×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първите 12 месеца на бебето - кърмене и захранване. Ето съветите на най-добрия неонатолог в Бургас


Първите 12 месеца на бебето - кърмене и захранване. Ето съветите на най-добрия неонатолог в Бургас
Д-р Стилияна Томова е специалист неонатолог, началник на Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас АД
20 Май 2022, Петък, 19:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

Няма място за спор – естественото хранене е най-добро за всяко бебе

Първите 12 месеца за бебето са като първите 7 години за човека – позволяват му да „стъпи“ на здрава и солидна основа.

Защо кърменето е толкова важно за развитието на мъника? Трябва ли да се плашим от дохранването с адаптирано мляко? Кога е добре да започне въвеждането на нови храни? И кои грешки бихме могли да избегнем при захранването на бебето? Попитахме д-р Стилияна Томова, специалист неонатолог, началник на Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас АД.

Няма място за спор – естественото хранене е най-добро за всяко бебе. Защо е така? „Кърмата представлява специфична комбинация от ценни белтъчини, незаменими масти, лесно усвоими въглехидрати,  макро- и микроелементи и витамини, осигуряващи напълно растежа на детето в първите 4-6 месеца от живота“, обяснява д-р Стилияна Томова.

„Особено ценно е млякото на собствената майка, което съдържа антибактериални и антивирусни антитела, включително и секреторни IgA във високи концентрации срещу специфични за конкретното дете възбудители. Съставът и количеството на хранителните вещества е съобразен с нуждите му и се наблюдава промяна в количеството и състава на кърмата спрямо тях. В майчиното мляко има ензими, които подпомагат смилането му, хормони, способстващи съзряването на червата и ускоряващи перисталтиката.

Съставът на кърмата включва уникални противоинфекциозни фактори: живи клетки, имуноглобулини, интерферон, лизоцим, пропердин и др.“, изрежда ги началничката на Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас.

Колкото по-рано „на гърда“, толкова по-добре

„Колкото по-рано, толкова по-добре“ – това е принципът за успешното стартиране на кърменето, потвърждава д-р Томова. „То трябва да започне веднага след раждането и най-добрият подход е в началото бебето да се кърми тогава, когато поиска, което може да е и 10-12 пъти в денонощието“, уточнява неонатоложката.

„Оптималната възраст, до която трябва да суче, е моментът, в който вече може да приема друга храна. Обикновено това се случва около годинката. С израстването си бебето има нужда и от други нутриенти, от витамини, минерали и вещества, които се съдържат в други храни и липсват в кърмата. А броят на кърменията се намалява постепенно“, допълва специалистката от УМБАЛ-Бургас.

Дохранвайте, ако бебето не наддава

Кърмата обаче невинаги е достатъчна – далеч преди годинката. И понякога се налага дохранване с адаптирано мляко. „Индикацията за смесено хранене е недостигът ù, изразяващ се не във „впечатленията на майката“ или порочното пробно кърмене, а в недостатъчен темп на растеж – бебето да не наддава на тегло“, категорична е д-р Томова. „Целта е запазване възможно по-дълго време на кърменето, като едновременно се осигури нормален растеж и развитие на детето. Условията за по-продължително и успешно смесено хранене са образован и спокоен лекар и майка, която му се доверява“, изтъква неонатоложката.

Как се процедира? „Режимът на кърмене се запазва, като заместителите на майчиното мляко се дават непосредствено след всяко кърмене, за да се намали рискът детето да се откаже от сукането“, дава формулата д-р Томова. Количеството за дохранване се определя от апетита на детето и е различно за отделните хранения. „Но е факт, че смесеното хранене по-бързо или по-бавно води до окончателно отбиване на детето“, не крие специалистката от УМБАЛ-Бургас.

700 ккал „бонус“ за кърмачките

Кърменето няма как да не „моделира“ диетата и режима на младите майки. „Кърмещата жена може да яде обичайните видове храни, съобразно чувството си за глад (около 700 калории в повече). Трябва да има поне 4-5 хранения в денонощието и да избягва в големи количества храни, които могат да предизвикат неспокойствие и колики у кърмачето. Сред тях са: зеле, карфиол, брюкселско зеле, прясно мляко (над половин литър на ден), шоколад, чесън, силни подправки и, разбира се, напитки, съдържащи кофеин – кафе, силен чай, кока-кола.

Те могат да се употребяват в малки количества след приключване на кърменето и достатъчно време преди следващото хранене“, препоръчва д-р Томова. Но уточнява, че е мит, че излишните течности увеличават количеството на млякото. „Майката трябва да пие толкова и разнообразни напитки, колкото иска“, изтъква неонатоложката.

Захранването: пюре, каша, попара

Ако при закърмването правилото „Колкото по-рано, толкова по-добре“ важи с пълна сила, то при захранването е обратното. „Не съветвам да се започне по-рано, но пък е възможно да се стартира по-късно“, казва д-р Томова. Защо е така? „Ранното захранване крие рискове от функционални нарушения от страна на храносмилателната система, която още не е подготвена за приема на храни, различни от майчината кърма. Може да се стигне до редица стомашни разстройства и алергии“, предупреждава началничката на Отделението по неонатология.

Кои са конкретните стъпки при захранването е разписано подробно в принципната схема на Българската педиатрична асоциация. „Аз обаче винаги съветвам майките да се допитват до лекаря, който води консултацията на бебето, защото всяко дете е различно. Обикновено захранването започва около шестия месец, като стандартният план е: пюре, каша, месно пюре, попара. А новите храни се въвеждат през месец“, разкрива алгоритъма д-р Томова.

Киселото мляко не е табу

Има ли „забранителен списък“ на храните през първите 12 месеца? „Мисля, че всички знаем кои са продуктите, които бебетата – а и малките деца – не бива да приемат. Това са всички силно обработени и подправени храни, полуфабрикатите, пакетираните храни, газираните напитки, сладките готови сокове“, напомня неонатоложката. Д-р Томова обаче не е склонна с лекота да заклейми вкоренените в българската традиция заместители на кърмата – като киселото мляко със захар, например.

„Не бих казала, че то е много вредно или забранено. В годините, когато са липсвали адаптираните млека, това е била алтернативата на майчината кърма и много деца са отгледани благодарение на киселото мляко със захар. Сега на пазара има огромно количество продукти, това е причината тези „бабини рецепти“ постепенно да бъдат изместени от индустриално приготвените храни за кърмачета“, коментира неонатоложката от УМБАЛ Бургас.

Давайте вода, но с мярка

Няма как да не се стигне и до „вечния въпрос“ – мит ли е, че на изключително кърмените бебета не бива да се дава вода? „Не е необходимо, но и не е забранено. Така че съм склонна да се съглася, че това е мит“, казва д-р Томова. „Детето се нуждае от течности, нормално кърменото бебе ги получава от майчиното мляко и обикновено не иска да пие вода. Разбира се, такава може да се дава, ако иска. Но с нея не бива да се прекалява, за да може да суче“, подчертава неонатоложката.

Не бързайте със соковете

Не така стои въпросът със сокчетата, които допреди 15-20 години бяха първа стъпка в захранването – още на 2 месеца. „Прясно изцедените плодови сокове и плодовете се включват в менюто на детето към шестия месец. Редица проучвания доказаха, че ранният прием на фруктови захари и киселини, които се съдържат в плодовете, не влияят положително на храносмилателната система на децата. Те могат да проявят вродени заболявания, алергии, да доведат до диспепсии и други храносмилателни разстройства“, подчертава д-р Стилияна Томова.

Хормоните на майчинството

Кърменето е най-добрият избор не само заради уникалните съставки на кърмата. Естественото хранене осигурява неповторим емоционален контакт между майката и бебето. Сред кърмените има много по-малко изоставени деца. Те са по-адаптивни и интелигентни, дават по-добри резултати при тестовете за степента на развитие и на познавателните способности, показват изследванията. Наблюдава се и понижен брой на случаите с внезапна смърт сред естествено хранените бебета.

Ползите за майката също са многобройни – физиологични, здравословни, психоемоционални, практически. Пролактинът и окситоцинът, които се отделят при кърменето, са основните хормони, управляващи „майчинското поведение“. Създават се неповторими емоционални моменти на близост между майката и кърменото бебе. Подпомагат се възстановяването на детеродните органи след раждането и естественото отслабване.

Не на последно място кърменето намалява риска от развитие на рак на гърдата и яйчниците, намаляват се остеопорозните промени в костите и опасността от фрактури, забавя се възстановяването на фертилността след раждането, изтъкват специалистите.

Източник: betty.bg


В категории: Здраве


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори