×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Край: Всичко е в ръцете Божии, кислородът на "Титан" свърши


22 Юни 2023, Четвъртък, 17:38 ч.

Все пак спасителите казват, че надежда има, хората на борда може да са намерили начин да пестят кислород

Времето изтече – подводницата „Титан“ вече няма кислородни запаси, сочат изчисленията на бреговата охрана. Те са свършили в 14:18 ч. българско време.

Все пак спасителите казват, че надежда има – екипажът може да е намерил начин да пести кислорода на борда.

Какво се случи до момента?

„Титан“ започна експедицията си от кораба „Полярния принц“ в 8 ч. местно време в неделя, 18 юни.

Контактът с подводницата беше изгубен час и 45 минути след като започна нейното спускане.

Бреговата охрана бяха уведомени за проблем осем часа по-късно. Издирването започна малко по-късно.

„Титан“ обикновено се гмурка с кислород, достатъчен за четири дни.

Подводницата все още не е локализирана. Засечени са звуци от почукване на равни интервали от 30 минути, но засега не помагат на спасителите.

Спасителната акция

В издирването на „Титан“ се включиха агенции от американска и канадска страна, както и частници. Седем кораба обикалят района за издирване.

„Дийп енърджи“ е комерсиален плавателен съд за полагане на кабели, който може да работи на до 3000 метра дълбочина.

„Атлантик Мерлин“ е канадски кораб със система за работа на 4000 метра дълбочина.

„Сканди винланд“ е плавателен съд, който на борда си има роботизирани подводници, но не е ясно на каква дълбочина могат да работят. „Анлант“ е френски кораб, който разполага с единствената роботизирана подводница, която може да действа на дълбочината на „Титаник“.

„Хърайзън арктик“ е помощен кораб, който е натоварен с техника. „Глейс бей“ е под флага на канадската флота и разполага с барокамера за декомпресия и медицински екипи. „Джон Кабът“ е кораб, който извършва дълбоководни изследвания.

По-рано на място пристигна и нова изключително мощна роботизирана подводница „Виктор 6000“, осигурена от френска страна. Тя може да работи на четиричасови смени с двама пилоти и да извършва дълбоководно заснемане.

На борда на батискафа има петима души.

КАКВО СЕ ЗНАЕ ДО МОМЕНТА?

Туристическата експедиция започва в неделя сутринта. Апаратът е трябвало да достигне дълбочина 3800 метра, на каквото се намират останките на "Титаник".

Корабът майка "Полар принс" обаче губи връзка с батискафа около час и 45 минути след потапянето му - т.е. почти на финала на спускането. Районът, в който е изчезнала мини подводницата, е на 600 километра от канадския остров Нюфаундленд, в северната част на Атлантическия океан.

Какви са възможните причини и сценарии за изчезването на "Титан" - коментар на командира на изследователската подводница на Института по океанология във Варна инж. Илия Щирков

Почти веднага след изчезването на сигнала започва мащабна и изключително сложна операция по издирването на "Титан" с кораби и самолети. Претърсва се водната повърхност от 20 000 квадратни километра - колкото територията на американския щат Масачузетс.

В операцията се включват американската брегова охрана, канадски, френски и британски експерти.

От военноморските сили на САЩ изпращат специализирана система за вдигане на тежки обекти от екстремна дълбочина. Присъединява се и френски подводен робот, способен да се спусне на дълбочина 6000 метра.

Часове остават до изчерпването на запасите от кислород на "Титан", чуха още почуквания

На третия ден от изчезването на миниподводницата се появи лъч надежда за спасяването на петимата души. Екипи засякоха подводни шумове на интервал от 30 минути, данните все още се анализират.

Липсата на кислород не е единственият проблем, според експертите. Плавателният съд може да е изгубил електричество, което контролира количеството кислород.

Ако нивото му падне това автоматично означава увеличаване на въглероден диоксид, което може да има ефектът на анестетичен газ. На дъното на океана температурата е около 0 градуса и ако няма ток, то следва измръзване.

Изваждането на подводния апарат "Титан" ще е не по-малко сложно от намирането му

КОИ СА НА БОРДА НА "ТИТАН"?

Това са британският милиардер Хеймиш Хардинг, пакистанският магнат Шахзада Давуд и сина му Сюлейман, френският военен ветеран и подводничар Пол-Анри Наржоле, изпълнителният директор на "ОушънГейт" Стоктън Ръш, който е и пилот на миниподводницата. Всички те трябваше да са първите хора направили пътуването до "Титаник" тази година.

58-годишният британският милиардер Хеймиш Хардинг е шеф на компанията за продажба на частни самолети "Екшън авиейшън".

Той е авантюрист и почитател на екстремното, използва всяка възможност да пътува, да чупи световни рекорди и да пилотира самолети. Разказва за приключенията си чрез постове в социалните мрежи. В събота обяви, че е част от екипаж на "Титан".

Хардинг полетя в космоса преди година като част от екипажа на суборбиталния кораб "Ню шепърд" на компанията "Блу ориджин" на Джеф Безос. Всъщност признава, че Безос е негов ментор. Хардинг също е част от екип, който обикаля земята с най-бързия самолет в света.

През март 2021 г. се потопява с двуместен батискаф заедно с друг авантюрист Виктор Весково до най-дълбоката известна към този момент част на океана - Марианската падина в Тихия океан. Тази мисия беше най-дългата, прекарана на такава дълбочина - 4 часа и 15 минути и при най-голямо изминато разстояние - 4600 метра.

За всички тези постижения Хардинг е вписан в Книгата на рекордите на Гинес. Освен в тези мисии той е участвал и в мисия за заселване на Индия отново с гепарди.

Завършил е университета в Кембридж със специалностите природни науки и инженерна химия. По настоящем живее в Дубай. Със съпругата си Линда той има двама синове. Единият от тях Джайлс на 12 години през 2020 г. стана най-младият човек, който е бил на Южния полюс.

Французинът Пол-Анри Наржоле е бивш подводничар, специалист по дълбоководно гмуркане и страстен почитател на морската археология.

Наржоле е директор на програмата за изследвания, която е собственик на останките на "Титаник". 77-годишният Наржоле първоначално е бил офицер от френските военноморски сили, а после се е посветил на изследване на морските дълбини.

Още през 1987 г. Пол-Анри Наржоле преминава за първи път покрай останките от "Титаник" на борда на френската подводница "Нотиле".

Следват през годините десетки плавания дотам, позволили да се извадят на повърхността няколкостотин предмета. Последната такава операция датира от лятото на 2021 г.

Той участва и в няколко кампании за издирване на изчезнали кораби, както и в тази за издирването на останките през 2010 г. на самолета Еърбъс A330-203, изчезнал по време на полет от Рио до Париж.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА "ТИТАН"

Подводният апарат "Титан" е създаден и експлоатиран от базираната в Еверет, Вашингтон, компания “ОушънГейт експедишънс”(OceanGate Expeditions). Той за първи път се потапя на 4 000 метра през декември 2018 г. и за първи път на мястото, където лежат останките на "Титаник" през 2021 г.

Билетът за 8-дневното пътешествие, което включва гмуркане до останките струва 250 000 долара.

Беше планирано батискафът да направи 18 такива гмуркания през тази година.

Батискафът е с размерите на миниван. Дълът е 6,7 м и тежи 10, 432 килограма. Апаратът е проектиран за петима души - капитан и четирима пътници.

Вътрешността на подводницата е много тясна, с размери 670 см x 280 см x 250 см и може да превозва само петима души. Изискването е пътниците да стоят седнали.

В предната част на батискафа има голям илюминатор. От компанията твърдят, че това е "най-големият прозорец на дълбоководна пилотирана подводница".

Вътрешните стени на подводницата могат да се затоплят, заради много ниските температури на дъното на океана. Осветлението на "Титан" се осигурява от стенни лампи.

На миниподводницата има тоалетна. Според техническите описания на компанията-собственик, когато тя се използва, се дърпа завеса и се пуска музика на борда.

 

Източник: Blitz.bg


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори