×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Камено скочи срещу примитивната технология за преработка на нефтените утайници


Камено скочи срещу примитивната технология за преработка на нефтените утайници
Ще се извършат рискови дейности за населението, които могат да предизвикат екологична катастрофа, обявиха на общественото обсъждане в Камено
02 Април 2024, Вторник, 12:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Дори експерт, изготвил доклада, призна, че това не е най-добрият метод 

Камено се обяви категорично против технологията за преработка на нефтените утайници на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

При засилен интерес снощи се проведе общественото обсъждане в залата на Гражданска защита, а местните жители изразиха силни притеснения от метода, който ще приложи италианската фирма  „ААА Construction &Development Corp“ за утилизацията на 250 хил. кубични метра нефтени утайки.

Както Флагман.бг писа, налице са сериозни притеснения от предизвикване на екологична катастрофа в Камено и Бургас заради самата технология, която специалисти определят за морално остаряла.

Процедурата за утилизацията на нефтените езера на територията на комбината се реализира от държавата като част от ангажимента по приватизационния договор от 1999 година.

През 2008 година е обявена обществена поръчка за 28 млн.лева, която е финализирана чак през 2016 година. Тогава е одобрен и методът за почистване, който според мнозина е не само архаичен, но и опасен за населението. 

Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки

„Идвам на това обществено обсъждане с едно голямо притеснение, след като се запознах доста добре с доклада. Имаме доста въпроси по технологията, по която предлагате да извършите почистването на утайниците. С най-голямо удоволствие, ако прилагате добрите техники, ще ви подкрепим, но не го правите“, обърна се към проектантите Жельо Вардунски.

Той ги попита дали докладът е изготвен в съответствие с приетите през 2023 и 2024 година нови закони. Оказа се, че проектът е доста стар – от 2016 година, а самата технология е от миналия век, уточняват експерти.

Вардунски е силно притеснен, че при разбъркването на утайките ще се увеличи риска от екологично замърсяване и отваряне на газови джобове по дълбочината в резервоарите.

Той подчерта, че резервоарите са на 3,2 км от село Свобода и 3,75 км от Камено, което създава рискове от разпространение на неприятни миризми и химикали.

„Тази технология е рискова за населението. Всичко ме притеснява – от измиването на утайниците по механичен способ до съхранението“, допълни Жельо Вардунски пред Флагман.бг.

Вижте какви са притесненията на Жельо Вардунски:

„Консултантите, които подготвяха доклада по ОВОС, изпитаха огромни трудности да го съставят поради липси в самия проект. Радвам се, че населението на Камено потвърди нашата позиция – не желаем да въведем в експлоатация инсталация, която ще вреди на здравето на хората“, каза Петър Бъчваров, главен еколог на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Той подчерта, че изпълнението на обекта не е на всяка цена, а преди всичко е важно спазване на екологичното законодателство. Петър Бъчваров е категоричен, че проектът в този вид е морално остарял и задължително трябва да се преработи. Имало много по-добри и щадящи световни практики, които можели да се приложат и в този случай.

Председателят на ОбС Камено Радослав Балтаджиев също настоя за смяна на технологията. „Ние държим да се работи с по-добрата практика. Тези нефтопродукти са още от 80-те години на миналия век, но не можем да позволим по примитивен начин да се отстраняват, защото може да избухне екологична катастрофа“, обяви Балтаджиев.

Веселин Шарлопов, представител на фирмата изготвила доклада призна, че в момента имало по-добри практики. От думите му стана ясно, че няма екологична оценка за евентуални последици при „разбъркването“ на нефтените утайки, но щяло да има мониторинг, който обаче няма да предотврати евентуално обгазяване, а само постафктум ще спре процеса.

„Вероятно имате право, че има и по-добри методи, но все пак това е проект, който е одобрен от МОСВ през 2016 година“, подчерта Шарлопов.

Нефтените утайки в размер на 450 000 кубични метра са натрупани преди повече от 20 години като след приватизацията не са регистрирани нови и създават риск и за Бургас.

Тази вечер, в 17 часа в Експоцентър Флора ще се проведе ново обществено обсъждане, на което ще бъде представена технологията и пред бургазлии. В дискусията може да участват граждани и експерти, които се интересуват от темата.

Кметът на Камено Жельо Вардунски призова за намиране на по-добра технология за третиране на нефтените утайници на територията на  „Лукойл Нефтохим Бургас“, председателят на ОбС Радослав Балтаджиев го подкрепи
Главният еколог на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Петър Бъчваров настоя проектът да се преработи и да се внедрят по-модерни методи 
Веселин Шарлопов, представител на фирма ВАН, изготвила доклада също призна, че има по-добра технология от одобрената
Проектантите и представители на фирма "ААА" твърдят, че технологията е безопасна 

 


В категории: Бизнес , Камено


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 2
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
12
Коментара по темата
12.
Км.
02.04.2024 23:32:11
0
1
КПТО! Защо ли ги дадоха тези пари да се направи? Точно заради това! Имаме си нов парк и паркинг, Благодарим на Лукойл. Ако бяхме бяла държава нямаше да се разминат с тези трохи.
11.
Бай Ставри
02.04.2024 22:36:08
2
4
Опасна комбинация се е получила - българска държава (със съответната обществена поръчка), руско-швейцарски-еврейски интереси в лицето на ЛУКОЙЛ и италианска мафиотска фирма, която иска с трици маймуни да лови. Ясно е, че държавата е избрала калпав изпълнител на проекта, къде поради процедури, къде заради икономии, къде заради рушвети. От статията не разбирам защо са спали от Нефтохима толкова време и не са алармирали по-рано. Да бяха сезирали обществеността и местните власти. ГЕРБ-авите кметове на Бургас и Камено веднага щяха да си направят евтин PR и под предлог, че са силно загрижени щяха да отидат при първото лице на партията и държавата по онова време и Бате Боко щеше да намери решение. Все пак се касае за период, когато основно „светците“ от ГЕРБ са били на власт (с малки прекъсвания, разбира се). И защо в статията не е представена позицията на фирма ААА? Едва ли италианците нямат мнение и становище по въпроса. Просто сега ръководството на комбината се страхува да не направи грешна стъпка, с което да си навлече поредната доза проверки и санкции от страна на Държавата и съответните органи. Защото вече не могат да си разиграват мечката както преди. А Държавата е ясно, че винаги действа срещу хората си. Жалко за нашата бананова република.
10.
Wind of change
02.04.2024 21:08:07
0
0
Довиждане довиждане довиждане
9.
Добър ден
02.04.2024 18:11:05
1
0
Евала за непримиримостта към примитивизма. Камено, мачкай примитивити!
8.
Долно Езерово
02.04.2024 17:45:10
0
8
Е до ся къде спаха таз италиянска фирма, че се бавиха от 2016 година. По 10 телефона сме сменили от тогава, всяка година с нова и по-хубава технология, тез ще пробутват нещо си от 20 години ! Да си ходят в Италия. Чак толкова прости не сме. В нета има достатъчно инфо и клипчета дори от, които става ясно, че това в стара и не добра технология за преработка.
7.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
02.04.2024 15:32:29
0
2
ДО 1 !!!!!!!!!ДОСЕГА ИМА ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ КОЯТО НЕ СМОГВАШЕ И СЕГА КАТО СЕ ЗАДРЪСТИ С УТАЙКИ КОИТО НЕ СА САМО ПРЕДИ А И СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯТА СЕГА ОТ ХАЗНАТА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ШИ ПЛАЩАТ ЗА ЧИСТЕНЕТО !!!!!!!!!!!
6.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
02.04.2024 15:27:12
3
4
ВСИЧКО Е ЛОБИЗЪМ ЗА "НАЩА" ФИРМА ДА ВЗЕМЕ КИНТИТЕ ХАХА! Спечелилата не киха рушвети към който требе !!!!!!ХА СЕГА ДА ВИДИМ В КВА ПОСОКА ШИ ТРЪГНЕ РУШВЕТА ААА!
5.
Бургас 7
02.04.2024 15:03:22
0
9
Името на фирмата изготвила Доклада за ОВОС е ВАНГ, на ВАН. Има две три фирми Бургас, изготвящи такива оценки поне имената им научете.
4.
Трагедия
02.04.2024 14:51:35
0
7
Няма държавна поръчка без корупция
3.
ПП- ДБ
02.04.2024 14:49:08
0
10
Защо не проведете и обсъждане
относно управлението на соц.дом ?
От личните средства на хората с увреждания ,липсват пари от сметките им (пенсиите по болест). Кой е настойник на тези хора с липсващите
по начална информация ,около 2000 лв.
Дано не излизат повече.
2.
На далавера
02.04.2024 14:34:11
1
3
Прилича Лукойл и Община, на пълни джобове ще е.....
1.
Бургас
02.04.2024 14:29:11
1
9
Не се заблуждавайте, до сега как се преработваха или просто не се преработват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори