и такива, за които има риск да изпаднат в крайна бедност. Тези условия обаче веднага предизвикаха подозрение у съветниците от Национален фронт за спасение на България (НФСБ), тъй като на подобно описание най-често отговарят именно циганите. След бурна среща, състояла се в ж.к. „Меден рудник” миналата седмица, община Бургас излезе със съобщение до медиите, че администрацията се отказва от този проект.

- Г-н Митев, строителството на социалния блок в ж.к. „Меден рудник” беше тема, която групата на НФСБ в местния парламент раздуха като обяви, че той ще се превърне в ново циганско гето. Това можеше да ви донесе политически дивиденти през следващите месеци като насочи публичното внимание към вас. Кметът Димитър Николов не ви ли парира изненадващо с публичното съобщение, че общината се отказва от проекта за изграждането на сградата?

- 
Няма решение на Общинския съвет, с което този проект да се спира и дори няма внесена докладна записка по този въпрос, нито от кмета Димитър Николов, нито пък от някой от заместниците му. Заявлението на кмета Николов, макар и направено публично засега е само PR, не отменя автоматично работата по подготовка на строителството. Трябва да има изрично решение на местния парламент. Засега има предложение с проект за решение общината да се откаже да кандидатства по този проект, внесено от групата на НФСБ. Ние обаче не знаем дали управляващото мнозинство няма да използва процедурни хватки, за да я отклони и да не влезе в дневния ред на предстоящата сесия.

-
В случай, че блокът не бъде построен няма ли да се чувствате виновни, че лишавате от възможност за някаква социална помощ млади бургаски семейства, които да бъдат настанявани в общинско жилище?

- Ако се приеме решение да се спре строителството на този блок – няма да се стигне да там, че да се навреди на младите български семейства, защото голяма част от тях не отговарят на писаните критерии за лица, които да ползват социални придобивки. Дори да пренебрегнем, че в критериите за хората, които ще бъдат настанявани в този блок е записано, че те ще са представители на малцинствени групи, пак няма нормални български семейства, които да покрият останалите изисквания. Това се вижда и от справка с правилника за приложението на Закона за социалното подпомагане, според който на практика е много трудно на практика българи да попаднат в тази група социално уязвими граждани, за които става дума в този проект.

-
Но не е ли възможно това да са изписани критерии само за да могат да бъдат спечелени парите за строителството, а по-късно настаняването на хора да стане по изисквания, определени от Общинския съвет?

- Когато се взема едно решение се гледат мотивите към него. Към тази докладна записка обясненията бяха оскъдни и бяха изброени няколко групи лица сред които малцинствени, социално уязвими, както и малолетни родители и т.н. Аз няма как да гадая какво би се случило в бъдеще, след като вече такова решение е гласувано. Ако бъде създадена комисия, която да определя после изискванията – добре, но това вече е въпрос на нещо неясно в бъдещето, което няма нищо общо с конкретния блок и дали решението за строителството ще остане в сила или ще бъде отменено. Не можем да разчитаме на някакви устни уверения, предполагаеми действия или обещания в бъдеще време. Няма как да подкрепим решение, което е зададено общо и с което няма да бъдат защитени интересите на гражданите в „Меден рудник” и като цяло на община Бургас.

-
Ако вашата докладна записка бъде отхвърлена – ще се превърне ли социалния блок в взривоопасна тема така, както се случи със строителството на джамията преди две години?

- 
Ако нашата докладна записка не бъде включена за гледане на предстоящата сесия , това естествено ще доведе до нагорещяване на страстите в Общинския съвет. Зависи дали кметът ще си удържи на думата и дали мнозинството, което му е подвластно, ще го подкрепи. Не сме обмисляли все още някакви конкретни прояви, но  ще предприемем съответните действия, защото ние сме категорично против създаване на напрежение в „Меден рудник”.

В категории: Бургас


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
26
Коментара по темата
26.
котленски циганин
16.03.2012 13:09:32
0
0
Ми, щом ма каните - ще дойда!
25.
до всички
15.03.2012 19:13:00
0
0
Какво предлагате,скъпи ми съграждани?Кмета се изложи много на събранието не трябваше да се връзва на скатаджий Голям номер му погодиха,но възможно е това да е част от играта Големи цигани ,ама котленски не бургаски!!!!!
24.
Ирод - до 21
14.03.2012 18:04:57
1
3
Какви 2000 години, какви безродници? Не е ли време най-накрая някой обективно да си прочете историята? Като ученик ми пишеха двойки понеже подлагах на съмнение всякакви идиотии от рода "българи нямат загуба на бойно поле" и "българи са направили първата бомбардирова" - пълни простотии са това. Ами на Борис I глупостите - и с това ли да се гордея? Питах си учителката с какво е по-различен въпросният касапин изклал стотици мъже, жени, деца и т.н. защото не са се отказвали от вярата на бащите си от турците, които са налагали впоследствие исляма? И приемането на днешната ни азбука не ни ли е отделило всъщност от Европа? Как ще отговориш на тези въпроси?

Колкото днешна Гърция има нещо общо с древна Елада, толкова и днешна България им общо с Аспаруховата България. Същите сме като Македонците - и тяхната днешна Македония има точно толкова общо с онази на Александър Велики. Колкото си по-малък и незначителен, толкова са ти по-големи комплексите.

Общото е, че и в трите страни живеят неуки, мързеливи и комплексирани хора, които търсят под вола теле за да се изкарат по-значими.

За какво да се гордея, че съм Българин - дай ми 10 факта и аз ще ти изкарам по 5 за всеки от тях, от които да ме е срам. В последните 100 години какво сме направили, с което да се гордеем?

Живял съм в доста различни страни и в повечето случаи съм се срамувал от останалите българи около мен. Как ни пуснаха в европейския съюз изобщо не знам - по-манталитет сме същите мизерници като турците. Ако София беше голяма колкото Истанбул щеше да е 2 пъти по-голяма кочина от него! В чужбина ни слагат наравно с турците, понеже като тях не искаме да се интегрираме и да спазваме правилата, а да си живеем по Ганьовски - "БУЛГАР, БУЛГАР - пущи химна!"

На всички патриотари от НФСБ пожелавам да поживеят 1-2 години в някоя бяла държава, да работят нормална работа, да живеят сред нормални хора, които се поздравяват и усмихват по улиците и след това като мен да се завърнат и да се мъчат да живеят в такова общество.

В повечето големи държави, в които съм бил такъв ти патриотизъм няма! Те хората си знаят какви са без да е нужно да се тупат в гърдите!
23.
m`da
14.03.2012 15:11:57
0
1
И строежа ви крив колкото и правописа, само дето бъркате ината с размисъл. Даааа, я ... (колко още "а" трябва да напишеш - да се убедиш в собствената си правота. Замислил се, та го заболяла главицата ...
22.
daaaaa
14.03.2012 14:29:02
1
1
НФСИБЪТУ ЗА ТЯХ ЩЕ ГО ПОСТРОИМ ТОЗИ БЛОК--СЕГА В М РУДНИК И АКО ПРОРАБОТИ И В ЦЯЛАТА СТРАНА-ТЕ ИМАТ НАИ ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ТАКИВА БЛОКОВЕ-ЗАМИСЛЕТЕ СЕ НФСИБЕЕИЦИ И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ САМ ПРАВ
21.
5+повече
14.03.2012 14:11:12
1
1
@ИРОД: Не става дума за 5 лв. ами за много повече, които няма да отидат за социални нужди, вервай ми. За всички безродници, може и да са "некви химнове", обаче за гражданите на страните, които наистина уважават себе си - това не е нещо малоумно, напротив считат за идиоти тези, които не го разбират (ИЛИ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ НЕ РАЗБИРАТ). Почетни граждани на килограм не предлагаха от НФСБ, а от администрацията на кмета - който иска може да го провери в електронната страница. За паметниците да не говорим, понеже Альоша продължава да определя бургаския пейзаж, скъпи демократи. А държавата Македония не съществува вече от 2000 години, нещо си проспал часовете по история.
20.
Ирод - до 13
14.03.2012 13:44:06
1
3
Какви платени подлоги, какви 5 лева :-)

Досега единственото, което съм видял да свършат Валери Симеонов и компанията му в местния парламент е да губят време с разни малоумни изпълнения (касетофони, химнове...), да разлайват кучетата и да предлагат почетни граждани и паметници. Те за друго и не стават - като им видиш платформата - патриотична партия - по-зле са и от македонците. Ако ги оставят да си развяват байрака ще стане точно като в Македония - паметници много - за друго пари няма!

Дъвчат едни и същи банални глупости от години. Сега ще си запишат на сметката и загубата на едни пари.

Далеч съм от мисълта, че всичко около този "социален" блок е перфектно - има си и фирма, която трябваше да го изпълни, и човек, който да прибере комисионните и т.н.

Важното е, че в края щеше да го има и няколко семейства в нужда щяха да намерят поне временно решение.

За мен това си е откровенна манипулация и НФСБ би трябвало да се срамуват.
19.
nekoi saobrazeniq
14.03.2012 13:18:27
1
1
Много правилно - ще го наричаме блок "Бакарди" за ваш кеф. И трябва вие социалноориентирани мислители да обясните също на хората от М. рудник, защо ги наричате малоумници, че дори и не им признавате правото да живеят в града в нормална среда за живеене. До мислител15: "После и в града." - това беше много сладко !
18.
Petko
14.03.2012 13:05:00
1
1
Stiga ste go nari4ali "romskiqt blok"

Samo izkrivqvate horskoto mnenie.

Zaradi vas hora koito se nujdaqt 6te stradat.
17.
Niakoi deto "nerazbira"
14.03.2012 13:00:56
1
3
Tova koeto napraviha horata ot M Rudnik na tova sybranie i teq maloumnici ot NFSB e ujasno.

Na tqh ne trqbva da im se dava da razsujdavat mnogo mnogo.

Zashtoto ako gi slushahme sega vse oshte shtqha da umirat v lineikata po putq za bolnicata koiato ne iskaha v zadrustvaneto na svetofara zashtoto nqmashe da ima i detelina protiv koqto neka da napomnq na horata s kusa pamet NFSB i skat bqha protiv i za dvete neshta.
16.
Been there done that
14.03.2012 12:52:35
1
5
Аз само немога да разбера, защо млади хора се оставят да им промиват мозъците?!?

Ако някой си беше направил труда да прочете заданието на проекта щеше да разбере че това няма да е както скат писаха "цигански блок".

В него щяяха да се настаняват хора с различни проблеми.

На първите етажи-инвалиди и хора с трудна мобилност в апартаменти напълно обурудвани за техните нужди

Апартаменти за самотни майки

Апартаменти за глухи и слепи хора-напълно обурудвани за обитателите им

В единствената група апартаменти в която си представям да бъдат настанени най-много 3-4 цигански семейства от забележете 52 апартамента. Това биха били за многодетните семейства и то не в никакъв случай казано че са предназначени за цигани.

Можеби и апартаментите за социализиране на на хората излязли от домове за деца лишени от родителска грижа. Подчертавам това са хора с професия и работно място.

Ако някой се интересува с удоволствие бих му изпратил заданието за блока само да остви е-маи

Надявам се само сега господата от НФСБ да обяснят на българката майка с 4 деца и починал съпруг защо няма да и построят апартамент.
15.
До 14
14.03.2012 12:11:42
1
1
Точно така , във всеки квартал трябва да имо по един такъв блок, затова трябва да се започне от най-глемия и нов квартал - Меден рудник.
После и в града.
14.
@Ирод
14.03.2012 10:58:28
1
1
Ех, разбираемо е, че истината винаги боли, затова платените подлоги веднага се възбудиха, и почнаха да хулят и ръсят простотийки. Не се хабете, по-кротко давайте - утре и във вашия квартал ще построят един модерен интегиран блок.
13.
@Ирод
14.03.2012 10:58:26
1
1
Ех, разбираемо е, че истината винаги боли, затова платените подлоги веднага се възбудиха, и почнаха да хулят и ръсят простотийки. Не се хабете, по-кротко давайте - утре и във вашия квартал ще построят един модерен интегиран блок.
12.
Ирод
14.03.2012 10:33:03
2
4
Разбираемо е, че правите реверанси на НФСБ, които според мен са сбирщина малоумници, но поне дайте и другата гледна точка. Не че защитавам герберите, но в случая има рядко единомислие между повечето политически сили, с изключение на природно тъпите расисти и манипулаторите, които ги водят за носа.
11.
Lilto
14.03.2012 08:40:00
1
0
Abe shto nego postroqt do solnizite ili v komulka.V Meden rudnik dostatechno e tqsno ot tolkovo mnogo kooperazi a i mangita ne ni trqbvat.
DO NOMER 5 golqm zarvul i selenin.
10.
Банди оформяме?
13.03.2012 22:52:51
0
3
Да, бе Меден рудник щели да спасяват? Т0ози изцъкледия ли ще води спасителната група? Да си сложа и аз очилата?
9.
карабаирски мангал
13.03.2012 21:05:25
3
9
аве,шпинги общински ЩО НЕ ГО ПОСТРОИТЕ НА КОДЖАКАФАЛИЙСКОТО МЯСТО И БЕЗ ТВА ЗА ТВА Е ДАДЕНО НА ГРАДА ,ЗА БЕДНЯЦИ ДА ЖИВЕЯТ ТАМ
8.
НФСБ
13.03.2012 21:03:55
2
5
Н / неличими /Ф/ фобии / С /на социопатите/ Б / в българия-нали са национално представени/
7.
Общински съветник
13.03.2012 20:54:28
2
3
Тази маймунка с къса памет много бързо забравя или манипулира хората. Ще Ви покажа решение на Общински съвет от 31,01,2012г в което е взето решение единстено и само член на НФСБ да бъде в комисията. - ДОКЛАДНА ЗАПИСКА 38 38. Докладна записка от Снежина Минчева Маджарова – Председател на Общински съвет относно: Определяне на представител от Общински съвет – Бургас за участие в работна група по проектно предложение „Социални жилища – модел за социално включване”, с което Община Бургас ще кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, схема за безвъзмездна финансова помощ BG161РО001/1.2-02/2011 „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение” и проектно предложение за допълващи интервенции по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.

РЕШЕНИЕ:

Избира общинския съветник Георги Дражев Атанасов за представител в работна група по проектно предложение „Социални жилища – модел за социално включване”, с което Община Бургас ще кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, схема за безвъзмездна финансова помощ BG161РО001/1.2-02/2011 „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение” и проектно предложение за допълващи интервенции по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.
6.
Туземец
13.03.2012 20:43:15
3
7
Ми то М. Рудник от самото начало е предвидено за гето. Ко подскачате?
5.
do N 4 bai hui
13.03.2012 20:07:44
10
4
ДО ВАС ЩЕ ГО ПОСТРОЯТ ЧЕ ПО ВИ ОТИВА-ТАМ Е КВАРТАЛА НА МАНГАЛИТЕ-КО ДА ЦАПАМЕ ГРАДА-ТАМ И БЕЗ ТОВА СТЕ ИМ СВИКНАЛИ 100 МАНГАЛА ОТГОРЕ 100 ОТ ДОЛУ СЕ ТАЯ БРАТ
4.
бай хуй до №2
13.03.2012 19:12:56
3
6
построй си го до вас бе,кавал смотан!
3.
м-рудничар
13.03.2012 17:37:52
4
7
Ами кмета и кликата около него, като имат толкова голямо желание за подобен блок, нека му намерят място в к-с Лазур, някъде около ул.Абоба...
2.
Общ Съветник
13.03.2012 17:37:36
11
5
МЕДЕН РУДНИК ИМА НУЖДА ОТ ТАКЪВ ДОМ -ще гласувам - ЗА
1.
Дарт Мол
13.03.2012 17:34:01
2
8
Тези "спасители" на Меден Рудник през предишния мандат замалко да оставят най-големия бургаски квартал без транспортна детелина , ако пак беше минала една тяхна докладна.Жалки популисти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори