×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако не ви издадат касова бележка, може да не плащате сметката


Ако не ви издадат касова бележка, може да не плащате сметката
Как точно ще се прилага тази мярка, не е много ясно. Няма яснота как ще се докаже, че търговецът не е имал намерение да издаде касова на клиента
01 Януари 2024, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако търговец не издаде касов бон, клиентът има право да задържи плащането, гласи новата разпоредба в Закона за ДДС

Една от най-обсъжданите идеи на финансовия министър Асен Василев за изсветляване на оборотите, т.нар. "безплатен обяд", вече е действащ законов текст, в сила от 1 януари. Според новата разпоредба в Закона за ДДС, когато търговец не издаде касова бележка, клиентът има право да задържи плащането. Мярката първоначално бе предвидена за дисциплиниране на рестораньорите, които крият обороти, но бе определена като дискриминационна и затова финансовото министерство предложи да се прилага за всички видове бизнеси и доставки.

Различните комисии в Народното събрание отхвърлиха текста наред с други спорни предложения на финансовия министър като "донос-бонус", "данък бакшиш" и събиране на касови бележки с цел ползване на данъчни отстъпки. Изненадващо обаче разпоредбата да не се плащат доставки, за които няма издадена касова бележка, бе гласувана в последния момент при второто четене на Закона за ДДС в зала по предложение на депутата от ПП Венко Сабрутев.

Как точно ще се прилага тази мярка, не е много ясно. Тя вече получи много критики заради възможните колизии, които може да породи между продавачи и купувачи. Няма яснота и как ще се докаже, че търговецът не е имал намерение да издаде касова бележка. В същото време двойно скача размерът на глобите за неиздаване на касови бележки - физическите лица, които не са търговци, ще бъдат глобявани с 200 до 1000 лв., а фирмите и едноличните търговци - с 1000 до 4000 лв.

При повторно нарушение тези санкции стават от 400 до 2000 лв., и съответно за фирмите - от 2000 до 8000 лв. Двойно по-висока ще е глобата и за потребителите, които не съхраняват касовата си бележка до напускане на търговския обект - досега тя беше 5 лева, но от 1 януари става 10 лв. Наред със затягането на контрола в Закона за ДДС се създава и нова възможност - търговците да може да издават и електронни фискални бонове, които да предоставят на клиентите по електронен път.

Допускането на тази възможност бе поставяна от бизнеса в последните години като по-модерен начин на разплащане, вместо всички да бъдат задължени да купуват и ползват касови апарати с хартиени бележки. Финансовото министерство най-после се е съгласило, но поставя условие пред търговците, които искат да издават фискални бонове по електронен път - задължително да ползват одобрен от НАП софтуер за управление на продажбите. За да влезе тази нова разпоредба в сила, трябва да бъдат направени и съответни обяснителни текстове в Наредбата Н 18 за касовите апарати и отчитането на продажбите. Както вече е известно нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно се удължава до 30 юни 2024.

Дотогава ще действа и намалената 9% ставка ДДС за фитнеси, спортни съоръжения и общата туристическа услуга. Най-голямата данъчна привилегия получиха ресторантьорите - ставката от 9% ДДС за техните услуги ще действа до 31 декември 2024 г.


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
12
Коментара по темата
12.
До 11
03.01.2024 13:29:46
0
0
Да ще описваш това ти е задължението.
Като не ти изнася, закривай.
11.
Ала Бала
02.01.2024 08:43:08
0
4
Дрън, дрън, че пляс!!! Как ще издам касова бележка, удостоверяваща плащане в брой, преди плащането в брой? Ей, това не разбрах! Ми ако клиентът ми се откаже от стоката, ко праим! Аз цял ден ли да описвам анулирани бележки! Ей това питам и отговор не искам!
10.
Как'Сийка
02.01.2024 02:34:41
0
2
Е па супер! Няма да плащаме в малките автосервизи, на зъболекаря, на архитекта, на бригадата. Животът ще поевтинее... И доктор досега не ми и издал касов бон...:)))
9.
Идеята е супер?!
01.01.2024 18:02:57
4
6
Предполагам, че търговците ще почнат да искат парите преди да дадат стоката. Нормално. 2 ракии, две салати, първо плащаш, след това хаваш ))
8.
И за това си има лесно
01.01.2024 17:22:41
3
12
И за това си има лесно. Търговеца пита искаш ли фактура или касова бележка? Ако искаш, ти слагат 20% отгоре и си доволен. Или не си?

P.S. Извекайте си ромска строителна бригада у вас и като свършат с ремонта им поискайте касова бележка!
7.
Ако
01.01.2024 16:43:34
3
10
видиш, че търговецът няма намерение да издава касов бон, можеш да му кажеш, че няма да платиш, но той веднага ще ти отговори, че първо те чака да платиш и след това да ти издаде касовата бележка !
Иначе ако той я чукне предварително, а се окаже , че ти нямаш достатъчно пари да си платиш сметката , му се отваря работа по анулиране и т.н.
Въобще мярката е "хава-газа" работа, само може да предизвика масови бягства от ресторантите, без плащане !
Никъде не е посочена точна методология кога се издава касовия бон!
6.
Пак тарикатлъци
01.01.2024 16:29:25
1
13
Физическите лица, които не са търговци, например адвокати, доктори, посредници всякакви ако не издадат касова бележка, ще ги глобят с 1000 лв, а женицата на пазара , продаваща домати, за същото прегрешение -4000 лв ...!??
Като се има предвид, че един адвокат само докато ти отвори вратата на кантората и ти взема 100 лв .!
5.
?
01.01.2024 16:10:42
6
10
Стига ни занимавахте с глупости !Едни докато крадат милиарди....нии сега ще гоним Михаля за кас бел.Навсякъде дават бележки.И с клиентските карти,където ни следят.....нали и там я има бележката.Онзи ден за малко да се опарича,намерих един портуфел в маркета и леко си го прибрах....ама след неколко деня ме привикаха в милицията....по клиент картата,телефоня ми всичкото ми там .налЕ пише в анкетата...и върнах портуфела :-))))
ЧНГ и повече усмивки
4.
Не било ясно
01.01.2024 15:58:02
0
4
Или има или няма касова бележка бря!
3.
Бай Ганьо кръчмар
01.01.2024 15:49:52
7
13
Глупости идеята е супер! Трябва да се научат да не крият обороти алчните кръчмари.
2.
1
01.01.2024 15:36:22
2
15
Браво и да проверя 2рия касов дет не е вързан НАП
1.
Йсус със сметка о Револут
01.01.2024 15:31:32
1
17
А ако издадат бележка с цени различни от обявените ко да га прайм
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори