×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опитният мениджър Димитър Сотиров посочи осем причини да е кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Бургас


Опитният мениджър Димитър Сотиров посочи осем причини да е кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Бургас
От първия ден ще започна работа върху подобряване на взаимодействието и комуникацията между администрацията, бизнеса и местните общности, заяви той
26 Октомври 2023, Четвъртък, 23:50 ч.
Автор: Силвия ШАТЪРОВА, главен редактор на в. "Черноморски фар"

Само заедно можем да поддържаме и развиваме Бургас като едно по-добро място за живот, категоричен е Димитър Сотиров

Димитър Сотиров е на 39 години, семеен с две деца и повече от 15 години опит в управлението на околната среда. Определя се като целеустремен, отговорен и лоялен човек, със силно развито чувство за справедливост. Сцената на местната политика е ново начинание за него, но вярва, че професионалният опит и енергията, които има, ще допринесат за бъдещото устойчиво развитие на Бургас.

- Г-н Сотиров, с каква мотивация влизате в тази кампания за местни избори? Досега не сте участвали в местната политика.

- Политиката е ново начинание за мен, но увереност, че ще се справя, ми дават 15-те години опит в сферата на възобновяемите енергийни източници и околната среда, като през този период съм заемал различни експертни и управленски позиции в публичния и частния сектор. От 2015 г. управлявам собствен бизнес в сферата на консултантските услуги по околна среда и се гордея, че аз и моят екип сме работили и към момента работим по едни от най-големите проекти в сектори като транспорта, възобновяемите енергийни източници, промишлеността и индустрията.

Включвам се в кампанията за местни избори като кандидат за общински съветник от гражданската квота на ПП ГЕРБ, воден от разбирането, че искам да помогна градът, в който живея повече от 38 години, да стане още по-добро и предпочитано място за живот и развиване на бизнес.

 

- Как един общински съветник може да направи живота на жителите на града и общината по-лек?

- Решенията, които взема един Общински съвет, са свързани с определянето на политиката за изграждане и развитие на общината и в частност засягат изключително важни въпроси на жителите на населените места.

Общинският съвет на община Бургас е орган на местното самоуправление, избира се от населението на общината и се състои от 51 общински съветници. На 29 октомври гражданите ще гласуват и определят бъдещия общински съвет. Каквато и да е подредбата, убеден съм, че трябва да има диалогичност при решаването на важните въпроси за града и неговите жители.

- Кои са приоритетите, за които Вие ще работите?

- Основните ми приоритети са тясно свързани с опита и знанията, които имам, а именно:

  1. Прилагане на устойчиви модели за ефективно взаимодействие между администрацията, бизнеса и местните общности, включително тяхното информиране и повишаване на прозрачността и отчетността.
  2. Устойчиво и интегрирано градско развитие с цел подобряване качеството на живот и растежа на територията на общината.
  3. Привличане на инвестиции в изграждане на нови производства и усъвършенстване на инфраструктурната обезпеченост на територията на общината.
  4. Подобряване на градската среда чрез облагородяване на междублокови пространства и зелени площи. Създаване на малки локални паркове, зелени коридори, кътове за спорт, игри, забавления и отдих.
  5. Увеличаване на дела използвана възобновяема енергия за публични, културни, спортни, търговски или промишлени сгради. Развитие на съществуващата инфраструктура за зареждане на електромобили и обособяването на нискоемисионни зони.
  6. Подобряване на локалните системи за мониторинг с цел по-добър контрол и информираност на гражданите за качеството на околната среда.
  7. Актуализация на методиката при формиране на такса битови отпадъци с цел  въвеждане на по-справедлива за гражданите и бизнеса система.
  8. Развитие и оптимизиране на системите за сметосъбиране и по-строг контрол върху фирмите, ангажирани с почистването на града.

 

- Коя е първата задача, с която бихте се заели ако влезете в Общинския съвет?

- Първата задача ще бъде и първият ми по ред приоритет, а именно ще започна работа върху подобряване на взаимодействието и комуникацията между администрацията, бизнеса и местните общности, защото всеки може да бъде полезен на града, в който живее, дори и да не участва пряко в местната политика.

Използвам вашата трибуна да апелирам гражданите да се обръщат към мен с всяка една идея или виждане за по-зеленото развитие на Бургас. Убеден съм, че само заедно можем да поддържаме и развиваме Бургас като едно по-добро място за живот.

- По отношение на развитие на пристанище Бургас?

- Бургас е пристанищен град и през годините не е спирал да се развива, като такъв във всяко едно от възможните направления с цел оползотворяване на географските си дадености. Благодарение на непрестанното развитие на Пристанище за обществен транспорт Бургас към настоящия момент има обособени терминали, на които се обработват товари, и терминал, на който могат да акостират круизни и туристически кораби.

Товарните терминали част от Пристанище за обществен транспорт Бургас предоставят услуги по обработка на товари и поща. До колкото имам информация през последните пет години на пристанищните терминали „Бургас Изток-2“ и „Бургас Запад“ са изградени и въведени в експлоатация 3 нови корабни места и в момента се изгражда още едно ново такова. Товарооборотът на добре менажираните терминали също се покачва.

В пристанищните дейности са ангажирани и много хора, като голяма част от тях е необходимо да имат специфична квалификация, което им гарантира добри доходи. По данни от 2023 г. частните пристанищни оператори в Бургаския залив осигуряват пряко около 1500 работни места и косвено още около 3000 души, чрез използването на външни фирми, ангажирани с различни по вид и характер дейности, съпътстващи приемането, обработката, складирането и експедицията на товарите. Наличието на товарно пристанище, летище и връзка с магистрала са изключителни плюсове за развитието на града и дава на общината сериозно предимство при привличането на разнородни инвеститори.

Тук бих желал да засегна и темата за зоната за обществен достъп и нейното естествено бъдещо разширение. Имам предвид полемиката относно корабни места № 7, № 8, № 9 и № 10, които се управляват от единствения държавен пристанищен оператор, но тук отварям една голяма скоба, че същите не се използват за претоварни и складови дейности от повече от двадесет години, поради конструктивната им неспособност да приемат съвременни товарни кораби и липсата на прилежащи към тях складови площи. Именно затова запазването им като товарни кейови места е лишено от всякаква логика и смисъл. Това, разбира се, не пречи на някои хора да разпространяват в публичното пространство заблуждаващи факти и недостоверна информация.

По мое мнение най-разумният подход, който трябва да бъде приложен към обособената зона за обществен достъп е тенденцията да продължи с оглед устойчивото развитие на града. Зоната може да бъде разширена, като към нея бъдат включени допълнителни площи с отпаднало предназначение, част от Пристанищен терминал „Бургас Изток – 1“.

 

Най-разумният подход, който трябва да бъде приложен към обособената зона за обществен достъп, е тенденцията да продължи с оглед устойчивото развитие на града

- Като еколог ако се наложи да вземате решение в Общинския съвет за заличаване на зелени площи в полза на частна инициатива, ще го направите ли?

- Развитието на града през последните 16 години е в посока да се стимулира изграждането на благоприятна среда за живот. Не смятам, че бъдещият Общински съвет ще има човек или група от хора, които да внесат подобно предложение, но ако разгледаме въпроса хипотетично, аз не бих подкрепил унищожаването на поземлени имоти с конкретно предназначение за озеленяване (зелени площи).

Ако ми позволите, бих желал да направя едно уточнение. Териториите, предвидени за озеленяване в рамките на града, са ясно определени в действащите устройствени планове (ОУП и ПУП), което гарантира тяхното опазване.

- Бургазлии се оплакват от миризми на въздуха, запрашеността, какво бихте направили за по-чист въздух?

- Действително темата за замърсяването на въздуха в Бургас е изключително чувствителна за гражданите. Опитът ми през последните 15 години в сферата на управлението на околната среда показва, че мерките за предотвратяване на настоящи и бъдещи замърсявания или причиняване на дискомфорт на гражданите са постоянни, допълващи се и се определят и прилагат в синхрон от различни структури на централната и местната власт в лицето на Министерството на околната среда и водите и съответните общини.

Законодателството дава основните правомощия по контрол и налагане на санкции за индустриалните обекти на Министерството на околната среда и водите и неговите структури в лицето на Изпълнителна агенция по околна среда и водите, Регионалните инспекции по околна среда и водите и Басейновите дирекции.

Относно неприятните миризми във въздуха – отново много чувствителна тема за хората, въпреки, субективните усещания на всеки. И все пак това е проблемът, за който може и трябва да се търси решение единствено със съвместните усилия и регулации на национално и местно ниво, в зависимост от специфичните и конкретни условия във всяко населено място. Но категорично трябва да се работи по това.

- Бихте ли завишили санкциите за нераглементирани сметища и контрола върху замърсителите в градска среда?

- Нерегламентираните сметища и замърсявания са сериозен проблем, който създаваме ние гражданите, като за това не мога да оправдая никой нарушител.

В момента санкциите съгласно действащото екологично законодателство са изключително високи. Но идва и моментът за ефективността – освен да бъдат санкционирани замърсителите, процедурата да завърши и с реалната събираемост на наложените санкции. В зависимост от естеството на замърсяването, вкл. вида на отпадъците, глоби и санкции за замърсяване на околната среда могат да се налагат от общинската администрация за граждани и фирми в рамките на града и съставните селища и от държавата в лицето на РИОСВ и Басейновите дирекции за индустриалните предприятия.

По мое мнение евентуално завишение на санкциите само по себе си като инструмент без адекватен контрол не би имало абсолютно никакъв ефект. За ефективното противодействие е необходимо да има постоянен и безкомпромисен контрол, като този контрол е споделен и съвместен между общинските и държавни структури в лицето на Министерството на околната среда и водите и РИОСВ.

Друг изключително важен и много добре работещ инструмент е гражданската активност и непримиримост, които играят роля на регулатор в развитите градски общества. За всеки подаден сигнал администрацията е длъжна да направи проверка и предприеме съответните действия.




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори