×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Директорът на АГ болница "Шейново": Размяната на бебетата станала след низ от нелепи случайности


Директорът на АГ болница "Шейново": Размяната на бебетата станала след низ от нелепи случайности
Отговорните за размяната на бебетата ще бъдат наказани, каза директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев
Тема в развитие
Разменените в „Шейново” бебета вече са при биологичните си родители (СНИМКИ) Дисциплинарни наказания заради разменените бебета Д-р Георги Стаменов за разменените бебета: Не е нарочно, нека проявим съчувствие! Опитна акушерка със солиден стаж направила гафа с бебетата Експерт: Наказанието за отказ от връщане на чуждо дете е до 3 години затвор Севда кърмила биологичното си бебе веднага след раждането и след това го разменили Майката на едно от разменените бебета: Няма да го дам, хубаво е и не прилича на мен (НЕ)човешката грешка с разменените бебета Вижте къде живее едно от разменените бебета Адвокат: Съдебният процес при разменени бебета би продължил дълго време Директорът на АГ болница "Шейново": Размяната на бебетата станала след низ от нелепи случайности Прокуратурата: ДНК експертиза доказа размяната на бебетата в София Майката на едно от разменените деца: Не съм яла и спала, откакто разбрах Прокуратурата започна разследване за разменените бебета в София, млада майка си тръгна с чуждо дете
виж още
скрий
22 Декември 2022, Четвъртък, 09:19 ч.
Автор: Флагман.Бг

 Няма умисъл в случилото се, уверява той

Низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата - така директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев определи случая с размяната на две бебета в лечебното заведение.

Той изтъкна пред БНТ, че е готов да си подаде оставката, ако се установи, че има процедурни отношения, довели до случая. Проверката към момента показва, че бебетата най-вероятно са разменени в кошчетата им преди първото предаване на майките им.

„Искаме този казус да бъде разрешен най-бързо и най-добре за двете семейства. Повече от седмица текат няколко проверки в нашата болница. В момента, в който разбрах са случая, веднага подадох сигнал в полицията. Разследващите органи своевременно образуваха досъдебно производство. Предвид деликатността на цялата ситуация искахме да се запази мълчание, за да се запазят личните данни, защото най-потърпевши от тази ситуация са двете семейства“, каза д-р Велев на брифинг тази сутрин. 

"Вчера от изявление на прокуратурата стана ясно, че вече биологичните родители са изяснени, т.е. ясно е кое дете на кое семейство е и оттук-нататък е въпрос на някаква юридическа процедура как точно да стане размяната на тези новородени. В болницата има още три проверки, които изясняват всички факти и обстоятелства, които са довели до това нещо", добави той.

"Майките и дечицата имат еднакви гривни, но на майката с гривна А й е дадено бебе Б. Това е абсолютно недопустимо. Много органи разследват как се е стигнало до тази ситуация. Тези хора, които са допринесли или са направили тази грешка, ще бъдат наказани изключително строго. Следствието ще установи кои са те", подчерта шефът на АГ болницата.

"Има смущаващи факти, които за момента не могат да си обяснят. Няма никакъв умисъл за това, което се е случило. По време на целия престой в болницата нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривните. При изписването не са били сверени и също така 3 месеца е доста дълъг период от време, за което човек да не си погледне гривничките. 30 години съм акушер-гинеколог, за първи път ставам свидетел на такъв случай и честно да ви кажа - нямам обяснение, но съм наясно, че няма умисъл", добави той.

На въпроса кога в болницата са разбрали за размяната на бебетата, лекарят отговори, че след 8 декември, когато едната от майките се обадила на неонатоложка, за да каже, че имала някакви съмнения. В момента, в който разбрах това, лично уведомих полицията за тази ситуация, заяви д-р Велев. 

Майката на 8 декември е установила, че номерът на ръката й и този на бебето не е един и същ, уточни той.

„Бебетата не са разменени по време на раждането, а по-късно. След като ги приемем в неонатологичното отделение, ги поставяме в кошчета, след което ги носим на майката. На много видно място на тях е поставено картонче с името на майката и номера на бебето. Той е еднакъв с този на гривничките на майката. По този начин става съпоставка и самите майки си виждат децата“, обясни медикът.

Размяната е станала точно тогава – при първото раздаване на бебенцата, добави той.

Вчера стана известен скандален случай на размяна на бебета в болницата. По случая вече е започнато досъдебно производство, а при доказана умисъл законът предвижда до 2 години затвор за виновните лица.

Една от двете майки се съгласи да разкаже пред Нова телевизия за ужаса, в който живее вече няколко дни. Срещата на репортера Глория Николова с нея бе минути преди младата жена да разбере истината и резултата от ДНК теста, който се оказа категоричен - размяна има.

На 13 септември, малко след 7 часа сутринта, на бял свят се появява момиченцето на Севда Михайлова. „Лекарите веднага я дадоха в мен, даже я кърмих. Тя беше през цялото време пред мен. После ме свалиха на долния етаж, за да може да се възстановя. 

„След два часа се качих и тя пак си беше през цялото време с мене”, спомня си майката. Казва, че не е усетила разлика, когато по-късно отново е видяла дъщеря си. Севда е самотна майка на 26. Това е второто й дете и казва, че живее бедно, но щастливо - поне до началото на декември, когато доктор от болница „Шейново” идва в дома ѝ. Показва ѝ снимките на друго дете, което обаче от болницата предполагат, че е не чуждо, а нейното. Обяснението на лекарката е, че е възможно да е станала грешка с гривните, които слагат на майките и бебетата след раждането.

Севда си задава въпроса защо за случая става ясно близо 3 месеца след раждането на двете бебета. Показала е на болницата всички документи, епикризи и гривните  след изписването и е намерила адвокат, който да я защитава. Категорична е, че ще съди болница „Шейново”.
 


В категории: Животът


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
21
Коментара по темата
21.
бургазлийка
22.12.2022 18:51:30
0
2
Как няма да стават грешки? Първи вариант: една група привилигировани и приближени на управителя и жена му медици не работят, а само взимат големи заплати. Втори вариант: Една група корумпирани некадърници взимат всички пациенти, свършват работата на копи-пейс, но навсякъде се тръбят имената им и им се създава изкуствено имидж! Как си обяснявате, че се пръкнаха доста млади доценти и професори за твърде кратко време? Сигурно с труд и знания! Ха-ха!
20.
...
22.12.2022 16:19:47
0
0
Защо в държавните учреждения, вкл. и болници работят всякаква паплач като помощен персонал?
Защо се толерира наглостта и неграмотността и се приема като пример за поведение?
Въпроса не е до цвета на кожата на майките и бебетата им.
Във ветеринарните лечебници се полагат в пъти по качествени грижи за пациентите им.
Какъв стрес трябва да са преживели тия майки през тридневния им болничен престой, че чак три месеца след изписването им от болницата са се осъмнят в смяна на бебетата им. За тия три дни не можаха ли да си запомнят бебетата- гривните им били сменени, бебетата им били сменени. Много майки си вземат бебетата, разписват се и се прибират и без да чакат подобни административни нелепости си спестяват подобни небивалици.
Това да не са детски играчки- бебета от един партиден номер на поточна линия!
От болницата предполагали!
Като онзи виц- напълно нормално за страната.
"Преброяване
Преброителя в ромската махала.
-Колко деца имаш?
- Девет.
- Едно, две,..., десет.
- Колко деца имаш?
- Девет.
- Броя ги и ги изкарвам десет!
Чула разправията, излязла ромката.
-Гусин началник, не се карай на мойто сиган. Десет са децата. Девет са негови. Това най- малкото е на това най-голямото."
19.
Рррр
22.12.2022 12:28:43
1
7
Абсурдистан! То да вземат направо да татуират номера и на бебето и на майката още в момента като се подаде бебчето, че да сме спокойни да не объркат нещо. А за раждалите със секцио и с пълна упойка не ми се мисли... Сега сигурно ще има бум на ДНК тестове!
18.
Санкции
22.12.2022 11:55:29
0
13
В живота няма такова нещо като случайност. Думата случайност се използва, за да се назове нещо необяснимо или неизвестно, което стои зад дадено събитие. Всеки резултат е следствие на дадена причина.

~ Закон за причината и следствието ~
17.
Оле Мале Булгаристан Кочина
22.12.2022 10:54:47
0
20
Сиганката - не си харесва сигането показано и на снимките,, и иска "бельото" и ся ко прайм? Кой ще. И отнеме детето? Направо живеем в някаква Пародия наречена Дуржава--Най вероятно след всички Здравни Реформи за 34г Демокрация--оставиха една уморена лелка да храни най вероятно 20--30 новородени,, Защото в Бг Капитализмът е Див,, ако може един човек да върши всичко! Никога България не е била в такъв УПАДЪК!! 34 ГОДИНИ НЕ СА МАЛКО!
16.
Иво
22.12.2022 10:22:21
0
13
Е нали има камери. Имало е май почерпка
15.
Майките
22.12.2022 10:17:24
1
13
Могат да им смъкнат няколко милиона за "грешката"!
14.
Маркетолог
22.12.2022 10:08:54
0
10
Бих въвел предплатен пакет "сигурна доставка с преглед при получаване" + 100 лв
13.
Спор няма
22.12.2022 10:07:21
1
22
Бялото е с по-висока цена !
А тази била и самотна майка, пък уж ДНК -то съвпадало с това на родителите !
Там явно има един родител, бащата е неизвестен !
Пък и циганката знае, че с бяло дете ще е по-вървежна при другите си "бракове"!
12.
Вчера
22.12.2022 10:01:36
0
15
някой от тези "спецове" се изцепи, че бебетата си били с правилните гривни, били разменени гривните на майките ??!!
Никакви гривни няма разменени , разменени са бебетата ...
Все едно да отидеш на ремонт с колата си на сервиз, имаш Опел, а след ремонта да ти дадат друг Опел, който не е твоя , ама много прилича на него !
Редно е да проверят зрението на лелките, които вземат и предават бебетата на майките при изписването ! Някоя от тях може и вилицата си да не може да види, когато се храни, камо ли да разчете някаква цифра на гривничката !
,
11.
Бс
22.12.2022 09:59:20
1
13
Не е работа на майките да сверяват номера.Аз съм ги сверявала и на изписването ги сравняват,но ако номерата са еднакви от къде да знаеш,че има размяна.А и никой не е длъжен да пази гривни,панделки и т.н.Ние го правим сантиментално.
10.
Ох,
22.12.2022 09:58:14
0
15
Моите си приличат!
Каква е тая болница , бе, то не бяха смъртни случаи, вътреболнични инфекции сега и сериали?
Ръководството да хваща влака и кой,откъдето е дошъл -там да си върви. На другите едно хубаво набиване на обръчите, че станахме бетер Ангола.
9.
do 6
22.12.2022 09:54:20
0
21
То не е до безгрешност а до правилните процедури. Щото се раждат по 30-тина бебета на ден и е смешно да не може някой да не може да сравни два номера. Да не говорим за дигитализация на процеса. Те в супера имат по-добра система за вход-изход като цяло. Могат да взаимстват добри практики от други държави и пр. Ма са свикнали да викат и да ти филосовстват, а не да си изпълняват работата по протокол, да показват уважение и пр. И не взимат вече малки заплати д'ба.
8.
Данаил
22.12.2022 09:50:02
7
2
Да отрепят всички в болницата с напаум,да бъде смърт
7.
Въпрос към всички коментиращи:
22.12.2022 09:49:41
16
4
Кой от вас е безгрешен?
6.
Енчо
22.12.2022 09:42:27
0
27
Няма случайности, а логична развръзка след престъпно нехайство!!
5.
333
22.12.2022 09:38:36
0
27
Престъпно нехайство, а не нелепи случайности...И да не мислим колко още такива случаи има, но без да са установени.Кога някой ще бъде подведен под наказателна отговорност,както е редно в белите страни
4.
Пърди Газов
22.12.2022 09:33:56
3
33
Низ ама сега циганката не ще да връща бялото бебче. Не стига, че се топим като пролетен сняг, а сега ще даваме и последните си деца на тия примати. Скопена нация, това ако беше истинска държава досега това АГ да е сравнено със земята от гневната тълпа.
3.
Типично за нас
22.12.2022 09:27:10
0
35
В България така се раждаме и така умираме- след низ от нехайства , а не от случайности...
2.
Молоумщина!
22.12.2022 09:25:01
1
36
Директорът да си грабва торбичката и беж на село. Низ от нелепи случайности? Низ от глупота е да размените новородени и след това родителите да не могат да си вземат децата, а да трябва да водят дела за това! Някой направил чутовна грешка и след това родителите трява да страдат месец поне? Това нормално ли ви се струва? Кой знае колко деца са разменени, без родителите да са разбрали изобщо за това
1.
Хм
22.12.2022 09:24:49
0
5
Една акушерка по тв избълва хиляда глупости,че раждали в отделни зали,веднага се слагали гривни и т.н.Аз като раждах родилките бяха с пердета между леглата в една зала.Тук просто не са сложили гривните Веднага.Надписали са ги двете,слагайки ги в един и същ момент после ги разменят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa)
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори