×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Камено скочи срещу примитивната технология за преработка на нефтените утайници


Камено скочи срещу примитивната технология за преработка на нефтените утайници
Ще се извършат рискови дейности за населението, които могат да предизвикат екологична катастрофа, обявиха на общественото обсъждане в Камено
02 Април 2024, Вторник, 12:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Дори експерт, изготвил доклада, призна, че това не е най-добрият метод 

Камено се обяви категорично против технологията за преработка на нефтените утайници на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

При засилен интерес снощи се проведе общественото обсъждане в залата на Гражданска защита, а местните жители изразиха силни притеснения от метода, който ще приложи италианската фирма  „ААА Construction &Development Corp“ за утилизацията на 250 хил. кубични метра нефтени утайки.

Както Флагман.бг писа, налице са сериозни притеснения от предизвикване на екологична катастрофа в Камено и Бургас заради самата технология, която специалисти определят за морално остаряла.

Процедурата за утилизацията на нефтените езера на територията на комбината се реализира от държавата като част от ангажимента по приватизационния договор от 1999 година.

През 2008 година е обявена обществена поръчка за 28 млн.лева, която е финализирана чак през 2016 година. Тогава е одобрен и методът за почистване, който според мнозина е не само архаичен, но и опасен за населението. 

Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки

„Идвам на това обществено обсъждане с едно голямо притеснение, след като се запознах доста добре с доклада. Имаме доста въпроси по технологията, по която предлагате да извършите почистването на утайниците. С най-голямо удоволствие, ако прилагате добрите техники, ще ви подкрепим, но не го правите“, обърна се към проектантите Жельо Вардунски.

Той ги попита дали докладът е изготвен в съответствие с приетите през 2023 и 2024 година нови закони. Оказа се, че проектът е доста стар – от 2016 година, а самата технология е от миналия век, уточняват експерти.

Вардунски е силно притеснен, че при разбъркването на утайките ще се увеличи риска от екологично замърсяване и отваряне на газови джобове по дълбочината в резервоарите.

Той подчерта, че резервоарите са на 3,2 км от село Свобода и 3,75 км от Камено, което създава рискове от разпространение на неприятни миризми и химикали.

„Тази технология е рискова за населението. Всичко ме притеснява – от измиването на утайниците по механичен способ до съхранението“, допълни Жельо Вардунски пред Флагман.бг.

Вижте какви са притесненията на Жельо Вардунски:

„Консултантите, които подготвяха доклада по ОВОС, изпитаха огромни трудности да го съставят поради липси в самия проект. Радвам се, че населението на Камено потвърди нашата позиция – не желаем да въведем в експлоатация инсталация, която ще вреди на здравето на хората“, каза Петър Бъчваров, главен еколог на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Той подчерта, че изпълнението на обекта не е на всяка цена, а преди всичко е важно спазване на екологичното законодателство. Петър Бъчваров е категоричен, че проектът в този вид е морално остарял и задължително трябва да се преработи. Имало много по-добри и щадящи световни практики, които можели да се приложат и в този случай.

Председателят на ОбС Камено Радослав Балтаджиев също настоя за смяна на технологията. „Ние държим да се работи с по-добрата практика. Тези нефтопродукти са още от 80-те години на миналия век, но не можем да позволим по примитивен начин да се отстраняват, защото може да избухне екологична катастрофа“, обяви Балтаджиев.

Веселин Шарлопов, представител на фирмата изготвила доклада призна, че в момента имало по-добри практики. От думите му стана ясно, че няма екологична оценка за евентуални последици при „разбъркването“ на нефтените утайки, но щяло да има мониторинг, който обаче няма да предотврати евентуално обгазяване, а само постафктум ще спре процеса.

„Вероятно имате право, че има и по-добри методи, но все пак това е проект, който е одобрен от МОСВ през 2016 година“, подчерта Шарлопов.

Нефтените утайки в размер на 450 000 кубични метра са натрупани преди повече от 20 години като след приватизацията не са регистрирани нови и създават риск и за Бургас.

Тази вечер, в 17 часа в Експоцентър Флора ще се проведе ново обществено обсъждане, на което ще бъде представена технологията и пред бургазлии. В дискусията може да участват граждани и експерти, които се интересуват от темата.

Кметът на Камено Жельо Вардунски призова за намиране на по-добра технология за третиране на нефтените утайници на територията на  „Лукойл Нефтохим Бургас“, председателят на ОбС Радослав Балтаджиев го подкрепи
Главният еколог на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Петър Бъчваров настоя проектът да се преработи и да се внедрят по-модерни методи 
Веселин Шарлопов, представител на фирма ВАН, изготвила доклада също призна, че има по-добра технология от одобрената
Проектантите и представители на фирма "ААА" твърдят, че технологията е безопасна 

 


В категории: Бизнес , Камено


Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
12
Коментара по темата
12.
Км.
02.04.2024 23:32:11
0
1
КПТО! Защо ли ги дадоха тези пари да се направи? Точно заради това! Имаме си нов парк и паркинг, Благодарим на Лукойл. Ако бяхме бяла държава нямаше да се разминат с тези трохи.
11.
Бай Ставри
02.04.2024 22:36:08
2
4
Опасна комбинация се е получила - българска държава (със съответната обществена поръчка), руско-швейцарски-еврейски интереси в лицето на ЛУКОЙЛ и италианска мафиотска фирма, която иска с трици маймуни да лови. Ясно е, че държавата е избрала калпав изпълнител на проекта, къде поради процедури, къде заради икономии, къде заради рушвети. От статията не разбирам защо са спали от Нефтохима толкова време и не са алармирали по-рано. Да бяха сезирали обществеността и местните власти. ГЕРБ-авите кметове на Бургас и Камено веднага щяха да си направят евтин PR и под предлог, че са силно загрижени щяха да отидат при първото лице на партията и държавата по онова време и Бате Боко щеше да намери решение. Все пак се касае за период, когато основно „светците“ от ГЕРБ са били на власт (с малки прекъсвания, разбира се). И защо в статията не е представена позицията на фирма ААА? Едва ли италианците нямат мнение и становище по въпроса. Просто сега ръководството на комбината се страхува да не направи грешна стъпка, с което да си навлече поредната доза проверки и санкции от страна на Държавата и съответните органи. Защото вече не могат да си разиграват мечката както преди. А Държавата е ясно, че винаги действа срещу хората си. Жалко за нашата бананова република.
10.
Wind of change
02.04.2024 21:08:07
0
0
Довиждане довиждане довиждане
9.
Добър ден
02.04.2024 18:11:05
1
0
Евала за непримиримостта към примитивизма. Камено, мачкай примитивити!
8.
Долно Езерово
02.04.2024 17:45:10
0
8
Е до ся къде спаха таз италиянска фирма, че се бавиха от 2016 година. По 10 телефона сме сменили от тогава, всяка година с нова и по-хубава технология, тез ще пробутват нещо си от 20 години ! Да си ходят в Италия. Чак толкова прости не сме. В нета има достатъчно инфо и клипчета дори от, които става ясно, че това в стара и не добра технология за преработка.
7.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
02.04.2024 15:32:29
0
2
ДО 1 !!!!!!!!!ДОСЕГА ИМА ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ КОЯТО НЕ СМОГВАШЕ И СЕГА КАТО СЕ ЗАДРЪСТИ С УТАЙКИ КОИТО НЕ СА САМО ПРЕДИ А И СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯТА СЕГА ОТ ХАЗНАТА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ШИ ПЛАЩАТ ЗА ЧИСТЕНЕТО !!!!!!!!!!!
6.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
02.04.2024 15:27:12
3
4
ВСИЧКО Е ЛОБИЗЪМ ЗА "НАЩА" ФИРМА ДА ВЗЕМЕ КИНТИТЕ ХАХА! Спечелилата не киха рушвети към който требе !!!!!!ХА СЕГА ДА ВИДИМ В КВА ПОСОКА ШИ ТРЪГНЕ РУШВЕТА ААА!
5.
Бургас 7
02.04.2024 15:03:22
0
9
Името на фирмата изготвила Доклада за ОВОС е ВАНГ, на ВАН. Има две три фирми Бургас, изготвящи такива оценки поне имената им научете.
4.
Трагедия
02.04.2024 14:51:35
0
7
Няма държавна поръчка без корупция
3.
ПП- ДБ
02.04.2024 14:49:08
0
10
Защо не проведете и обсъждане
относно управлението на соц.дом ?
От личните средства на хората с увреждания ,липсват пари от сметките им (пенсиите по болест). Кой е настойник на тези хора с липсващите
по начална информация ,около 2000 лв.
Дано не излизат повече.
2.
На далавера
02.04.2024 14:34:11
1
3
Прилича Лукойл и Община, на пълни джобове ще е.....
1.
Бургас
02.04.2024 14:29:11
1
9
Не се заблуждавайте, до сега как се преработваха или просто не се преработват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата Как да се справим с мазната кожа Как да се справим с мазната кожа Експерти дадоха ценни съвети как да предпазим кожата от прекомерно омазняване Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Те са езотерични вещици и плашат всеки ухажор, прекрачил прага на жилището ви Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие
Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" За повечето хора Галена и Петър прекаляват с драмата и ако не плаче единият, то плаче другият Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Делът на корейската корейската фирма на световния пазар на смартфони е достигнал 20,8 на сто през първите три месеца на годината Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори