×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви са начините да печелим от вече купения имот? Експертите обясняват


Какви са начините да печелим от вече купения имот? Експертите обясняват
Тема в развитие
виж още
скрий
10 Март 2023, Петък, 19:20 ч.

Има и други варианти за допълнителен доход от закупеното жилище освен отдаването под наем

В повечето случаи покупката на имот е инвестиция, която се извършва посредством ипотечен кредит, най-често теглени за 30 години в България. По наблюдения на представители на Банка ДСК, преобладаващата част от клиентите взимат кредит за 24 години, а средният размер на кредита през последните месеци надхвърля 150 000 лв.
„На опашка за имот“: Какви са нагласите на българите при покупка на жилище?

Това означава, че решението за покупка на имот трябва да бъде добре обмислено и както многократно бе споменато от експерти в областта, процесът не е „еднопосочен“. Ситуацията на жилищния пазар в България е изключително динамична. Дългосрочни прогнози почти никой не се наема да прави, но възможно ли е на фона на високите нива на инфлацията, нестабилната политическа обстановка и растящите цени, човек да спечели от покупката на собствено жилище?

Economic.bg ще се опита да намери отговор на този въпрос, след като разговаря по темата с три от големите агенции за недвижими имоти в страната.
Печалба в бъдеще

Купете си имот, който е в квартал, който в момента се развива и облагородява. Така ще спечелите не само от покачването на цените, а и от това, че самият квартал ще става все по-предпочитано място за живеене", съветва Александър Гергов, съдружник в Antre.

В подкрепа на това свое твърдение той дава пример със столичния квартал „Хладилника“, който до преди години не е бил един от най-предпочитаните, но в момента се намира до един от най-големите търговски центрове, както и до един от най-хубавите и предпочитани паркове в града.

Това твърдение се потвърждава и от Георги Сакутов, който е част от екипа на агенцията за недвижими имоти ERA. По думите му най-добрият пример е квартал „Овча купел“, в който цените на жилищата бяха на доста ниски нива до момента, в който не беше обявено, че ще се строи метро.

Има обаче квартали, в които сме свидетели на безумства, според мен. До панелки се троят нови сгради."

Според Сакутов трябва да има обособени квартали само за ново строителства, както е новоразвиващия се квартал „Малинова долина“, и такива само със старо строителство.

Голяма част от българите смятат, че подсигуряваме живота си, когато имаме собствено жилище. Наемането обаче също има своите предимства – по-гъвкави и свободни сме и можем да сменяме имотите и локациите доста по-лесно и често, нямаме разходи за данъци и основни ремонти, а и амплитудата при наемните цени, в сравнение с покупните, е по-малка, смята Николай Башев, партньор в Primo+.

Начините да печелим от имот са различни, носят различна доходност и изискват различни усилия и време. Най-разпространеният в България е пасивният, а именно чрез отдаване под наем. Можем да отдаваме имота дългосрочно и да имаме по-прогнозируем приход. През последните години, с навлизането на различни платформи, можем да печелим и чрез нощувки, но за целта се нуждаем от централно местоположение на имота", казва той.

За него покупката на имот с цел покачване на неговата цена във времето е доста трудна опция за печалба. „Ако имаме търпението да задържим актива по-дълго, например 15 – 20 години, е много вероятно да успеем да го продадем на значително по-висока цена. Статистиката за Европа сочи ръст от 4.8% на година за последните 50 години. Тези две възможности са с по-ниска доходност, но и с по-малък риск“.
Покупка "на зелено"

Този тип инвестиция в последно време се оказва все по-малко търсена от страна на купувачите, но и предприемачите избягват тези сделки. Именно страхът от неизвестността – с колко ще се оскъпи един имот, ако тепърва започнат ремонтни дейности в него – кара голяма част от купувачите да забравят за покупката „на зелено“ и преобърна тенденцията към търсене на напълно готови жилища.
Надпревара за жилища: Инфлацията вече не плаши купувачите

Не на това мнение обаче е Александър Гергов, който продължава да твърди, че именно покупката „на зелено“ е сред сигурните начини за печалба.

Купете си имот „на зелено“. Така ще спечелите не само от покачването на цените, но и с напредването на строителството. Това, което ще платите днес, ще струва доста повече по-късно. Естествено, проверявайте от кой си купувате имота“, съветва той в свое видео по темата, качено на Facebook страницата на агенцията.

По-доходоносни и съответно по-рискови са възможностите да инвестираме „на зелено“ и да ремонтираме и препродаваме, казва Башев. Покупката „на зелено“ още преди сградата да има разрешение за строеж и последващата продажба непосредствено след разрешение за ползване носи добра възвръщаемост.

Един от слабо развитите сегменти в България с цел печалба е покупката на имот, който да бъде ремонтиран и в последствие препродаден.

Основният риск тук е, че докато чакаме сградата да бъде завършена или докато тече ремонтът, пазарът може да претърпи голяма корекция и цените да паднат значително."

Когато говорим за печалба от покупка на имот е добре купувачите да бъдат разделени на две основни групи: такива, които са инвеститори, и такива, които купуват за лично ползване. За първите е ясно – когато сметките излизат. Те могат да си позволят да чакат с години, защото нямат необходимост.

За вторите обаче не съм сигурен, че съществува общовалиден най-подходящ момент. Субективно е. Един и същи пазар може да е тотално различен за двама различни човека", казва Башев.

Просто си купете имот...

...това са съветите на представителите на ERA и Antre. Според тях няма неподходящ момент за покупка на имот.

„Ако върнем времето назад, ще видим, че цените на имотите изглеждат така: те растат постоянно. Естествено има своите колебания, но генерално графиката расте основно нагоре“, казва Александър Гергов.

 Няма неподходящ момент за покупка на жилище", казва Скатулов.

Основният му довод е, че имотът винаги ще носи доходност от една страна, а от друга – в сегашната ситуация, когато инфлацията е около 15%, лихвата по кредита е отрицателна.

От Primo+ пък са на мнение, че никога не е подходящ момент за покупка, ако нямаме потребност и покупката ще понижи стандарта ни на живот.

Кога наемателите се превръщат в собственици?

Най-честата причина, която превръща наемателите в купувачи, е сигурността. След поредното предизвестие от наемодателя, че трябва да напусне жилището след 4 дни, наемателят иска сигурност, че това повече няма да се случва.  Възможността личният имот да бъде ремонтиран и обзаведен по негов вкус също е предимство.

Пазарът на имоти в България е прекалено млад, но ако разгледаме статистиките от други европейски държави и САЩ, ще видим, че в исторически план цените растат въпреки кризите. Покупката на имот днес може да увеличи стойността на вложените пари в дългосрочен план", казва Николай Башев.

Според Сакутов инвестицията в имот за собствено ползване не е печеливша стратегия.

    Ако си закупиш собствен имот, за да живееш в него, а не под наем, пропускаш доста възможности, тъй като парите, които ще се инвестират в място за живеене, могат да се вложат в имот за инвестиция. Така той освен че ще ти изплаща кредита, тъй като покупката на имот е най-изгодно да бъде с кредит, ще ти изплаща и вноската по наема", казва Георги Сакутов.

 




7
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
7
Коментара по темата
7.
....
11.03.2023 09:53:26
0
0
Препродажба или под наем средно положение няма . Вече много строителни фирми дават на изплащане имот без оскъпяване за 2-3 години . Но трябва да се работи в чужбина иначе , тук с тези заплати трудно , точно така си купихме и ние апартамент . За 3 години на изплащане без оскъпяване . 20-30 години да изплащаш имот е безумие , но повечето хора така си купуват жилище .
6.
Реалист
11.03.2023 07:13:07
2
6
Няма падане на долу на цените.Стойноста на строителството се определя от материалите, труда и таксите. Нито материалите ще падат ,нито заплатите.Таксите за документи по общините се вдигнаха и те по две.Може да намалее строителството, но цените няма да паднат,никой не работи на загуба.
5.
ФлЕГмаН
11.03.2023 05:20:32
0
3
Едни и същи апартаменти стоят ли стоят от бая време нищо не се продава, това значи че ще еба брокерки без пари само и само да чуят че ще купувам, ще почнат да реват на умряло КуПуВАЙ сегА е Момента щот чуете тоеа значи работата е на умирачка и ще има ПУК
4.
A
10.03.2023 21:54:43
0
10
Телефоните на брокерите от месеци не звънят, чудят се кой път да хванат. Най-подходящия момент за покупка е когато цените са на дъното.
3.
Xaxo
10.03.2023 21:05:56
0
8
Няма начин с тия надути цени, да се печели от имот.Скоро ще се спука балона и ония с по 5-6 апартамента, купени на кредит ще издухат супата.
Едно, че наема не покрива вноската за 30 годишния кредит, друго, че през това време трябва да се направят поне 4-5 основни ремонта със смяна на всички мебели и уреди.
2.
Ха
10.03.2023 19:55:44
0
12
Лай лай кучка.Тези брокери са една от причините цените на имотите да се покачват и то с повече от колкото трябва.Прибират от 6 до 10 процента от стойността на сделката.ха ха хааа
Било по добре да си купиш имот на кредит, вместо да го платиш със собствени средства.
Ако някой ми каже такава сентенция на четири очи такъв шамар ще му набуча в муцуната, че ще забрави за сделки с имоти.
1.
Buy the rumor, sell the news!
10.03.2023 19:32:01
2
10
Такива статии са сигурен знак за пукането на балоните! Приличат на съветите на ваксаджийчета по инвестиционни въпроси.;-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори