×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургазлии, по-добре пълнете бурканите с риба, отколкото с туршия (СНИМКИ)


Бургазлии, по-добре пълнете бурканите с риба, отколкото с туршия (СНИМКИ)
Този мъж се диви на ниските цени на рибата на пазара "Краснодар"
01 Ноември 2022, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба от години не е била толкова евтина и не е имало такова изобилие

В разгара на сезона на туршиите става все по-скъпо да приготвим зимнината вкъщи, отколкото да си купим готова от магазина. Затова тази година по-изгодно май ще излезе да пълним бурканите и фризерите с риба, отколкото да правим така обичаните български туршии у дома.

Проверка на репортер на Флагман.бг на най-посещавания пазар в Бургас – „Краснодар“, установи, че хубавите зеленчуци държат все високи цени и киселото зеле и царската туршия, които са традиционното зимно мезе за ракията, ще ни излязат доста солени. В големите вериги и борсите със сигурност можем да намерим зеленчуците и по-евтино, но е хубаво да си припомним, че и електроенергията за печените чушки в лютеницата и варенето на бурканите след това също влиза в сметката накрая. Хитрото решение е да ползваме аспирин, но това не може да стане при всеки вид зимнина.

Хубавото бяло зеле кьосе на пазара в Бургас държи цена между 1,20 лв. и 1,60 лв. за килограм. Според опитните домакини, познаващи тънкостите на приготвянето на кисело зеле, в един бидон от 50 литра събираме около 25 кг. от зеленчука, към него добавяме саламурата, приготвена от морска сол – на 10 литра вода 400 грама, слагаме кочан царевица, дюля и хрян, а за да променим цвета – можем да добавим и една малка глава червено цвекло. Средно за такъв бидон с кисело зеле ще ни трябват 40-50 лева, а най-доброто време да го приготвим е между 15 октомври и 15 ноември. Така за Коледа ще имаме вече втасали листа за вкусните сармички на трапезата.

Ако решим да правим царска туршия у дома обаче, трябва по-сериозно да развържем кесията. За да изпълним традиционната рецепта, ще ни трябват 3 кг. камби – между 2,50 и 4 лв. за кг. в зависимост от големината, 3 кг. карфиол от 2,50 лв. за кг., 1,5 кг.  моркови по 1,50 лв. за кг., 2 големи глави чесън, 30 броя аспирин, целина - 1 връзка, черен пипер - на зърна, захар - 30 с.л., сол - 30 с.л., оцет - 60 с.л., вода. Така и тук влагаме около 50 лв. за продуктите и имаме зимна салата към ракията.

Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба на „Краснодар“ от години не е била толкова евтина и не е имало такова изобилие. Морето ври от чернокоп и паламуд и рибарите вече сериозно недоволстват от ниските цени, на които изкупуват улова им. От сергиите на пазара можем да си купим по-дребен чернокоп от 3 лв. за килограм – подходящ за мариноване и пържене и за 6 лева по-едър, който можем да печем във фурната или на скарата и да си оближем пръстите. Паламудът върви между 4 лв. за килограм при по-дребните риби и 6 лв. – за по-едрите. На 12 лева можете да купите и веян паламуд.

Ето и изпробвана рецепта за мариноване на паламуд:

Изчиствате, измивате и нарязвате на шайби, посипвате ги с едра, морска сол, престоява 8 часа, след което изплаквате от солта, подсушавате и всяко парче само потопявате в ябълков оцет, между шайбите слагате черен пипер и дафинов лист и поливате с препържено студено олио. Оставяте за 5-6 дни в хладилника.

По този начин се получава невероятно вкусна риба – нито много солена, нито много кисела.

Поднасяте с препечени филийки и напитка по желание, единственият недостатък е, че трябва да се внимава с количествата.

Предлагаме ви и стара рибарска рецепта за маринован чернокоп или сафрид:

Почиствате рибките от вътрешностите, главите също се премахват. Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхността.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.Много е важно след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват с ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента, в който сместа заври, се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно.

След изстиване се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е отделните рибки да са покрити с олио.

Бурканите се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни. В хладилник издържа около 2 месеца.

 




В категории: Бургас


11
Коментара по темата
11.
До по-долния
02.11.2022 10:58:29
2
7
Ай стига са прай на много велик, щото всички сте едни селяни. Като ти се вижда евтино изкупи целия пазар и си затваряй устата. Идиот
10.
До 4.
02.11.2022 10:11:03
2
8
Иди си набери с лодката червени чушки. Докато стане чушката, сее семенце, та се присажда, полива, борба с вредители.... Един домат, за да го откъснеш са нужни 100 дни.
9.
до жалко
02.11.2022 07:29:52
1
18
Хора има, но баламите намаляват с всеки ден. Работодателите, които не плащат адекватни заплати, да свикват с липсата на персонал. Тъй ший от тук нататък. Видяхте, че и украинците не се хващат на работа даже.
8.
Жалко
02.11.2022 00:32:21
0
23
Миналото младо поколение беше деградирало и сега като добавиш и тяхните деца става невероятно. Жалко, че младите не се развиват или работят, а са по улиците, кафета и критици във форумите. В Бургас реално няма хора за работа и ще става по зле. А за цените е ясно.... доказана умишлена инфлация с марка БГ.
7.
Сополив
01.11.2022 21:26:50
11
15
Лапай... гранясалите си пуканки и не ни мисли нас
6.
Работлив
01.11.2022 21:15:51
8
23
Зелето съм го купил и ще го сложа тази събота. Рафтовете в килера са претъпкани с буркани - домати, компоти, лютеница, чушки, риба, туршия. Във фризера няма място от замразени риба, зеленчуци и меса. 10 кубика дърва за камината. Въобще - чака ме тежка зима. Имам и пуканки, да гледам филма за мързеливите мрънкачи, дето все се оплакват, че им било скъпо, тежко и крудно и ще чакат ОТНОВО държавата да им помага.
5.
Боцмана
01.11.2022 21:08:14
5
5
Рецепта ССУМОР-използвайте риба от Булгарриба-износители на вносна риба!)
4.
Вие в ред ли сте???
01.11.2022 20:38:57
7
32
Червени чушки - 4лв.
Сафрид - 3 лв.
Корнишони -3,50лв
Вие нормални ли сте? Зеленчуците
по-скъпи от рибата. В каква държава живеем само. Ето защо младите напускат и отиват в чужбина. Там заплатите са им 10 пъти по-големи и не могат да се сравняват с нашите. Ей това се нарича бг живот и бг работа. ОСТАВКА!!!
3.
...
01.11.2022 19:55:15
3
21
Яжте си ги от "Общински пазари"ЕООД!
2.
До 1
01.11.2022 19:46:27
15
12
Дай твоя рецепта калмук
1.
Хахахах
01.11.2022 19:35:54
7
26
Голям бетерин е писал рецептите, по-точно ги е преписал от незадоволени домакини публикували идиотизмите си в интернет!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори