×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето кой иска държавата да плати десетки милиони, за да направи „Корал“ защитена територия


Ето кой иска държавата да плати десетки милиони, за да направи „Корал“ защитена територия
Щом има пари за магистрали, защо да няма пари и за „Корал“, пита Атанас Русев
Тема в развитие
виж още
скрий
01 Септември 2023, Петък, 14:15 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки и видео: Авторът

Проектът, уж за защита на „Корал“, се оказа с множество пороци

Атанас Русев, председател на Сдружение „Да запазим Корал“, настоя днес държавата чрез регионалното министерство да започне процедура за национализиране на имотите на собственици в т. нар. защитена зона „Корал“.

Проектът за тази територия е подготвен от самия Русев. В него влизат много частни недвижимости, включително и тези на испанския инвеститор „Ибердрола“.

Русев твърди, че иска да защити тази зона и да я превърне в нещо като резерват. Идеята му обаче ще струва детски милиони левове на държавния бюджет. Но както самият Русев днес каза - щом има пари за отчуждаването на имоти за магистрали, ще се намерят и зоната зад плаж Корал. 

В проекта, който той предложи, обаче има много неясноти и откровени глупости. В това число и обявяване на 80-сантиметрова защитена местност.

Дискусията в народното читалище „Георги Кондолов“ в Царево продължи 2 часа и половина. Флагман.бг предава на живо /ВИЖ ТУК/.

Сред основните пороци на проекта „Русев“ са това, че той включва в защитената местност урбанизирани територии, а няма такова право.

Освен това се позовава на ботаническа експертиза, направена през 2013 г., според която в тази зона имало защитени местообитания и видове.

За пръв път подобна дискусия се провежда в толкова широк формат.

Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов търпеливо изслуша всички предложения и критики, накрая  предложи да се проведе следваща среща, след месец.

Областният управител Пламен Янев също посочи част от слабостите на предложението на „Да запазим Корал“. Според него, не трябва да се вземат прибързани решения, както се случи с друг сходен проект – обявяването на защитена водна територия „Корал“ /ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ/.

Кметът на Царево Георги Лапчев подчерта, че мястото на подобни срещи е точно пред местната общественост, за да се чуят всички предложения и притеснения. Той уточни, че за съжаление в последните години държавата е започнала и не е завършила няколко стратегически цели като Общия устройствен план на Царево, например. Според Лапчев, трябва да се върви крачка по крачка. Първо ОУП-ът да се завърши и след това да се определят защитените територии, ако има нужда от такива.

Очаквайте подробности.

Кметът на Царево Георги Лапчев (вляво) настоя да се вземе разумно решение, а областният управител Пламен Янев посочи, че в проектът за защитена територия, както бе представен днес, има сериозни пропуски
Това е пълната заседателна зала в читалище „Георги Кондолов“
Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов иска дебатите да имат възможно най-широка публичност и достъпност за местната общност
Александър Чаталбашев, представител на „Ибердрола“ никак не беше отстъпчив
Димитър Данаилов – представител на „Прайм пропърти“

 


В категории: Царево


22
Коментара по темата
22.
Искам да знам
01.09.2023 21:49:17
2
8
Как тези "собственици" придобиха дюни и скали до морето - там е заровено кучето! Тъмни сделки в тъмните години на прехода, услужлива администрация, хитри адвокати... шайка измамници! По-добре резерват, отколкото още бетон!
21.
До Бургазлията 19
01.09.2023 19:08:24
1
3
А може и къмпинг да направим? Как си се струва....ммм неееее. Това еколозите ще трябва да си плащат . А така висят по цяло лято в караваните без пари. Къде къде по-добре да направим зона дето да ги защитава.
20.
До 16
01.09.2023 17:43:41
1
7
Директора ти е комунде в предпенсионна възраст, с милиционерско образование, придобито в Симеоновската Магнаурска школа. Бивш общински лидер на комундетата, неуспял кандидат-кмет и скандален областен управител при спорното правителство на Орешарски! Трудоустроен на поста по Пътя на Копринката, без ден трудов стаж в областта на опазване на околната среда и пълна липса на професионални познания в тази област! Затвърден на хранилката от последния служебен кабинет на пРЕЗИДЕНТА чрез фиктивен "конкурс" с единствен участник! Про-руска калинка, назначена да взема РЕШЕНИЯ в УЩЪРБ на обществените интереси! СРАМОТА!!!
19.
бургазлия
01.09.2023 17:42:58
2
3
do 6: Колко добре би било вместо палатковия катун на еколозите да вдигнем едни хубави бетонни хотели нали, нали? Много по-екологично ще е.
18.
Корал?
01.09.2023 16:24:31
2
5
Очевидно в рекета върху собствениците на земите около плажа в опита същия да се завземе тотално от хора свързани с властта, схемите са толкова добре оплетени между всички министерства, че независимо от всичко се следва дадената инструкция да бъде обявена нова защитена теротория възможно най-бързо. Колко проблеми и пороци има в процедурата и колко ощетени ще има - явно е без значение.
17.
Корал
01.09.2023 16:12:45
3
7
Очевадно зад сделката Корал има толкова много навързани и зависими хора във властта, че е дадена инструкция обявяването на нова защитена територия никога да не се случи!
16.
Корал
01.09.2023 16:06:43
3
9
"Да развържем възела".Директора,ти разбираш ли нещо от екология, ала бала приказки.Нагледали сме се в Бургас като беше областен ,а сега директор за чии интереси работиш.
15.
Zapoznat
01.09.2023 15:50:53
3
6
Ако зад Ибердрола, стоят испанци, значи аз съм ядрен физик.
14.
До 12
01.09.2023 15:45:22
0
6
Не съм съгласен. Когато беше служ. Министър на икономиката К. Петков сподели в пленума на народното събрание, че си е сбъднал лична мечта с разширяването на "Ропотамо" и че следва корал.
А на предизборната си кампания тази година лично и с голяма гордост обясняваше как се е борил с БГ инвеститорите за плажа и ги изкара едва ли не мафиоти.
Може да са се скарали в някакъв момент, но определено доста дълго време ги сплотяваше една обща ...и доста неясна ...кауза
13.
грешка - до 11
01.09.2023 15:39:56
0
3
От тогава много вода изтече и много интереси лъснаха - говоря за интересите на Русев.
12.
до 9
01.09.2023 15:38:25
0
3
От тогава много вода изтече и много интереси лъснаха - говоря за интересите на Русев.
11.
До 9
01.09.2023 15:13:38
0
11
Моля направете си справка в търговският регистър и регистъра на ЮЛНЦ и ще разберете, че до преди 2-3 години Кирил Петков беше зам. председател на Сдружение "Да запазим корал" :)
г-н Петков се хвалеше как се е борил с инвеститорите в имотите близо до плажа.
10.
Жителка
01.09.2023 15:12:03
4
13
Това е огромен Скандал!

Мнението на хората които са собственици на земите е на първо място!

Държавата е длъжна да защитава собствениците и техните желания!

Браво на нашият кмет трябва да се приеме този план който държавата незнайно защо бави който план е за развитието на нашето населено място!

А ако наистина прокуратурата не се самосезира и не повдигне обвинения срещу този Атанас Русев това ще е огромен срам за самата прокуратура и ще покаже на хората че не може да се разчита на нея и да и се има доверие.
9.
до 3
01.09.2023 15:09:27
5
4
Моля поинтересувайте се за този А.Русев и ще рарзберете, че няма нищо общо с К.Петков и ПП - просто своободен електрон, самозванец записал се като еколог и пазител на Корал, а всъщност лобира само за собствените си интереси.
8.
Този е менте
01.09.2023 15:01:07
0
12
Беше управител на фирмата наемател на плажа. Райд Екстрийм ли нещо такова мисля ,че се казваше. Докато не му прекратиха договора нямаше проблеми с преместваеми обекти и превозни средства в зоната. Виждал съм Коли, които паркираха да не кажа силна дума почти върху блатното кокиче. И сега стана най-големият еколог. И пак е на плажа и пак е пълно с къмпинги и каравани, ама вече никой не му прави проблем. Защото хората които имат земи там не могат дори да ги оградят, защото "пазителите на природата" веднага правят протест като ги видят.
Тия "благородни" каузи съм ги виждал много пъти. Бас хващам, че в един момент на хората ще им писне, ще си продадат земите и съвсем случайно може и хора от сдружението да ги купят. Ей така , съвсем случайно .
7.
Дебелото от хераково (Банкя)
01.09.2023 14:47:36
1
5
Еййй, само крадци и мошенници на тия снимки! Така е в моята държава-дебелото боче коли и беси тук!
6.
Д. Илиев
01.09.2023 14:45:09
4
12
Тези палячовци от "Да запазим Корал" превърнаха плаж Корал и земите зад него в цигански катун. Защо за толкова години нито една медия не отиде и да им снима еко катуните на тези "зелени" активисти?!?
5.
Прокуратурата СПИ
01.09.2023 14:42:22
2
16
Ало прокуратурата спите!

Не виждате ли фактите :

"Атанас Русев, председател на Сдружение „Да запазим Корал“, настоя днес държавата чрез регионалното министерство да започне процедура за национализиране на имотите на собственици"

Значи този Атанас Русев прави няколко престъпления наведнъж :

1. Изнудва държавата.

2. Иска да открадне чрез държавата частните имоти на хората.

АЛО прокуратурата самосезирайте се и му по вдигнете веднага няколко обвинение имате материали и факти много!
4.
Ротшилд
01.09.2023 14:41:31
4
18
От къде на къде този самозванец Русев иска да прави защитена зона с пари на държавата в частни земи? Като иска толкоз, да ги изкупи той и да си прави каквото реши. По-голям наглец не бях виждал, помислил се е за някакъв, заплюл си е едно кътче и вече се изказва като последна инстанция за всичко. Вън катунарите от Корал!
3.
Държавен Рекет в наши дни
01.09.2023 14:37:43
8
14
Това да се завземат частни имоти от Държавата и да им се налага от държавата какво да се случва с тях а не какво да се случва по желание на самите собственици е абсолютен пример за държавен рекет в наши дни.

И вие гласувахте за тези рекетьори Кирил и Сие....

И другият път гласувайте за тях....!

Тогава ще дойде ред и на вашите земи държавата да каже един ден....

Обяваваме вашите частни земи за защитена местност и там може да идват само хора да правят мръсотия и мизерия и да си занинават а вие можете само да ходите да чистите отпадъците и да гледате !
2.
пълна скръб
01.09.2023 14:33:08
2
17
И коралци и МОСВ станаха за смях. Много е смел председателя на сдружението, като няма никой срещу него, ама като застана срещу собствениците, започна да мисли варианти как да им защити правата.
Много хубаво го каза този невзрящият човек. Корал пазят земите зад плажа , а на плажа - катун . Интересно като си слагат палатките на плажа, къде си паркират колите?
1.
Гошо
01.09.2023 14:07:55
2
22
И двамата са пълни дебили. Русев е един наглец, който няма много досег с реалността и предложенията му в този си вид са обречени на пълен неуспех. А там си има нужда от защитена зона, но при съвсем друга обосновка и със съвсем други параметри.

От друга страна Лапчев се опитва със зъби и нокти да си прокара порочния ОУП, който защитава бетонджиите, като мине ли тази простотия повече никаква защитена местност няма да има и последните незастроени кътчета наоколо ще изчезнат. Ще започне е едно диво и безпощадно леене на бетон и докато се усетят некомпетентните калинки от МОСВ всичко ще е приключило, както се случи из по-голямата част от черноморието.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори