×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тъжната история за големите несподелени любови на великия Димчо Дебелянов


02 Октомври 2023, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Зла съдба погубва на млади години в разцвета на творческата им активност плеяда български поети, сред които и най-нежният лирик в нашата литература - Димчо Дебелянов

Днес се навършват точно 107 години от смъртта на великия поет Димчо Дебелянов. Той е роден на 28 март 1887 година, в Копривщица в семейството на Вельо Дебелянов и Цана Илиева Стайчина, в което е последното, шесто дете. Кръстен е на дядо си Динчо Дебелян. 

Зла съдба погубва на млади години в разцвета на творческата им активност плеяда български поети, сред които и най-нежният лирик в нашата литература - Димчо Дебелянов. 

В краткия си житейски път Дебелянов е обречен на трудно съществуване и на несподелена и нещастна любов с жените, които вдъхновяват прекрасната му интимна лирика.

На 27 години той се влюбва в 21-годишната чаровна и талантлива актриса Маня Цачева. Той вече е изявен и известен творец, по чиито стихове се захласват много девойки. Поезията му докоснала и сърцето на Маня, с която той се запознава чрез брат й, известния оперен певец Иван Цачев. Двамата влюбени често правели дълги разходки и водели интелектуални разговори на места, далеч от погледите на софийските клюкари, за да не се навреди на доброто име на начинаещата актриса.

Те трябвало да се крият и от родителите на Маня, които смятали талантливия поет за пройдоха. Отношенията между поета и актрисата стигнали до крах, когато Маня споделила пред сестрата на Дебелянов, че иска да се венчае за него. „Не е тая работа за мене…“, казал поетът. Когато двама души се обичат, не трябва да се оковават във веригите на брака, плътта и раждането на деца", отсякъл той. А родителите на Маня побързали да сложат край на увлечението й, като я изпратили да учи театрално изкуство в Германия.

След краха на тази връзка Димчо дави мъката си в алкохол и разсъждения, в които стига до извода, че природата му го тласка преди всичко към романтични увлечения и „любов на духа“. Затова и не търси естествените плътските наслади от любимите си жени, които са вдъхновение за творчеството му, а сексуалния си нагон задоволява с платената любов на жриците на най-старата професия.

Най-продължителната романтична връзка на поета, която съпътства някои от другите му по-кратки увлечения, продължила 13 години. Обект на чувствата му била девойката с „гълъбовите очи“ от Ихтиман Иванка Дерменджиева. Тази любов може да се нарече епистоларна, защото се поддържа главно с писма и през всичките тези години двамата се срещат по-малко от 13 пъти.

Иванка привлича поета със стройната си моминска фигура, любовта си към литературата и разбирането на неговата поезия. Тя е още ученичка, когото той й се врича в любов. Разбрали за общуването на дъщеря им с поет бохем, родителите й я изпращат да учи в Швейцария, но пак не могли да я откъснат от него.

След завръщането си в България Иванка става учителка. С Димчо продължават да поддържат отношения от разстояние, защото „моралистите“ в Ихтиман и София смятали за неморални срещите на младата даскалица с мъж, който не е неин официален годеник. Тази странна любовна връзка подхранва Дебелянов с вдъхновение за стихове и писма с атмосфера на радост, любовен възторг към Иванка и скръб от неразрешената от родители и общество любов. Поетът пише на лиричната си героиня до последните си дни на фронта, като я нарича „слънце на моята пролет“ и възпява нейните духовни и физически прелести.

Следващите две любови на поета също завършват трагично. От романтичната му тригодишна връзка с красавицата Мара Василева, в българската литература остава прекрасната любовна елегия „Аз искам да те помня все така“. Приятели на поета смятат, че Мара, в която той се влюбил от пръв поглед, е най-силната му любов. Още на първата среща Мара взривява от емоции чувствителното сърце на твореца. Това наистина било любов от пръв поглед, но писма между двамата за съжаление не са запазени.

Вероятно Дебелянов е унищожил тази кореспонденция, след като ухажваната от много кавалери кокетка по погрешка му изпратила писмо и своя снимка, предназначени за друг почитател. Внезапно Мара се разболява от неизлечима скоротечна туберкулоза. Димчо забравя обидата и се озова до смъртния й одър, прегръща я и тежко ридае. Тогава написва шедьовъра “Аз искам да те помня все така”, който е водеща творба в цикъла “Елегии”.

Трагична е любовта на Димчо и към дъщерята на полковник Елена Петрунова, преводачка от френски език. В тази черноока къдрокоска поетът безпаметно се влюбва още при първата им среща в центъра на София. Чувствата му се разгарят, когато той става квартирант в къщата на баща й.

Но в една лятна вечер през 1911 г. полковникът застрелва любимата си дъщеря, а след това и себе си. Злите езици говорят, че драмата е предизвикана от непозволената страст, която родителят изпитвал към дъщеря си. На тази Димчова любима е посветен сонетът “Ела и дай ми свойта радост ясна”, в който началните букви на всеки стих образуват акростих “Елена Петрунова”. На нея той посвещава и превода си на еротичния френски роман “Афродита” от Пиер Луис. Дебелянов знаел руски, френски и английски и е запомнен не само с поезията си, а и с брилянтните си преводи на Бодлер, Шекспир и други световноизвестни автори.

През целия си живот нежният лирик е обречен да обича безнадеждно, да страда от любов и за любов, да преживява бохемски с оскъдни средства в компанията на изкушени от алкохола писатели и художници. Но житейските си трудности, душевните си рани и разочарования той гениално превръща в шедьоври, пред които времето е безсилно.

Източник: Една.бг


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори