×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Еколозите са на път да превърнат „Корал“ в частен плаж, ще изгонят всички, които пречат на къмпингуващите


Еколозите са на път да превърнат „Корал“ в частен плаж, ще изгонят всички, които пречат на къмпингуващите
Кметът на Царево Георги Лапчев гласува против спорните предложенията на еко НПО-ото на днешното заседание в РИОСВ
Тема в развитие
виж още
скрий
15 Юни 2022, Сряда, 16:39 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Популацията на тюлена-монах по-важна от интересите на рибарите от Лозенец, Китен и Царево

„Корал“ е на път да се превърне в частен плаж, откъдето да бъдат прогонени „натрапниците“, сред тях рибарите, хората, които вдигат шум над 50 dВ и плаващите с лодка. За подобни мерки от години настояват дивокъмпингуващите групи, които са обсебили ивицата.

Днес те вече имаш съмишленици във властта и набързо и натъмно са на път да прокарат промени, които ще създадат чутовни ограничения за местната общност. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Предложенията са внесени от сдружение „Да запазим Корал“, оглавявано от Атанас Русев, а формалният повод е да се запази екологично чисто и тихо море, за да се размножават видовете. Плановете са за размножаване на вида „тюлен-монах“, който според еколози в миналото бил обитавал тази местност. Местните обаче твърдят, че тази популация била характерна за Северното Черноморие.

Днес, както предварително се очакваше, на заседанието на Комисията по обявяване на защитени територии в РИОСВ-Бургас бе дадена „зелена светлина“ на процедурата по разширяването на защитената местност и влизането в нея на 1320 дка от морето.

В комисията участваха представители на МОСВ, РИСОВ, Басейнова дирекция, РДНСК, както и Община Царево. Единственият за когото е известно, че е гласувал против е кметът на Царево Георги Лапчев. "Против съм заради липсата на прозрачност и опита да се приеме на тъмно заповед, която касае много хора от територията на община Царево", каза кметът Лапчев пред Флагман.бг.

Още до края на работния ден протоколът от заседанието ще бъде предаден на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и при положителна резолюция в огромен периметър в морето ще бъдат наложени сериозни рестрикции. Предвид темпа на работа на МОСВ специално по тази тема, нищо чудно още тези дни, процедурата да бъде завършена.

„Неприятно впечатление направи, че предложенията за ограничителните режими дойдоха в момента, в който седнахме на масата. От екоминистерството обясниха, че не били длъжни да ни ги предоставят предварително. Считам, че това е изключително некоректно, нарушен е принципът на прозрачността, защото не е това начинът за смяна на режима на дадена морска територия. Навярно формално е спазена процедурата, но за съжаление местните ще разберат за промените от медиите. Жалко, че жителите на община Царево не бяха запознати предварително с предложенията, за да ги коментираме. Това казах и на заседанието на комисията: „Попитайте ни, може и да сме „за““, каза кметът Георги Лапчев пред журналисти, който бе озадачен защо не е имало обществено обсъждане за промяна на режима на защитената морска територия. 

Георги Лапчев разговаря с медиите на 4-ия час от заседанието на комисията, която обсъждаше предложенията повече от 5 часа.

Интересен факт е, че на журналисти, включително и национални телевизии бе съобщено, че срещата, която трябваше да започне в 10 часа, се отлага за 12:30 часа. В крайна сметка тя започна точно в 10 часа и репортер на Флагман.бг успя да влезе с официалните лица в заседателната зала на РИОСВ, след което ни уведомиха, че заседанието е закрито за журналисти.

В залата тогава бяха експерти от РДНСК, РИОСВ-Бургас, Атанас Русев и Асен Йорданов, представляващи сдружение „Да запазим Корал“, както и зам.-министърът на екологията Тома Белев.

Това са хората, които участваха в заседанието на комисията днес

По-късно самият Белев твърдеше, че едва ли не случайно неговото посещение в РИОСВ съвпаднало със заседанието на тази комисия. Той дошъл, за да обсъди с вр.и.д. Зинка Стойкова други проекти, но влязъл в залата да я изчака. Белев първоначално обясняваше, че не е много добре запознат с темата, но впоследствие посочи един от аргументите на вносителите – европейска директива, която ни задължавала да имаме защитени територии по морето.

Вижте какво каза още Тома Белев:

Асен Йорданов, който е представител на вносителя на предложението „Да запазим Корал“, обяви, че това е за доброто на българската природа 
Зам.-министърът на екологията Тома Белев твърди, че идването му в Бургас днес случайно съвпаднало със заседанието на комисията

 


В категории: Царево


25
Коментара по темата
25.
Еко
17.06.2022 18:12:42
0
1
Говняри долни мърляви
24.
Очевидец
16.06.2022 17:47:08
0
5
Лично аз бях свидетел когато месец май примиерът Петков караше сърф пред плаж корал .
Пазеше го голям катер на гранична полиция .Катерът стоя 2 часа докато примиерът се накара на сърф.
Това е безобразие.
Това ли е промяната?
23.
Радев
16.06.2022 17:11:18
0
4
Щом са замесени лъжци и бандити като Асен Йорданов от Бивол и Тома Белев - значи има далавера и пари тук! Иначе не биха си мръднали пръстта!
22.
Jacky
16.06.2022 14:50:01
1
4
Докато се взима предвид мнението на този "виден" еколог Белев, не вървим в добра посока
21.
Ротшилд
16.06.2022 12:44:48
0
6
На мене ми е чудно защо след като "Корал" е обявен за защитена местност от няколко години, никоя власт не предприема мерки срещу т. нар. диво къмпингуващи там. Гората зад плажа, а и много части от самия плаж са превърнати в катун от хора, които се бият в гърдите, че са еколози. След като в цял свят в защитени местности е разрешен само престоят, а бивакуването или спането в палатки и каравани е забранено, защо тук не се спазва тази наредба. А се спазва наредбата, която Тома Белев споменава, че имало директива според, която определен процент от крайбрежието трябвало да бъде защитена зона. Пак побългаряваме нещата. Едни хора си харесали едно кътче от крайбрежието ни и си го заплюли за тяхно. Къде го има това?!? Защо не отидат примерно в Гърция или Хърватска на някой защитен плаж да си опънат палатки те?!? Няма да сварят да си платят глобите.
20.
Друг Бургазлия
16.06.2022 12:08:15
0
4
Нещо не те разбирам № 18. На първо място къде видя някой от коментиращите по-долу да твърди, че е против опазването на природата. На второ място - къде видя цитираните в статията "природозащитни организации" и "Еколози" да опазват природата ? Да се съхрани едно място от презастрояване е изцяло задължение на Българската държава. Власт имащи вече повече от 20 години са абдикирали от това задължение и сега търсят добри и лоши за да не излязат виновни онези чиновници, които са допускали, доспукат и ще продължат да допускат това . Ако местностите в близост до Корал бяха изкупени от Българската държава и бяха рамкирани със специален статут това нямаше да се случи. Но е доста по-лесно да кажеш на някого, че ще се опазва природата за негова сметка. Еми не става така . Около плаж корал има земи на местни лица има и земи на големи фирми, на които държавата уж е гарантирала, че ще могат да строят хотели там ? Кой е виновен ? Испанците дето искаха да направят хотелски комплекс или тия дето ги излагаха, че няма да е проблем. Не можеш да обвиняваш търговец, че не пази природата особено ако не нарушава никакви закони. Можеш, обаче, да обивиняваш властта, че заема позиции каквито са и удобни и се държи като ветропоказател. И впрочем и Гърция и Тайланд са уредили друго нещо, което на нас ни куца. Там няма Каравани и палаткови лагери на плажовете. Защото така също се пази природата
19.
Бургазлия
16.06.2022 12:00:18
0
1
Иначе евала на автора, личи се че пише статиите независимо :D
18.
Бургазлия
16.06.2022 11:56:54
2
1
Не е ли ясно, коя е формулата за успешен туризъм -> вижте Гърция, Тайланд и много други острови -> там природата е опазена, спазват се правилата и туризъмът е на светлинни години от тук. Защо ли -> защото хората ценят природата. направо съм потресен от коментиращите по-долу -> сякаш слушам Данчо Ментата, този който е виновник за повечето подобни афери в места с дюни, защитени местности и т.н.
17.
bzzzz
16.06.2022 11:25:54
1
4
Да яземат да го кръстят къмпинг "педал" и да се свършва
16.
Сдружение "Корал"
16.06.2022 10:55:22
1
4
Това ли са тези от Сдружение "Корал" ? Единствените хора по къси гащи и кални маратонки на среща на местната и държавната власт ? Уау , че те са като у тях си бе. А вярно ли това се случва защото Киро е бил зам. председател на сдружението до момента, в който не е трябвало да става министър?
15.
Браво!
16.06.2022 10:52:59
1
6
Честито на всички жители на Царево и област Бургас. Скоро единствените рибарски мрежи ще са на "еколози" , единствените туристи ще са "еколози", "екологично" ще се добива ток от бивши военни поделения, а за да не се натоварват излишно екологичните организации местните ще плащат за този разкош с данъците си. Това е най-явния пример за национализация в частна полза. Тома Белев и А. Русчев имат богат опит с преброяването на изчезнали видове по европроекти. Много скоро това ще е основното препитание. Дюните ще бъдат консервирани, чрез паркиране на каравани върху им, а блатното кокиче торено от постови еколози, които изкарват по цяло лято там със семействата си да го опазят. Девизът ще е "Летото върви екологията и барбекютата, зиме - не върви оти е студена водата , копеуе"
14.
истината е тази
16.06.2022 07:59:04
1
8
Тези еколози са най-големите замърсители на "Корал". Цяло лято караваните и палатките им са на плажа, Мръсните води, с които си мията посудата се изливат в пясъка. В горичката зад плажа е нещо ужасно - мръсотия колкото искаш и малко повече. И сега "да направим защитена зона да си я ползваме само ние необезпокоявани от разни рибари." Е, не бива да става това.
13.
Запознат
15.06.2022 20:39:24
0
9
Едно пиленце ми каза, че утре на тайна среща на посветени в Бургас ще се реши кой, аджеба, ще е новият шеф на РИОСВ. Обявеният текущ "конкурс" за поста е за баламите! Макар, че съвсем скоро властта може да е друга, може да се намери някой, решил да си купи фабрика на 8-ми септември 1944 г., знае ли човек...
12.
Да попитам
15.06.2022 19:06:06
0
15
Дивокъмпингуващите като ги напъне голямата нужда, къде я свършват тази работа ?
Или се получава нещо от рода на "Алеята на салфетките"!??
11.
Еколог и Харвар да не чуя!
15.06.2022 18:23:09
5
26
Еквивалент са на най-мазната псувня!
НПО-тата, платени от WWF - Швейцария и Сорос, трябва да бъдат забранени, както в Унгария!
Тези подлоги на чужди, мафиотски интереси, дори данъци не плащат, а са едни семейни фирми, дори семейство Петкови са вътре, заедно с Тома Лакомия Белев!
Искат да унищожат населението, измисляйки си митични същества, които "защитават", а всичко е за много пари и българофобия!
10.
ицо
15.06.2022 18:16:48
2
16
Тюленът монах е била група дошла от Румъния , а там са били подарък на румънска принцеса от датски роднини.
Дошли към Тюленово и Камен бряг и нашите романтични рибари постепенно ги изяли.
9.
до 7
15.06.2022 18:00:05
3
15
Боклука не е наш,боклука е ваш...на хората които спите в палатки в гората и на бунгалата от пет кинта нощувката..
8.
Гнус
15.06.2022 17:56:20
12
8
Някой хора няма да мирясат докато не застроят всичко!!!! Застроиха дори скалите между нивите и морето - на север от Арапя, а пък на Арапя "преместваемите" обекти превзеха нивите. Не е вярно, че не е имало тюлен-монах по Южното Черноморие. Има си Тюленова пещера на Маслен нос и Мечата дупка до Лозенец, където тюлените са си почивали. Днес Мечата дупка е тъжна гледка - бутиково заливче около което всичко е луксозни сгради, неизбежното заведение на плажа от който не в останало абсолютно нищо. Истинско царство на асфалта и бетона.
7.
До човека от Ахтопол
15.06.2022 17:52:30
5
12
А вие от Ахтопол успяхте да превърнете хубавото си градче в сметище с разорани улици и боклук на всеки ъгъл.
6.
човек от Ахтопол
15.06.2022 17:40:07
17
12
Кмета Лапчев израстна доста като градоначалник.Успя да върне Царево като курортен град на туристическата карта и видимо защитава интереса на хората от района.Писна ни от всякъкви зелени експерти които взимат решения за развитието на общината/Синеморец и Корал/.След като толкова обичате това крайбрежие,елате живейте и работете тук,създавайте блага и взимайте решения.....иначе ми се струва,че се гонят корпоративни интереси!!!
5.
Smith
15.06.2022 17:13:36
7
23
Никой рибар не ходи да лови риба на пясъчен плаж с работещ двигател. ТАМ СЕ ТРАЛИ ДЕНОНОЩНО ЗА БЯЛА МИДА, като се дъното буквално се разорава от изродите бракониери, които лапачев толкова страстно се опитва да защитава. Разбира се траленето е забранено от години, но общината и ИАРА предпочитат да си затварят очите. Защо ли? - ако имаше работеща прокуратура можеше да потърси отговор на този въпрос!
4.
До 1
15.06.2022 17:04:20
6
15
Угажда се на Кирчо, на татко му и на други свързани лица, затуй се споменава "частен плаж". Абе вие освен този сайт, друго не четете ли?
3.
КЬОСЕВ
15.06.2022 17:01:31
7
19
Тюлен монах??? Там освен предрусали швестери със засъхнала сперма с пясък по гъза-друго няма!)))
2.
Подкрепям!
15.06.2022 16:58:44
10
20
Напълно подкрепям еколозите. Плажовете ни станаха строителни площадки и места за забучени чадъри изпълняващи частни интереси!
1.
аз
15.06.2022 16:53:50
4
13
Да припомня една крилата фраза на съветника о ОС Царево Емил Пейчев, отказвайки да подкрепи протестната декларация на колегите си от ГЕРБ по повод обявяването на новата защитена зона преди време: "Не може да се угоди на всички!" И въпроса ми е: На кого угажда Пейчев всъшност и колко пъти се извъртя по повод тази важна тема ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори