×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фискален резерв за политическа (зло)употреба


Фискален резерв за политическа (зло)употреба
Положението с финансите на държавата според различните политически сили варира от апокалиптично до отлично
10 Април 2024, Сряда, 17:00 ч.
Автор: Флагман

Изказване на служебния финансов министър в първия му работен ден отприщи сериен скандал по темата

Източен ли е фискалният резерв на държавата? Людмила Петкова, която вчера пое поста министър на финансите в новото служебно правителство на Димитър Главчев, разбуни духовете с изказване на пресконференция в същия ден.

Тя заяви, че по данни на Българската народна банка нивото на фискалния резерв по сметки в БНБ и банки към 8 април е в размер на 6,7 млрд. лева. От тази сума 4 млрд. лв. са средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, т.нар. „Сребърен фонд“, и всъщност разполагаемите парични средства са 2,7 млрд. лева. Вицепремиерът Петкова коментира, че данните, представени от бившия министър на финансите Асен Василев за фискален резерв от 9,9 млрд. лв., са данни към 29 март, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите (МФ) вчера.

Петкова припомни, че в периода от 29 март до 8 април са извършени плащания в размер на 1,6 млрд. лв. по Постановление на Министерския съвет № 63/ 27.03.2024 г. за придобиване от държавата чрез министъра на енергетиката на вземания на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД. Към сумите 6,7 млрд. лв. и 9,9 млрд. лв. не са включени вземания в размер на около 2,0 млрд. лв., представляващи очаквани бъдещи постъпления от Втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумите реално ще постъпят в бюджета след изпълнение на всички етапи и цели, които се изискват, посочиха още от пресцентъра на МФ.

На този фон Людмила Петкова анонсира, че следващата седмица ще представи по-подробен анализ.

Как ще коментира думите на новия финансов министър, че в бюджета трябвало да има девет милиарда, а имало шест, бе попитан днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Той заяви: „Това аз го говоря от един месец - че има проблеми в Министерството на финансите, има партийни назначения, но парите ги няма... Парите ги няма. Само преди два-три дена ви казах, че Народното събрание трябва да прояви характер и да се вслуша в доклада на Международния валутен фонд; да спрем с тези безумни харчения на пари; да свалим дефицита до 1%. Това са препоръките. А вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме девет милирда, а те са шест. Като сложите там пенсионните фондове, ядрената безопасност, всъщност се оказва, че държавата има под два милиарда, с които разполага. Е, това ни е наследството. И аз поздравявам новия финансов министър, че остави шефа на НАП Спецов, защото ако не бяха направили така, само след една седмица с мощната им медийна подкрепа, която имат, щеше да излезе, че когато е Асен Василев, има пари за всичко, а то всъщност се оказва, че нито има за общините, нито има за енергетиката – източена е цялата... Всъщност проблемите са изключително големи. Това не е нищо предизборно. Аз го казвам с тревога, защото ние като дясна консервативна партия винаги сме държали да има „мазнинка“ в държавата, да има резерв в държавата, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко, което тя изкарва, за да има запас.“

В следващите дни имало за разглеждане няколко важни законопроекта. Щяло да се види как са харчени пари по плана за възстановяване.

„Няколко милиарда заминаха за няколко дни и даже в някои медии дори го няма, дори не е написано, не се знае, не се коментира. Просто съжалявам и мисля, че присъдружните им медии им правят много лоша услуга на колегите. Защото когато свикнеш да живееш в безнаказаност, свикнеш да живееш в безкритичност, свикнеш да живееш, че всичко ти е простено, в един момент това, което имаме днес, е един голям проблем“, заяви Бойко Борисов.

Междувременно бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене предложение именно на ГЕРБ да се отделят извънредно 54 млн. лв. за великденски добавки на част от пенсионерите. Това стана с гласовете на почти всички парламентарни сили, включително на ГЕРБ.

ПП-ДБ гласуваха с „въздържал се“ по отношение на тази мярка. Те пък дадоха брифинг в парламента, на който обясниха, че оставят държавата „в отлично финансово състояние“, както и че „ГЕРБ и президентът пускат фалшиви новини“.

Депутатите от “Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и членове на парламентарната комисия по бюджет и финанси Венко Сабрутев, Георги Ганев и Мартин Димитров се противопоставиха на изказванията, че фискалният резерв, оставен от кабинета “Денков”, е значително по-нисък от обявения от финансовия министър Асен Василев, съобщиха от пресцентъра на втората парламентарна сила.

Скандалът започна след изявлението вчера на служебния финансов министър Людмила Петкова, че по данни на БНБ към 8 април фискалният резерв на България е 6,689 млрд. лв., а по изказване на бившия вече финансов министър Асен Василев към 29 март той е 9,9 млрд. лв. Точно това разминаване в датите е в основата на разминаването с данните.

“Фискалният резерв е като една обикновена разплащателна сметка, която всички граждани имаме. В нея влизат нашите приходи и разходи. Там влизат доходите ни от заплата, от нея разплащаме сметките си за ток, вода, газ, парно и т.н. За да може да прецените своето финансово състояние, трябва да изберете една точка, в която винаги да го мерите и това е в края на месеца, когато сте получили всички приходи и съответно сте направили всички разходи. Това е ключовият момент. Манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък, идват от там, че всъщност държавата не е получила всичките си приходи, а в същото време е направила разходите, които е трябвало да направи, като например 1,6 млрд. лв. за столичната Топлофикация”, обясни зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев. Той напомни, че дружеството е в технически фалит в резултат от 12-годишното управление на ГЕРБ и добави, че в допълнителните разходи влизат и 1,3 млрд. лв. за пенсии - но всички тези разходи са заложени в бюджета за 2024 г., съобщи още пресцентърът на ПП-ДБ.

“Към момента разчетите на самото финансово министерство са, че към края на април състоянието на т. нар. единна сметка ще бъде приблизително такова, каквото е било в края на март или на първо число на април. Това може да се види в графиката в прогнозата за самата единна сметка, която финансовото министерство извършва всеки ден. Т.е. няма никакъв проблем. Да, през месеца, както се прогнозира в тази графика, има един момент, в който тези средства са около 6 млрд. лв., след което тя се попълва с близо 4 млрд. приходи, които идват след разходите. Просто такава е структурата на харчовете на българската държава”, обясни макроикономистът Георги Ганев. И предупреди, че проблеми с бюджета, каквито сега няма, могат да се появят, ако той бъде натоварен с непредвидени в него разходи, което вече започва да се случва.

“Когато Бойко Борисов напусна властта през 2021 г., фискалният резерв беше с 50% по-нисък, отколкото сега, и той твърдеше, че всичко е наред. В края на март има 400 млн. лв. излишък в бюджета, така че всичко това са фалшиви новини, които идват дали от ГЕРБ, дали от Румен Радев”, каза икономистът Мартин Димитров. И се обърна към журналистите: “Задайте си въпроса обаче, защо ако бюджетът е стабилен, се представят пред обществото тези фалшиви новини. Защото наложените от ГЕРБ допълнителни разходи, които ги няма в бюджета, са истинският проблем. Става въпрос за 671 млн. лв., които са по Закона за висшето образование, 1 млрд. по Закона за МВР, 1 млрд. за Фонда за сигурност на енергийната система, като тук не включвам тези 2,6 млрд. на ГЕРБ за саниране, те са отделно. Т.е. 2,82 млрд. лв. те вече са ги гласували, няма ги в бюджета и това им е проблемът на ГЕРБ.”

Впоследствие мнение изказа и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

На репортерски въпрос в кулоарите на парламента - притеснени ли са за финансовото състояние на държавата след това, което изнесе вчера новият министър, Костадинов отговори: „Разбира се, че сме притеснени, защото ние това нещо го говорим от десет месеца насам. Помните, че последният случай, когато го коментирахме, беше в предишното Народно събрание, когато министър на финансите беше същата тази Людмила Петкова.“

Всъщност Людмила Петкова досега не е била финансов министър. Костадин Костадинов вероятно има предвид Росица Велкова-Желева – тя бе на поста в предишното служебно правителство.

Лидерът на „Възраждане“ обясни, че министърката тогава заявила, че има огромен дефицит, което Асен Василев отрекъл и казал, че „като стане той министър на финансите, този дефицит няма да е повече от 3%“.

„Изпълни си думата но, разбира се, на цената на огромни бюджетни ограничения, затягане на коланите, забавяне на разплащания в размер на близо 4 милиарда, както поне се твърди, което е в размер на 5.5% от бюджета на държавата. Което означава, че в случая, в който дойде следващо правителство и то си има текущи разходи, когато му се наложи да плаща и забавените, то или ще трябва да тегли огромни заеми, или просто ще трябва да обяви невъзможност да изплаща заемите, а може би ще трябва да тръгне процедура по фалит на държавата, което е сериозно престъпление“, каза Костадин Костадинов.

„Всичко това беше направено от страна на Асен Василев с идеята да се изпълни неговият фетиш – 3% дефицит с натиск, разбира се, към НСИ, което видяхме, че и Евростат потвърдиха за фалшификация на данните за инфлацията, за да може да получим покана за членство в еврозоната и добър конвергентен доклад за юни месец. Това няма да стане, обаче, поне към настоящия момент. За да може обаче да постигне тези свои цели, Асен Василев рискува цялата финансова система на българската държава. Което е друго сериозно престъпление“, заяви още Костадинов.


В категории: Политика


Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 2
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
8
Коментара по темата
8.
работа работа работа
10.04.2024 21:44:21
19
6
Страно защо НЕ проверяват ГЕПИ груп и ГБС за НАДписани едни 220 МИЛИОНА ЛЕВА по ЕВРОпроекта за тунел"Железница"
Или голям праз ква е тая леля прокурор Кьовеши че ще казва КОЛКО горница и колко да лапат ГЕРБ фирмите
Важно е дя ровим Настимир тоз "опасен ПЕРАЧ и играч нищо чу НЯМА за кво да го хванат
Пък 220 МИЛИОНА лева туй пара лина Вальо Златев от ГЕПИ груп НЯМА му стига за един САФАРИ хотел в Кения
7.
ooooooooooooo
10.04.2024 20:07:14
2
0
тегли
6.
Методиев Магнитски
10.04.2024 19:26:49
16
8
Винаги когато дебилът от банкя се изказва по тема финанси ми става смешно. Откраднаха парите за язовирите и магистрала "Хемус", средно 15 см асфалт ги няма от всеки път. А за народа "постна пица". Крадеца вика дръжте крадеца. Като има все още лош мат'рял да гласува за него тая държава няма да се оправи.
5.
До 5
10.04.2024 19:12:07
5
18
Ти като искаш гласувай за дъртите педеруги от ПП-ДБ! Какво агитираш другите, глупак с глупак!
4.
за
10.04.2024 18:54:57
16
6
За да има пари за народа трябвс да гласуваме за ППДБ. Всички останали са пълни кавали не разбират от нищо.
3.
По месторождение
10.04.2024 18:26:11
5
26
Асен Василев още днес се връща в парламента като редови депутат, за да не бъде арестуван по показанията на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, че е бил глава на контрабандата заедно съгражданите му от Хасково и митичния бос Паскал.
2.
Б
10.04.2024 18:20:43
24
10
Тиквата е отново на власт и няма пари за хората,щял пак да събира мазнина.
1.
....
10.04.2024 17:57:01
7
25
Спецоффф изпрати „Интимохелп “ за вагината на Асен Василев.
"Интимохелп". Лекарството за вагинални инфекции било опаковано с червена хартия и панделка..
Големият дар бил придружен от още по-интимно послание. В него се казва: „Скъпа моя любов, Асенке! Пращам ти Интимохелп , за да не ти мирише вагината, защото така или иначе ще я използвам и искам всичко да е наред! С любов, твой Румен Спецов“.
Подаръците от Спецов към диригента на ПП-ДБ, добили популярност в мрежата .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч!
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори