×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАП ще изисква още данни от работодателите за изплатените доходи


08 Декември 2023, Петък, 17:00 ч.

Всички необлагаеми финансови придобивки ще трябва да се описват в справките, които фирмите подават в НАП всяка година

Работодателите ще бъдат задължени да дават на Националната агенция за приходите (НАП) информация за почти всички финансови добавки, които дават към заплатите на всеки един от служителите си. Това стана възможно с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, приети окончателно от депутатите.

Идеята е на финансовия министър Асен Василев, а това е вторият му опит да я прокара. Миналата година тя предизвика силен отпор от бизнеса и отпадна при гласуването с аргументите, че е „огромна административна тежест“ за работодателите.

Според финансовото ведомство обаче в практиката често се констатират случаи на плащане на заплати под формата на командировъчни, което е необлагаем доход. Събирането на новите данни се прави и с цел приходната агенция да създаде подоходен регистър, с който по-прецизно да се използва системата за социално подпомагане, включително и при определянето на енергийно бедните домакинства.

Така в крайна сметка парламентът прие разширяване на информацията, която фирмите трябва да дават пред НАП за необлагаемите доходи на своите служители.

Работодателите трябва да подават данни за изплатени командировъчни, когато те надхвърлят 1000 лв. годишно на служител. Освен това ще трябва да се дават данни за предоставена храна при специфичен режим на работа, данни за раздадено работно облекло и предпазни средства или пари за такива.

МО, МВР и агенциите от сектор „Сигурност“ също ще трябва да декларират храната, снаряжението и допълнителни компенсации, които раздават на военните, полицаите и други служители.

От работодателите вече се иска да декларират за всеки един служител какви допълнителни осигуровки или застраховки са правели през годината за своя сметка, както и дали са давали помощи за лечение, за транспорт до местоработата или доходи в натура.

Всички тези необлагаеми доходи ще трябва да се описват в справките, които фирмите подават в НАП всяка година до 28 февруари, наред с изплатените облагаеми доходи през предходната година.

Припомняме, че миналата година в последния момент бе въведено изискване да се докладват раздадените ваучери за храна, което също предизвика напрежение. Счетоводителите имаха по-малко от два месеца да съберат и подготвят тази информация за всеки един работник.

С промените в ЗДДФЛ се въвеждат и нормативно признати разходи в размер на 10% при определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута.

Освен това виртуалните валути вече са изрично посочени като финансов актив и като такъв те могат да бъдат отделно посочени и в декларацията за доходите на физическите лица, съответно и сделките от разпореждането с тях могат да бъдат по-ефективно наблюдавани и анализирани.

Към настоящия момент при определянето на облагаемия доход се взема предвид единствено цената на придобиване на съответния финансов инструмент. При извършването на такъв тип сделки физическите лица заплащат и допълнителни разходи за регистрация, такси, комисионни и т.н., които в момента не се приспадат.

Предложението цели постигане на по-голяма справедливост за данъчно задължените лица при определяне на облагаемия доход и дължимия данък от продажба или замяна на финансови активи.

Очакваните резултати от предложената промяна са стимулиране на физическите лица да декларират доходите, придобити от продажба или замяна на финансови активи, в това число виртуални валути.

С промените в Закона бе прието и доходите на физическите лица, които не са търговци, от събиране на диворастящи гъби и плодове да се облагат еднократно с алтернативен данък от 30 лв. за всеки месец, за който се извършва дейността. Таксата се взима преди издаването на разрешително за извършване на дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове.

Изненадващо бе прието и земеделците, регистрирани като физически лица, ползващи европейски субсидии, да ползват облекчение, намалявайки данъчната си основа с размера на субсидията. Вносител на предложението е ГЕРБ, а мярката ще влезе в сила, ако Европейската комисия се произнесе, че това не е държавна помощ.

Прието бе и със задна дата отпреди година – от 1 януари 2023 г. да бъде въведен праг за деклариране на доходи от рента от 3000 лв. по идея на ГЕРБ.

Иначе някои от идеите на финансовия министър така и не успяха да минат в зала, а именно касовите бележки да се ползват за данъчни облекчения. Според бизнеса и депутатите при така предложените критерии данъчната основа би се свила пренебрежимо малко и затова и не бе прието.

Отхвърлена бе и идеята НАП да може да определя по свое усмотрение дали един договор е трудов, или граждански и да може да налага санкции върху граждански договори, които тя приема за трудови.

 


В категории: Животът


1
Коментара
Алекс Раева пак се ошишка
Алекс Раева пак се ошишка 23/02/2024, Петък 21:47 2
Флагман.БГ Това са 7-те чудеса на комунизма Това са 7-те чудеса на комунизма 23/02/2024, Петък 21:37 6
1
Коментара по темата
1.
Някой си
10.12.2023 16:39:37
0
0
С две думи от трите най дългото
Дейба държавата.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Помните ли бизнесмена Иван Нончев, който разора дюните на „Каваци“ Помните ли бизнесмена Иван Нончев, който разора дюните на „Каваци“ Наказанието му е незначително – 3 хил.лева глоба и освобождаване от наказателна отговорност Това са 7-те чудеса на комунизма Това са 7-те чудеса на комунизма Най-голямото чудо на социализма беше, че всички крадяха от държавата, а тя се развиваше все по-добре и всички бяха спокойни и щастливи Какво се случи с този известен българин Какво се случи с този известен българин Пак се поболя  Малката Амая се нуждае от ново сърце, за да живее - помогнете Малката Амая се нуждае от ново сърце, за да живее - помогнете Ако всеки в Бургас дари само по 4 лв., нужните за сложната трансплантация средства - 750 000 лв., ще се съберат само за ден ДТ "Адриана Будевска" в Бургас има нов директор - Богдан Петканин ДТ "Адриана Будевска" в Бургас има нов директор - Богдан Петканин Богдан Петканин е режисьор с добър опит „Възраждане“ защити Кремъл след остър демарш на България по повод репресиите в Русия „Възраждане“ защити Кремъл след остър демарш на България по повод репресиите в Русия Външно министерство привика руския посланик и призова за незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници Няма да подкрепим перки в Черно море, обяви Бойко Борисов Няма да подкрепим перки в Черно море, обяви Бойко Борисов Според законопроектът, зони в морето ще се дават на концесия за изграждане на вятърни централи за 30 години Той отиде на екзотична почивка с гаджето си, но преживя истински кошмар Той отиде на екзотична почивка с гаджето си, но преживя истински кошмар Двойката посети екзотичния остров Занзибар заедно с още няколко техни приятели, сред които и първият ерген -Виктор Стоянов Вярно ли е? Мъжете с тези имена никога не изневерявали Вярно ли е? Мъжете с тези имена никога не изневерявали Много мъже са примерни и добри съпрузи, които ценят семействата си и дават всичко за съпругата и детето си Иска ли „Фрапорт“ да унищожи летище „Бургас“, за да го превърне в карготерминал Иска ли „Фрапорт“ да унищожи летище „Бургас“, за да го превърне в карготерминал Пасажерските полети намаляват, а тези с товари се увеличават
Това меме от "Ергенът" ще ви накара да плачете от смях Това меме от "Ергенът" ще ви накара да плачете от смях Александър Младенов наистина е магнетичен, но има лошият навик да се смее твърде изкуствено Алекс Раева пак се ошишка Алекс Раева пак се ошишка Роклята не можеше да прикрие ханша, корема и ръцете на екранната половинка на Краси Радков Хелс Китчън е шоу за тъпаци, смята този известен шеф Хелс Китчън е шоу за тъпаци, смята този известен шеф Единственото реално нещо в предаването е нарцисизъма на Виктор и Тризъбеца като лого на Ада, смята Борис Петров Тя отпадна от "Денсинг старс" и нападна шоуто Тя отпадна от "Денсинг старс" и нападна шоуто Предстои да се разбере дали обидените и разправиите ще се увеличават, а заедно с тях и напрежението в шоуто Сериалът за Александър Велики, който вбеси както историците, така и гърците Сериалът за Александър Велики, който вбеси както историците, така и гърците Един от водещите проблеми е, че сюжетът се фокусира много повече върху личната драма, отколкото върху реалните военни достижения Тя е на 78 и изглежда перфектно Тя е на 78 и изглежда перфектно Вижте каква е тайната на Доли Партън Мъж уби съпругата и дъщерите си в Турция Мъж уби съпругата и дъщерите си в Турция Нападателят е избягал от местопрестъплението. Полицията е предприела широкомащабна акция за залавянето му Ако направите шкембе чорба по тази рецепта всички ще ахнат Ако направите шкембе чорба по тази рецепта всички ще ахнат Винаги се получава ненадминато вкусна Всички градинари трябва да знаят този номер Всички градинари трябва да знаят този номер Съдържащата се в хляба мая стимулира растежа на растенията Почина голяма легенда Почина голяма легенда Уилсън Фитипалди е по-големият брат на двукратния световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди
Владислава Цариградска, съдия Владислава Цариградска, съдия Тази мафиотска структура се случва и с много сериозно политическо влияние Виц на деня Виц на деня - Как се прибра снощи?
- Като светкавица.
- Толкова бързо?!
- Не, на зиг-заг.
Виц на деня Виц на деня - Госпожице, позволете да ви помогна!
- Благодаря, но чантата не е тежка.
- Аз не за чантата. Аз съм пластичен хирург.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори