×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо се спука банковият балон? Икономисти заговориха за зомбита и рецесия


Защо се спука банковият балон? Икономисти заговориха за зомбита и рецесия
След краха на Силикон вали банк ще започне очистващ процес, в който лошите бизнеси постепенно ще отпадат, коментира икономистът Михаил Кръстев
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Март 2023, Вторник, 09:26 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Ще има дефицити и държавите трябва да си намалят дълговете, а лихвите ще растат, прогнозира Михаил Кръстев

Банковият балон се спука заради рискови технологични проекти. Така икономистът Михаил Кръстев коментира в „Денят започва“ по БНТ сривът на 16-ата по големина финансова институция в САЩ - Силикон вали банк. 

„Другите два банки, които са фалирали или ще фалират, не са толкова малки в сравнение с банковите кризи, които наблюдавахме през 2008 г., тъй като там имаше стотици банкрутирали финансови институции, но те бяха микробанки. Тук говорим за по-високи нива, защото самите финансови институции нараснаха“, обясни той.

„Фалитът на Силикон вали банк беше предизвестен от пукането на технологичния балон в САЩ и от недалновидната политика на различни финансови институции. Тук говорим за лош бизнес. Ако погледнем какъв е портфейлът на банката. Макар конкурентите им да са инвестирали предимно в краткосрочни държавни книжа, те са влагали средства и в дългосрочни, с които са подсигурили другия си бизнес за инвестиции в изключително рискови стартъп технологични проекти“, заяви Кръстев. 

„От друга страна централните банки, включително и федералният резерв на САЩ, повишават основните лихвени проценти, което означава, че държавните книжа, в които са инвестирали, вече стават не толкова добра инвестиция и започват да търпят загуби“, добави той.

„От друга страна през 2021 и 2022 г. се пука този технологичен балон, който преди това беше надут. Всички го виждаха, но въпреки това тази банка е финансирала такива бизнеси. В крайна сметка един лош бизнес фалира. Няма нищо страшно в това. Лошото е реакцията на политиците и опитът да се спаси системата“, коментира икономистът. 

„Решението какво е? Политиците и централните банки продължим ли да си затваряме очите и да повтарят, че няма риск, въпреки че техният фонд за гарантиране на депозити е по-малък от наличностите дори само в тази банка. Другият вариант е да започне очистващ процес, в който лошите бизнеси постепенно ще отпадат“, добави той.

Според него фалитът на Силикон вали банк е дошъл без симптоми, защото живеем в такава „безрискова“ икономика. 

„Всичките тези хора, които държат пари в тази банка и са свързани с нея, са технологичния елит на САЩ. Те са в социалните мрежи, влиятелни са и създадоха доста напрежение, обявявайки, че ако не бъдат спасени те, цялата банкова система ще се срути. Виждаме резултатите от това“, каза пък колегата му Георги Ангелов.

„Когато всичките регионални банки, които сега са под натиск, затегнат кредитирането, започнат да събират заемите, вместо да дават нови, това ще предизвика намаление на кредитната експанзия и по-голям риск от рецесия в САЩ. Това ще помогне и в борбата с инфлацията“, добави той.

„Рискът от рецесия влияе негативно на пазарите и на акциите, на облигациите. Това е основният ефект – притеснението, че банките рязко ще затегнат кредитирането, което ще се отрази на всички останали пазарни играчи“, обясни финансовият анализатор.

„Проблемът дойде преди пет години, когато тези регионални банки се пребориха за тях да не важат банковите регулации. Те казаха, че са малки и сигурни. Настояваха да не им се налагат тежките регулации, които важат за големите банки. Освободиха се от това бреме. Сега си сърбат това, което са си надробили. Това е абсолютно неразумно. В Европа всички разбираха, че трябва да се затегнат регулациите след финансовата криза“, добави той.

„В регионалната икономика има много такива зомби компании, които съществуват само защото има ниски лихви и лесно финансиране. Това ще свърши. Ще бъде разчистен пазара от такива неефективности. Това е полезно, защото ще спомогне за икономическия растеж, за вдигане на заплатите, на производителността, но в краткосрочен план ще има проблеми“, прогнозира Ангелов. 

„През миналата година видяхме цели държави да се клатят – валутата на Унгария се срина с 30-40%. Ще има дефицити и държавите трябва да си намалят дълговете. Преди беше лесно – вземаш дълг и харчиш колкото си искаш. Сега идва трудното. Трябва режим. Тези, които не се справят, ще бъдат наказани от пазара“, добави той.

„Европейските банки са част от един глобален пазар. Когато в САЩ страдат, няма как на стария континент да са спокойни. Има и европейски финансови институции, които трябва да затегнат своите портфейли, правила и да прегледат активите си“, каза пък Кръстев. 

„Това, което се случва в чужбина с повишаване на лихвите, ще дойде и тук. Няма как да сме изолирани от света и тук дай си продължава кредитната експанзия и ултраниските лихви“, пророкува Георги Ангелов.


 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
10
Коментара по темата
10.
Aз Кочо
14.03.2023 18:08:34
0
5
Браво отличен анализ. Само малка корекция 2008 фалираха 2 големи банки и около 500 регионални.
9.
До 8
14.03.2023 11:42:19
4
8
Кое му е хубавото на Русия?
8.
До 6
14.03.2023 10:29:12
19
15
Абе те и Руските телевизии забраниха , ама следствие на това гледаемостта им в интернет се увеличи не в проценти а В ПЪТИ !
7.
Компетентен
14.03.2023 10:27:21
5
12
Не може ГОДИНИ НАРЕД да провеждаш напълно АНТИпазарна политика , пък после да се чудиш ЗАЩО аджеба са ти се сринали финансите и защо са ти гръмнали банките !
Вече даже не помня КОЛКО години , целият васален ЕС работи на принципа на популярните с простотията си Български шопи : " Не е важно я да съм добре , важното е на Вуте да му е зле " !
Е , колко му е зле на Вуте не знам , ама това което със сигурност знам е , че Кралството съвсем не случайно си обра крушите от ЕС !
И съвсем скоро ще се разбере , че то далеч няма да е единственото ...
6.
Референдум
14.03.2023 10:25:24
15
43
За забрана на ангибългарската партия "Възраждане "
Мотиви :
-Работи срещу националните интереси на България
-Работи за интересите на Кремъл
-Вкарва последователите си в опасна пропагандна риторика
-Опасна за националната сигурност на България
5.
вЕрвайте им
14.03.2023 10:10:46
43
26
Банковият балон се спука , заради изключително ГЛУПАВИТЕ и неработещи санкции срещу Русия !
Да , бизнеса изисква качествено планиране , но така и никой бизнесмен не можа да предвиди ДОКЪДЕ ще достигне ЕвоГейската глупост !
Бъдете сигурни , че това с червеите и буболечките в храните ни , няма да е последно ...
4.
далаверка
14.03.2023 09:59:22
2
1
Един съд в САЩ определи ракетка имотиконка за финансов съвет, публикувана под NFT за баскетболни мачове. Всеки който праща ракетка и няма лиценз може да се третира като престъпник. Една имотиконка ще определи съдбата на много народ през следващите 10-20 години.
3.
Glarus
14.03.2023 09:42:19
5
10
Това се казва капитализма
2.
Антикорупция
14.03.2023 09:35:44
21
16
Прокуратурата е установила, че част от банкнотите от 500 евро, снимани в чекмеджето на Борисов са истински, но не го е съобщила.
Това става ясно от подробно разследване на Антикорупционният фонд (прилагам линк в коментарите).

Докато прокуратурата продължава да е “прИКРИВАтура”, тя не просто не разследва кражбите на корумпираните политици. Тя им помага да продължават да стоят на власт, и да крадат още и още.

На практика от главния прокурор зависи до голяма степен кой ще печели изборите в страната.

Или по-скоро кой няма да ги загуби.

Колкото и често да са те.

Това всъщност е голямата подмяна на изборите в България. По-голяма дори от изборните измами с хартиените бюлетини.

Единственото лекарство срещу това заболяване е #СъдебнаРеформа.
1.
Fakt
14.03.2023 09:33:09
11
19
Хората с левчета в банките горят по друга причина - инфлацията, парите се обезценяват с 50% на година
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори