×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво точно стана със Silicon Valley Bank и има ли риск за фалити и на други банки


Какво точно стана със Silicon Valley Bank и има ли риск за фалити и на други банки
Обяснява популярният икономист Греъм Стивън
Тема в развитие
виж още
скрий
12 Март 2023, Неделя, 15:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Хронологията на събитията, довели до фалита от петък, представлява „перфектната буря“, вижте защо

В последните дни станахме свидетели на един от най-големите фалити на банки в историята на САЩ, след като Silicon Valley Bank се срина. Въпреки че привидно това събитие изглежда изолирано – в смисъл, че не засяга останалите банки, то истината е, че ако задълбаем малко, става ясно колко уязвима е цялата система и че същата съдба могат да последват много други банки, считани за „прекалено големи да фалират“.

Какво се случва? В безопасност ли са спестяванията ви? Как цялата банкова система може да се окаже пред колапс, ако хората започнат изведнъж да теглят парите си? На тези въпроси ще опита да отговори финансисът и видеовлогър Греъм Стивън.
Silicon Valley Bank е основана през 1982 г. В рамките на няколко години тя бързо успява да придобие име като един от най-големите кредитори в Калифорния, обгрижвайки основно рисковите капитали. Тя на практика се е мястото, където т.нар. „Стартъпи“ отиват, за да получат финансиране за проектите си. През последните десетилетия това работеше прекрасно досега, но не и след пандемията.

През 2020 г. лихвените проценти в САЩ достигнаха до 0%. Както банките, така и хората получиха финансиране в помощ заради кризата, а парите – основно кеш – се върнаха обратно в банковата система. Тук нещата се объркват.

Към момента банките работят по система, наречена “Fractional Reserve”. Това означава, че по дефиниция те са длъжни да държат поне 10% от всички пари на клиентите си налични. Аналогията е следната:

Давате 1000 долара на банката във влог. От вашите пари аз давам 900 долара на друга банка, тя дава 810 долара на трета, а тя – 729 долара на четвърта. И така нататък. В тази ситуация банките се надяват достатъчно хора да направят 1000-доларови влогове при тях, за да може когато един техен клиент да си поиска парите обратно, да имат достатъчно налични пари, за да му върнат депозита. 

Хубавото на тази система е, че позволява на хората да имат достъп до много по-голяма сума от пари, а понякога дори базирано на депозита им, да им се начислява лихва. Само че системата разчита на това, че всички вярват, че системата работи и че не всеки ще реши в един и същ момент да си изтегли депозита. А тъкмо това започва да се случва.

В повечето случаи банките не следват примера горе. Вместо това те взимат вашия депозит от 1000 долара, дават на кредит част от него и влагат останалото в наистина сигурни инвестиции. Това означава, че докато инвестициите се държат, парите ви са на сигурно място. Освен в случая със Silicon Valley Bank. (SVB)

През цялата 2021 г. и в началото на 2022 г. SVIB е взела приблизително 100 млрд. долара и ги е инвестирала в държавни облигации. Една немалка част от тази огромна сума е била заложена на предположението, че ФЕД няма да вдигне лихвените проценти толкова бързо, колкото реално ги вдигна. Което пък означава, че изведнъж банката е попаднала от грешната страна на транзакцията и е била поставена в тежко положение, при което е можело да загуби доста голяма сума пари. 

Примерът е следният: SVB инвестира 100 долара, купувайки държавни облигации при 2% лихвен процент за 4 години. Ако всичко върви наред, след 4 години банката ще получи 108.24 долара. Но какво става ако лихвените проценти се повишат изведънж и то веднага след като направи инвестицията? При, да речем 7% лихва, за същите тези 4 години банката накрая ще има 131 долара. В този случай обаче 2%-овите облигации на цена 100 долара, трябва да се превърнат в 77 долара, за да са равносилни на това, което може да се купи на сегашните цени. И ако не може да издържи 4-те години, ще трябва да търпи загуби. Това се и случва.

Обикновено банките имат достатъчно капитал от различни източници, за да могат да изплащат влогове. В този случай клиентите на SVB са основно технологични компании, които през последните месеци са в спад и затова получават значително по-малко финансиране. Което пък означава, че компаниите са принудени да искат повече пари от банката, за да плащат разходите си. 

Така SVB се оказва в ситуация, в която прекалено много от парите им са „заключени“ в специфичен актив, който се оказва не толкова печеливш, а докато това се случва, клиентите са започнали да теглят повече пари от очакваното. И кръгът се затваря. 
На 8 март SVB обяви, че ще продаде 1/3 от своите акции в опит да събере 2.25 млрд. долара. Целта? Да се нормализира състоянието на банката, след като заради въпросните описани горе инвестиции е загубила приблизително 1.8 млрд. долара. Ден по-късно идва проблемът. 

На 9 март излиза информация, че SVB може да се окаже в несъстоятелност. Следва спад в цената на акциите с 60%, което прави абсолютно невъзможно събирането на средства чрез продажба на акции. И точно в този момент настава пълна паника.
Изпълнителният директор на банката Грегъри Бекър започва собственоръчно да звъни на клиенти, обяснявайки им, че парите им са в безопасност. Междувременно обаче основателите на Стартъп компании с инвестирани средства в SVB получават съвет да започнат да теглят парите си.

Още на сутринта на 10 март, петък, SVB обявява, че не успяла да събере необходимия капитал и затова търсят кой да купи банката. На кратко – за приблизително 24 часа, банката остава без пари, залята е от искания за теглене без да има с какво да ги изплати и вече търси който и да е да я купи, за да спаси положението. Няколко часа по-късно става ясно, че регулаторните органи са влезли в банката и фалитът е официално обявен.

Какво следва?

Всеки път, когато човек направи депозит в банка, поне в САЩ, той подписва документ, вид застраховка, която подсигурява, че в случай на фалит, 250 000 долара от парите му са гарантирани. Системата работи добре. Проблемът е, че едва 2.7% от депозитите в SVB са в размер по-малък от 250 000 долара. Останалите 97.3% са много над. А какво ще стане с тези пари? Никой не знае. Но е много вероятно тези от клиентите на банката, които са нямали застраховка, да останат без пари за следващите няколко гоини, а когато след дълги съдебни дела бъдат върнати – не само да не са компенсирани на базата на инфлация, но и да не са в пълен размер. 

Това, поне така изглежда сега, е само върхът на айсберга. SVB не е банка за обикновения човек. Тя отговаря повече за компании, които са гръбнакът на технолгиите. Когато всички те държат капитала си в една еинствена институции, става ясно, че могат да бъдат „затрити“ само за денонощие. Редица от тези компании с години са събирали средства, внимателно инвестирайки на правилните места, създавайки материалните си бази и т.н., с надеждата, че тези средства ще са им достатъчни за следващите няколко години. Сега обаче милионите им се превръщат в 250 000 долара. На практика всеки бизнес, инвестирал чрез SVB е съсипан. 

Може ли това да се случи с вашата банка?

По-скоро не. SVB запълваше ниша и беше финансирана от рисков капитал. Повечето банки не работят така. Вярно е, че на практика всички банки са уязвими по линията на това, че има изискване да имат поне 10% в налични средства и ако огромни тълпи от хора започнат панически да теглят от влоговете си в един и същ момент, съдбата на всяка банка би била подобна. Но реалността е, че това, което стана преди дни със SVB, беше „перфектната буря“. 

Засега съдбата на SVB също остава неизвестна. Неясно е дали държавата ще се намеси навреме, за да спаси компаниите, загубили средствата си, или не. Утре отварят и борсите, което също добавя още едно неизвестно към уравнениет, тъй като заради фалита на една банка, е възможно други по веригата да попаднат в нелека ситуация. Едно обаче е сигурно – поредният банков фалит показва, че вероятно в системата има неща, които трябва по един или друг начин да бъдат променени.
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
17
Коментара по темата
17.
Хаха
13.03.2023 08:15:28
0
3
Ем тя и друга банка там фалира , Signature bank. Деменцията щял да прави обръщение..
16.
До 6
12.03.2023 22:43:31
1
2
Аз пари в банки от 2014 година не държа откакто повториха сценария от 1995-96 година фалита на всички банки с КТБ ми стана ясно, че повече докато съм жив повече 500 лева в банка не държа. Даже и в хартийки не държа има достатъчно други неща в които бързо можеш да превърнеш в пари и дигитални да са.
15.
до 14
12.03.2023 21:22:30
1
6
И ти си голям веселяк... Как си представяш изобщо този свят? Не ти ли е ясно, че ако САЩ кихне, тук се хваща двойна пневмония?
14.
Нищо ново
12.03.2023 21:10:57
6
1
Оставете банките в България да си работят нормално и спрете да пишете едни и същи глупости постоянно и да създавате напрежение.
13.
Аmerican way
12.03.2023 20:17:35
1
8
Калифорния е пълен шит.Ботатите калифорници и АЙТИна се МЕСТЯТ от Калифорния в ТЕКСАС всички отиват там.Защото има проблем с горските пожари доста интезивини напоследък.Прекомерната употруба на наркотици ,мвого мексиканци
В ТЕКСАС от 5 год се концентрира технологичния ,финасовия,разузнавателния ,айти и банков елит на САЩ
Бум на строителство на имоти огромни къщи с басейни около езерата са най елетните.Огромни прекпективи и кариера за завърщващи студенти ,благоприятен горещ щ климат прави имотите по ЕВТИНИ царади изолационите материали а имотите с по голяма площ
Минусите лятото е доста горещо на места 50 градуса което отключва неконтролеруема енергия.ТЕКСАС е щат на масовите убийци -стрелци и прекомерната упапреба ва огнестрелни оръжия.
Другия минус на Тексас са многото СЕКТИ които също ститат до масови смъртоносни инциденти
12.
До 6
12.03.2023 19:16:39
0
5
Банките ще отварят пак в 9:00 сутринта.
11.
Леля ви
12.03.2023 18:41:51
1
9
Начи тва че банка номер 16 или 18 в САЩ е гръмнала единствено ме кара да попитам:
"Експертите" по американско кредитно право : Цв.Йовчев, Вацев,Д-р Копейкин изказаха ли експертно мнение !?
Или сега зорлен трябва да отговарям Флагман, да науча нещо от ХХ-Чатаев ?
10.
Morning star
12.03.2023 16:56:02
4
6
Щом Русчев го е писал и щом калкулиращата пача под номер 7 почна да каканиже мъдрости и тайни от окултното барабар с тъпите си цифри 100% е истина. Веравайте ми и слушайте калкулиращата пача и след не по малко от 800 дни всички ще бъдете спасени от тайните които ще ви се разкрият. И най важното не вЕрвайте на нищо освен на калкулиращата пача - ако лекар ви каже че сте болен и трябва да пиете хапчета = не това е сигурна смърт. Не на бялата мафия - само калкулиращата пача с изчисленията си водещи все до думи като сатана правителство луцифер илюминати и т.н. ще ви помогне. Верайте ми
9.
Бай Ставри
12.03.2023 16:46:59
2
10
Ако съм на 2 водки хич няма да му простя на тоз влогър.
8.
Силиконка
12.03.2023 16:35:25
2
9
Вай, вай, вай!
Фалира силиконовата банка ли?
М'чеи аз ся как ши си налея повече силикон у ньенкити?
7.
Smoke & Mirrors
12.03.2023 16:25:27
3
22
Господин влогърът е пропуснал доста неща.

1) Всички банки на днешно време са казина, играещи си с парите на хората, не само тази. Fractional Reserve Banking е чифутското мошеничество което ограбва американците и света от 1913. В резултат на тази измама, към момента доларът вече няма никаква реална стойност. НИКАКВА! Може и да е под нулата вече. Трудно е да се забележи дори на графиките вече, а и никоя от тях не стига до 2023.

2) Когато започна финансовата операция ИЗМАМА-19, маскирана под медицинска истерия, още на 15 март 2020, в сила от 26 март 2020, банките вече нямат задължение да поддържат НИКАКЪВ резерв, НУЛА, и този "закон" не е отменен и до ден днешен!

3) Въпросната банка не е била в цветущо състояние от известно време. Има тема от почти 2 месеца на Туитър за това. Щом външен наблюдател е виждал това, естествено е било ясно на банката и на ФЕД.

4) Сладурът Грегъри Бекър е бил по съвместителство и на борда на ФЕД. Никакъв конфликт на интереси и изобщо не е знаел накъде вървят и ще вървят лихвите!

5) Сладурът Грегъри Бекър и компания са продали един куп от акциите си преди 2 седмици.

6) Цялата историйка е абсолютно умишлена (ха-ха, адресът на банката е 33, да не говорим за останалите окултни връзки), целяща унищожаването на малките и средни банки, консолидиране на индустрията и въвеждане на дигитален долар и ЦБДЦ.

По принцип, досега винаги го е отнасял народът, спасявайки мошениците и плащайки за техните игри чрез инфлация, високи лихви и т.н. Предвид бъдещите цели обаче, възможно е този път да "накажат" тази банка, като пример, за "назидание" уж.

Като цяло, целта на целия цирк е да се срине всякаква вяра, в правителства, банки, ФЕД, медии и т.н. - след което глобалните терористи да се появят в ролята на "спасители"! В този смисъл, не бих се изненадала ако дори и ФЕД и другите централни банки бъдат уж "пожертвани". Всичко е лъжа и измама... целият ни живот... всичко което сме мислели, че "знаем"...

За самата SVB не пророних и една сълза. Разбойниците няма да загубят нищо, а и да загубят, пет пари не давам. Гнусните фирми които финансира още по-малко ме интересуват; нещо повече, ненавиждам ги! Те са съучастниците в дигиталното заробване на човечеството! Те са си продали душите на дявола за пари. Да се пържат в ада! Проблемът който наблюдавам обаче е, че платените "инфлуънсъри" на Туитър се опитват да предизвикват bank run на всички банки! Очевидно това е поставената им задача... Надявам се да не я постигнат, но нищо не се знае... Играта със страховете на хората винаги носи резултат. Това вече беше доказано при превръщането на хремата в чума!
6.
Banderas
12.03.2023 15:56:38
5
13
Хора,теглете си парите от банките.Много от банките ще затворят.
5.
До 3
12.03.2023 15:55:55
2
9
Не е имало исторически по-лош момент да се държи кеш. Парите се обезценяват двойно всяка календарна година . 100 евро пак ще са 100 евро, но ще купуват за 50 евро стока!
4.
6matarok
12.03.2023 15:47:34
6
10
Teglete
3.
дебили бургас
12.03.2023 15:38:25
5
12
До 1. Главчо, 100€ или 100$ и след пет години ще са си пак по 100, ако с м буркан или под матрак. Но 100 лв в банка в България след пет години ще са 87 лв!
Внеси сега 10 000 лв в коя да е българск абанка и след година ще получиш обратно 9 890 лв.
2.
Бай Иван
12.03.2023 15:29:36
1
11
Риск да се счупи нещо, в семейният бюджет на много българи има, НО, това не са хората с парите в банката.
Тези, които нямат нищо ( освен ипотека и дълг), са първите клиенти на ЧСИ.
Та, да не се радваме, че на някой парите се стапяли:))))
1.
..
12.03.2023 15:23:03
10
12
Има риск от фалити на много българи, защото инфлацията изяжда ден след ден парите по банки и под матраците. При 50% инфлация на година, който държи левчета и евро бива ограбен сериозно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите
Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори