×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Бургас се отказа от социалния блок


Община Бургас се отказа от социалния блок
Хората ликуваха, когато кмета Николов каза, че няма да строи блока за нуждаещи се
Тема в развитие
виж още
скрий
08 Март 2012, Четвъртък, 12:47 ч.

Уважавам мнението на моите съграждани от „Меден рудник”, въпреки че не съм съгласен с него, каза Николов
 
„Социален блок няма да има. Уважавам мнението на моите съграждани от „Меден рудник”, въпреки че не съм съгласен с него. Не съм от тези политици, които използват етническата карта за извличане на дивиденти и няма да допусна такъв тип напрежение. Направихме много за „Меден рудник” и продължаваме да правим, но съжалявам за тази пропусната възможност да увеличим общинския жилищен фонд с европейски средства. Искам предварително да се извиня на десетките семейства, които идват в приемния ми ден с молба за настаняване в общинско жилище, че не успяхме да осигурим за тях тази допълнителна възможност”.

Това заяви кметът Димитър Николов при вчерашното обществено обсъждане на проекта „Социални жилища – модел за социално включване” (виж видеоматериала), съобщиха от общинския пресцентър. Община Бургас го спечели в конкуренция с 30 други български общини и със средствата по него можеше да бъде изградена многофамилна жилищна сграда с капацитет 52 апартамента. Идеята беше те да се ползват от млади семейства без собствен дом, чакащи от години настаняване в общинско жилище, от хора с увреждания и многодетни майки, от самотни пенсионери. Никъде в проекта не беше заложен етническият принцип за настаняване. За осъществяването на проекта бяха заложени 8,5 млн, лв., като 4 млн. - за строителството на модерната жилищна сграда, а останалите 4,5 млн. лв. – за обучения, социални асистенти, професионална квалификация и др.

„Европейските ни партньори също изразиха днес мнение, че не си заслужава да се влагат европейски средства, ако те предизвикват омраза, ненавист и конфликт между хората. Сроковете не ни позволяват да търсим друго място, където да се реализира този проект“, каза още Николов. Повод за думите му са изразените снощи намерения на гражданите за протести и граждански неподчинения против реализацията на проекта с предубеждението, че ще бъде ромски.

Според Николов, хората не са виновни, защото са били манипулирани на етническа тема от политици в местния парламент.

Никой не пожела да чуе аргументите в подкрепа на проекта, а те бяха следните:

В момента общинският жилищен фонд е изцяло запълнен. Млади семейства и хора, изпаднали в критична ситуация без покрив над главата, чакат с години, докато се настанят в общинско жилище. В същото време кризата не позволява на Община Бургас да строи със собствени средства нови жилищни кооперации.

Настаняването в социалния блок щеше да става по специални критерии. Щяха да бъдат одобрени хора, на които да се даде шанс да „стъпят на крака“, а не социални паразити, които не проявяват никаква активност и отговорност към живота си.

Избраното място беше в близост до училище и детска градина, защото едно от условията за настаняване щеше да е децата на съответните семейства да бъдат добри ученици и да ходят редовно на училище.

За разлика от останалите блокове в района, в които апартаментите са частна собственост и при конфликти между съседи е невъзможно Общината да се меси, в този кметската администрация щеше да има възможност да контролира и наказва безсъвестните стопани.

Апартаментите в социалния блок щяха да бъдат оборотни. Настанените в тях щяха да ги обитават по няколко години, докато си намерят работа и си стъпят на краката, а после да ги отстъпват на други нуждаещи се.



В категории: Бургас


24
Коментара по темата
24.
Been there done that
15.03.2012 11:47:48
0
0
Do plqva

Не виждам нищо лошо в копи пейста. Целта ми е това което съм написъл да стигне до пвече хора. Ако теб те дразни и си го чел вече не го чети. И вместо да ме опрекваш че съм постнал мнението си и в двете стати напши с какво по точно не си съгласен от това което съм написъл.

А що се отнася до това че все едно и също излиза-няма как с копи пейст да излезе нещо друго, по принцип това е идеятя на функцията.

Темата за гънките не смятам дори да я коментирам.
23.
plqva
14.03.2012 16:20:35
1
0
Ex вие, фарисеи социалнозагрижени, от статия на статия прехвръквате, копи-пейста за нищо го нямате, смело себе си цитирате. Мислители големи сте - една мисъл през три гънки премисляте - ха, пак същата излиза ...Що така?
22.
Been there done that
14.03.2012 13:10:44
0
0
Аз само немога да разбера, защо млади хора се оставят да им промиват мозъците?!?

Ако някой си беше направил труда да прочете заданието на проекта щеше да разбере че това няма да е както скат писаха "цигански блок".

В него щяяха да се настаняват хора с различни проблеми.

На първите етажи-инвалиди и хора с трудна мобилност в апартаменти напълно обурудвани за техните нужди

Апартаменти за самотни майки

Апартаменти за глухи и слепи хора-напълно обурудвани за обитателите им

В единствената група апартаменти в която си представям да бъдат настанени най-много 3-4 цигански семейства от забележете 52 апартамента. Това биха били за многодетните семейства и то не в никакъв случай казано че са предназначени за цигани.

Можеби и апартаментите за социализиране на на хората излязли от домове за деца лишени от родителска грижа. Подчертавам това са хора с професия и работно място.

Ако някой се интересува с удоволствие бих му изпратил заданието за блока само да остви е-маи

Надявам се само сега господата от НФСБ да обяснят на българката майка с 4 деца и починал съпруг защо няма да и построят апартамент.
21.
до К.
09.03.2012 12:45:49
1
2
К., приятелю/ко, как смееш да караш хората да мислят!? на тях така си им е добре и комфортно на душата- те само чувстват: живеят си в страх, опасения, мрънкане, недоволство, завист, алчност...нали, за да мислиш трябват усилия! а усилието ражда напрежение, напрежението носи инфаркти...и ти К., с твоето неразумно предложение хората да "мислят", искаш да ги докараш до инфаркти!...а комшийката, е пичка, в смисъл готин пич, ама в женски род...
20.
К.
09.03.2012 11:23:54
1
2
Точно пред моята тераса щеше да бъде построен блока, комшийке, ама това не ми затруднява мисленето в никакъв случай. Как бе, кифло, ще заложиш в предизборната си програма неспечелен проект? А относно бързото отказване- мислиш ли, че бързо става да подготвиш наново документация за друга локация? М? А, или може би мислиш, че не текат срокове?
19.
Комшийка
09.03.2012 06:56:06
5
1
На всички ви е много лесно да коментирате защото блока няма да бъде построен пред вашата тераса,а пред нашата.И найстина трябва да благодарите на тези хора,защото те излязоха вместо вас.Като кмета толкова искаше тези пари за Бургас,защо толкова бързо се отказа от тях,да го беше заложил в предизборната си програма,може би щеше да спечели по-голям електорат.Така ли не се намери някое общинско място в цял Бургас,а точно на още едно зелено крадратче да се излее бетон.
18.
bilgarin
08.03.2012 22:26:16
0
3
ABE KAKVOTO I DA NAPRAVISH ZA BILGARINA TOI PAK E NEBLAGODAREN .......TEQ OT TELEVIZIQ CKAT MANIPULIRAT HORAT KATO EDVALINE IM VNUSHAVAT CE SHTE STANE VOINA V BG.VSE NESHTO NEDOVOLNI VSE NESHTO NEIM HARESVA ,REVAT PO CQL DEN CE NAMALO RABOTA ,ATE DORI NEEQ TARSQT .A TEZI KATO GI GLEDAH V ZALATA VSICKI BQHA OT VISHISTI NAGORE.ELEMENTARNA KULTURA NQMAHA DA IZLUSHAT KAKVO SHTE KAJE KMETA. A SAMO SE NADGOVARQT EDIN DRUG.POSLE PAK SHTE SA NERAZBRALI ...
17.
избирател
08.03.2012 22:13:40
0
4
поредната проява на гадния български манталитет...когато видим да бият човек на улицата, се отдръпваме, за да не се месим- чуждата съдба не ни е грижа. само дето пилешкият ни мозък вече десетки години не осъзнава, че съдбите на всички нас са свързани, по простата причина, че живеем на едно място...огромното количество комплексарщина, тесногръдие, необразованост, страх, завист, ни карат да постъпваме като 300-те...но не ония от миналото, а днешните...а те милите са достйни за съжаление, защото не осъзнават, че дескриминираха българските си съгражданите...и за да убият бълхата, изгориха целия юрган.
16.
прости герберасти
08.03.2012 21:01:08
2
2
Митьо фафлата си е далавераджия цял живот,ако ядеш от неговата ръка може и да го обичаш-НО ДОКАТО ИМАШ ИНТЕРЕС ще е безкористната ти "любов".И не говори от множествено число-глутницата около него обичате само себе си и личната си изгода,независимо кой ви я дава хаха А тези хора са собственици разбира се че ще ги питаш когато на обща съседна земя им натрисаш миризливи сополиви гнусни и крадливи мангали
15.
народе
08.03.2012 20:39:16
1
0
Прости хора
14.
тцтцтц
08.03.2012 20:33:32
2
2
Конфликт на интереси...но ние си обичаме кмета,някой пак си изми ръцете с него.Това ,че е кмет не значи ,че всичко зависи от него!!! А на тези пък от Меден Рудник какъв им е проблема??? Това,че живеят там,не означава,че комплекса е техен,щом има общинска площ,ще се ползва по предназначение както се сметне за добре.ЕЕЕе,аман от недоволни,дано само на тях да не им се наложи един ден да чакат за общинско жилище,че да видят тогава какво е да си на улицата( не говоря за циганите,на които им плащаме тока)
13.
Доктор Дре
08.03.2012 19:33:20
2
3
1. какъв е проблемът на кмета - като е толкова важен този проект, хееее баири във Ветрен /където живее той/ бол, да си го построи там ;
2. не обиждайте хората, като ги обвинявате че са манипулирани, хората не са чак толкова прости и ограничени да не могат сами да преценят и разсъждават, тези приказки за манипулации са самите те манипулативни и брутални към хората, не така ;
3. след като проектът е толкова "изгоден" /за мангалите/ защо цялата община се е изсипала да манипулира хората за изгодата и да се пънат така упорито като кокичка на г.з ??


Малко въпросчета, кой ще отговори на тях?
12.
Буразлия
08.03.2012 19:19:56
1
4
Цялата история ми прилича на една друга случка отпреди 2-3 години.Тогава една холандска баронеса яростен защитник на определен етнос,категорично отказа да живее в подарената и колиба в центъра на квартал пълен с жители на този етнос.
И сега ситуацията е такава.Всички вкупом тръгнаха да обиждат жителите на най-големия ни комплекс,но съм на 100 % убеден,че ако този блок беше построен пред техните входни врати и прозорци,щяха да реагират по същият начин.
Както мъдро е казал народа:"На чужд гръб и 100 тояги са малко"
11.
кънчо
08.03.2012 17:59:50
0
5
кременче и аэ искам свирка.аман от герберасти.
10.
OHO BOHO
08.03.2012 17:52:52
0
5
ХОРАТА НЕ ИСКАТ ТОЭИ БЛОК.ЭАЩО ПАПАГАЛИТЕ ОТ ГЕРБ ПОЛУДЯВАТ И ХУКВАТ ДА ПРАВЯТ СВИРКИ НА БАСТУНА.ОСТАВЕТЕ ТАЭИ РАБОТА НА КРЕМЕНА КАРЛОВА.
9.
Ванка
08.03.2012 17:13:04
3
1
Кмета Димитър Николов е БЛАГОГОДНИК по призвание, не го обиждайте по този елементарен начин хасекийци.... не Ви отива, за това което досега сте получили.... едва ли не даром.
8.
Дарт Мол
08.03.2012 16:07:51
3
6
Съжалявам , когато ГРАЖДАНИ на град Бургас се оставят да бъдат елементарно манипулирани от "корифейте" от СКАТ . Общината иска да строи общински жилища за социално слаби с осигурено финансиране по европрограма , а ГРАЖДАНИТЕ на ж-к"Меден Рудник" не щат и да чуят.Будната им гражданска съвест не им пречеше , когато години наред обсебваха общински земи и си поставяха грозните ламаринени и панелни гаражи и бяха превърнали квартала си в гето.Човек може да излезе от селото , но селото от човека НИКОГА.
7.
жалко
08.03.2012 14:03:18
6
7
Няма такъв ЦИРК!!! Сега тези протестиращи дано спят спокойно, като знаят, че са прецакали хора изпаднали в нужда... "
6.
Dechi
08.03.2012 13:58:42
6
5
Abe maloumnici takiva kakvo pliuete horata koito jiveqt v Meden Rudnik neiskali tozi blok da bude napraven v Meden rudnik ami neiskat ot kato iskat tolkova ob6tinata dago napravqt mi neka dago napravqt n adrugo mqsto b grada kakvo tolkova ot evro saiuza sigorno iskat v meden rudnik dago napravqt da ama ne 6tom tolkova mileqt za tozi blok ima sumati drugi svobodni mesta kakvo obijdate po forumite i rugaete jitelite na meden rudnik molqvise budete po kulturni po sdarjani a zatova che ima6e 2-3 jiteli na kvartala koito neiskaha dase stroi bolnicata neoznachava che vsichki ostanali neq iskaha bolnicata ne pi6ete nebivalici.
5.
скръц
08.03.2012 13:49:14
8
4
абе философи форумни смешни
живях 15 години в меден ръдник, 7 от тях учих в "Константин петканов", бившето "Димитър Благоев"

НЯМА друго място в града, където да се построи БЛОК, близо до ДЕТСКА ГРАДИНА и УЧИЛИЩЕ.
Това е ПЕРФЕКТНОТО МЕСТО за СЕМЕЙСТВА.
Мислите че ми е добре да живея на квартира в Бр. Миладинови - ми не ми е добре, ама наема в Меден Рудник ми е същия.
Не мога да си взема общинско жилище, понеже всичк иса заети.
Сега заради вас пак ще гния в квартирата с жената и децата. Мамка ви!
4.
Кремена Карлова
08.03.2012 13:47:11
5
7
Големи са идиоти жителите на този комплекс. Може ли такова нещо? Грам мозък няма в главите им, грам мисловна дейност не извършват ... Нито разбират нито знаят но си говорят глупостите продиктувани им от НФСБ и на им сега. Аз ако бях на кмета щях да ги орежа от всичко. Знае ли някой от тях колко е коствало на общината да спечели този проект? Не не знаят, знаят само да хленчат. Болница не искаха, спортен център не искаха сега протестират срещу този социален блок. Ами нали и на тях може да им се наложи да изпаднат в безисходица и да се нуждаят от общинско жилище? Ама къде те са пълни вече ... Пълни селяни сте тези, които протестирате!
3.
социален мераклия
08.03.2012 13:40:53
5
6
що бе ,кмете има и други комплекси в града ,не е задължително да е МЕДЕН РУДНИК ,може и изгрев,лазур,славейков,братя миладинови,възраждане ,центъра около морската градина ,ЩОМ ИМАШ ЖЕЛАНИЕ ДА ГО ПОСТРОИШ МЕСТА ИМА БОЛ ,ама май не е тъй работата както я казваш ,а
2.
Potresen
08.03.2012 13:34:49
6
5
Тази телевизия и тези малоумни идиоти от НФСБ трябва да ги забранят със закон.Това са най долните маниполатори.За някой друг глас говорят и нахъсват хората срещу общината а тези който неискат градът да се развива да си ходят на село.Жалко за Кметът който имаме, насявам се един ден да оценят това което прави за град Бургас.
1.
ttt
08.03.2012 13:10:51
7
13
Странджански глигани.....Дори е вероятно,глиганите да са по-умни.Те тия и болница не искаха,че щяла да им развали ''рахатлъка''
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори