×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Технологията за преработка на нефтените утайници край Бургас внос от… Третия свят


Технологията за преработка на нефтените утайници край Бургас внос от… Третия свят
Дамата с черния чорапогащник и мистериозен италианец (със синята блуза) са представители на фирмата, която трябва да утилизира нефтените езера на територията на комбината
03 Април 2024, Сряда, 11:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Фирмата-изпълнител се похвали само с един реализиран подобен проект – в Нигерия 

Сериозни са обществените притеснения от технологията за преработка на нефтените утайници на площадката на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. На публичното обсъждане на доклада по ОВОС, провело се снощи в Експоцентър „Флора“ присъстваха експерти и бивши служители на комбината, които изразиха притесненията си от метода за премахване на езерата.

Както Флагман.бг писа, в следващите 3 години трябва да бъдат утилизирани 250 хил. кубични метра нефтени утайки, намиращи се в 9 резервоара. Те са натрупани преди приватизацията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и държавата има ангажимент да ги рекултивира.

Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ е определил максимална сума от 28 млн. лева за премахването им.  

Процедурата по избор на изпълнител започва още по времето на Тройната коалиция и се печели от никому неизвестната „ААА Construction &Development Corp, която е регистрирана в Маями, но е с италиански собственици.

Компанията предлага да се справи с проблема чрез нискотемпературна пиролиза, изземването от басейните, обезводняването, подаването към секция за пиролиза, отделяне на целеви продукт, който ще бъде влаган в производството на котелно гориво и твърд остатък, който ще бъде изгарян. Температурата, при която ще се осъществява процесът, е между 400 и 500 градуса.

Камено скочи срещу примитивната технология за преработка на нефтените утайници

Експерти определиха тази технология за „примитивна“ и крайно опасна. Те са категорични, че има много по-модерни способи.  От фирмата обаче твърдят, че това е съвременен метод, който не застрашавал околната среда.

МОСВ също има известни резерви, тъй като дава указание за прилагането на „най-добри налични практики по чл. 99а от Закона за опазване на околната среда, тъй като нямало достатъчно доказателства, че отделящите се от пиролайзера газове ще спазят нормите за допустими емисии. Другото несъответствие, констатирано от МОСВ, е липсата на система за непрекъснат мониторинг на димните газове.

На обсъждането присъства директорът на РИОСВ Бургас Павел Маринов

На общественото обсъждане присъстваха граждани и експерти. Един от тях – Йордан Костадинов изрази притеснения, че тази технология ще е ефективна.  Той е бил 10 години началник на производството, което е трупало утайките. Категоричен е, че съставът е такъв, че не е възможно да се преработи с този метод.

Йордан Костадинов припомни, че е направено проучване от австрийска фирма, която препоръчва изгаряне на отпадъците с над 1700 градуса, защото има сериозна опасност от изпускането във въздуха на канцерогенни съставки.

„Само тази технология може да гарантира, че няма да има опасни отпадъци в изпусканите газове. Песимист съм, че с този метод, който сега ни представяте, ще успеете. Некондензираните пиролизни газове къде ще отидат?“, запита Йордан Костадинов, след което зададе и ключовия въпрос – има ли „ААА Construction &Development Corp“ референции за успешно реализиран подобен проект.

След кратка суета представителката на фирмата, присъстваща на обсъждането, обяви че имали такъв реализиран проект…в Нигерия. Няма данни подобно съоръжение да е правено на друго място, а в Италия, например се прилага друг тип технология, най-често високотемпературната пиролиза.

Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки

На общественото обсъждане присъства представителка на фирмата, мистериозен италианец, говорещ на основно ниво български език и двамата проектанти, наети като подизпълнители.

Процедурата ще продължи, но по всичко личи, че след двете обществени обсъждания, проведени в понеделник в Камено и вторник в Бургас, обществото не е готово да приеме този метод и го смята за опасен.

Вижте повече от дискусията във видеото:

Йордан Костадинов изрази сериозни притеснения от технологията за преработка на утайниците 
Областният управител Пламен Янев също бе на дискусията 
Общинският съветник Тодор Ангелов с интерес слуша дискусията. В залата бяха и друга двама съветници - Александър Койчев и Мариян Иванов
На общественото обсъждане нямаше много хора, но се получи експертен дебат

 
16
Коментара по темата
16.
Дано
04.04.2024 07:34:31
0
0
Ги изгорят до 3-4 години, че като се прибера в Бс след 5 год. да не ме тровят
15.
Вичу
04.04.2024 04:56:53
0
1
250000 м3 утайки на 4 танкера и за нигегия, ако не можем да се разберем за цената ще приемем 250000 такива.
14.
Бай Ставри
03.04.2024 21:30:52
0
6
Получава се пълен батак, пардон - утайка, когато се съберат ведно слабата българска държава, руско-швейцарски-еврейски интереси в лицето на ЛУКОЙЛ и италианска мафиотска фирма с американски корени. Ясно е, че държавата е избрала слаб изпълнител на проекта, било то поради калпави процедури, било то заради икономии, било то заради комисионни. Но... От статията не разбирам защо от Нефтохима са спали толкова време. Въпреки, че тази фирма им е била натресена защо не са алармирали по-рано? Да бяха сезирали обществеността и местните власти тогава. ГЕРБ-авите кметове на Бургас и Камено щяха да отидат на аудиенция при получовека полубог Бат Бойко, който колеше и бесеше тогава (с малки изключения) и под предлог, че са дълбоко загрижени за населението хем щяха да си направят евтин PR, хем можеше и да повторят процедурата по смисъла на закона за обществените поръчки. Все пак се касае за период, когато основно „светците“ от ГЕРБ са били на власт. Въпреки че хич не са цвете за мирисане, руснаците в ЛУКОЙЛ сега гледат да са изрядни по закон, че през последните години им ебаха майката от проверки и санкции (които те правомерно оспорват в съда и вероятно ще спечелят). Колкото и да не харесвам ЛУКОЙЛската шайка, сега може би са прави. Въпросът е защо сега? И защо в статията не е представена позицията на фирма ААА? Едва ли италианците нямат мнение и становище по въпроса. Защо видеото не показва как отговориха хората от Изпълнителя на проекта? Журналистите къде сте, бе. Колкото и да ви се плаща сте длъжни да представите независимо всички гледни точки. Пък то е ясно, че Държавата винаги действа срещу хората си. Жалко за нашата бананова република.
13.
1
03.04.2024 18:22:32
2
2
гнусни орки отрова
12.
Аmerican way
03.04.2024 17:20:35
0
5
Има модерни иновативни технологии за почистване на големи водни океански площи от нефтени разливи
Във водата(океана) се пускат специални "бактерии" които "ядат" нефт,мазут и тежки фракции и ги превръщат в безапасна НЕтоксична маса
11.
Мими
03.04.2024 14:47:34
0
10
Тоя черен чорапогащник прилича на нефтена утайка , целия !
10.
Питащ
03.04.2024 14:35:42
0
16
Ти сериозно ли точно този съветник на Възраждане е слушал с интерес?
9.
оффф... до 2
03.04.2024 14:27:01
1
11
Искаш ли да провериш на кое място в света е икономиката на Нигерия и на кое място в света е икономиката на България?
8.
в.в.
03.04.2024 13:12:45
2
11
Нагласена поръчана статия некомпетентна и пълна с лъжи, на видеото са изрязали отговорите на изпълнителя на проекта...включително материала за Камено...прправен поправен нагласен...населението ще си диша тия 250 дка отпадъци заради такива журналя нескопосани и подкупени
7.
За сведение
03.04.2024 13:03:44
0
9
През 2015 г. МОСВ поиска да се проведе нова Обществена поръчка за избор на фирма, именно заради тази стара технология, избрана през 2008 г. Тогава наистина високотемпературната пиролиза все още не се прилагаше масово по отношение на преработката на стари утайки, с неясен състав!
Защо не се е провел нов търг, нямам информация!
А през 2002 година Прокурата разследваше подобна италианска фирма, свързана с мафията в Италия!
През 2000 г. в Германия, немската фирма Макс Айхер прилагаше успешно нискотемпературен пиролиз, но не знам по какви причини, тя не беше избрана!
Но много се проточи всичко, защото МВФ още през 1995-1995г отпусна общо 48 милиона долара за ликвидиране на старите екологични щети!
6.
Marinero
03.04.2024 12:59:19
1
16
Когато става въпрос за спечелване на държавна поръчка в БГ, винаги се опира до мазна комисионна, давана под масата. Именно поради това изпълнението на зададената работа е некачествено или направо имитация, за да останат достатъчно пари за под масата. Корупцията убива!
5.
Бургазлията
03.04.2024 12:18:27
0
20
Още по време на тройната коалицуя са избрани тези италанци? 2007-2008 година и чак сега се стига до обсъждане на проекта...
Ебати банановата република България!
4.
I love milf
03.04.2024 12:13:43
6
10
Искам да свърша върху черния чорапогащник на дамата.
3.
2
03.04.2024 12:10:43
1
7
Най-красивия казан в комлука! Гордост и сила!
2.
оффф...
03.04.2024 12:06:53
11
19
Заглавието на статията звучи сякаш не може в Нигерия - държавата с най-добра икономика в цяла Африка не може да има модерни технологии
1.
Чудо на технологията
03.04.2024 11:59:04
15
18
Руския катун не вирее в цивилизовани държави, само африкански
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори