×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След първата сесия на ОбС Бургас – ГЕРБ си осигури нужното мнозинство, но е напът да повтори най-голямата си грешка


След първата сесия на ОбС Бургас – ГЕРБ си осигури нужното мнозинство, но е напът да повтори най-голямата си грешка
Съветниците на първата политическа сила показаха, че в тях са „и ножът, и хлябът“, но това ли е най-печелившата стратегия за Бургас?
13 Ноември 2023, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

ГЕРБ получи всичко от всеки, но имаше два случая, в които трябваше да покаже благоразположеност към опонентите си, а не го направи

Първата сесия на Общински съвет - Бургас (2023-2027) се проведе тази сутрин в Дома на Нефтохимика. Още днес, когато имаше само няколко гласувания, с които да се избере председател на ОбС и сформира Комисия за изготвяне на правилник за дейността на местния парламент, се очертаха няколко ясни тенденции.

19-те от ГЕРБ ще могат да разчитат на гласовете на групите на „МИР, Левицата и Граждани за общината“ (7 съветници), „Български възход – КОД“ (6 съветници), до голяма степен четиримата от ПП-ДБ, на Владимир Павлов от СБОР и Шерафет Мехмед от ДПС, както и на поне двама от БСП.

От другата страна, в лагера на т.нар. опозиция, влизат четиримата от „Възраждане“, тримата от СЕК и двата общински съветници на ИТН.

По всичко изглежда, че ГЕРБ си осигурява 40-42 гласа, с които не само може да задава дневния ред в Общинския съвет, но на практика да прави каквото си поиска. Например - да игнорира когото и да е от партньорите си, а също така да натика опозицията в ъгъла.

Това беше характерен подход за партията в последните два мандата, което според мнозина им изигра лоша шега, защото изостри отношенията в местния парламент и осигури аргументи, с които опонентите да ги атакуват.

Публична тайна е, че бившите съветници от ГЕРБ отхвърляха голяма част от предложенията, които не идват от тяхната група и даваха на всички да се разбере, че в тях са „и ножът, и хлябът“ (по Снежина Маджарова, бивш председател на ОбС Бургас от периода 2009-2014).

Заради това и съставът бе драстично подменен. С надеждата, че ще се зададе нов тон в местната политика, защото и администрацията на кмета Николов се нуждае от конструктивна опозиция, която да й показва къде са грешките, а не освирепели съветници с наранено его, комплексирани от „мачкането“ на съветниците на ГЕРБ, които обичаха да демонстрират мощ.

Най-голямата група в ОбС Бургас е близо до това да ни сервира още от същото, може би въодушевени от изборния успех и провала на опонентите си. Но ако го направи, със сигурност ще допусне грешка, защото победата трябва да се приеме без да мачкаш победения, в противен случай не си я заслужил.  

Какво се случи днес?

ГЕРБ получи всичко от всеки, но имаше два случая, в които трябваше да покаже благоразположеност към опонентите си, а не го направи.

В първия „удари“ Живко Табаков, който реално сформира втората по численост група в ОбС. В живото предаване на Флагман.бг пред още няколко журналисти, Табаков намекна, че ще иска редуциране на заплатите на общинските съветници. Драстично и веднага! Той имаше увереност, че ще попадне в групата, която изготвя Правилника за дейността на общинския съвет и това ще е едно от първите му предложения. Флагман.бг публикува в реално време новината, която подейства шоково на мнозинството и се превърна в най-коментираната тема в ОбС. Резултатът не закъсня – Живко Табаков и групата на „Левицата, МИР и Граждани за общината“ не получиха представителство в прословутата комисия за правилника.

Дали това е от ревност, защото някой друг е изстрелял в общественото пространство идея, която носи точки пред избирателите, или пък е знак на показност, че мнозинството не желае да намали възнагражденията си – ще стане ясно съвсем скоро.

Другата демонстрация бе свързана с общинските съветници на „Възраждане“. От партията поискаха разпределянето на местата в комисията за правилника да е на паритетен принцип и предложиха своя съветник Александър Койчев. Демонстративно и той не беше подкрепен, а в същото време по-малки групи получиха представителство.

С това ГЕРБ просто вдигна топката на „Възраждане“, които веднага след сесията свикаха извънредна пресконференция, водена от депутата Цончо Ганев, който присъства на сесията като гост. Ако се вярва на думите му – ГЕРБ са отказали председателски и зам.-председателски места за „Възраждане“ в постоянните комисии.

Партията на Костадин Костадинов буквално катастрофира в Бургас, след като от 10 очаквани общински съветници вкара едва 4, което е недостатъчно за група или спиране на определени решения.

Ако се вярва на думите на Цончо Ганев, от партията преди днешната сесия те са решили да се позиционират като конструктивна опозиция – да подкрепят добрите решения и да гласуват „против“ тези, които според тях нарушават обществения интерес. Но след днешните събития те вече преосмислят тази си стратегия.

„Няма да позволим такива посегателства, каквито видяхме днес – от позицията на силата да мачкаш правото. 4-та политическа сила сме! Нормално е да имаме зам.-председател на ОбС, председател на комисия, но ни се даде да разберем, че няма да получим нищо. Искат да ни покажат къде ни е мястото! Добре, но да не се учудват от реакцията на „Възраждане““, отсече Цончо Ганев пред бургаските журналисти.

От думите му не стана ясно дали се очаква по-сериозно сътрудничество със СЕК на депутата от ПП-ДБ Константин Бачийски, но нищо чудно това да се случи, предвид опита на мнозинството да ги изолира.

Трима от съветниците на БСП - Явор Костов (вдясно), Чанко Мирчев и Станимир Баев. В другия край на залата е Мадлен Мутафян. Четиримата днес действаха като напълно непознати - нямаха единодействие по нито едно предложение 
Иван Иванов, Николай Желев и Стоян Царев от групата на СЕК изглежда са изолирани, но мнозинството на ГЕРБ може да им "подари" неочакван партньор в лицето на ПП "Възраждане"
Георги Дракалиев е председател на комисията, която ще изготви правилника за дейността на Общинския съвет. От него до голяма степен ще зависят заплатите на съветниците в този мандат
Днес имаше една добра новина в ОбС - избраха безспорния авторитет Михаил Хаджиянев за председател. Той ще трябва да е не просто пръв сред равни, а важен фактор в местната политика, който ще балансира в следващите 4 години отношенията между партиите
Димчо Грудев е шампион по преференции в листата на ГЕРБ
Това е втори мандат за Боян Дяков в ОбС. Този път той влезе от листата на ГЕРБ, но със силната си кампания заслужи мястото си в местния парламент
Георги Манев завоюва нов мандат като общински съветник - от КОД, където пренареди цялата листа. Интересно ще е взаимодействието му със съветниците от партията, която той създаде - СЕК
Георги Манев с двама от настоящите общински съветници, на които преди време даде път в политиката - Иван Иванов и Николай Желев
Бенчо Бенчев ръководи днешното тържествено заседание на ОбС до избора на председател
Трима от новите съветници на ГЕРБ - д-р Лидия Стефанова, Павел Чепов (в средата) и Иван Станев (вляво)
Иван Ненков от новата коалиция - "Левицата, МИР и Граждани за общината", наричана "групата на гражданските организации"
Още един нов съветник - Даниел Иванов от Левицата
ГЕРБ вдигнаха топката на "Възраждане" и им дадоха повод за тази пресконференция
Мадлен Мутафян, общински съветник от БСП
Новоизбраната кметица на Изворище Емине Сербез зарадва с цепка на стройното си бедро кмета и седящите на първи ред общински съветници. Без да се прикриват поизплакнаха око, докато тя дефилираше
Впрочем областният управител Пламен Янев също не остана безразличен към тази гледка и отдаде нужното като ценител, още повече, че Сербез изглеждаше естетично
Манол Тодоров (на преден план), Стоян Грозев, Мариела Кирова от Български възход и д-р Станислав Димитров и Стоян Апостолов от КОД. Извън кадър е шестият човек от групата - Георги Манев
Арх. Дилян Георгиев и д-р Мартин Кръстев от ПП-ДБ
Още едно ново лице в бургаския парламент - Христина Хаджиатанасова от ПП-ДБ

 




В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
32
Коментара по темата
32.
Подстрекател
14.11.2023 20:51:46
0
4
Табаков бъди МЪЖ!
Покажи им на тия как се прави, откажи се от заплатата си и тази на коалиционните си партньори. На Бенчо и Батилов тези пари и без това не му трябват.
Това са близо 200 000 лева годишно, които ще спестиш на бургаските граждани.
Хайде да те видим дали си искрен или си поредният популист ?
31.
*********
14.11.2023 19:33:30
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
30.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
14.11.2023 18:46:09
1
2
Долна гербаджийска сган и тяхната измет - избиратели сектанти
29.
Въчо Мозъка
14.11.2023 12:09:03
0
1
Вече не ги викат и на ородуктови сбирки, да им дават верту. Едно време през 1-2 ни събираха. Един път за малко да взема един верту, ама беше курт капан
28.
Scrooge McDuck
14.11.2023 10:18:07
0
5
Глиган Грудово е работата.
27.
Мнение
14.11.2023 10:01:46
0
11
Като гледам физиономиите на ред от общин-
ските ни съветници имам чувството, че са извадени от трудове на Чезаре Ломброзо
26.
До 22
14.11.2023 08:35:33
0
21
Като не гласуват отвратените, управляват отвратителните.
25.
до 10
14.11.2023 08:32:47
1
3
Не че нещо, ама законът е количествените натрупвания водят до качествени изменения.... Не знам какво си чел, но явно не го помниш.
24.
Структура на ОС
14.11.2023 08:25:13
0
16
10% читави,другото пак талаш.
23.
мнение
14.11.2023 08:15:23
1
16
Хаджиянев с лукавата си усмивка може да стигне много далече.
Не очаквайте от Дракалиев съгласие да се намалят възнагражденията на съветниците - на него са му необходими пари защото той не работи нищо.
22.
*********
14.11.2023 07:47:15
0
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
21.
гражданин
14.11.2023 07:05:23
0
20
По физиономиите им може да се прочете как ще "работят" за града. Докъде изпадна горки ни град Бургас!
20.
...
14.11.2023 06:31:48
2
11
Е, тази година от възражданьи не са пили бира с Доган на Росенец и им артисаха позициите. А от коментарът как били гледали общинарката от ДПС може да се съди за каква парапетна журналистика става въпрос. По руски образец.
19.
Като не мислите като гласувате
14.11.2023 00:51:54
1
21
Сега ще сърбате попарата! Ние вътре ще си лапаме и почиваме, а вие ще си ни плюете в коментарите на флагман. Нашият шеф ви прецака…. Предложи ви куха опозиция която го подкрепи. Тоя Възход и той ви заблуди, а е с нас! :) заплати? Ще вземаме!!! Дори са ниски!
18.
*********
14.11.2023 00:33:36
1
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17.
*********
14.11.2023 00:09:30
0
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Рон Бургунди
13.11.2023 22:53:57
0
45
тотални смешници, все едно са в общината в санта моника, стойки чупки . Типични балкански геги....намръщени селски мутри, готови за заплатка и някаква далаверка. Дай им джип и някой лев и им гледай сеира. Нещастници
15.
До г-н Иван Колев
13.11.2023 22:33:04
6
30
Статията е изпълнена с драматизация на изборния провал на несретниците от Възраждане, които видите ли драпат за председателски и зам.председателски постове, но глупаците от другите партии не ги допускат и избират.
Та въпросът ми е да отговорите честно и обективно, каква експертиза и в кое точно са специалисти четиримата безработни от Възраждане?
Какво отбира неграмотната и без образование Върбанова?
Или искате общински съвет Бургас да бъде оглавен от разносвач на безалкохолни и плажни чадъри Александър Койчев? За срам на града ни, така ли?
14.
Въпрос?
13.11.2023 22:25:38
8
35
Абе тия от Възраждане нали се кълняха, че няма да ползват публични средства?
Защо са им заплати при условие, че се оплакват, че никъде няма да участват?
Ето ви още 4 заплати дето могат да се спестят, или 10 бона месечно - 120000 лева годишно ни струват тия безполезни хрантутници!
13.
Предложение
13.11.2023 22:18:46
6
37
Щом Табаков иска да намали заплатите и не го допускат, нека даде личен пример! Нека се откажат от заплатите тримата му съветника + тия двамцата дето са коалиция Бургазлиите , а и Бенчо с оня прекупвач на компири Батилов.
Седем заплати по 2200, ей ви 15000 лева, дето ще останат в бюджета.
12.
ГДБОББ
13.11.2023 21:26:08
0
47
дрехите им седят като харизани :) Абсолютни парвенюта-селяндури.
11.
Георги
13.11.2023 21:21:21
3
36
ДА покажат , че по време на криза трябва да се пести. МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ! НАЛИ УЖ ВСИЧКИ ИМАТ БИЗНЕС ? Да декларират имотното си състояние преди и след влизане в политиката! Малко да слязат на земята и се усетят накъде духа вятъра!
10.
До 6
13.11.2023 21:11:02
2
27
Бъркаш, Комлука и Карабайр ги избраха. Тези са нелегитимни, защото 60% от избирателите не гласуваха.
Предполагам си чел Маркс и Енгелс, какво са казали, когато се натрупват количествени изменения, как се превръщат в.. качествени. На народа му писва да живее в лъжи.
А ако дойде правилната власт в София, тея боклуци, ще подсмърчат за инвестиции.
9.
Иван
13.11.2023 21:05:50
2
39
И какво стана ,това си е феодализъм отвсякъде ,че то почти опозиция няма да има ,пълно със стари муцуни .Жалко за Бургас.
8.
Ай честито
13.11.2023 21:05:15
1
30
Ай пак гювечарите вътре,
Няма оправия
7.
Сандо
13.11.2023 21:00:52
0
43
Моля за ценовата стафка на общинарите.Струва ми се че тук има необосновано завишение и картел с цел източване на общински средства.за 8 часа месечно 2200 лв. Моля да ми посочите друг сектор де вземат 250лв за час работа.Даже и в Цирка където са професионалисти хората не надвишават 50 лв на час.
6.
бургазлия
13.11.2023 20:40:25
8
68
прост народ са бургазлии. заради пет градинки си избраха пак мафиотската структура герб. ще си стоим на дъното и това си е.
5.
Смях
13.11.2023 20:25:45
5
55
2200 лв. за два работни дни в месеца и ГЕРБ не искат да си ги намалят.
4.
Т
13.11.2023 20:21:11
3
53
Гласувахме за Мир и получихме ГЕРБ и Табаков
3.
Журналист
13.11.2023 20:17:00
6
17
Правилният цитат на Сн. Маджарова, както гласи и българският народен израз, е: “У мен са/ държа и ножът, и хлябът.” Поправете цитата и вложете интелигентни познания, когато анализирате.
2.
Кико
13.11.2023 20:14:54
4
66
И ква стана тя гласуваш за МИР,КОД И ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА получаваш ГРЕБ.Ало вие гражданите за общината що не казахте по рано кои сте ве.Общо взето старите муцуни с нови гащи.Бенчев и Манев-несмятатели да си почините вече изразходихте се вече ве сладури
1.
Ал Хилал
13.11.2023 20:07:28
10
37
Щом Бенчев и Чепов са в ОС, съм спокоен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори