×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опитна акушерка със солиден стаж направила гафа с бебетата


Опитна акушерка със солиден стаж направила гафа с бебетата
Д-р Донка Узунова е изписала и двете деца, но все още няма обяснение как се е случило всичко
Тема в развитие
Разменените в „Шейново” бебета вече са при биологичните си родители (СНИМКИ) Дисциплинарни наказания заради разменените бебета Д-р Георги Стаменов за разменените бебета: Не е нарочно, нека проявим съчувствие! Опитна акушерка със солиден стаж направила гафа с бебетата Експерт: Наказанието за отказ от връщане на чуждо дете е до 3 години затвор Севда кърмила биологичното си бебе веднага след раждането и след това го разменили Майката на едно от разменените бебета: Няма да го дам, хубаво е и не прилича на мен (НЕ)човешката грешка с разменените бебета Вижте къде живее едно от разменените бебета Адвокат: Съдебният процес при разменени бебета би продължил дълго време Директорът на АГ болница "Шейново": Размяната на бебетата станала след низ от нелепи случайности Прокуратурата: ДНК експертиза доказа размяната на бебетата в София Майката на едно от разменените деца: Не съм яла и спала, откакто разбрах Прокуратурата започна разследване за разменените бебета в София, млада майка си тръгна с чуждо дете
виж още
скрий
23 Декември 2022, Петък, 13:21 ч.
Автор: Флагман.БГ

Размяната на новородените вероятно е станала веднага след раждането им

Неонатоложката от "Шейново" д-р Донка Узунова, първа усетила за размяната на бебетата, даде ценни подробности по заплетения случай. "Не можем да си го представим как е станало. На работа е била опитна колежка със стаж дори малко повече от моя с две специалности, изключително ерудиран човек", заяви пред БНТ тя. Лекарката първа научава за размяната и установява кои са двете жени и децата им.

Д-р Узунова, изписала и двете деца, е с голям опит, затова все още няма обяснение как се е случило всичко. Двете родилки са били в различни стаи, още първата минута след раждането на децата се поставят лентички с фабрични номера.

"Преди да се постави на новороденото гривничката се показва на майката и се чете на глас от нея какви цифрички вижда. След това разделяме гривничката и пред майката я поставяме на нейната китка и на една от двете китки на децата. Веднъж като се щракне ето по този начин това гнездо влиза в този издатък, сега ако стисна повече не мога да го разделя, само с ножица или трябва да се разкъса", обясни тя.

Всички институции са на крак, тече мащабна проверка, а първоначалните данни, сочат, че никой не е обърнал внимание на объркването, дори и при изписването на родилките. Вече окончателно е доказано и кое бебе на кое семейство принадлежи.

В началото на декември доктор Узунова получава обаждане от разтревожена майка. Родилката подозирала, че бебето, за което се грижи повече от два месеца - не е нейното дете.

“Обади ми се пациентка изключително мила и възпитана жена, която потърси помощ. Събира двете гривни и едва сега вижда различни номера. А аз по номера на тази гривничка - намерих другата пациентка”, разказа д-р Донка Узунова, началник на Неонатологично отделение в “Шейново”.

Лекарката веднага уведомява ръководството на болницата, че е възможно две родилки да са се прибрали у дома - с чужди деца. Тя отива сама до дома на другата майка - Севда Михайлова.

“Покани ме момичето вътре, аз видях детенцето, видях по-голямото й детенце, видях условията вътре. Видях колко добре се грижи тя за него. Влезе в защитна реакция, сподели с мен, че според нея това не е възможно и първоначално изрази желание да дойде за тест, след което повече не сме контактували”, каза още лекарката.

Вчера, още преди резултатите от ДНК теста да са станали ясни, Севда Михайлова застана пред камерата на NOVA и заяви, че грешка в гривничките й - няма. След проверката в болницата и по данни на прокуратурата обаче става ясно точно обратното. Кой носи вина? Това все още не е ясно. Директорът на болница “Шейново” - д-р Румен Велев, допусна, че грешката е на един човек и определи това като “недопустимо”. Той обясни, че разминаването е станало при първото раздаване на бебетата “Тези хора, които са допринесли или са извършили тази грешка, ще бъдат наказани”, заяви той. Д-р Велев вижда сериозни пропуски, които по думите му са допуснати от всички по веригата.

“По време на целия престой нито една от майките не е обърнала внимание на размяната на гривничките, изключително смущаващо е това, че при изписването двете гривники не са били сверени, което е в нашите протоколи”, каза Велев.

“Когато поставяме гривничките на децата, ние сме поне 3-ма души, не работим сами. Затова имаме нужда от следствените органи”, каза д-р Узунова. Ако бъдат установени процедурни нарушения, директорът на болницата заяви, че е готов да подаде оставка.


В категории: Животът


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
ужасно е
24.12.2022 14:04:44
0
2
Кой знае колко такива случаи има. Преди много години, преди интернета и аз имах позната, която имаше същите съмнения...
Така е, като медицината в България се занемари, акушерките са в бърнаут. И да искат, не издържат физически.
10.
ала-бала, портокала
24.12.2022 12:03:49
0
1
Във всяка една нормална държава, държавата щеше да си влезе в правомощията, да приложат съответния закон, и децата да си отидат при биологичните родители. А тука тепърва се вайкаме, не знаем какво е станало, как, кой е виновен, па едната майка искала, другата не искала, па психолози, па вякакви "експерти" налазиха по телевизиите, па всеки по форумите почна да дава акъл....една голяма говорилня, и накрая едно голямо НИЩО!
9.
Е как
24.12.2022 04:09:05
0
0
въпросната ромка си е кърмила бебето, а след това извършили размяната, пък тя не забелязала, че е друго бебе? Говорещите и пишещите тези неща, ако поне веднъж в живота си са си държали новороденото бебе, наистина ли си вярват сами на лакърдиите?
8.
Българката
24.12.2022 04:02:58
0
0
Е родила с операция. Следователно няма как да са й показали гривничката "веднага след раждането", защото доста време след това се излиза от упойката. А след това 3 дена бебетата, родени с операция, са отделени от майките си. Който е лаждал с операция, знае.
7.
Мдааа...
24.12.2022 00:18:22
0
3
Това е случай за който научихме. Който е направил впечатление на една от майките и която е потърсила истината. А дали няма случай които са си заминали в историята без никой да е научил? Дали някой родител не егледал детето си, как расте, развива се и няма нищо общо с него? Дали не се е питаля някоя майка, баща на кого прилича детето му?
6.
Трол До 4
23.12.2022 22:44:06
0
1
Дано се случи точно това!
5.
до 1
23.12.2022 19:28:24
0
4
Нищо не си разбрал. Още при първото хранене някоя от акушерките е объркала децата, разменили са им креватчетата, а не гривничките, и така е тръгнало.Гривничките са си стояли на ръчичките им, но никой от персонала,а и майката не са погледнали, че дават на двете майки разменени деца, дори и при изписването- попълнили са документите формално, "наизуст", без да сравнят гривните на майката и бебето, което изписват, каквото е изискването. Чудя се на втората майка,айде циганката може да е малограмотна и както каза един преждекоментиращ може да се е направила на разсеяна, но ти три дни да не погледнеш по-внемателно бебето си...
4.
DO 3
23.12.2022 18:42:30
0
20
Казуса се решава много бързо с 3 бързи стъпки в рамките на седмица.Двете деца се отнемат от социалните ВЕДНАГА след като е установено, че има размяна на бебета.Прави се ДНК експертиза (вече направена) и се потвърждава на 100 процента кое бебе чие е.Съда в рамките на 24 часа разпорежда двете бебета да отидат при биологичните си родители!
3.
Трол
23.12.2022 18:04:13
0
20
Просто никой не спазва никакви протоколи в България, ей това е станало. Майките не допускат възможността за такава груба грешка и също не сверяват. Едната майка не е имало как да види бебето при раждането, но другата го е видяла. Щом го е видяла няма как повече да го обърка. Ромката може и да няма общо с размяната, но подозирам, че си е замълчала, като е видяла хубаво, беличко бебе. Хем тя с бяло бебе, хем нейното ще расте в хубаво семейство. Ти като веднъж разбереш, че детето за което се грижиш не е твое, няма ли поне да се поинтересуваш къде е твоето биологично дете, как изглежда, добре ли е? Цигански номера... Горките хора, какво ги чака... Децата ще проходят докато се реши казуса.
2.
А директора викаш чист и невинен?
23.12.2022 17:39:08
0
8
Това, че ги е изписала не значи, че тя е направила гафа. Нали уж гривните си бяха точни? Потърсете кой наистина го е извършил това и дали е умишлено, че аз ср съмнявам дали това не е редовна практика. Според мен мечтата на директора на болницата е някой да опере пешкира, а той да се сниши докато отмине бурята.
1.
...
23.12.2022 13:47:04
3
13
И как при последващ контрол по документи им стана ясно, че са разменени? Освен някой да е пипал и разделял комплектите гривнички за близнаци преди още да са се родили и да има изчезнало бебе под липсващия номер на грувната на майката с различен номер от номера на гривната на бебето й или налична непоставяна гривна на бебе?

Все едно в документите, които попълват да впишат данните на друго новородено- взети от тавана.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община
Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори