×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Периодичното гладуване намалява холестерола


19 Юни 2022, Неделя, 15:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Периодичното гладуване е термин, използван за описание на различни модели на хранене, при които се редуват периоди на гладуване - въздържание от храна и хранене

Периодичното гладуване е все по-популярна диетична стратегия за отслабване. Освен загубата на тегло обаче, диетата има обещаващи ползи, които могат да намалят риска от развитието на някои хронични заболявания, свързани с начина на живот. Този материал на “Honest Nutrition” обяснява всичко, което трябва да знаете за периодичното гладуване и дали си заслужава да се шуми около него, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Периодичното гладуване е термин, използван за описание на различни модели на хранене, при които се редуват периоди на гладуване - въздържание от храна и хранене. Периодът на гладуване може да трае от 12 часа на ден, до няколко последователни дни, в продължение на една седмица.

Основните видове периодично гладуване са: модифицирано или диета 5:2 - този протокол включва гладуване в два непоследователни дни от седмицата и нормално хранене в продължение на пет дни. Редуване на дни на гладуване с такива, в които се консумират обичайните храни и напитки, без ограничения. 

Ограничено във времето хранене - вид периодично гладуване, при което „прозорецът за хранене“ е 4-12 часа, което води до дневен период на гладуване от 12-20 часа. Хората се хранят до насита по време на прозореца за хранене, без да ограничават калориите.

От тези начини на хранене най-популярен е методът с ограничено време и може би това е, което повечето хора имат предвид, когато споменават периодичното гладуване. Моделът 16:8 - хранене в 8-часов прозорец и гладуване в продължение на 16 часа всеки ден - е може би най-препоръчваният модел на ограничено във времето хранене.

Циркадният ритъм

Голяма част от изследванията на периодичното гладуване и ограниченото във времето хранене разглеждат въздействието му върху естествения циркаден ритъм на организма. Циркадният ритъм, наричан още циркаден часовник, представлява 24-часовият цикъл на обмяната на веществата в организма, включително контрола на процеса сън-бодърстване, кръвното налягане, регулирането на настроението и хормоналния баланс и др. 

Все повече изследвания сочат, че храненето през дълги периоди от деня, вариращи от 12 до 15 часа, може да наруши циркадния ритъм и да увеличи риска от хронични заболявания, включително сърдечни болести, рак и диабет тип 2. Следователно, съществена цел на гладуването, по-конкретно на ограниченото във времето хранене, е да се намали времето, прекарано в хранене през деня, като се удължи периодът на нощното гладуване. 

Ползи

Много от ползите от периодичното гладуване се дължат на ежедневните периоди на ограничаване на храненето, които са не по-малко от 12 часа. Някои изследвания обаче показват, че може да са необходими минимум 16 часа гладуване. Като цяло, по време на 12-36-часовото непрекъснато гладуване се изчерпват запасите от гликоген в черния дроб, променят се общите метаболитни процеси и се наблюдават положителни ефекти върху здравето.

Ето някои от научно подкрепените ползи от периодичното гладуване:

• Подобрени нива на холестерола

Резултатите от изследвания върху животни и хора показват благоприятни промени в нивата на холестерола. Периодичното гладуване може да намали общия холестерол, триглицеридите, LDL холестерола или „лошия“ холестерол, и да увеличи HDL холестерола или „добрия“ холестерол. Повишените нива на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите са рискови фактори за сърдечни заболявания.

• Контрол на кръвната захар

Периодичното гладуване може да подобри контрола на кръвната захар чрез намаляване на инсулиновата резистентност и повишаване на инсулиновата чувствителност. Това води до понижаване на нивата на кръвната захар на гладно и на гликирания хемоглобин - HbA1c. 

• Промени в теглото

Промените в телесното тегло са сред най-изследваните ефекти на периодичното гладуване. Няколко проучвания показват, че чрез периодично гладуване може да се постигне намаляване на телесното тегло с между 3 и 7% за 8 седмици. Изследванията отбелязват също, че този метод може да доведе до загуба на мазнини. Гладуването по модела 14:10 - хранителен прозорец от 10 часа и дневно гладуване от 14 часа - може да въздейства върху рисковите фактори на метаболитния синдром, включително да намали обиколката на талията и процента на телесните мазнини.

Потенциални недостатъци

Въпреки многото изтъквани ползи от периодичното гладуване, има и някои недостатъци. 

Периодичното гладуване може да е безопасно за сърцето и метаболитното здраве, но според преглед от 2017 г. то може да предизвика нежелани странични ефекти при някои хора, като например: повишено чувство на глад, раздразнителност, влошаване на настроението, засилени мисли за храна, умора, страхове, че няма да имате контрол върху храненето, преяждане по време на прозорците за хранене, трудности при концентрацията.

Освен това повечето от изследванията на периодичното гладуване са върху животни, като има малко дългосрочни проучвания при хора. 

Това означава, че са необходими по-строги изследвания върху хора за дългосрочните ползи за здравето от периодичното гладуване.

Борис Александров, zdrave.to


В категории: Здраве


2
Коментара
Флагман.БГ Какво се случи с този камион Какво се случи с този камион 10/05/2024, Петък 09:41 1
2
Коментара по темата
2.
Анонимен
21.06.2022 11:00:56
0
0
И лучец яж,водица пий ! Дий ,воле ,Дий !
1.
Чичо Клаус
19.06.2022 19:11:46
0
0
ли го прати този съвет? А пък буболечките и червеите, които вече отглеждат за да ни хранят с тях да знаете как помагат на холестерола!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МВР свиква национално съвещание за предстоящите избори МВР свиква национално съвещание за предстоящите избори Ще присъстват политическото и професионалното ръководство на министерството Луксозната яхта на контрабандиста Паскал изчезна от Созопол Луксозната яхта на контрабандиста Паскал изчезна от Созопол Предполага се, че Паскал е разпоредил на капитана да тръгне за Гърция, където първоначално се укри Какво се случи с този камион Какво се случи с този камион Пътният инцидент е станал на пътя край село Куцина Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Катастрофирал е ТИР Днес ни очакват брутални дъждове Днес ни очакват брутални дъждове Жълт код е обявен в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден В народните вярвания обаче петъчният ден е натоварен с друга енергия Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Реката в село Делейна е излязла от коритото си, а в Плевен 400 болни и възрастни хора остават без храна, защото социалният патронаж е наводнен Защо Кирил Маричков влезе в болница Защо Кирил Маричков влезе в болница Любимецът на българските рокаджии вече е минал през всички необходими прегледи и е установено, че състоянието му не е чак толкова страшно Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Автомобилът му е толкова смачкан, че мъжът не можел да излезе през вратата, но пък успял да се измъкне през люка Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се врече във вярност на арабски благородник Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се врече във вярност на арабски благородник Овдовялата хашемитска принцеса е сключила тайно брак с първия братовчед на йорданския крал Абдула II - принц Гази бин Мохамед
Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори