×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
 • Администрацията вече работи без прекъсване за обедна почивка и с удължено работно време
 • Започва изплащането на увеличените пенсии
 • Задържаха 40-годишен мъж, стрелял на протеста в Скопие
 • 643 заразени с коронавирус, двама са починали
 • Разглеждат искането за освобождаване на Гешев
 • Ракетен удар по университет в Харков, украинската армия атакува Херсон
 • Хороскопа си за деня - чети тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как „Корал” стана защитена морска територия (ПЪЛЕН АУДИОЗАПИС от залата на РИОСВ-Бургас)


Как „Корал” стана защитена морска територия (ПЪЛЕН АУДИОЗАПИС от залата на РИОСВ-Бургас)
За хората от Китен до Царево е полезно да чуят кои в тази зала стоят зад решението на практика да се свие туризмът и да се забрани риболовът
16 Юни 2022, Четвъртък, 16:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

След 3-часова борба на царевския кмет с НПО, близко до МОСВ, се стигна до абсурда, че ще можем само да плуваме тихо и да се печем на плажа в мълчание

Флагман.БГ предоставя на своите читатели аудиозапис от проведената вчера среща в РИОСВ-Бургас, след която районът на къмпинг „Корал” – любимо място за сърфиране на премиера Кирил Петков и плажуване на финансовия министър Асен Василев, на практика бе превърнат в техен частен резерват, с рестрикции, нечувани и невиждани на друго място.

Ясно се чува кой в залата за какво се бори, грубо казано. Уточняваме поименно и с длъжностите им присъстващите. Наш репортер влезе в началото на срещата, но бе изпроводен малко след това от директора на РИОСВ-Бургас Зинка Стойкова, защото заседанието се оказа забранено за журналисти.

Около 14 часа вчера бе дадена пресконференция за медиите, но същинската част до вземането на решението е именно в този аудиозапис.

Каква е истината:

В заседателната зала на РИОСВ-Бургас в 10 ч. на 15 юни 2022 г. се събра комисия с председател Елена Паспалева – главен експерт в РИОСВ-Бургас и членове: Станислав Георгиев – старши експерт в РИОСВ-Бургас, Габриела Димитрова-Каменова – началник Отдел УТ в МРРБ, Димитрина Чакърова – главен експерт в ИАРА, Дария Пишева – главен инспектор в ИА „Морска администрация”, дирекция „Бургас”, Силвия Христова – главен експерт в Регионалната дирекция по горите-Бургас, Марин Щерев – младши експерт в Басейнова дирекция „Черноморски район”, Николинка Кирова – старши специалист в Областна администрация-Бургас.

Секунди преди да започне това заседание в залата влезе кметът на община Царево Георги Лапчев, който, по думите му, е бил включен в състава по негово настояване. В залата присъстват още, с право на съвещателен глас, Зинка Стойкова – и.д. директор на РИОСВ-Бургас, Валентина Михалева – гл.експерт в РИОСВ-Бургас, Антония Йорданова – държавен експерт в МРРБ, Атанас Русев и Асен Йорданов от Сдружение „Да запазим Корал”.

Присъства също така и зам.-министърът по околната среда и водите Тома Белев, който пред Флагман заяви, че бил тук в друга връзка – оглеждал сградния фонд на РИОСВ-Бургас. Според протокола, който е съставен в края на 3-часовото заседание, задачата е била да се постигне обявяването на района около къмпинг „Корал” за морска защитена територия (МЗТ).

Рибарите от Китен до Царево няма да имат право да влизат в морето дори с гумена лодка и гребла

Констатира се, че това е територия, включваща координатни точки за землището на село Лозенец с обща площ 132 хектара в акваторията на Черно море. Предложението е било базирано на доклад на хидробиолога Милена Павлова. На практика това обхваща една миля във водата от Китен до Ахтопол. Целта е да се опазят местообитанията на морската свиня, афалата, обикновения делфин и някои видове карагьоз.

Приети са следните решения:

В границите на защитената местност се забранява:

 1. Навлизането на моторни, моторно-ветроходни, ветроходни и плавателни средства, задвижвани с човешка сила, с изключение при бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности;
 2. Интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;
 3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително бийм трал, депонирани на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;
 4. Изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;
 5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;
 6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

След проведената дискусия и разискване е проведено гласуване, от гласували 8, петима са „за”, „против” е един, а „въздържал се” са двама. Крайното решение е, че се приема предложението на Сдружение „Да запазим Корал” за обявяване на защитена местност „Залив Корал”. Предлага се на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитената местност с режим на дейности, съгласно приложения проект за заповед.

Така на практика в тази зона от морето ще може само да се плува, а на брега да се събира тен на пясъка. При това самостоятелно, по изключение ще се допускат групи до 5 човека, които да си говорят много тихо и да не пускат музика, защото разрешения нива на шумов фон е до 50 децибела (dB). Това щяло да гарантира спокойствието на рибите, както и евентуално да привлече отново тюлена монах, който преди години обитавал тези географски ширини на Черно море, но изчезнал заради безпросветността на местното население.

 


В категории: Царево


13
Коментара по темата
13.
Морето е на всички
20.06.2022 10:14:21
0
0
Идеята е добра, но е изопачена умишлено. Целта е да се противопоставят хората и решението да падне. Кметът Лапчев добре знае това и затова настоява за забрана на всякакви лодки не само моторни. За риболова пак той държи да се забранят техническите средства, включително и въдиците, както се чува от записа.
12.
Калин
18.06.2022 13:44:13
1
1
Поредният абсурд сътворен от псевдо еколозите!
11.
Питане
17.06.2022 22:55:52
0
4
Как е възможно дипломиран мандраджия (специалист в млекопреработвателната промишленост) да има право на "съвещателен глас" в подобна комисия?! Да не би някога да е имал касателство при създаване или пък управление на защитени територии? А може би е разбира от морски консервационно значими хабитати и опазването им?! Ами озеленителката какво търси в морето? Срамота е такива "експерти" ор РИОСВ да се произнасят с каквото и да е в случая!
10.
в подкрепа на 9
17.06.2022 08:02:49
0
4
От записа става ясно, че водещ на срещата е Русев, който най-силно желае Корал да е частен и да не го безпокоят никакви рибари и разни други. Замислете се над смешните му аргументи.
9.
мнение
17.06.2022 07:05:26
0
7
РИОС е класически пример за еднА немощноА тотално импотентно в управленски план АДМИНИСТРАЦИЯ, която страда от всяческа безидейност и некадърност във всяко едно отношение.
8.
Чудни
16.06.2022 22:00:59
3
5
Знам.министър оглеждал сградния фонд? Смешно и тъжно.Друго не успя ли да измисли?Жалко е всичко случващо се в тази администрация и начина по който се използват хората работещи там. Защо се съгласяват с прищевките на един зам.министър-псевдоеколог, който утре ще е минало? Да се замислят тези главни експерти чии интереси ги карат да обслужват и че един ще отговарят за решенията си! Има видовден!
7.
Хипар
16.06.2022 19:07:58
5
21
ГАДНИ ДОЛНИ ШОПЧЕТА,ДА СИ ВЗЕМАТ МОРЕТО В СОФИЯ...БОКЛУЦИ ЗЕЛЕНИ
6.
Аз съм за плажа
16.06.2022 17:55:22
16
13
Супер си е решението! От селски тарикати и дребни мутрички - наематели на плажове, не остана място по Черно море, където да се почива спокойно. Който иска джетове да му минават през главата докато плува, или да му гърми чалгата до 4 сутринта, да ходи на Китен или на Слънчев бряг.
5.
Споко
16.06.2022 17:06:51
8
24
Правителството си отива, скоро Тома ЗАбелев няма да е заместник - министър, Зинка Стойкова, която е много добър специалист, но едва ли ще остане Директор РИОСВ, единствените виновници за това са псевдо екологът Асен Йорданов - Биволарят, които се смятат за вся и всьо в държавата!
Но скоро и неговото време ще дойде!
4.
Mesten
16.06.2022 17:00:05
10
21
Тези олигофрени просто забраниха животът ни тук! Срам! Погребаха местните хора...
3.
оффф...
16.06.2022 17:00:00
9
18
Какво значи "техен частен резерват"???

При положение, че точно по този начин няма местни тарикати да го настроят с барчета и платени чадъри, а ВСЕКИ ще може да го използва ЦЕЛИЯ???

Какво значи "да си говорят много тихо"???
Това да не правиш дискотека с мощни колони на плажа как точно те ограничава???
2.
наблюдател
16.06.2022 16:53:22
4
20
Жалко, тъжно и смешно решение! Жалко за местните хора! Този път "Зелените калинки" надделяха!
1.
Да ама не.
16.06.2022 16:36:39
4
16
Пътят към ада е постлан с добри намерения . Това всичко е за пред хората но реално защо го направиха едва ли ще кажат .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПП показват трудовата книжка на депутат – доказват, че е наклеветен от „Възраждане“ ПП показват трудовата книжка на депутат – доказват, че е наклеветен от „Възраждане“ Георги Гвоздейков имал ценз и спечелил конкурс, но не бил назначен в ГДГВА Още преди 5-6 години малка група хора искаше "Корал" да е частен плаж. Сега успяха! Още преди 5-6 години малка група хора искаше "Корал" да е частен плаж. Сега успяха! Искат да изгонят местните, да не им пречат, да си карат сърфове, лодки и докато е лято щастливо да си почиват на дюните Майката на Георги Семерджиев: Не съм отгледала убиец, той е много добро същество Майката на Георги Семерджиев: Не съм отгледала убиец, той е много добро същество Срам ни е да погледнем хората навън, той просто си се погреба жив. И нас също, казва жената ЕК започна одит на "приватизирания" пункт на границата с Турция ЕК започна одит на "приватизирания" пункт на границата с Турция Бюджетът е загубил 1 млрд. лева от лабораторията на ГКПП "Кап. Андреево", изчисли директорът на БАБХ Бургазлия „хвана цаката” на Синята зона, паркира на място, отредено за контейнери Бургазлия „хвана цаката” на Синята зона, паркира на място, отредено за контейнери Мястото не е обозначено със знак за частен паркинг, но изглежда точно като такова Енергийният министър за проблемите с газа: Хората да са спокойни, спекулират със страховете им Енергийният министър за проблемите с газа: Хората да са спокойни, спекулират със страховете им Поскъпването било заради пазара в Европа и "специфичното поведение" на "Газпром Експорт" Два автобуса се удариха в София, има пострадали, сред които и дете Два автобуса се удариха в София, има пострадали, сред които и дете Районът е отцепен и движението в зоната е временно спряно Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Продуктът е иновативен, дело е на бургаски учени и до дни ще бъде в аптечната мрежа   Ето я горещата полицайка, помогнала на рецидивиста Семерджиев да се укрие след касапницата (СНИМКИ) Ето я горещата полицайка, помогнала на рецидивиста Семерджиев да се укрие след касапницата (СНИМКИ) Двамата имат интимна връзка Държавата обяви мащабна национална акция за лов на шофьори – наркомани Държавата обяви мащабна национална акция за лов на шофьори – наркомани Започва довечера, не е ясно кога ще приключи
Цената на газа в Европа надхвърли 1900 долара за 1000 куб. метра Цената на газа в Европа надхвърли 1900 долара за 1000 куб. метра От началото на борсовата търговия цената на газа се е увеличила с почти 7% Разгневен пациент застреля лекар в Турция Разгневен пациент застреля лекар в Турция Днес и утре се очакват стачки на лекари в цялата страна Митничарите отбелязват професионалния си празник Митничарите отбелязват професионалния си празник Вицепремиерът Асен Василев изпрати поздравителен адрес до служителите на Агенция "Митници" Илон Мъск тайно е станал баща на близнаци Илон Мъск тайно е станал баща на близнаци Родили са се през ноември миналата година Атина: Интерконекторът Гърция-България ще започне работа до края на юли Атина: Интерконекторът Гърция-България ще започне работа до края на юли Капацитетът му ще бъде 3 млрд. куб. м, който може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Задържаха трима генерали от руското МВР за злоупотреба със служебното положение Задържаха трима генерали от руското МВР за злоупотреба със служебното положение Трима генерали от Санкт Петербург са заподозрени по това наказателно дело Борис Джонсън подава оставка Борис Джонсън подава оставка Неотдавна Би Би Си съобщи, че Джонсън е решил да предприеме тази стъпка Ракетен удар по университет в Харков, украинската армия атакува Херсон Ракетен удар по университет в Харков, украинската армия атакува Херсон Загубите на окупаторите само ще се увеличават всяка седмица, както и трудностите при снабдяването им, каза Зеленски Убиецът от Чикаго планирал втора атака Убиецът от Чикаго планирал втора атака Той се яви на първото съдебно заседание, на което му бяха повдигнати няколко обвинения, включително за умишлено убийство Задържаха 40-годишен мъж, стрелял на протеста в Скопие Задържаха 40-годишен мъж, стрелял на протеста в Скопие Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че срещу него е имало опит за покушение
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ На "Продължаваме промяната" им остава да купят само 1 депутат и са готови Виц на деня Виц на деня Рецепта против плешивост:
- Намажете главата си с мед, изчакайте три дни, след това силно плеснете - мухите отлитат, но краката им остават!
Виц на деня Виц на деня Спира ме на улицата едно момче:
- Провеждаме изследване , изпитвате ли затруднения при покриване на ежедневните си разходи?
- Никакви! – отговарям. Изобщо не съм в състояние да ги покривам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Участничките в конкурса за красота се запознаха с членовете на журито.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори