×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как този път фалитите в САЩ ще се усетят у нас


Как този път фалитите в САЩ ще се усетят у нас
Фалитът на банка „Силикон валей“ може да се окаже събитие с непредвидими последици и за либерал-глобализма
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Март 2023, Вторник, 10:35 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

От „забравете за еврото“ до възход на „Възраждане“ – сценариите са много и разнообразни

Понякога събития, които ще оказват пряко влияние на живота ни, се случват далеч от България. В началото новините за тях са екзотични, дори не стоят на най-видно място.

Постепенно започваме да ги чувстваме все по-осезаемо. Докато накрая ни грабват във вихъра си и ни разказват играта. Точно така бе в месеците от появата на ковид в Ухан до затварянето на всички българи по домовете.

Пак същото видяхме и между септември 2008 година – фалитът на американската банка „Лемън брадърс“, и началото на 2010-та, когато последиците му „удариха“ и България.

Причини и последствия

В онези години мнозина дори не разбраха, че банкрутът на банката е нещо важно – толкова далечно и несъществено изглеждаше тази вест тогава. Но минаха само около 18 месеца, и той обърна живота на много българи в прекия смисъл на думата. В условията на глобализация се получи ефект на доминото - местните банки последваха примера на всички останали по света и ограничиха кредитите до минимум. Това доведе до ликвидна криза, защото много фирми постоянно рефинансират дълговете си, а производствената сфера пък по принцип се нуждае непрестанно от кредитни линии.

И в двата случая свежите финансови потоци към тях спряха. За да намерят пътища за оцеляване, всички те на свой ред ограничиха разходите си. Първото перо, което бе съкратено, бяха работните заплати. Второто – работният щат. Ако някой българин тогава не е усетил върху себе си последствията от фалита на „Лемън брадърс“, значи е голям късметлия.

Като бонус към всичко това пострадаха и доста медии, тъй като фирмите спряха и парите за реклама, която е един от основните източници за финансирането им. Останали без средства, редакциите можеха да избират между закриване и продаване.

Мнозина предпочетоха второто. При това се предложиха доста евтино на единствения наличен купувач на пазара. Може съвсем спокойно да се отчете, че превръщането на любимеца на Ахмед Доган - Делян Пеевски, в „медиен магнат“ с изкупуването по същото онова време на килограм на почти всички налични вестници в България дължим пак на фалита на далечната американска банка. Резултатът бе видим срив в качеството на българската журналистика. А към днешна дата – закриването или западането на почти всички издания от „портфолиото“ на ДПС/Доган/Пеевски, след като те се отърваха от тях.

За няколко години Делян Пеевски (на снимката е до Йордан Цонев) бе най-крупният медиен магнат у нас

В Европа краят на „Лемън брадърс“ остави още един отпечатък – дълговата криза в еврозоната, започнала от Гърция и обхванала още куп страни, най-видими сред които бяха Италия и Португалия. Благодарение на нея гърците получиха на власт партията СИРИЗА - най-лявото, реално троцкистко и маоистко правителство, което някога са имали. По ирония на съдбата, на най-видния марксист и троцкист в него - финансовия министър Янис Варуфакис, се падна честта да решава този проблем. Понеже троцкист може да реши криза, породена от същността на капитализма, само с радикални марксистки средства, очаквано Варуфакис се провали и бе изметен от събитията.

Да се върнем и още по-назад в историята - към Голямата депресия. Крахът на Уолстрийт през септември 1929 г., дори в условията на онзи неглобализиран свят, се усеща в Европа само някакви си две години по-късно. Започва се с масово печатане на пари без покритие, инфлация и стагнация. Накрая идват партиите с лесните решения. Тяхната стабилност е гарнирана с диктатура. А диктатурата в един момент обикновено се изражда във войни. Историците много обичат да подчертават, че Голямата депресия е завършила с края на Втората световна война. Но за България и Източна Европа тя приключва чак през 1989 година с падането на комунистическите диктатури, които войната води на власт.

Няколко сценария от бъдещето

Какво ще донесе за България фалитът на двете американски банки „Силикон валей“ и „Сигначър“ сега? Ако се придържаме към логиката от минали подобни събития, то последствията у нас би следвало да се усетят най-рано около септември догодина. Ако обаче следваме историята, още древногръцкият учен Тукидид е отбелязал, че тя обича да се повтаря. Изводите са два - нямаме съмнение, че последствия ще има; въпросът е какви ще са те този път.

Да започнем от банките. Те са едни от най-консервативните институции на света. Щом само дори замирише на криза, винаги се затварят в себе си и спират да раздават кредити. Независимо от мерките, които американското правителство ще предприеме, за да се опита да се справи с проблемите сега, няма основание да очакваме, че този път банките ще реагират с нещо ново и по-изненадващо. Вече знаем и как отвръщат на това фирмите, които чакат кредити – орязват заплати и щат. И като трета част - можем да предполагаме с голяма доза увереност, че ако кризата се разрасне, в България ще изчезнат и последните национални вестници. Доколкото повечето интернет медии работят на принципа „и сам човек си е редакция“, там масови промени не се очакват. Но пък е много вероятно кризата да ни отнеме малкото сред тях, които следват професионални принципи, а следователно – да ни лиши и от последните зачатъци на качествена и честна писмовна българска журналистика.

Подплашени от развихрилата се дългова криза след предишния фалит в Америка, може да се направи обосновано предположение, че важните държави в ЕС този път ще спрат за дълго време, ако не и завинаги, разширяването на еврозоната. Особено с държави като България, които Западна Европа винаги е разглеждала с огромно недоверие. Това ще бъде тъжна новина за либерал-глобалистите у нас. Управителят на БНБ Димитър Радев, който към момента е може би най-големият овластен радетел за закриване на националната ни валута, може пък да има шанс да се покаже като действен банкер, който е в състояние да направлява българския лев в кризисни моменти. Още повече – ако се наложи да го отвърже от еврото, стигне ли се до момент, при който европейската валута затъва в сериозни нерешими проблеми.

Управителят на БНБ Димитър Радев е привърженик на закриването на българския лев, но може да му се наложи да се покаже като действен банкер, умеещ да направлява родната валута

Икономическите кризи винаги съпровождат възхода на несистемни партии, които обещават прости решения на сложни проблеми. Дали „Възраждане“ ще успее да се понесе на гребена на тази вълна и най-сетне да изпълни огромната си мечта да състави правителство, ще зависи само и единствено от това доколко крахът на банките ще отприщи събития, които сериозно и кардинално биха разсеяли вниманието на САЩ и Брюксел от България. Ако това се случи, трябва непременно да погледнем към още последствия отвъд обозримите. Едно от най-главните обещания в програмата на „Възраждане“ е да обедини България и Македония. Македония няма желание да се обединява с България. Турският президент Реджеп Ердоган няколко пъти е заявявал, че той ще е гарант за териториалната цялост и независимостта на Македония. По-нататък изводите може да си направи всеки сам.

Нов американски долар и край на глобализма?

Фалитът на „Лемън брадърс“ отприщи в САЩ дискусия за радикална финансова реформа с въвеждане на нова валута. Този дебат остана само в професионалната сфера и не доведе до някакво решение. Но е напълно възможно да бъде възобновен сега.

Някои експерти смятаха, че нова валута може да даде и нов старт за американската икономика, докато други очакваха с нея да се появят още повече проблеми. В момента общият дълг на САЩ е $31,5 трилиона. Всяка година, само за изплащане на лихви по него, Америка харчи по $300 млрд. За сравнение - бюджетът на България за 2022 г. бе 31,2 млрд. лв. Ако либерал-глобалистите, които управляват цялата финансова система на Америка, този път решат да подходят към въпроса радикално и заменят обременения с такива неизплатими дългове долар с нов, който ще поеме само активите, то последствията за Европейския съюз (и в частност за България) биха били непредсказуеми.

Преди 14 години специалистите допускаха няколко сценария на развитие. Единият предвиждаше новата валута да не е вече така широко приета като резервна в останалия свят. Това от своя страна би довело до търговското напрежение между САЩ и ЕС, защото евентуалният нов долар би подкопал позициите и на еврото на световните пазари. Проблеми с еврото биха подтикнали много инвеститори да изтеглят средствата си от европейските държави и да ги насочат към по-сигурни места. Европейските предприятия биха били затруднени да извършват транзакции с контрагенти от САЩ, особено ако новата валута не е широко приета.

На пръв поглед би било странно точно глобалисти да предприемат мярка, която би сложила край на глобализма. Но в момента глобалистите и консерваторите в САЩ са в невиждано единство по отношение на Китай и търсенето на начини да бъде спрян възходът му. Някога затъналата в беднотия страна на застарелия тиранин Мао бе вдигната на крака и превърната в процъфтяваща комунистическа диктатура благодарение точно на първото поколение глобалисти, начело с Хенри Кисинджър (един от редовните участници на съборите в Давос, който на 27 май ще навърши 100 години). Обикновено в такива случаи глобалистите прибягват до война, но с Китай това не е решение – там има ядрено оръжие. Остава другият вариант – ако глобализмът бъде закрит, ще бъде закрита и китайската фабрика за щастие, защото тя е плод само и единствено на него.

Ние в България поне сме били свидетели как, когато една система изчерпи своя потенциал за съществуване, я разграждат точно онези, които буквално до вчера са били основните ѝ лица. Щом комунисти можаха да съборят комунизма и да построят капитализъм, макар и див, няма причини и глобалистите, които са представители на едно от комунистическите течения – троцкизма, да не са в състояние сами да закрият либерал-глобализма.

 


В категории: Бизнес , Политика


16
Коментара по темата
16.
Българина
15.03.2023 16:50:00
0
0
До 13. do 12:
Само за протокола: КТБ гръмна по времето на Орешарски...
15.
До 13
14.03.2023 16:41:28
2
10
Смятай, колко си имал пари в КТБ, галошчо мамин. Ако имаше, щеше да знаеш, че влоговете до 100 000 евро отдавна са гарантирани, а не като при Виденово време, като изгърмяха 19 банки и нямаше ЕС и гарантирани влогове. Смятай колко си прост и зле информиран да обвиняваш Бойко, Мойко и Пеевски, но да пропускаш Доган и всички останали и Цветан Василев.
А защо алчни тарикати са държали тлъсти суми срещу 7-8 % лихва на месец, характерни за "Пирамида" и примамка за алчни ганьовци с широки халки, това пак не си го стоплил.
Карай баир будала, ти си тарикат и си държал в КТБ поне няколко милиона, но БойкоМойко ти ги взе! Важното е и по всичко личи, че си в нещата.
14.
Бребре
14.03.2023 15:28:24
15
24
Ха ха уж мерките им трябваше Русия да фалират. Пък тя каква стана. Хитрата сврака с двата крака
13.
do 12
14.03.2023 14:55:38
3
15
Не бе, идиот! Борисов не е виновен за фалита на американските банки!
Той и Пеевски са виновни "само" за фалита на КТБ и изчезналите 4,5 милиарда лева от нашите пари.
Сега схвана ли, безмозъчен герберски трол?
12.
До 7 и останалите
14.03.2023 13:47:13
10
4
Ех, как не разбрахте, че з всички злини по света е виновен само и единствено Бойко Борисов?! Нали или сега ще отречете?
11.
ГДБОББ
14.03.2023 13:11:53
7
11
SVB е класически bank run, Божка. Няма криза, САЩ няма да фалират(отново), за нещастие на всякакви ватници и топ идиот-финансисти. Аххахахах
10.
Shte napechatat tonove novi
14.03.2023 12:32:33
4
6
Pari i cenite shte stignat do nebeto.
9.
Как
14.03.2023 12:13:49
4
13
От фалита на банките в САЩ се стигна до Възраждане?
8.
до мислещия с (гъза си)
14.03.2023 12:03:18
17
26
Ааа, не!
Този път е виновна МАЙКА ТИ!
Нали ве МЪРШОО??
7.
мислещ
14.03.2023 11:53:30
37
14
Путин е виновен за фалита на американските банки! Нали, русофоби?
6.
Запознат
14.03.2023 11:50:36
0
21
И в крайна сметка някой успя ли да установи каква беше целта на ковид?
5.
Българина
14.03.2023 11:20:23
1
26
Като начало - предполагам с година закъснение.
Като фалита на Лемон Брадърс през 2008г.
Тогава бат'Серги обясняваше наляво и надясно, че кризата не засяга БГ.
НО след няколко месеца...
4.
Как ще се отрази?
14.03.2023 11:11:09
17
40
Фатално! Европа и Бг ще загинат, а заради кризата, паРаша ще прегази Украйна за седмица и ще излезе на Ла манша. Една армия от хай тек империята ще освободи Бг и шперплат русофилити, а рублата ще стане световна валута. Армията освободителка, вече няма да краде тоалетни гърнета, перални и детски играшки и няма да сваля ботите на убитите си бойни другари, защото вече няма да е с гумени ботуши. Танковете освободители няма да са на 50-60години,а ще са като при нахлуването в Украйна Т80б и Т90 най-новите които имаше паРаша но бяха стопени под Киев, Харков и Чернигов, Чернобаевка и Северски донец.
https://youtu.be/_8zr8xCVjCQ
Такива руцки ракети изстреляни от пРосия и паднали след 1-2 километра върху руските градове, няма да има, защото пРосия вече няма да е катун.
Чудооооо Юдоооо хайаха.
3.
путкин до 2
14.03.2023 10:55:46
21
57
не си си чел хороскопа днес или не са минали самолети да те пръскат. Как точно ще останат без пари като държат световната резервна валута и могат да си правят "количествени облекчения" безкрай. И какво означава за теб край на войната? Да презвземе московийката Украйна ли?
2.
Другата гледна точка
14.03.2023 10:48:01
55
35
Даааааа ...
Фалита като цяло е кофти работа , ама в някои случаи има и хубави неща в него ...
Като например това , че Кукловодите на Зеленски практически остават БЕЗ пари !
А това пък означава КРАЙ на войната !
КОЕ му е лошото ?
1.
Sss
14.03.2023 10:39:45
5
48
При вятър едни правят стени а други вятърни мелници... Такива анализи не са за квартална медия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Президентът обяви, че започва от днес срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори