×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

1800 лв. трябва да е началната заплата за учителите, каза проф. Сашо Пенов


18 Февруари 2023, Събота, 18:41 ч.
Автор: Флагман

Той обясни, че в момента минималната работна заплата на учителите е около 1485 лв., но според него, при тази инфлация, би трябвало да бъде повишена

Смятам, че заплащането на учителите трябва да бъде достойно, защото тяхната дейност е насочена към работа с хора, от които зависи по-нататък бъдещето на България. Това коментира служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов по БНТ.

Той обясни, че в момента минималната работна заплата на учителите е около 1485 лв., но според него, при тази инфлация, би трябвало да бъде повишена. По думите му заплатата на един учител трябва да е около 1800 лв. „Заплата, която му позволява да обезпечи възможността му той да получи кредит от банка, за да може да си закупи жилище и да връща този кредит; заплата, която му дава възможност да има достойно съществуване, не става дума за заплащане на елементарните потребности като ток, парно, вода и т.н.; и заплата, която му дава възможност той да се чувства социално уважен“, посочи Пенов.

Служебният министър каза още, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 500 млн. лева за модернизиране на класните стаи и изграждане на STEM кабинети. 

„Същността на средствата и целевото насочване на средствата е за това да се изгради така наречената STEM среда. Ние не можем да разбираме STEM обучението само като закупуване на роботи, закупуване на 3D принтери, закупуване на съвременни микроскопи, закупуване на други средства, които са свързани с технологията, с инженерните специалности, с математиката. Това е цялостна философия, за да може учениците в съвременното общество, в което технологиите все повече и повече се развиват и съвременните обществени отношения се развиват въз основа на технологичното развитие, да могат учениците да имат съпричастност към тези процеси. Затова това е цяла философия на обучение, за която са необходими материални средства и материална среда“, обясни Пенов. 

Той добави, че сега има възможност да бъде изградена STEM среда във всяко училище, за да се подобри преподаването на учебното съдържание.


В категории: Просвета


15
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
15
Коментара по темата
15.
O56
19.02.2023 12:11:44
0
2
Всичко тръгва от дома,възпитанието и родителите.3a това,че малките са разглезени принцеси и супергерой на мама и тате и не поемат или нямат капацитет не са виновни само даскалите.
14.
Веселина
19.02.2023 12:01:16
1
2
И на какво отгоре? Заплати се повишават, заради добре свършена работа.
А те какво са свършили? Децата все по-малко знаят. В някои училища има деца, които не могат да четат в 4-ти дори и 7-ми клас. А учителите им са си получили заплатите.
13.
Бс
19.02.2023 09:35:01
2
5
80% от училите не им пука за децата и обучението им не дава резултат.Учебниците също са пълни с тежко,ненужно съдържание.В чужбина учителят,ако детето има проблеми се намесва и прави така,че детето да изплува,защото носи отговорност.Това означава,че си е свършил работата.В Бг има ли директор,който да пита защо децата имат 2,3 или 4?Казват децата са глупави,родителят да ги учи и не им пука,че тройката на ученика е пряка оценка на работата на учителя.
12.
До 8
19.02.2023 07:53:38
2
9
Абе ахмак, като не си наясно защо взимаш отношение, бе? Това е една заплата разделена през годината, бе идиот! Пък като мислиш, че е толкова хубаво да си даскал, вземи че стани, бе! Само не знам дали ще издържиш и седмица! С големите си очаквания, като те налетят претенциозните родители, току виж си се озовал в психото!
11.
Бат Радку Фатмака
19.02.2023 07:34:22
0
4
Ако не беше Корни да ме предложи за тази длъжност, нямаше да бъда трудоустроен пенсионер при облекчени условия и да получавам голяма заплата.
С Копринката щяхме да сме на село да копаме лозята и бостана.
Ще купя на моя стажант Асеня един чорапогащник , че завалията е закъсал с парите и чака дарения от посредниците.
10.
Пуиуу
19.02.2023 07:20:01
3
9
Аман от тези ! "Учителите" са по- неграмотни от учениците!
9.
Бай....
19.02.2023 05:09:50
2
6
Малоумник, Не си давай копелето в училище! Ще спестиш маса пари!
8.
Брей
19.02.2023 05:03:30
4
15
Стига с тези учители ! Само те ли имат нужда от пари,жилища и самочувствие ? И тези пари са им много за некачествената работа...ден да мине друг да дойде.Много добре ги чухме на он лайн обучението що за специалисти са.За тези от 1 до 4клас мисля,че им дават допълнителни пари за консултации......правят децата глупаци и казват.....ааа трябва детето да остане след часовете...за пари естествено.Другите в горните класове....те какво искат....всичките наредени с частни уроци,смучат пари от родителите и т.н.За Бс да не говорим колко учителки са на надник в туристически фирми се правят на екскурзоводки...че къде дават така...уж са държавни служителки,а работят и така на черно.Говоря за едни нахалнички от Механотехникума....не се наядоха на екскурзии. Гърция,Турция,Италия и т.н.А за допълнителните 3 или 4 учителски заплатки дето ги получават през годината....защо мълчът като риби...за 15.09 им дават още 1 заплата,за 03.03,за Съединението и за Коледа....тези неща защо не ги казвате.....Така,че стига с "бедните" учители,не заблуждавайте хората
7.
Бай....
19.02.2023 04:57:48
3
4
А ми за възпитанието на олигофренчета ви !
6.
ТБС
18.02.2023 23:46:02
0
8
Какво ни вълнува това, след като всички минали през системата са функционално неграмотни? Като се купувате мълчание от учителите, ще получавате и презрение от родителите. МОН да не се мислят, че остават незабелязани, там списъка с предатели набъбва, а отговорността ще се носи.
5.
ПЕТЯ ИВАНОВА
18.02.2023 20:36:31
9
20
Според нивото на образование, даже и 1000 лв. са много. Почиват по няколко месеца, половин ден на работа, частни уроци, за по няколко хиляди на месец, 80% от тях се превърнаха в търговци на частни уроци, без да плащат никакви данъци. На работа отиват да им тече стажа. Това е Българския учител, жалко за бъдещето на България, децата които сега тръгват по този път, на обучение.
4.
5688
18.02.2023 19:48:52
7
21
Ама стига сте ги оплаквали тези учители!!! От 1-4 клас колко пари ни е извлачила госпожата на детето ми, не е истина! Който родител не даде започва психически тормоз върху детето! Не можеш да се оплачеш, защото се пазят един друг! Радвам се, че този период отдавна мина при нас, НО съм твърдо против увеличението на заплатите им! Има и стойностни хора сред тях, но са като диамантите!
3.
Ганчо мамуля
18.02.2023 19:42:48
7
26
Абе тия даскаля кога ще кажат нещо и за нивото на образованието,което дават на децата и защо от училищата излизат неграмотници
2.
Ами
18.02.2023 19:17:32
2
9
200%
1.
Ами
18.02.2023 19:15:58
2
22
Няма друга сфера, където заплатите да растат с този тем. Минималната учителска заплата 2013-2014 година беше 600 лева. Ако стане 1800, това означава ръст около 300% за 9-10 години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори