×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

(НЕ)човешката грешка с разменените бебета


(НЕ)човешката грешка с разменените бебета
3 месеца е дълъг период, в който не е логично човек да не погледне гривната на бебето си, деликатно си измива ръцете рано тази сутрин директорът на АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев
Тема в развитие
Разменените в „Шейново” бебета вече са при биологичните си родители (СНИМКИ) Дисциплинарни наказания заради разменените бебета Д-р Георги Стаменов за разменените бебета: Не е нарочно, нека проявим съчувствие! Опитна акушерка със солиден стаж направила гафа с бебетата Експерт: Наказанието за отказ от връщане на чуждо дете е до 3 години затвор Севда кърмила биологичното си бебе веднага след раждането и след това го разменили Майката на едно от разменените бебета: Няма да го дам, хубаво е и не прилича на мен (НЕ)човешката грешка с разменените бебета Вижте къде живее едно от разменените бебета Адвокат: Съдебният процес при разменени бебета би продължил дълго време Директорът на АГ болница "Шейново": Размяната на бебетата станала след низ от нелепи случайности Прокуратурата: ДНК експертиза доказа размяната на бебетата в София Майката на едно от разменените деца: Не съм яла и спала, откакто разбрах Прокуратурата започна разследване за разменените бебета в София, млада майка си тръгна с чуждо дете
виж още
скрий
22 Декември 2022, Четвъртък, 13:50 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Неясно защо се пропуска психологическият момент, който в случая граничи с жестокост

Децата не са гестационна седмица, номер на бебето, три имена, дата и час на раждане. Децата са любов. Затова не съдете жената, която три месеца се е грижила за пеленачето, за което цяла България тръби, че не е нейно… Дори генетично да не е, връзката майка – бебе и шокът, който двете жени преживяват, не могат да бъдат описани с никакви думи, правила и закони, нито платени с оставки или пари.

Неясно защо се пропуска психологическият момент, който в случая граничи с жестокост, която може да разбере само една майка, бдяла 24/7 над новороденото си в продължение на близо три месеца. И един ден чукат на вратата й, за да я уведомят, че това не е нейното бебе, ще се наложи да го върне и ще го сменят с друго. Генетично може да не е, но детето от първия миг е в сърцето на майка си и това не може да се сравни с някаква данна, описана на хартия.

Много са въпросителните и със сигурност процесът по установяване на фактите ще бъде дълъг, но нека не осъждаме някого предварително – по цвета на кожата или пък мястото, където живее.

Какво ли пък й е на жената, която първа е установила, че отглежда „чуждото“ дете и е подала сигнала? Как ще продължи тя да полага грижи и да бъде адекватен родител за нищо не подозиращото пеленаче? Ето на този въпрос трябва да си отговорим всички и институциите да предприемат необходимите мерки.

Директорът на АГ болница "Шейново": Размяната на бебетата станала след низ от нелепи случайности

А защо все още нищо не знаем за другата гледна точка? Тиражират се какви ли не версии – три месеца след раждането майката видяла, че детето е с тъмна кожа и не прилича на никого… Ама дано да разберем и как е видяла след толкова време, то в кувьоз ли е било през тези три месеца? Или пък, че случайно е подреждала гривничките и документите от изписването и забелязала различните номера… Четох много и се обърках, за вас не знам…  

Със сигурност има един факт, който всяка раждала жена знае отлично – ако са поставени правилно, тези гривни не могат да се разкопчават, за да я махнеш от ръката си, е необходима ножица.

 Според данни от болница „Шейново“, те пък разбрали още в началото на декември, извършвали вътрешни проверки и доказали, че размяната се случила по-късно, когато бебетата са поставени в легълцата си при първото кърмене, а не при самото раждане.

При изписването на бебетата пък не са сверени гривните, както пишело в протокола им… Освен това 3 месеца е дълъг период, в който не е логично човек да не погледне гривната на бебето си. Това е низ от нелепи случайности, деликатно си измива ръцете рано тази сутрин директорът на АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев.

След като се раздуха случаят като от турски или латиноамерикански сериал пък адвокати и прокурори чак сега оповестиха, че в подобни казуси се следва закон, изработен през 60-те години на миналия век. Било нужно да се оспорят актовете за раждане, имало значение и ако родителите не са в брак… Един такъв „пропуск“ влечал след себе си много правни последици, а делото можело да продължи с години... Ама как години? Та нали тези деца дотогава ще са големи, ще кажат на някого "мамо", "тате"...

А и това не е просто пропуск, а (НЕ)човешка грешка. И най-малкото трябва да се разбере кой от хората, изпълнявали служебните си задължения, е виновен за нея. Защото този шокиращ казус хвърли в психоза българския родител… В онлайн пространството валят въпроси – „мами, пазите ли си гривничките“, „какво пише на тези гривнички“, „ами детето ми като е инвитро дали не са объркали материала на мен и жена ми“, „къде да направим най-евтин ДНК тест“… Само да кажа за всички тези хора, изпаднали в шаш и паника - един ДНК тест струва около 2000 лв. и освен това не смятам, че би променил връзката с децата, които отглеждате! Съвсем сериозно вече, както казах и в началото – децата не са цифра, данна, генетичен материал или документално съответствие. Те са любов. Питайте хората, които цял живот се борят да ги имат, а накрая приемат, че няма да се случи и осиновяват „чуждо“ дете, за да му дадат любовта, грижата и топлината си. Представяте ли си, ако толкова лесно генетичният родител можеше да си го поиска след това от тях…


В категории: Животът


29
Коментара по темата
29.
Do 4
25.12.2022 15:57:30
0
1
Алооо, ямбола аре марш с тоя правопис!!!
28.
Дръндрън
22.12.2022 23:10:09
1
1
Myheritage ДНК тест е eeb73под 100 лв....Дори не си правят каквото и да е труд да проверят.
27.
6matarok
22.12.2022 18:49:21
2
1
cqlata isteriq e s cel horata da se hvarlqt da pravqt DNK testove na bebetata si s koeto pak da napravqt oborot na lekarskata mafiq , osladiha im se kovid testovete sega nova prostotiq, ne vqrvaite na ni6to koeto gore6to se obsajda ot mediite, po skoro e s nqkakva targovska cel
26.
бургазлийка
22.12.2022 18:23:21
1
8
Какво се учудвате! Вие сякаш сте от друга държава! Не знаете ли каква корупция и анархия царят в здравната ни система? Как не се е случило в Бургас, дето пък е на дъното на българското здравеопазване!
25.
...
22.12.2022 17:53:55
0
5
Дайте да видим и оная 65-годишната плодовита амнезия- родилка от Плевенската болница какви проблеми среща при отглеждането на вече 10-годишните близнаци. Дали въобще ги помни на 75- годишна възраст? И едното май не оцеля дни след раждането.
24.
до 23
22.12.2022 17:22:09
1
9
Така е, антибиотици се предписват без да е ясно дали заболяването се дължи на вирус или бактерия. 99% от лекарите пък изписват лекарства само от фирмите с които имат споразумение за бонуси и си играят на екзотични круизи и почивки
23.
Ахам
22.12.2022 17:17:21
0
8
17-ти,не само там.Имаше някаква статистика,че месарите самоопределящи се за лекари и отровителите определящи се фармацевти са в тройката на масовите убийци в световен мащаб.После разни бастуни ти разправят какъв идиот си,че не вярваш на неуката.Най-фрапатният случай от моето обкръжение.На добро приятелче гаджето му е аптекарка.Един ден при нея идва родилка,с такава рецепта,че в най-добрия случай ще пометне от лекарството.Тя я посъветвала да види други доктори,защото в противен случай рискува живота си.След няколко часа звъни някаква овца да я пита,коя била тя да успорва предписанието,понеже тя била доцент и преподавател в Плевен.При положение,че на академично ниво са некадърници не знам как се очаква тези под тях да са по-добре.Иначе било ежедневие да се предписват лекарства без пълни изследвания при положение,че много често може да са противопоказни за определени състояния и параметри.
22.
Директорът също носи голяма част от вината
22.12.2022 17:02:40
0
8
Той е категоричен - не са сгрешени гривните на майките и бебетата, а децата са разменени в самите легла още преди първото кърмене. Директорът на „Шейново” увери, че е задействал процедура за закупуване на техника, която да премахне субективизма в номерата на гривните и те да бъдат генерирани с баркод.
21.
У нас никой не иска да носи отговорност
22.12.2022 16:59:08
0
12
От интернет:
В болницата тече вътрешна проверка и на виновниците за случая ще бъдат наложени строги санкции, каза още той. Д-р Велев поднесе извиненията си на засегнатите семейства.
----
От прочетеното разбирам, че ще търси виновни другаде и той не е виновен. Има ли смисъл да коментираме?
На този чутовен гаф, директорът даже няма да подаде оставка?
20.
Пас. Всичко коз! Контра! Чекмедже контра!
22.12.2022 16:57:19
0
11
От интернет: Директорът на "Шейново": Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата
-----------
Кое раздаване? На картите или на ракията?
19.
Зори
22.12.2022 16:53:37
1
2
Много ясно го каза човека, разменени са в кошчетата. Лятото раждах в Шейново и мога да кажа, че веднага слагат гривничката и в родилното няма как да стане грешка. После поне няколко пъти си ги проверявах, чак в къщи ги свалих като ги разрязох с ножица.
18.
Какъв е всъщност казуса
22.12.2022 16:05:55
4
3
Грешки и размени стават постоянно.
17.
малък факт
22.12.2022 15:56:23
0
10
В Канада 39 пъти е по-вероятно да бъдете убити от лекар, отколкото от огнестрелно оръжие. Хората там питат дали лекарите трябва да бъдат забранени?
Каква е статистиката в България?
16.
Не виждам
22.12.2022 15:53:50
1
15
абсолютно никакъв правен казус !
Виж, ако бебетата и майките имаха съответстващи с номерата си гривни, а ДНК теста покаже, че децата са разменени, то тогава наистина нещата се усложняват!
Тогава може да се говори за разменени кошчета , грешки при поставяне на гривните и пр.
Но в случая бебето на ромката не носи нейния номер, и бебето на другата майка също не носи нейния номер, видно и от гривните , поне на едната майка !
Явно ромката не пази гривните и затова сега разиграва !
Но теста е показал, че има размяна !
Какъв, всъщност е проблема, като е пределно ясно, че размяната е станала при изписването на родилките !?
Явно изписването е станало в един и същ час, екипът е бил разсеян и позаспал и белята станала!
Опита за прехвърляне на топката в полето на майките не прави чест на директора на болницата !
Колко майки си сравняват гривничките с бебетата си ? Та те разчита на докторите, какво да проверяват, пък и не раждат всеки ден та да имат опит!
15.
няма никой виновен?
22.12.2022 15:50:27
0
11
Казват, че гривничките не могат да се махнат, без да се разрежат. Също, че номерата на гривничките на бебетата и майките са били различни при изписването.
Накратко, изписват майките с различни бебета и няма никой виновен?
Юридическите процедури за промяна на бебетата и актовете за раждане могат да се проточат 1 година...
Но няма никой виновен?
14.
ha-ha
22.12.2022 15:50:25
3
16
Чудя се ако жената не беше от малцинството авторката дали щеше да напише подобна статия. Гледам, че е жена, пожелавам и да не и случва никога подобно нещо.Но си мисля,че работата понамирисва,откъдето и да го погледнеш.Децата не са стока, но е малко странно да не си искаш собственото дете.
13.
Какви
22.12.2022 15:40:06
0
30
са тези правни простотии?
Трябвало да се оспорва акт за раждане, трябвало съдебно решение , ала-бала!
Kакво дело, какви години!?
Майката "А" има акта за раждане на бебето си. има името, което тя самата е дала, пола е същият, детето е родено в същата дата, съшият град, съшата болница !
Но тя държи в ръцете си друго бебе "Б", което има различен номер на гривната и 3 месеца си го гледа!Т.е.бебето е "механично разменено" с друго такова -с майката "Б", която държи в себе си бебето "А", което доказва и ДНК теста !
Бебето няма други документи на тази възраст, освен акта за раждане !
Какви нови актове ше издават и за какви дела става дума въобше? На делата ще оспорват ДНК теста ли ?На акта за раждане има снимка ли ?
Хляб за адвокати и съдии.
Този проблем се решава единствено чре механично разменяне на бебетата, по същият начин , както го е направила аг болницата !
12.
Кую
22.12.2022 15:38:38
3
15
Много добра статия. Много. Децата не са стока, която може да се сменя. Некадърните доктори отново влязоха със кални обувки. Този път направо във душата...
11.
Аз
22.12.2022 15:25:49
1
14
Тоя чува ли се какво говори , в час ли е изобщо , как може да говори такива глупости , направо в затвора за такива , който е виновен да си понесе последствията, но зад решетките а не пробация
10.
Ужасен!
22.12.2022 15:13:43
1
26
Смърди много,със съмнения за трафик на бели бебета!
9.
Хм
22.12.2022 14:48:22
0
23
Тоя доктор си противоречи.Уж гривните били с еднакви номера,пък що майките не видели.Кое да видят като номерата са еднакви?Те са сложени правилно,но децата са разменени.След изкъпването на бебето са им разменили кошовете.Персоналът защо не видя?
8.
Ахам
22.12.2022 14:31:49
2
34
Първи е прав.Мангустата тъкмо се е зарадвала каква пара ще изкара за бебето и изведнъж са и развалили далаверата.Това дете ежедневно трябва да се кръсти,че дебили като месаря с бялата престилка на снимката щяха да му опропастят живота.
7.
Запознат
22.12.2022 14:31:11
1
19
А откъде знаете че другото дете е бяло щото май не е. Освен това като са то дали в ръцете това бебе в болницата ти как да знаеш дали е твоето потомство. Освен ако не е направено умишлено - това вече е за екзекуция.
6.
до авторката
22.12.2022 14:26:24
1
38
А къде е правото да отлгедаш потомство, което да продължи собствения ти род? Къде е правото да НЕ ти се отнеме собствената плът и кръв, която си износила 9 месеца в утробата си? При какви условия се гледа "бялото" дете, обърнахте ли внимание? С каков се храни? Какво става, ако докато се разреши този казус нещо лошо се слуши на детето в тоя коптор? И много други "неудобни" въпроси...
5.
То се вижда, че
22.12.2022 14:24:41
1
22
има ора за затора
4.
АБСОЛЮТНО ГЛУПАВА СТАТИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22.12.2022 14:23:05
1
17
ПЪЛНА С ПРОРОЧЕСТВА НА БОБ ЛИ НА ЛЕЩА ЛИ??????????КО ЩЯЛО ДА СТАНИ КОЙ КАК ЩЯЛ ДА СЪЧУВСТВА КАТО ПОРАСНЕЛ СЛЕД 10 –20 –50 ГОДИНИ ПЪЛНИ ТЪПОТИИ !!!!!!!!!!!АЛО АУДИТОРИЯТА ВИ НЕ Е САМО ОТ ИДИОТИ НЕ ОБИЖДАЙТЕ ВСИЧКИ ХАХАХА
3.
мноооого глупава статия
22.12.2022 14:09:55
6
41
и то -написана от жена!Майчиният инстинкт е повелявал и на двете жени да се грижат зе бебенцата си,а това,че някой-случайно или не-е разменил децата,не прави виновна майката ,която си иска собственото дете.Нелепо е сравнението с осиновяването,в случая става дума за съвсем различен казус.А расистките намеци в статията са достатъчен повод тя изобщо да не бъде публикувана.Почукали на вратата на горката майка и тя изпаднала в шок...ами другата,която първа е разбрала?Това не е епизод от сериал,а истинска зловеща история.Дано е последна.
2.
Че и нагъл
22.12.2022 13:57:40
6
42
Чудя се дали този нямаше да бъде разстрелян в Китай например?
1.
Да
22.12.2022 13:57:29
4
71
Мангалката си е набрала бяло бебе и сега се прави на ударена, гадни и гнусни същества
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори