×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви са начините да печелим от вече купения имот? Експертите обясняват


Какви са начините да печелим от вече купения имот? Експертите обясняват
Тема в развитие
виж още
скрий
10 Март 2023, Петък, 19:20 ч.

Има и други варианти за допълнителен доход от закупеното жилище освен отдаването под наем

В повечето случаи покупката на имот е инвестиция, която се извършва посредством ипотечен кредит, най-често теглени за 30 години в България. По наблюдения на представители на Банка ДСК, преобладаващата част от клиентите взимат кредит за 24 години, а средният размер на кредита през последните месеци надхвърля 150 000 лв.
„На опашка за имот“: Какви са нагласите на българите при покупка на жилище?

Това означава, че решението за покупка на имот трябва да бъде добре обмислено и както многократно бе споменато от експерти в областта, процесът не е „еднопосочен“. Ситуацията на жилищния пазар в България е изключително динамична. Дългосрочни прогнози почти никой не се наема да прави, но възможно ли е на фона на високите нива на инфлацията, нестабилната политическа обстановка и растящите цени, човек да спечели от покупката на собствено жилище?

Economic.bg ще се опита да намери отговор на този въпрос, след като разговаря по темата с три от големите агенции за недвижими имоти в страната.
Печалба в бъдеще

Купете си имот, който е в квартал, който в момента се развива и облагородява. Така ще спечелите не само от покачването на цените, а и от това, че самият квартал ще става все по-предпочитано място за живеене", съветва Александър Гергов, съдружник в Antre.

В подкрепа на това свое твърдение той дава пример със столичния квартал „Хладилника“, който до преди години не е бил един от най-предпочитаните, но в момента се намира до един от най-големите търговски центрове, както и до един от най-хубавите и предпочитани паркове в града.

Това твърдение се потвърждава и от Георги Сакутов, който е част от екипа на агенцията за недвижими имоти ERA. По думите му най-добрият пример е квартал „Овча купел“, в който цените на жилищата бяха на доста ниски нива до момента, в който не беше обявено, че ще се строи метро.

Има обаче квартали, в които сме свидетели на безумства, според мен. До панелки се троят нови сгради."

Според Сакутов трябва да има обособени квартали само за ново строителства, както е новоразвиващия се квартал „Малинова долина“, и такива само със старо строителство.

Голяма част от българите смятат, че подсигуряваме живота си, когато имаме собствено жилище. Наемането обаче също има своите предимства – по-гъвкави и свободни сме и можем да сменяме имотите и локациите доста по-лесно и често, нямаме разходи за данъци и основни ремонти, а и амплитудата при наемните цени, в сравнение с покупните, е по-малка, смята Николай Башев, партньор в Primo+.

Начините да печелим от имот са различни, носят различна доходност и изискват различни усилия и време. Най-разпространеният в България е пасивният, а именно чрез отдаване под наем. Можем да отдаваме имота дългосрочно и да имаме по-прогнозируем приход. През последните години, с навлизането на различни платформи, можем да печелим и чрез нощувки, но за целта се нуждаем от централно местоположение на имота", казва той.

За него покупката на имот с цел покачване на неговата цена във времето е доста трудна опция за печалба. „Ако имаме търпението да задържим актива по-дълго, например 15 – 20 години, е много вероятно да успеем да го продадем на значително по-висока цена. Статистиката за Европа сочи ръст от 4.8% на година за последните 50 години. Тези две възможности са с по-ниска доходност, но и с по-малък риск“.
Покупка "на зелено"

Този тип инвестиция в последно време се оказва все по-малко търсена от страна на купувачите, но и предприемачите избягват тези сделки. Именно страхът от неизвестността – с колко ще се оскъпи един имот, ако тепърва започнат ремонтни дейности в него – кара голяма част от купувачите да забравят за покупката „на зелено“ и преобърна тенденцията към търсене на напълно готови жилища.
Надпревара за жилища: Инфлацията вече не плаши купувачите

Не на това мнение обаче е Александър Гергов, който продължава да твърди, че именно покупката „на зелено“ е сред сигурните начини за печалба.

Купете си имот „на зелено“. Така ще спечелите не само от покачването на цените, но и с напредването на строителството. Това, което ще платите днес, ще струва доста повече по-късно. Естествено, проверявайте от кой си купувате имота“, съветва той в свое видео по темата, качено на Facebook страницата на агенцията.

По-доходоносни и съответно по-рискови са възможностите да инвестираме „на зелено“ и да ремонтираме и препродаваме, казва Башев. Покупката „на зелено“ още преди сградата да има разрешение за строеж и последващата продажба непосредствено след разрешение за ползване носи добра възвръщаемост.

Един от слабо развитите сегменти в България с цел печалба е покупката на имот, който да бъде ремонтиран и в последствие препродаден.

Основният риск тук е, че докато чакаме сградата да бъде завършена или докато тече ремонтът, пазарът може да претърпи голяма корекция и цените да паднат значително."

Когато говорим за печалба от покупка на имот е добре купувачите да бъдат разделени на две основни групи: такива, които са инвеститори, и такива, които купуват за лично ползване. За първите е ясно – когато сметките излизат. Те могат да си позволят да чакат с години, защото нямат необходимост.

За вторите обаче не съм сигурен, че съществува общовалиден най-подходящ момент. Субективно е. Един и същи пазар може да е тотално различен за двама различни човека", казва Башев.

Просто си купете имот...

...това са съветите на представителите на ERA и Antre. Според тях няма неподходящ момент за покупка на имот.

„Ако върнем времето назад, ще видим, че цените на имотите изглеждат така: те растат постоянно. Естествено има своите колебания, но генерално графиката расте основно нагоре“, казва Александър Гергов.

 Няма неподходящ момент за покупка на жилище", казва Скатулов.

Основният му довод е, че имотът винаги ще носи доходност от една страна, а от друга – в сегашната ситуация, когато инфлацията е около 15%, лихвата по кредита е отрицателна.

От Primo+ пък са на мнение, че никога не е подходящ момент за покупка, ако нямаме потребност и покупката ще понижи стандарта ни на живот.

Кога наемателите се превръщат в собственици?

Най-честата причина, която превръща наемателите в купувачи, е сигурността. След поредното предизвестие от наемодателя, че трябва да напусне жилището след 4 дни, наемателят иска сигурност, че това повече няма да се случва.  Възможността личният имот да бъде ремонтиран и обзаведен по негов вкус също е предимство.

Пазарът на имоти в България е прекалено млад, но ако разгледаме статистиките от други европейски държави и САЩ, ще видим, че в исторически план цените растат въпреки кризите. Покупката на имот днес може да увеличи стойността на вложените пари в дългосрочен план", казва Николай Башев.

Според Сакутов инвестицията в имот за собствено ползване не е печеливша стратегия.

    Ако си закупиш собствен имот, за да живееш в него, а не под наем, пропускаш доста възможности, тъй като парите, които ще се инвестират в място за живеене, могат да се вложат в имот за инвестиция. Така той освен че ще ти изплаща кредита, тъй като покупката на имот е най-изгодно да бъде с кредит, ще ти изплаща и вноската по наема", казва Георги Сакутов.

 
7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
....
11.03.2023 09:53:26
0
0
Препродажба или под наем средно положение няма . Вече много строителни фирми дават на изплащане имот без оскъпяване за 2-3 години . Но трябва да се работи в чужбина иначе , тук с тези заплати трудно , точно така си купихме и ние апартамент . За 3 години на изплащане без оскъпяване . 20-30 години да изплащаш имот е безумие , но повечето хора така си купуват жилище .
6.
Реалист
11.03.2023 07:13:07
2
6
Няма падане на долу на цените.Стойноста на строителството се определя от материалите, труда и таксите. Нито материалите ще падат ,нито заплатите.Таксите за документи по общините се вдигнаха и те по две.Може да намалее строителството, но цените няма да паднат,никой не работи на загуба.
5.
ФлЕГмаН
11.03.2023 05:20:32
0
3
Едни и същи апартаменти стоят ли стоят от бая време нищо не се продава, това значи че ще еба брокерки без пари само и само да чуят че ще купувам, ще почнат да реват на умряло КуПуВАЙ сегА е Момента щот чуете тоеа значи работата е на умирачка и ще има ПУК
4.
A
10.03.2023 21:54:43
0
10
Телефоните на брокерите от месеци не звънят, чудят се кой път да хванат. Най-подходящия момент за покупка е когато цените са на дъното.
3.
Xaxo
10.03.2023 21:05:56
0
8
Няма начин с тия надути цени, да се печели от имот.Скоро ще се спука балона и ония с по 5-6 апартамента, купени на кредит ще издухат супата.
Едно, че наема не покрива вноската за 30 годишния кредит, друго, че през това време трябва да се направят поне 4-5 основни ремонта със смяна на всички мебели и уреди.
2.
Ха
10.03.2023 19:55:44
0
12
Лай лай кучка.Тези брокери са една от причините цените на имотите да се покачват и то с повече от колкото трябва.Прибират от 6 до 10 процента от стойността на сделката.ха ха хааа
Било по добре да си купиш имот на кредит, вместо да го платиш със собствени средства.
Ако някой ми каже такава сентенция на четири очи такъв шамар ще му набуча в муцуната, че ще забрави за сделки с имоти.
1.
Buy the rumor, sell the news!
10.03.2023 19:32:01
2
10
Такива статии са сигурен знак за пукането на балоните! Приличат на съветите на ваксаджийчета по инвестиционни въпроси.;-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори