×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Напрежението в Косово ескалира, десетки хиляди на митинг в Сърбия
  • Чака ни дъждовен ден, на места ще има и гръмотевични бури
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как „Корал” стана защитена морска територия (ПЪЛЕН АУДИОЗАПИС от залата на РИОСВ-Бургас)


Как „Корал” стана защитена морска територия (ПЪЛЕН АУДИОЗАПИС от залата на РИОСВ-Бургас)
За хората от Китен до Царево е полезно да чуят кои в тази зала стоят зад решението на практика да се свие туризмът и да се забрани риболовът
Тема в развитие
виж още
скрий
16 Юни 2022, Четвъртък, 16:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

След 3-часова борба на царевския кмет с НПО, близко до МОСВ, се стигна до абсурда, че ще можем само да плуваме тихо и да се печем на плажа в мълчание

Флагман.БГ предоставя на своите читатели аудиозапис от проведената вчера среща в РИОСВ-Бургас, след която районът на къмпинг „Корал” – любимо място за сърфиране на премиера Кирил Петков и плажуване на финансовия министър Асен Василев, на практика бе превърнат в техен частен резерват, с рестрикции, нечувани и невиждани на друго място.

Ясно се чува кой в залата за какво се бори, грубо казано. Уточняваме поименно и с длъжностите им присъстващите. Наш репортер влезе в началото на срещата, но бе изпроводен малко след това от директора на РИОСВ-Бургас Зинка Стойкова, защото заседанието се оказа забранено за журналисти.

Около 14 часа вчера бе дадена пресконференция за медиите, но същинската част до вземането на решението е именно в този аудиозапис.

Каква е истината:

В заседателната зала на РИОСВ-Бургас в 10 ч. на 15 юни 2022 г. се събра комисия с председател Елена Паспалева – главен експерт в РИОСВ-Бургас и членове: Станислав Георгиев – старши експерт в РИОСВ-Бургас, Габриела Димитрова-Каменова – началник Отдел УТ в МРРБ, Димитрина Чакърова – главен експерт в ИАРА, Дария Пишева – главен инспектор в ИА „Морска администрация”, дирекция „Бургас”, Силвия Христова – главен експерт в Регионалната дирекция по горите-Бургас, Марин Щерев – младши експерт в Басейнова дирекция „Черноморски район”, Николинка Кирова – старши специалист в Областна администрация-Бургас.

Секунди преди да започне това заседание в залата влезе кметът на община Царево Георги Лапчев, който, по думите му, е бил включен в състава по негово настояване. В залата присъстват още, с право на съвещателен глас, Зинка Стойкова – и.д. директор на РИОСВ-Бургас, Валентина Михалева – гл.експерт в РИОСВ-Бургас, Антония Йорданова – държавен експерт в МРРБ, Атанас Русев и Асен Йорданов от Сдружение „Да запазим Корал”.

Присъства също така и зам.-министърът по околната среда и водите Тома Белев, който пред Флагман заяви, че бил тук в друга връзка – оглеждал сградния фонд на РИОСВ-Бургас. Според протокола, който е съставен в края на 3-часовото заседание, задачата е била да се постигне обявяването на района около къмпинг „Корал” за морска защитена територия (МЗТ).

Рибарите от Китен до Царево няма да имат право да влизат в морето дори с гумена лодка и гребла

Констатира се, че това е територия, включваща координатни точки за землището на село Лозенец с обща площ 132 хектара в акваторията на Черно море. Предложението е било базирано на доклад на хидробиолога Милена Павлова. На практика това обхваща една миля във водата от Китен до Ахтопол. Целта е да се опазят местообитанията на морската свиня, афалата, обикновения делфин и някои видове карагьоз.

Приети са следните решения:

В границите на защитената местност се забранява:

  1. Навлизането на моторни, моторно-ветроходни, ветроходни и плавателни средства, задвижвани с човешка сила, с изключение при бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности;
  2. Интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;
  3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително бийм трал, депонирани на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;
  4. Изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;
  5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;
  6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

След проведената дискусия и разискване е проведено гласуване, от гласували 8, петима са „за”, „против” е един, а „въздържал се” са двама. Крайното решение е, че се приема предложението на Сдружение „Да запазим Корал” за обявяване на защитена местност „Залив Корал”. Предлага се на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитената местност с режим на дейности, съгласно приложения проект за заповед.

Така на практика в тази зона от морето ще може само да се плува, а на брега да се събира тен на пясъка. При това самостоятелно, по изключение ще се допускат групи до 5 човека, които да си говорят много тихо и да не пускат музика, защото разрешения нива на шумов фон е до 50 децибела (dB). Това щяло да гарантира спокойствието на рибите, както и евентуално да привлече отново тюлена монах, който преди години обитавал тези географски ширини на Черно море, но изчезнал заради безпросветността на местното население.

 


В категории: Царево


Нов кошмар на АМ "Тракия"
Нов кошмар на АМ "Тракия" 28/05/2023, Неделя 21:31 0
Флагман.БГ Президентът връчва втория мандат утре Президентът връчва втория мандат утре 28/05/2023, Неделя 18:52 3
Меле край Смолян
Меле край Смолян 28/05/2023, Неделя 17:50 0
13
Коментара по темата
13.
Морето е на всички
20.06.2022 10:14:21
0
0
Идеята е добра, но е изопачена умишлено. Целта е да се противопоставят хората и решението да падне. Кметът Лапчев добре знае това и затова настоява за забрана на всякакви лодки не само моторни. За риболова пак той държи да се забранят техническите средства, включително и въдиците, както се чува от записа.
12.
Калин
18.06.2022 13:44:13
1
2
Поредният абсурд сътворен от псевдо еколозите!
11.
Питане
17.06.2022 22:55:52
1
7
Как е възможно дипломиран мандраджия (специалист в млекопреработвателната промишленост) да има право на "съвещателен глас" в подобна комисия?! Да не би някога да е имал касателство при създаване или пък управление на защитени територии? А може би е разбира от морски консервационно значими хабитати и опазването им?! Ами озеленителката какво търси в морето? Срамота е такива "експерти" ор РИОСВ да се произнасят с каквото и да е в случая!
10.
в подкрепа на 9
17.06.2022 08:02:49
0
5
От записа става ясно, че водещ на срещата е Русев, който най-силно желае Корал да е частен и да не го безпокоят никакви рибари и разни други. Замислете се над смешните му аргументи.
9.
мнение
17.06.2022 07:05:26
0
9
РИОС е класически пример за еднА немощноА тотално импотентно в управленски план АДМИНИСТРАЦИЯ, която страда от всяческа безидейност и некадърност във всяко едно отношение.
8.
Чудни
16.06.2022 22:00:59
3
9
Знам.министър оглеждал сградния фонд? Смешно и тъжно.Друго не успя ли да измисли?Жалко е всичко случващо се в тази администрация и начина по който се използват хората работещи там. Защо се съгласяват с прищевките на един зам.министър-псевдоеколог, който утре ще е минало? Да се замислят тези главни експерти чии интереси ги карат да обслужват и че един ще отговарят за решенията си! Има видовден!
7.
Хипар
16.06.2022 19:07:58
6
22
ГАДНИ ДОЛНИ ШОПЧЕТА,ДА СИ ВЗЕМАТ МОРЕТО В СОФИЯ...БОКЛУЦИ ЗЕЛЕНИ
6.
Аз съм за плажа
16.06.2022 17:55:22
17
14
Супер си е решението! От селски тарикати и дребни мутрички - наематели на плажове, не остана място по Черно море, където да се почива спокойно. Който иска джетове да му минават през главата докато плува, или да му гърми чалгата до 4 сутринта, да ходи на Китен или на Слънчев бряг.
5.
Споко
16.06.2022 17:06:51
8
27
Правителството си отива, скоро Тома ЗАбелев няма да е заместник - министър, Зинка Стойкова, която е много добър специалист, но едва ли ще остане Директор РИОСВ, единствените виновници за това са псевдо екологът Асен Йорданов - Биволарят, които се смятат за вся и всьо в държавата!
Но скоро и неговото време ще дойде!
4.
Mesten
16.06.2022 17:00:05
11
21
Тези олигофрени просто забраниха животът ни тук! Срам! Погребаха местните хора...
3.
оффф...
16.06.2022 17:00:00
9
19
Какво значи "техен частен резерват"???

При положение, че точно по този начин няма местни тарикати да го настроят с барчета и платени чадъри, а ВСЕКИ ще може да го използва ЦЕЛИЯ???

Какво значи "да си говорят много тихо"???
Това да не правиш дискотека с мощни колони на плажа как точно те ограничава???
2.
наблюдател
16.06.2022 16:53:22
5
21
Жалко, тъжно и смешно решение! Жалко за местните хора! Този път "Зелените калинки" надделяха!
1.
Да ама не.
16.06.2022 16:36:39
4
17
Пътят към ада е постлан с добри намерения . Това всичко е за пред хората но реално защо го направиха едва ли ще кажат .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нов кошмар на АМ "Тракия" Нов кошмар на АМ "Тракия" Камион се преобърна на 58 км в посока Бургас Скандал! Сарафов разкри, че Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение Скандал! Сарафов разкри, че Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение Заместник-главният прокурор заяви, че появилите се снимки с Пепи Еврото, са от момент, в който е трябвало да се срещне с шефа си Къро е бил покровителстван и е разполагал със сериозна информация Къро е бил покровителстван и е разполагал със сериозна информация Без съмнение е образувано паралелно дело за убийството на Къро и у нас, коментира  следователят Андрей Цветанов Ранените от обърнатия автобус настанени в три бургаски болници, всички са в съзнание Ранените от обърнатия автобус настанени в три бургаски болници, всички са в съзнание Двама мъже са малко по-тежко пострадали, каза директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров  Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено, обяви Иван Костов Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено, обяви Иван Костов Според него най-голямата нелепост в коментарите от записа е твърдението за изпиране на Бойко Борисов Извънредно! Тихомир от бургаския ж.к. Братя Миладинови се самоуби по мъчителен начин Извънредно! Тихомир от бургаския ж.к. Братя Миладинови се самоуби по мъчителен начин Бургазлията превърна дивана си в електрически стол и се изпържи  Президентът връчва втория мандат утре Президентът връчва втория мандат утре Той ще бъде даден на ПП-ДБ Гледайте ни НА ЖИВО от катастрофата на АМ "Тракия" Гледайте ни НА ЖИВО от катастрофата на АМ "Тракия" 12 пътници са откарани в болница, сред тях има и тежко пострадали Акад. Николай Денков ще е първият премиер в ротационното правителство, намекна за отстъпки Акад. Николай Денков ще е първият премиер в ротационното правителство, намекна за отстъпки Той не е склонен да се даде реда на Габриел, защото предстоядо да бъдат приети важни закони Правителството с мандата на „промяната“ задължително? Христо Иванов зове Денков и Габриел да преговарят Правителството с мандата на „промяната“ задължително? Христо Иванов зове Денков и Габриел да преговарят Академикът трябва да е първи в ротацията, отсече лидерът на „Да, България“
Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват  Еуфория пред офиса на партията в Истанбул Нов удар по долара от страна на БРИКС Нов удар по долара от страна на БРИКС Саудитска Арабия е готова да се присъедини към Новата банка за развитие на икономическата организация Арести в Турция заради провокации за балотажа Арести в Турция заради провокации за балотажа Белезници щракнаха на петима души В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна  След Бахмут Украйна може да загуби Часов Яр, прогнозират от Military Watch Magazine Животът на 3 зодии вече няма да е същият, пророкува Павел Глоба Животът на 3 зодии вече няма да е същият, пророкува Павел Глоба Месечната прогноза на специалиста обхваща най-важните области от живота - любов, кариера, финанси и здраве Събарят незаконните сгради на тузарски остров Събарят незаконните сгради на тузарски остров  Районната прокуратура отправи строго предупреждение към местните власти, които са позволили грубо нарушение на закона Кога ще ни ударят новите геомагнитни бури Кога ще ни ударят новите геомагнитни бури До края на месец май вероятността за смущения в земното магнитно поле заради слънчева активност е минимална Майка лепна вирус от малката си дъщеричка и заживя в ада Майка лепна вирус от малката си дъщеричка и заживя в ада След около седмица малката Уилоу се възстановила, но заразилата се от нея Ейми ставала все по-зле и по-зле Руската артилерия унищожи около 30 на сто от US гаубиците M777 Руската артилерия унищожи около 30 на сто от US гаубиците M777  Благодарение на използването на тактиката „огнева въртележка“ беше възможно да се ликвидират повече от една трета от леките полеви гаубици Бракуват US изтребителите F-35 в Южна Корея, ситуацията е бедствена Бракуват US изтребителите F-35 в Южна Корея, ситуацията е бедствена Властите започнаха процеса на извеждането им от въоръжение
Кирил Петков Кирил Петков Дълбоката държава използва за инструмент емоционално нестабилен политик, който се разследва от прокуратурата Виц на деня Виц на деня Катаджия спечелил от тотото. Попитали го какво ще направи с джакпота.
-Ще си купя кръстовище и ще си бачкам за кеф!
Виц на деня Виц на деня Ако заспиш завит само с чаршаф, но се събудиш с две одеяла отгоре, значи си на гости при баба си. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все ще се намери някой, който ще те обича не заради външността ти, а заради ужасния ти характер
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече