×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радев към ПП-ДБ: Служебният кабинет вероятно ще е политически и няма да е във ваша полза


Радев към ПП-ДБ: Служебният кабинет вероятно ще е политически и няма да е във ваша полза
Президентът повдигна въпроса с оставката на заместник-омбудсмана и промените в Конституцията
27 Март 2024, Сряда, 15:36 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Кирил Петков помоли президента да направи всичко възможно за избори "2 в 1", той му отговори, че е много късно, но ще опита

Служебният кабинет вероятно ще е политически и няма да е в полза на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Това обяви изненадващо президентът Румен Радев към представителите на формацията. Това се случи, след като те му върнаха незабавно нереализиран втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Радев повдигна странния случай с подадената вчера оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова. Тя бе обявена тази сутрин от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Президентът останал истински учуден, че ПП-ДБ не реагирали на това. 

"А според мен трябваше да има въпроси - защо, как, какви мотиви, как така изведнъж точно вчера. Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване", попита Румен Радев. 

Преди това той обясни, че Елена Маркова била единствената в списъка от потенциални служебни премиери, която е била партийно отдалечена и нямало да изпадне в несъвместимост, ако стане министър-председател.

Радев се обърна към върналия мандата на ПП-ДБ Николай Денков, който продължава да е премиер в оставка, и към останалите представители на формацията: "Аз искам да използвам, че медиите са тук и да продължа Вашата мисъл, че отново българските граждани ще решават как да продължи държавата напред, но много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължим напред. И аз не знам дали вие осъзнавате какви процеси вече се отприщиха в резултат на промените в Конституцията, които и вие инициирахте. Тесният кръг от възможности за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия; и единствена в списъка, за която е ясно, че със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката?!"

„И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно, няма да бъде във ваша полза“, заяви президентът.

Думите му подсказват, че почти всички варианти за служебен премиер са свързани с ГЕРБ (и ДПС), както коментират и анализатори. 

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков след това взе думата, за да каже "нещо важно". Той посочи, че неговата формация няма да води преговори за реализацията на третия проучвателен мандат за правителство. 

Петков помоли президента да положи всички усилия да се спестят 100 милиона, като направи така, че изборите да са "2 в 1" - за европейския и българския парламенти. 

"Знам, че това не е изцяло във Вашите правомощия. Зависи и третият мандат как ще се развие. Просто Ви моля да положите тези усилия, защото не стига, че държавата отива в хаос заради това, че ГЕРБ-СДС наистина се изметнаха от своята дума и своето обещание просто го забравиха, но нека българският народ да не плаща и 100 милиона допълнително. Ако това може да се избегне - това е и нашата молба към Вас", заяви още Кирил Петков. 

Румен Радев отвърна, като обясни, че разбира притесненията им, обаче вече било много късно за тази молба. Той призовал да не се предприемат необмислени промени в Конституцията на Република България, особено по отношение на служебния кабинет.

"Вие ги предприехте и сега въпросите вече стават много повече от отговорите. Аз ще направя всичко възможно, длъжен съм да го направя, процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие от своята страна направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора на състава и на контрола върху служебния кабинет, но и върху определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори. И вие много скоро ще разберете защо, когато поканя след няма и десет дни всички вас, политическите партии, на консултации да се вземе крайно решение, така, както е записано в чл. 99, ал. 5. Така, както сте написали - така ще изпълнявам. Но, пак ви казвам - разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както беше досега", каза още държавният глава. 

Той припомни, че е сезирал Конституционния съд за спорните промени в основния закон, защото те щели да доведат до кризи. 

"И едната криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне, повярвайте ми, в следващите седмици и месеци", каза още Румен Радев. Срещата между президента и представителите на ПП-ДБ след това продължи, но вече без камери.

На излизане, от "Продължаваме промяната - Демократична България" направиха коментар за медиите. 

Николай Денков обясни, че не вижда причини за конституционна криза. Имало ясни разпоредби в Конституцията, които трябвало да се изпълнят. 

"А вас не ви ли притеснява нещо друго - че в институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че има партийно зависими лица и то само от единия край на политическия спектър. Ето това е проблем. Всъщност това е, което през цялото време се опитвахме да наложим като реформи - да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори се оказват оцветени политически. Ето заради това искахме да направим правителство и всъщност това е основното, заради което другите отказаха да продължим с това правителство, защото видяха, че искаме да го променим", обясни премиерът в оставка.

Той посочи, че приетият модел за служебен кабинет съществува и в други държави. Денков не виждал защо се поставя предварително въпросът за предстояща конституционна криза. 

Във връзка с това, че служебното правителство може да не се хареса на ПП-ДБ, премиерът в оставка заяви: "Не е наша работа дали да харесваме или да не харесваме служебното правителство. Президентът има правомощие по Конституция да го назначи. Така че - каквото правителство назначи, ние при това правителство ще работим."

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


14
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
14
Коментара по темата
14.
До 2
28.03.2024 10:25:21
0
0
Железен довод за оборване мисълта на другия!
13.
Логопед
28.03.2024 06:01:24
2
6
Промяната ПП-ДБ имат нужда от логопед.
Говорните и езикови нарушения се свързват с проблеми в комуникирането и с нарушения на звуково-артикулационните функции на речта на определен човек. Нарушенията от този вид, които са от биологичен характер, са известни като речево-езикови патологии. Говорните и езикови нарушения се изучават от науката логопедия. Ъъъъъ, аааааа.....
Тези закъснения и нарушения варират от проста замяна на един звук с друг до неспособност да се разбира или използва езика или до неспособност да се използва звуково-артикулационния апарат за продуциране на разбираема реч. Комуникационните способности на един ученик се смятат за закъснели, ако той/тя са забележимо изостанали от техните връстници по отношение на тяхната реч или езикови способности.
Просто Киро и Миро на Лена.
Някои от най-разпространените причини за говорно-комуникативни нарушения са:
слухови затруднения,
неврологични нарушения, напр.- Асен с големите очи "Кризаааааа",
мозъчни увреждания,
умствена изостаналост ,напр. Кирчо на Петко момчето.
злоупотреба с наркотици, или
физически увреждания като цепната устна или небце.
Говорните нарушения се свързват с трудности в изговарянето на говорните звуци или с проблеми с качеството на гласа. Ученици с говорни нарушения могат да казват „сии“, когато всъщност искат да кажат „ски“ или могат да имат проблеми с артикулацията на звуци като „л“ и „р“ Миро на Лена "ррррр". Слушателите могат да не разбират добре какво човек с говорни нарушения се опитва да каже.
Езиковите нарушения се свързват с неспособността да се разбират и използват думи в контекст както вербално, така и не вербално. Някои от характеристиките на езиковите нарушения са:
неправилна употреба на думите и техните значения, напр. - "литмус, толеранция, куролация, аланго"
неспособност да се изразят дадени мисли,
граматически неправилни езикови конструкции,
редуциран речник, и
неспособност да изпълняват служебните си задължения тези от промяната.
12.
P.S.
27.03.2024 19:55:51
2
9
Какъвто тати им Ради шарлатанина, такива са му отрочетата ПП -ДБ . Той ги назначи в служебния си кабинет и много си повярваха Киро Кретена и Асен Сутиена. Мистър Кеш и пътя на Копринката да не се забравя!
11.
До 4
27.03.2024 18:03:49
1
3
Същите, че и по-дебили!
10.
До 4
27.03.2024 18:02:51
1
3
Същите, че и по-дебили!
9.
Бургазлията
27.03.2024 18:02:04
7
5
Радев отново заплашва българския народ...
Оставка!
8.
До 4
27.03.2024 17:30:20
2
6
Възраждане са същите дебили!
7.
Гласоподавател
27.03.2024 17:22:03
1
6
Киро ставаш жалък и смешен Няма ли някой около него да му го каже
6.
Гласоподавател
27.03.2024 17:20:51
1
6
Киро ставаш жалък и смешен, няма ли някой около него да му го каже.
5.
Гласоподавател
27.03.2024 17:19:10
1
6
Киро ставаш смешен и жалък няма ли някой около него да му го каже.
4.
Капитана
27.03.2024 16:25:32
5
3
Смърт за ГЕРБ, ППДБ, ДПС, масово гласуване за Възраждане!
3.
Xxxx
27.03.2024 16:13:46
2
6
Нова което сам си направиш,друг не може да ти го направи ПП-ДБ буквално се самоубиха! Сега сме ние на ход,да излезем и да гласуваме,за да може и ДПС и ГЕРБ да ги последват!
2.
До 1
27.03.2024 16:11:48
6
3
Човече, ти не си добре
1.
Достоен Радев!
27.03.2024 15:53:30
3
8
раво Г-н Президент, издърпахте им ушите на пипетките! Вместо да се извинят за простотиите които сътвориха, седят като припикани мушката и молят за бързи избори! И как са си затраяли при оставката на единствения вариант за служебен кабинет различен от Герберастите!!!! Мърши! Моля ви отървете ни от тая политическа сган, г-н Радев!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори