×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Истерия в Европа и САЩ след краха на Силикон вали банк, Германия затваря банков клон и акциите се сринаха


Истерия в Европа и САЩ след краха на Силикон вали банк, Германия затваря банков клон и акциите се сринаха
Опитът на американския президент Джо Байдън да увери хората, че финансовата система на САЩ е в безопасност не дава резултат. Акциите на банките се сриват
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Март 2023, Вторник, 06:59 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: foxnews.com

Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските

Акциите на банките по света се сринаха, след краха на американската Силикон вали банк и последвалия опит на американския президент Джо Байдън да увери хората, че финансовата система на Съединените щати е в безопасност. Това става, след като американските власти трябваше да се намесят, за да защитят клиентските депозити заради срива на банката, съобщава Нова телевизия. 

Джо Байдън обеща да направи всичко необходимо, за да се защити банковата система.

Инвеститорите обаче се опасяват, че други кредитори могат да бъдат засегнати от последиците и това предизвика рязък спад на цените на акциите в световен мащаб.

По-рано в понеделник цените на акциите на испанската Santander и германската Commerzbank се понижиха с повече от 10%.

Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските, въпреки уверенията към клиентите, че имат достатъчно ликвидност, за да се предпазят от шокове.

Хората се редят на опашка пред централата на Silicon Valley Bank в Санта Клара, Калифорния. Снимка: Джъстин Съливан/Getty Images/bloomberg.com

Германският финансов министър увери, че няма повод за притеснения.

Междувременно NovaNews съобщи, че HSBC ще придобие дъщерното дружество на фалиралата американска банка SVB в Лондон за 1 паунд, спасявайки кредитора в сектора на стартъп системите в страната.

„Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес с Обединеното кралство”, обявиха от банката.

Ходът идва, след като властите в САЩ предприеха действия за подкрепа на депозитите и предотвратяване на всякакви по-широки последствия от внезапния колапс на компанията майка в Щатите.

В същото време Централната банка на Англия обяви, че местната банкова система остава стабилна. Според изявлението нито една друга банка в кралството не е пряко засегната от тези действия или от решенията на американските регулатори. Британският клон на SVB е отделен от майката в Калифорния, a HSBC обяви, че активите и пасивите ѝ са изключени от сделката.

Така се слага край на трескавите преговори между правителство, регулатори и евентуални бъдещи купувачи. Към 10 март SVB във Великобритания има отпуснати заеми за около 6 млрд. паунда и депозити за около 7 млрд. паунда. Трансакцията приключва незабавно, обявиха регулаторите.

Федералният орган за финансов надзор (BaFin) пък реши да наложи мораториум върху дъщерното дружество на Silicon Valley Bank (SVB) в Германия, като временно спря всички плащания към и от клиенти. Причината за това е „съществуващият риск за изпълнението на задълженията към кредиторите”.

„Проблемът с германския клон на SVB не застрашава финансовата стабилност. Според годишните отчети, изготвени към 3 декември 2022 г., общите активи на базирания във Франкфурт клон възлизат на 789,2 милиона евро”, се казва в изявлението на регулатора.

Междувременно „Ройтерс" съобщи, че „Бундесбанк” свиква кризисния си екип, за да направи оценка на възможните последици от колапса на американския кредитор SVB на местния пазар. Създаден по време на последната финансова криза през 2008 г., екипът е натоварен със задачата да информира борда на „Бундесбанк” и да дава препоръки, но няма правомощия да взема решения. В еврозоната решенията се вземат от националните надзорни органи за по-малките банки и от Единния надзорен съвет на Европейската централна банка за големите кредитни институции. Източник от високопоставен европейски надзорен орган каза пред „Ройтерс”, че Надзорният съвет не е провел извънредно заседание и не планира такова, като следващото му събиране трябва да бъде на 23-24 март. Не се очаква съобщение от този съвет или от Управителния съвет на ЕЦБ, който отговаря за паричната политика.


В категории: Бизнес


27
Коментара по темата
27.
ХХ
14.03.2023 19:35:26
0
1
Никой не вярва на Байдън...
26.
Пеерас
14.03.2023 18:27:32
1
2
Днес ми беше много трудно да си го преместя...Но успях...
25.
евроидиот
14.03.2023 14:56:25
6
5
Стига си спамил соросоидна подметко. Не се прави, че пишат различни хора, Стоиш безработен в интернет и пишеш по цял ден десетки коментари. Не ревеш че турците ти го слагаха 500 години навсякъде, руснаците му били виновни. Стига си ревал по форумите, ако нещо не ти допада тук емигрирай в САщ там да ти го слагат латиносите и негрите и да бачкаш като куче по цял или отивай във Франция да те блъскат спинозни вмирисани африканци. Нали това искаше, демокрация, свобода, еднополови сношения и бракове, негри и бежанци да те галят със шпековите салами по лицето. Марш на Запад да бъдеш роб на французи и любовница на африканци.
24.
До 21 русфилидиот
14.03.2023 12:27:03
7
7
Отразиха бе, не гкедахте ли с майка ти?
Отразиха за милиони ватенки които никога не са имали газ, ток, водопровод и тоалетна в домът!
А ся питай майка ти, като нямаш газ, ток или водопровод, може ли да ти правят профилактика и временни прекъсвания? Хахаха. Естествено че не може да ти спрът, нещо временно, след като не си го имал никога!
Това е все вдно, винаги да си бил глупав по рождение и да чакаш да оглупееш временно.
Русороб и логика, свиня и лична хигиена!
23.
до 21 поредния роСИФИЛСтик
14.03.2023 11:49:23
6
4
Да ве, както едно времешния Бай Тошов мрак. Изцло по роСПИНския модел. Що не се радваш ами злорадстваш ве МРШО ДОЛНА??
22.
до 18 роСИФИЛСтичната МЪРША!
14.03.2023 11:46:07
6
13
Добре ве, г-н военния "анализатор" и "стратег"!
"Войнаата с Китай вече билааа планирана", бхохоххохохохоххохо
Ония не знае жена му и дъщеря му с кой и къде се пори, ама информация, че щяло да има война знае. Пий си хапчетата ве льольоо смешен. И прочети някоя книга малко от малко да си понапълниш кухата манерка със сиво вещество!
Аре уЛЕВО

роСПИНа КОНЕЦ!
пУтлер МЪРТВЕЦ!
21.
евроидиот
14.03.2023 11:35:52
26
10
Нито една медия не отрази че в редица френски градове се спира електричеството за по 2 часа, поради "профилактика" и "модернизиране" на ел.мрежата :))))
Пхахаха
20.
Балък се ражда
14.03.2023 09:49:56
13
37
Балък не се става, балък се раждаш! На руцофилити родителите им чакаха загниващия капитализъм да загине, а накрая "другарите" прегърнаха Запада и врътнаха прехода на балъците, като им ограбиха спестяставания и праите за пенсии, а децата на руцифилите хукнаха на Запад. Сега при всичката свобода да пътуваш, да работиш да учиш, да почиваш да гледаш, да четеш и да се образоваш, пак да чакаш Запада да фалира и загине, но да не заминаваш за Мухосранск си е тотална природна простотия.
Русроб-говедо-овца-амеба.
19.
до 17
14.03.2023 09:40:25
30
7
Китай на този етап ще "го воюват" с Тайван, а САЩ пак ще развяват знаменца и ще изпращат поздрави и молитви, както и в Осрайна. Ха-ха, реших да се бъзикна с флегманската граматика, но в моя случай това е истината, а в техния се дължи на буквален превод на статийчета вероятно надраскани от последния писък на модата - ChatGPT.
18.
До 15
14.03.2023 09:32:40
46
12
В голяма грешка си , приятел ...
Войната с Китай ВЕЧЕ е планирана !
При това далеч не от Китай ...
За повече инфо питай Соломончето Паси . Той със сигурност ще ти каже повече...
17.
111
14.03.2023 09:30:39
68
16
И нашите медии и продажни политици само ни прокламират фалиращата еврозона, че да ни вземат 50-то милиарда резерв на валутния борд и да си платят дълговете "солидарно". НЕ на еврото, ДА на ЛЕВА и валутния борд! Само Възраждане- единствените, които още имат малко мисъл за разграбената и глозгана, унижавана и изнасилвана Родина.
16.
до 11
14.03.2023 09:10:59
2
18
С тази идея се плашат гаргите отдавна, но Китай не може да си го позволи. Ти как ги виждаш във война с най-големия си пазар? Този сценарий може да се инсценира единствено при положение, че господа глобалните психопати решат напълно да съсипят както целия свят, така и САЩ. В този смисъл е вероятен, но никой от нас простолюдието не може да предскаже кога ще го направят.
15.
Любопитко
14.03.2023 09:10:43
2
7
Не знам, колко е вярно, но BRICS говорят за създаване на R5, което ще се окаже или новата основна резервна валута или втора такава, само че подкрепен с икономиките на BRICS, което въпреки фин ситуация не е малко. Друго, което четох е, че Англия имат разработена крипто валута, която ще пуснат и реално ще може да се преобразува от хартиен паунд в електронен. Според финансисти става дума за рестарт на финансовата система, каквато я познаваме. Прекалено и необратимо много напечатани пари, кризи, пандемии, войни, които се говори, че изкуствено се създават и поддържат, за да се задържи долара като основна валута, но в един момент дори това не помага и не може да се спре. Дали и какво ще стане с банките - винаги ще ги има под една или друг форма. Интересни времена предстоят и много "статистика", за съжаление
14.
Бай Доньо-Димо
14.03.2023 08:35:43
12
40
Както само аз и другите русофилистици знаем, края на доларът настъпи още преди 10 год и ЕС се разпадна, затова валутния резерв на сРаша в долари се оказа в САЩ, както и всичките пари на олигарси, политически елит и близките им.
Предстои поредната среща на Си Дзинпин и Жужи, след като заедно с Индия нападнаха Запада. Това го знаехме само ние русофулистиците и за пореден път се оказахаме прави полуидиоти! Ей сега ще събудя баба от ТКЗСто достойна русофилхомънъзка да ме осведоми за още неща и ще пиша!
13.
6matarok
14.03.2023 08:26:37
2
7
pri vsi4ki polojeniq 6te go otnesat otnovo obiknovennite hora kakto e stavalo vinagi, sega fed 6te nape4ata o6te pari i vsi4ko 6te zatihne, dalga ot 30 6te stane 50 triliona
12.
Сръбски санкции за Русия
14.03.2023 08:26:31
7
49
Министърът на икономиката на Сърбия Раде Баста се обяви в понеделник за въвеждането на икономически санкции срещу Русия. Баста направи изявлението в официалния си потвърден профил в Инстаграм и подкани колегите си в сръбското правителство да вземат отношение по темата. Темата стана водеща за вечерната емисия на Радио Београд в предаването „Какво правите, бре?“.
11.
Бай Доньо
14.03.2023 08:12:39
64
27
Лайте си колкото искате , но истината е , че нещата са доста сериозни :
Както вече знаете , предстои среща между Путин и Си Дзин Пин .
Злите езици говорят , че това вероятно ще е КРАЯТ на така любимият ви Щатски долар .
А как ще стане това ли ? Ами много просто : Най-големият кредитор на САЩ са КНР .
Пускат на пазара Хамериканските облигазии на безценица , и демократичният фалит на Янките е неизбежен .
Съвсем НЕслучайно добре информираният Тръмп заговори на нова ОЩЕ по-голяма депресия .
А той разбира от финанси ...
10.
Бай Димо оргинала, само че
14.03.2023 08:05:53
17
49
Пак толкова проЗ. Бай Димо русфилско педерме, 2009 година не е толкова далече, и бая русфили се бесиха и палиха, защито не можеха да си плащат кредитите и губеха жилищата си, бунак. Ти ако си чел книжки, няма да си потимствено проз русфил. Тези книжки които си чел Кума Лиса, Винету и др. явно не са ти пимогнали. Бай Димо педермето бил чел книжки, брошурата с намаленията на Кауфланд. .
9.
До 5
14.03.2023 08:03:47
14
41
Бай Димо,четеш неправилни книги ,но ако това те прави щастлив,къв ти е проблема?
Колкото до Америка и западна Европа,не ги мисли,всичко ще е наред и твоите роднини отново ще ги предпочитат пред изтока.Можеш да се обзаложиш
8.
...
14.03.2023 07:59:53
5
21
И парите на българите се стопяват двойно на година с инфлацията! Левчетата и еврата се обезценяват
7.
До 6
14.03.2023 07:51:17
10
10
рашките шефове които си държаха парите в американски и европейски банки вече им ги взеха със санкциите.
Къде бай Димо е говорил за банков колабс? Той плаши с нещо голямо, което някой щял да яде, може да се опиташ да го съдиш за това,
6.
До 5
14.03.2023 07:40:31
19
42
Добре де, цървул, рашките шефове също си държат парите в долари и евро!
Те защо няма да ядат голям?
И защо плашиш хората с банков колапс? Не знаеш ли, че за това има член от НК?
5.
Бай Димо Оригинала
14.03.2023 07:33:28
61
30
Селяни прости, критикуващи бай ви Димо. Винаги е имало фалити на банки, но никога не е имало толкова напомпан кредит и толкова напечатани пари. Никога в човешката история. Прочетете малко книжки и послушайте безплатни лекции по макроикономика, за да ви стоплят простите козяко-шорошоидни кратуни какъв голям ще го ядат нагло-саксонските кучета.
4.
Петкан
14.03.2023 07:26:26
7
22
Почва се,стягайте гащите
3.
До бай димо
14.03.2023 07:23:51
16
31
бай димо, що не си пиеш ракийката, ами се мъчиш с разни сложни неща?
Дигни си потурите, накриви си феса и си гледай кефа!
Пък и ти нямаш парички в банката, тъй че кво ти пука?
2.
Бай Димо
14.03.2023 07:22:07
21
47
На тебе господ ти е наложил умствено ембарго още като си се родил. Те кризите и фалитите на банки ги има откакто има банки и това има общо с Русия, колкото майка ти има общо с принца на Монако.
1.
Бай Димо
14.03.2023 07:12:31
78
42
Налагат санкции на Русия западните въшкари, а техните изгноясали капиталистически гнилочи рухват една след друга. И укро войната няма да помогне на ръждивите им империи. Това е само началото на края.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори