×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Игнорирането боли повече от разгорещените конфликти


15 Май 2022, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Страхът на хората от отхвърляне и изключване от социалната група често ги прави твърде чувствителни към нечие поведение

Общуването между хората неизменно е свързано и с конфликтни ситуации. Това е напълно нормално, тъй като всеки човек има своя позиция и гледна точка. В някои случаи двете страни спорят разгорещено, но в други избират да се игнорират. И двата подхода могат да предизвикат неприятни емоции, но според учените и емпиричните данни от множество проведени изследвания усещането да бъдеш игнориран и пренебрегнат е много по-болезнено от това да спорят с теб.

Страхът на хората от отхвърляне и изключване от социалната група често ги прави твърде чувствителни към нечие поведение.

Той е толкова силен, че може да изкриви представата им за заобикалящия свят и да ги кара да виждат околните по-дистанцирани и мълчаливи от обичайното.

Защо студенината и мълчанието на другия ни кара да страдаме повече, отколкото споровете с него?

Както и при много други феномени, свързани с комуникацията, отговорите на този ключов въпрос могат да бъдат повече от един. Възможно е болката да е причинена от липсата на обратна връзка и яснота, които при дискусия винаги са налице.

Пренебрегнатият човек потъва в мислите си, търсейки в себе си причините за игнорирането и с какво може би е наранил другия.

Несигурността, която се поражда от информационното затъмнение, го кара все по-често да се съмнява в себе си и да прехвърля в ума си цял списък от обидни думи/ действия, които несъзнателно е произнесъл или извършил спрямо отсрещната страна.

Понякога пренебрегнатият мисли, че проблемите се дължат на черта в неговия характер. Самоуважението страда изключително много, когато човек систематизира всички свои грешни изказвания и лоши постъпки. Тогава му се струва, че той заслужено е наказан с мълчание, защото твърде често е постъпвал погрешно.

При разгорещения спор проблемът се изяснява на момента и не се налага единият да премисля (да предъвква мисловно) какво и кога точно се е случило, за да се стигне дотук.

Липсата на контрол

Докато при дискусия между двама души, контролът е взаимен, то при мълчаливото пренебрегване единият упражнява власт над другия. Той насочва събитията в посока, която сам е определил.

По време на разговор двете страни изтъкват своите доводи и всеки има възможността да наклони везните в своя полза. Когато комуникация липсва, пренебрегваният е в пасивна позиция.

Ниската самооценка

В някои случаи пренебрегваният човек вярва, че не заслужава ничие внимание и не притежава ценни качества. Често подобно усещане се наблюдава при хора, които имат по-нисък социален статус от отсрещната страна.

Задълбочените разговори изискват енергия и усилия. Ето защо човекът, който е игнориран, стига до заключението, че другият предпочита да загърби връзката помежду им, вместо да инвестира своето време в нея, за да я заздрави и да изглади недоразуменията. А подобна мисъл се приема наистина трудно.

Дали ще изберем да обсъдим проблема или ще накажем с мълчанието си отсрещната страна, зависи от крайната цел.

Ако тя е да внесем яснота в ситуацията, да бъдем честни и да запазим добрите си отношения, правилният подход би бил да инициираме разговор. Ако смятаме, че другият не заслужава нашето внимание и усилия, можем да замълчим. Стратегията е напълно приложима и при разрешаването на международни геополитически конфликти.

Ако една държава държи да изтъкне доводите си пред другата, тя ще започне да преговаря. Ако целта обаче е да я накаже и да накара нейните лидери да помислят върху допуснатите грешки, то прекратяването на каквито и да било отношения е най-подходящата тактика.

 


В категории: Животът


3
Коментара по темата
3.
До 2 от ;)
16.05.2022 19:24:28
0
0
В този случай по-зле за стадото.
А иначе статията се отнася за лични отношения...
Четене с разбиране.
И не ми се занимава да мисля за комбинацията.
2.
гном
16.05.2022 09:08:26
0
4
Най-отвратително е когато това пренебрежение е организирано и се превръща в ежедневна политика към някой. Тогава целта е ясна - да бъде прогонен неудобния човек. Куриоза е, че той е неудобен за един от групата, който настройва останалите чрез клюки, интриги, измишльотини. Въпросът е защо те му се подчиняват? Отговорът: той е началник, или кандидат за началник и всеки си осигурява по този начин бъдещо спокойствие, което все пак не е на 100% гарантирано. Страхът на всеки обаче е да не окаже в същата ситуация. Изводът е че хората са и ще си останат стадо, без собствено мислене и позиция. Дай им възможност и се превръщат в хищници!
1.
;)
15.05.2022 23:04:16
3
2
Само да не преиграваме с муцуните на пренебрегнати, защото често значат, че се преструваме на жертви. Т.е. вечно неоценени самовлюбени егоисти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори