×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Не подкрепям никого" - червен картон за българските политици


"Не подкрепям никого" - червен картон за българските политици
С НПН на 2 април са гласували близо 109 хиляди души
08 Април 2023, Събота, 17:37 ч.
Автор: Петър ЧОЛАКОВ

Гласувалите по този начин биха имали 11 депутати, ако бяха представени в НС. Но не са - те казват на политиците "Не ставате"

Рекордният брой гласове "Не подкрепям никого" на изборите на 2 април 2023 - най-големият от въвеждането на тази опция през 2016 - е тревожен сигнал. Този вот, особено поставен в контекста на "традицията" от последните години 60 процента от избирателите да не гласуват, говори за спадащата легитимност на партийната и политическата система в България.

С "Не подкрепям никого" (НПН) на 2 април са гласували близо 109 хиляди души. Повечето, 74 процента, са предпочели машинния вот. Повечето са от София и областните градове, почти поравно са висшистите/полувисшистите (46 на сто) и тези със средно образование (50 на сто); те са в активната възраст между 18-59 г., главно от българския етнос (94 процента), преобладават жените - 60 процента.

Групата не е хомогенна

Когато се говори за гласувалите с НПН, често се отбелязва, че ако бяха представени в 49-то НС, групата им би имала 11 депутати. Това обобщение почива на чисто механичен сбор и маскира същността. Анализът показва, че не става дума за хомогенна група, която лесно да бъде привлечена, опитомена и вкарана под шапката на една-единствена формация.

Например: най-много от тези, които са отбелязали НПН на 2 април 2023, на предишните избори на 2 октомври 2022 са гласували за ПП (13 процента), други шест на сто са подкрепили ГЕРБ.

По-важните числа са други: по-голям е делът на тези, които и през октомври, и през април са гласували с НПН - 37 процента. И през есента на 2022-а, и през пролетта на 2023-а те показват "червен картон" на политическия елит. За разлика от 60-те процента негласуващи, които можем по-скоро да определим, условно казано, като пасивни, гласувалите с НПН активно и ясно алармират обществото и партиите, че не намират себе си, в това, което им предлагат политиците.

Броят на разочарованите расте все повече

Има отчетлива тенденция към засилване на протестния вот. На изборите през юли 2021-а, когато изглеждаше, че е възможно политическата система да роди някаква работеща алтернатива на 12-годишното управление на ГЕРБ, с НПН са гласували 35 хиляди души, три пъти по-малко в сравнение с 2 април 2023-а.

Ето и какви са данните от ЦИК за гласувалите с "Не подкрепям никого" на парламентарните избори през последните две години: 

4 април 2021 - 47 749 души

11 юли 2021 - 35 201 души

14 ноември 2021 - 35 745 души

2 октомври 2022 - 87 635 души

2 април 2023 - 108 970 души

На изборите на 26 април 2017, спечелени от ГЕРБ с 33,54 процента от гласовете, броят на гласувалите с НПН също е висок: 87 850 гласа, но през 2021 спада значително (2,5 пъти по-малко гласували с НПН през лятото на 2021).

Иначе казано: броят на разочарованите от партийната система, след две години търсене на промяната или алтернативата, днес е по-висок от този на изборите, довели до третия управленски мандат на ГЕРБ.

"Вие сте менте"

На широкото ветрило от партии и политически идеи, които се предлагат на пазара, хората гласуващи с НПН, казват: "Вашето многообразие е фалшиво! Всички сте менте. Не ставате. Ние си направихме труда да дойдем до урните, за да ви го кажем.".

С оглед на образоваността на по-голямата част от гласувалите с НПН на 2 април, е, меко казано, несериозно да се твърди, че тези всички тези хора не знаят, че гласът им има значение само за отчитане на активността.

Разбира се, че при президентските избори и референдумите тежестта на НПН е (относително) по-голяма от тази на парламентарен вот, заради законовата уредба на самите процедури. Но политическата класа ще сгреши много, ако игнорира все по-звучната плесница, която се опитват да ѝ ударят все по-голяма част от българските избиратели.

Петър Чолаков е доцент е по социология в Института по философия и социология на БАН. Доктор по политология (СУ „Св. Климент Охридски“, 2009 г.). Специализира в London School of Economics (2003 г., Hansard/Chevening Scholar). Коментарът е препубликуван от "Дойче веле"




Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
9
Коментара по темата
9.
Алабал
09.04.2023 09:12:06
1
4
Аз лично не си направих труда да гласувам, причината е тривиално проста, никоя от изброените партии не следва националния интерес и в частност моя национален интерес, за мен всички след като се доберат до властта следват интереса на Брюксел, демек стригането продължава, затова и не гласувах.
8.
Само да кажа
09.04.2023 08:36:04
0
7
Убеждават хората да гласуват на всяка цена, дори и с НПН, понеже е имало промени в законите, и вече дори от гласовете НПН се взима субсидия. Всъщност дали няма да гласуваш, или ще гласуваш с НПН, ефекта върху изборите е един и същ, с тази разлика, че ако не отидеш да гласуваш, не им даваш 11 лв. Що за просотия е това, да отидеш да гласуваш за да кажеш, че не гласуваш хаха
7.
Ок
09.04.2023 07:09:04
0
6
Значи от от 240 автоматично стават 229 и така докато се стопи на 0 за да разберат че са боклуци
6.
Точно така
09.04.2023 03:58:47
0
9
Така гласувам от над 10 години след като видях, че за 30 години, един свестен политик не излезе на политическата сцена. Халал да са ви Сергей, Костов, Кобурготски, Боко, Кирил и сие, които вие си избрахте, да ограбят и фалират държавата. Не разбирам защо гласувате за крадци и смятам, че охлювите, които гласуват за българоубийци, са виновни за фалита и ограбването на България.
5.
Petko
09.04.2023 01:16:49
13
0
САМО ПЪЛНИ ИДИОТИ ГЛАСУВАТ ТАКА! ПРОСТ НАРОД, КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА ТАКА?
4.
До 3
08.04.2023 20:42:39
4
10
Ако партиите с години не могат да намерят компромис и решение на казуса, то е ясно, че парламентарната република е изчерпана и следва да се мине към президентска. Останалото е фалит на държавата и избори след избори. Вече са две години. Следват 3,4,5,6 и...........тотален фалит. Щом парламентарната демокрация не действа, следва да се смени. Парламентарните републики са за нормални политици. В Германия се коалираха християн и социал демократи, само за да върви държавата. И тя върви. За идииоти като теб президентска република. Там където консенсус нама а прости хора само се конфронрират друг изход няма. Останалото, не ми се мисли какво е. В света ще има война, а локално и граждански. Та.....няма ли компромис е по-добре президентска република. Поне се знае, че става само с едни избори и има конкретна отговорност.
3.
До двамата мушмороци
08.04.2023 20:16:38
12
7
И какво ще се случи драги ми смехурковци ако гласувалите "Не подкрепям никого" са 60% от всички гласували? Ще станем царство господарство ли или президентска република което е едно и също. Дайте решение при 60%
не харесващи никого.
2.
До 1
08.04.2023 19:08:06
0
25
Те изборите и сега са задължителни по закон. Просто няма административно-наказателни разпоредби /глоби/ и за това не ходим. Виж, ако вкарат такива и трябва да ходим, за да не плащаме глоби / между другото практика от соца, да те карат с милиция насила до секциите/ то тогава ще стане смешно. Ще има не подкрепям никого над 60 процента, защото тези, които не гласуваме просто не подкрепяме никого. Ама партиите това го знаят и хич не им се иска да го видят. За това и нама санкции за негласуване. Другото е, защото ако те задължават и живееш в друг град трябва да ти осигурят и транспорт. Така е в Гърция. Щом ме карате, ще ми платите билета до вкъщи и пак ще гласувам с не подкрепям никого. При около 90 процента активност в този случай, смятай колко жалки ще станат партиите. Социолозите и политолозите има да се се чудат какво да кажат по студията. ...
1.
Ако
08.04.2023 18:02:34
0
48
направят изборите задължителни и оставят тази опция, тогава ще видят колко са тези, които не подкрепят никого !
Защото негласувалите в по-голямата си част са такива, които са отвратени от всички политици !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори