×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският общински съвет заработи на пълни обороти, защото победителите преглътнаха егото си


Бургаският общински съвет заработи на пълни обороти, защото победителите преглътнаха егото си
Столичният общински съвет трябва да вземе пример от бургаския ОбС, който тръгна учудващо добре предвид "шарения" му състав
19 Декември 2023, Вторник, 20:05 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Свидетели сме на истински феномен – ГЕРБ прави най-тежките си реформи, когато е с най-малка група

ГЕРБ спечели местните избори в Бургас, но не по начин, който да им гарантира мнозинство в Общинския съвет. След вота през октомври те останаха със „скромните“ 19 съветници за разлика от предходните 12 години, когато имаха между 26 и 30. А това ги постави в необичайна за самите тях ситуация.  

Парадоксалното обаче е, че точно сега дойде времето за непопулярните решения – трудни за съобщаване, защитаване и гласуване.

Днес бе спечелена подкрепа в ОбС за част от тях – вдигането на някои от местните такси, които не бяха пипани повече от десетилетие. Най-съществените са Такса „Битов отпадък“ и престоят в синята зона, които скочиха с 30-ина процента.

Аргументите бяха, че общинска администрация е изчерпила инструментариума си да поддържа ниска цена на услуга, която драстично е поскъпнала през годините. Според вносителите на докладната, ако ставките останат същите, ще пострада капиталовата програма, тъй като тези дейности ще трябва да се дотират от бюджета.

Истината е, че това индексиране трябваше да се случи отдавна, но може би до този момент нямаше достатъчно смелост и в администрацията, и сред общинските съветници.

ГЕРБ отстъпи в много направления, но успя да осигури комфортно мнозинство на кмета от 35-38 съветници 

Какво се промени ли?

Свидетели сме на истински феномен – ГЕРБ в момента прави най-тежките си реформи, когато е с най-малка група. Безспорно заслугата е на кмета Димитър Николов, който успява с авторитета си да балансира отношенията в местната политика – по начин, който никой друг не владее.

Но не бива да пренебрегваме и атмосферата в този Общински съвет, която определено е много добра. Засега.

Вярно, ОбС стартира зле и още на първата сесия съветниците от ГЕРБ постъпиха глупаво, опитвайки се да покажат, че в тях са и ножът, и хлябът. (ВИЖТЕ ТУК)

Впоследствие обаче победителите преглътнаха егото си и сякаш страстите в местния парламент утихнаха.

Показателно беше, че още на второто заседание 32-те комисии бяха гласувани с пълен консенсус, а ГЕРБ отстъпи от чисто математическите принципи и предостави достатъчно места на опозицията и по-малките групи.

На Веселин Пренеров, който е един от най-дейните общински съветници в последните два мандата, сигурно не му е било лесно да даде председателското си място в комисията по култура на Тодор Ангелов от опозиционната ПП „Възраждане“, но го направи.

Ключовата бюджетна комисия, която в други общински съвети неизменно е под контрола на първата политическа сила, е с председател Иван Ненков от гражданско обединение „Бургазлии“. Това е все едно победителят в националните избори да даде Министерството на финансите на най-малката партия в парламента.

ПП „Български възход“-КОД, които сформираха втората по численост група в ОбС със 7 съветници пък излъчиха цели двама зам.-кметове – Станимир Апостолов пое „Бюджет и финанси“, а Манол Тодоров – „Спорт и туризъм“.

Има и редица други примери - за зам.-председателите, местата в комисиите и т.нат.

Бургас може да бъде добър пример за Столична община, например, където проведоха 5 неуспешни опита да си изберат председател, а кметът Васил Терзиев вече се оплаква, че губят десетки милиони по различни проекти. Гордиевият възел в столицата е така заплетен, че е по-вероятно да се стигне до предсрочни избори за Общински съвет, отколкото софийският парламент да заработи. Такава заявка днес поне направи Борис Бонев от „Спаси София“.

По този път вървят и в Сливен, където утре за трети път ще се опитат да си изберат председател, но поне към този момент изглежда, че това няма да се случи.

Докато в Бургас по всичко личи, че този Общинският съвет заработи на пълни обороти. Проведоха се 5 заседания за 36 дни и както председателят на ОбС адв. Михаил Хаджиянев повтаря многократно: „Време е да отговорим на темпото на администрацията“. 

Днешното заседание започна по приятен начин. Председателят на ОбС адв. Михаил Хаджиянев подари букет на общинския съветник д-р Лидия Стефанова, която празнува рожден ден
Мнозина ги определят за "тежката артилерия" на ГЕРБ. Това са съветниците от първия ред - Веселин Пренеров, проф. Севдалина Турманова, адв. Иво Баев, адв.Елена Кокаларова и Евелина Михалева. Безспорно те са добре подготвени и за тежки битки, но в последните седмици показаха и друго силно качество - че знаят кога да отстъпят и могат да преглътнат егото си
Общинският съветник от групата на гражданските организации Живко Табаков днес произнесе силна реч от трибуната на местния парламент, която показа, че е израснал много като политик. Табаков никога не е пестял критиките си към ГЕРБ и Димитър Николов, но днес не постъпи като отговорен политик, изтъквайки, че има дни, в които трябва да се вземат тежки решения за доброто на Бургас, дори и те да носят негативи на общинските съветници
Съветниците от ПП-ДБ са приятната изненада в този мандат. На преден план са Христина Хаджиатанасова и арх. Дилян Георгиев, а до тях е Красимир Калудов, четвъртият съветник е д-р Мартин Кръстев
Една от причините за добрата атмосфера е и на председателя на ОбС адв. Михаил Хаджиянев, вдясно е друг знаков парламентарист - Димчо Грудев
Мнозина побързаха да отпишат Георги Манев, но той тихо се завърна в политиката и днес е ключова фигура в Общинския съвет
Кметът Димитър Николов намери общ език и с Тодор Иванов от ИТН
Иван Ненков от граждаско обединение "Бургазлии" е попадение за местната политика. Вижте позицията му по днешните докладни (ТУК)
Александър Койчев е най-активният в отбора на ПП "Възраждане", с което дава заявка да бъде на избираемо място в листата за следващите парламентарни избори
Съветниците от ПП СЕК засега изглеждат изолирани. Единствените им партньори са колегите им от ПП "Възраждане"

 




В категории: Политика


Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
35
Коментара по темата
35.
Ужас
20.12.2023 22:21:25
0
6
Тъпанар до тъпанара
34.
123
20.12.2023 16:54:33
0
5
Триеш ли гъзоблизецо. Защо си пуснал коментарите изобщо хахахах. Да не плащат на изтрит коментар вече
33.
Пародия
20.12.2023 15:54:41
0
8
Доста измет на едно място. Митьо Пищова що говори по телефона в заседание?
32.
*********
20.12.2023 14:55:52
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
31.
касабова
20.12.2023 08:52:28
1
2
бенчо бенчев и чанко мирчев - дайте наградата
30.
петко стефанов
20.12.2023 08:51:25
0
7
на снимките единия си боядисва косата а другия използва белина и е с бяла коса - кои са тези "личности "
29.
До 20
20.12.2023 08:36:38
0
7
Консуматори без Граници са тези в Кумлука, пардон кв. Победа. Открай време си живеят живота на нашия гръб. Общинския съвет да наемат два танка да разтурят незаконните постройки там.
28.
Стан
20.12.2023 08:26:12
1
12
Много ми е интересно какво точно включва “услугата” синя зона и каква е себестойността за общината? Гаранция, че 100% от гласувалите увеличението нямат грам идея!
27.
Браво
20.12.2023 07:51:38
1
9
Но за София бюджета е милиярд и половина а за Бс трохички, чичо Митко вече си е надвил на масрафа и гледа да му е спокойно, той вече е космонафт. Ще даде на всеки по парченце и нещата ще вървят, Браво.
26.
*********
20.12.2023 01:22:25
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
Da
20.12.2023 01:15:18
0
19
Лапат заплатки и нищо не правят за града освен че го връщат назад.
24.
До 5 хахахха
20.12.2023 00:39:27
0
18
Абе тя тази лелка направо спи на снимките,има една усмивка а другите спи на чина или права.Повечето също са заспали,дънооо.
23.
...
20.12.2023 00:39:19
0
26
Някой обикаляха центъра като гладни мастии сега с усмихната физиономия ще лапат заплати от гърба на данъкоплатците иначе за никакъв чеп не стават само за сервитьори.
22.
Ziraat Bankaasi
19.12.2023 23:44:13
5
14
Да идва ЕРДОГАН и да станем ВИЛАЕТ с тия нищо НЯМА да постигне Бургас
21.
Muhlqri
19.12.2023 23:42:26
3
14
Народната неприязън как се излива върху политическите боклуци, разделно събрани отпадъци. Но общинският вестник "Лижи гъзове" не позволява , подпират дисагите на феодалите, охранени като свинчета.
Но на всяко прасе му идва Коледата.
Щяха да си намаляват заплатите си , за по голямо удобство на гражданите на Бургас увеличиха данъци и такси пфу измет долна. Разпределиха си порциите , по парче от баницата за всички.
Балъците дето гласуваха за тях да им е комфортно.
20.
Консуматори без Граници
19.12.2023 22:55:09
1
5
Да , това са две Българии, две култури, които живеят на една и съща територия, но те просто си пречат. За сега те не успяват да намерят някакъв приемлив мотив за съвместно съществуване. Дори в едно кастово общество, каквото е индийското, кастите наистина не се допират, но имат механизми за общо съществуване. А нашите два свята просто не намират начин да живеят на едно и също място. ((Едната, малката група, аз наричам българяни. Те присъстват в българската територия с правата и морала, прилягащи фактически на агресор.)) Това е малко хищно племе, което е завладяло своята територия и няма никакво намерение да преживява в някакви компромисни форми с другите - арийци срещу дравиди, конкистадори срещу маи, османлии срещу гяури и пр. Тоест, имаме отношение между агресор и подчинените нему. Това са неприкрити форми на антагонизъм с невъзможност за каквато и да е търпимост извън условието ((за абсолютно и безусловно подчинение от страна на покорения етнос.)) ((България е феодално съсловно общество, в което скоро няма да може да се живее.))
19.
Всички структури са нестабилни
19.12.2023 22:50:48
1
9
.... времената се връщат в една отминала епоха на феодализъм, в България демокрацията е само обещана и е нарисувана на стената. Българската политическа система е профеодална, силно обвързана със всякакви родово, племенно, кръвосмесителни, кланови и съсловни зависимости. ((Режими от рода на нашия политически режим не могат дори да бъдат реформирани.))
В България е прието, като се явиш на сцената, да се обявиш за реформатор, но всички усилия на всички реформатори не са достатъчни да се реформира тази система. Тази българска политическа система може да бъде само демонтирана, и то много внимателно, за да не се срути и да затисне всички. Това са режими от периферен пиратско-компрадорски тип. Те могат да живеят дълго, ((а могат и да се срутят изведнъж и някак неочаквано.))
18.
1
19.12.2023 22:45:57
6
17
Закривайте я тая държава на гъзоблизци. Тук нормален човек никога няма да успее. По-добре да станем турци и македонци..
17.
*********
19.12.2023 22:42:02
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
наблюдателен
19.12.2023 22:38:39
1
23
Сглобката на местно ниво сработва, когато са раздадени порциите на властта. Дори Живко Табаков стана председател на комисия с гласовете на ГЕРБ и бе похвален днес от кмета, който иска комфорт в общинския съвет през последния си мандат. Не се учудвайте как ще бъде разпределен и бюджета. Едно е сигурно пълнят се дупки в бюджета, за сметка на вдигане на данъци и такси на гърба на бургазлии. Лично се съмнявам града да стане по-чист, и повишаването на таксата за синята зона да изпълни основната си роля да облекчаване на транспортния достъп на граждани до такива държавни и общински институци.
15.
Елит
19.12.2023 22:11:45
1
27
На снимките се виждат едни болни хора. Мъка голяма , лична и общонародна. ...цялата мъка на българското неосредновековие.
14.
4та национална катастрофа
19.12.2023 22:09:50
2
14
((Властта е винаги в името на Себе си.)) ((Тя е такава реалност, която не вижда причини за себе си извън себе си.)) Особен тип реалност - тези, които я притежават, могат да си мислят каквото си искат, но самата Власт като реалност е винаги при себе си и се разширява.)) ((Това е разбиване на големия обществен интерес, разрушаване на обществото, заради интереса на някаква частна съсловна група.)) ((Това, образно казано, е интересът на червея за сметка на ябълката.))
13.
Zapoznat
19.12.2023 22:05:49
1
22
Няма да ми стигне вечерта за да напиша разбор на общинският съвет, така накратко:
ГЕРБ имат мнозинство защото дадоха на критиците си постове като зам. кметове, старото СДС което се отцепи пак си е с тях в това число и хората на един бизнесмен.
Кока кола вече водят 2:0 пред Пепси с един депутат и един общински съветник.
Никой не може да разбере какъв е мача между сек и ппдб, уж заедно пък разделени …
Мой роднина беше в болница, когато му казаха че е добре да гласува за човек от снимките и тн.
Всеки народ си заслужава управниците.
Бъдете здрави !
12.
Вътрешен
19.12.2023 21:59:36
0
16
Аз съм чувал че гласуват като един, за ко са толкова много
11.
жалко
19.12.2023 21:59:20
1
17
просто жалко….сравняват заплата на контрольор преди 15 години,ставняват ни с градове като София,Пловдив,Варна,Стара Загора…и тоест ние да сме доволни че увеличението при нас е най малко
10.
*********
19.12.2023 21:41:01
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Аз
19.12.2023 21:39:54
4
27
И с какво е активен разносвача на безалкохолни Койчев от Възраждане?
8.
Интересно
19.12.2023 20:49:29
18
16
Към този момент само тези от Възраждане са опозиция и си отстояват политиките и сек им пригласят.
Да видим, какво ще ни покажат. Следя с интерес.
7.
Калъф войвода
19.12.2023 20:47:22
0
42
Там е един Дидо,къде си купувахме калъфчета от него,смятайте какъв упадък сме!!!
6.
Колагин
19.12.2023 20:46:11
0
29
Да лошото е че и мъже има гримирани. Добре е да не забравят че не са по телевизията.
5.
Тази с бялото палто
19.12.2023 20:36:54
1
32
Един тон грим е изсипала по себе си,ужас дами недейте с тези глупости,грозно е..
4.
До 3
19.12.2023 20:30:38
2
39
Еми тия които подкрепиха Възход на изборите като алтернатива на ГЕРБ, сега да си видят играчите как ги предадоха и да им потърсят сметка. Да си ги види и Генерала от София каква бизнес организация създаде и излъгаха маса хора включае и мен! Живи и здрави да са! Добре си изиграха Възхода.
3.
Ех
19.12.2023 20:26:53
1
36
Че те от край време са си обединени с цел кражба.....
2.
Безработен Трол
19.12.2023 20:17:09
4
53
Статията е зле прикрита реклама. Явно журналиста има договорчета с някой от съветниците. Обаче снимките по-долу на избранниците говорят достатъчно. Лица на мазни селски тарикати и схемаджии. С малко изключения раазбира се.
1.
*********
19.12.2023 20:10:50
2
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата Затвориха вратата и започнаха да ни налагат, разказва русокосият Альоша, който се върнал от Франция и събрал приятелите си в заведението, за да се почерпят Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo
4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори