×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дисциплинарни наказания заради разменените бебета


Дисциплинарни наказания заради разменените бебета
Директорът на АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев съобщи, че трима служители са с дисциплинарни наказания заради разменените бебета
Тема в развитие
Разменените в „Шейново” бебета вече са при биологичните си родители (СНИМКИ) Дисциплинарни наказания заради разменените бебета Д-р Георги Стаменов за разменените бебета: Не е нарочно, нека проявим съчувствие! Опитна акушерка със солиден стаж направила гафа с бебетата Експерт: Наказанието за отказ от връщане на чуждо дете е до 3 години затвор Севда кърмила биологичното си бебе веднага след раждането и след това го разменили Майката на едно от разменените бебета: Няма да го дам, хубаво е и не прилича на мен (НЕ)човешката грешка с разменените бебета Вижте къде живее едно от разменените бебета Адвокат: Съдебният процес при разменени бебета би продължил дълго време Директорът на АГ болница "Шейново": Размяната на бебетата станала след низ от нелепи случайности Прокуратурата: ДНК експертиза доказа размяната на бебетата в София Майката на едно от разменените деца: Не съм яла и спала, откакто разбрах Прокуратурата започна разследване за разменените бебета в София, млада майка си тръгна с чуждо дете
виж още
скрий
10 Януари 2023, Вторник, 08:49 ч.
Автор: Флагман.бг

Старшата акушерка в "Шейново" вече е отстранена от длъжност

Дисциплинарни наказания са наложени на трима служители на АГ болница "Шейново" заради разменените бебета. Старшата акушерка вече е отстранена от длъжност.

Това е станало още в петък, каза на брифинг директорът на болницата д-р Румен Велев. Той обяви, че няма да подава оставка. 

Още преди да излезе доклада на "Медицински одит" са били наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата. Те са получили предупреждение за уволнение. 

"Сега ще монтираме нови камери в Детско отделение. Те ще са на мястото, където се приемат бебетата, както и в стаята, където се изписват. Записите ще се пазят повече от два месеца", заяви д-р Велев. 

Той говори и за въвеждане на практика бащите да присъстват по време на раждане и на цезарово сечение, тъй като когато е цялото семейство, възможността за грешка се свежда до нула. 

Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета в столичната болница "Шейново", каза д-р Велев, цитиран от БНТ.

"Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения - че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител - най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка", обясни шефът на АГ болницата.

"Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, много от нещата съвпаднаха с нашата вътрешна проверка - да установим как е станала самата размяна на бебетата, кои хора евентуално са имали пропуск или вина", добави той.

Още преди заключенията на агенция "Медицински надзор" са преразгледани всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, обясни още д-р Велев.

"Започнахме да преработваме тези стандарти не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуски и грешки", посочи той.

"Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата и това, което се случва с доверието между нас и нашите пациенти. Ако ние не успеем да преодолеем бързо случилото се, това ще бъде катастрофално", коментира шефът на болницата. 

Вчера изпълнителният директор на Агенция "Медицински надзор" проф. д-р Росен Коларов съобщи, че неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което е довело до размяната на бебетата в "Шейново". При проверката на агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания.

Оказа се, че наказанията ще бъдат административни - за началничката на неонатологичното отделение, главната сестра и старшата сестра в болницата. Това обаче едва ли ще са единствените наказания. Данните ще бъдат предадени на прокуратурата, която също води разследване.

 


В категории: Животът


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
7
Коментара по темата
7.
Българин
10.01.2023 14:57:39
0
1
А кога ще има СЪД в тази правова държава това си е престъпление, ПРОКУРАТУРАТА отново спи къде е защо не си върше работата
6.
...
10.01.2023 10:47:15
1
2
Поредните умопомрачения на неориентирани дистанцирани наблюдатели.
Щял да въвежда практика цялото семейство да присъствало на раждане за свеждане на грешките до нула!!!! Те някои не могат да си защитят практиките след теоретичната подготовка и екипите се поставят в стресови ситуации на кой по напред да оказват медицинска помощ- на пациента или на обучаващия им се колега, тоя щял да въвежда практика да вкарва в родилни и операционни зали бащи с различни професии от медицинските да не станела грешка!!!
Няма ли професионалисти да ги разкарват такива "шефове и на болници"?
"Заради бълхата изгориха юргана. И бълхата отново остана." е установил мъдрец преди векове.
Само в ЦПЗ-тата не стават грешки, не стават и дрешки-"Общата болница" да си прибира назначените шефовете за профилактика!!!
5.
Абе
10.01.2023 09:39:52
1
9
бащите да присъствали на раждането и нямало да има грешки ?
И на правенето на децата да присъстват докторите, пак може да се получи грещка !
4.
Странна поредица
10.01.2023 09:37:49
0
2
от случайни пропуски!
Първо в момента на раждането на децата са поставени правилните гривнички, но при поставянето в кошчетата им са разменени ?!
Т.е. всяко дете 3 дни е стояло, лежало в погрешното кошче, на което има друг номер и никой не е забелязал ??
Второ , когато детето се взема за да се занесе на майката за кърмене , излиза, че акушерката е гледала само номера от кошчето, а не на бебето ??
Хайде, приемаме, че майката е достатъчно замаена и въобще не поглежда номера на детето, но чак пък 3 месеца да не го погледне (че и двете майки)!? 99% от родилките пазят гривничките за спомен, освен ако не са раждали 6-7 деца !
При изписването са нарушени поне няколко правила и там отговорността не може и не трябва да е само на един човек ! Двете бебета в един и съши час ли са изписани, в тази голяма болница един човек ли изписва 30 бебета дневно?!
Всичко си застава на мястото, обаче, ако размяната е направена СЛЕД изписването от родилното !
Някой сети ли се да провери, дали двете родилки не са се познавали от преди?
Сега като и двете осъдят болницата с по 200-300 хиляди лева,за морални щети, някой може и да се усъмни нещо, но ще бъде късно!
3.
съд до дупка
10.01.2023 09:28:39
1
8
Родителите на двете бебета да наемат адвокати и да завеждат искове за милиони за нанесени щети срещу здравното заведение,чийто директор беше извършил вътрешна проверка по случая и установил че размяната станала след раждането.
Съд и дела до дупка включително и за съставяне на документи с невярно съдържание -актовете за раждане.тях кой ще ги отмени директорът ли?може само с решение на административен съд.как ще ги разменят двете бебета доброволно пък актовете за раждане остават в сила ми в тях се посочват родителите,цвят на очи и .т.н.
2.
Правилно
10.01.2023 09:15:15
0
5
Да се сложат камери в отделението , където се изписват бебетата, а може даже и в самите родилни отделения...
Фокусирани точно там, където трябва !
А ако се сложат и роботи в отделението за изписване на бебетата, грешките съвсем ще клонят към нула !
Ще клонят, а не пълна нула, защото българина пак ще намери начин да излъже робота....!
1.
Достойното поведение е друго
10.01.2023 09:01:41
3
13
Пич, вместо да фъфлиш по телевизията и да се чудиш как да спасиш кожата, да беше си подал оставката, а? Поне щеше да излезеш с достойнство от нелепата ситуация. А можеше и да не ти приемат оставката даже. Наказал бил акушерката, която изписала децата? Аз не чух някой да обясни как точно се е случило. Появиха се съмнения за схема даже
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден 
Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори