×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възможно е ново проевропейско правителство в това Народно събрание


Възможно е ново проевропейско правителство в това Народно събрание
В момента не можем да си позволим нови парламентарни избори, но смятам, че сегашното Народно събрание има потенциал да излъчи ново правителство, смята Биков
09 Март 2022, Сряда, 12:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Настоящата формула на управление не е адекватна на ситуацията. Нито по отношение на икономическите проблеми, нито по отношение на вътрешните и геополитическите проблеми, каза Биков

 

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков намекна в интервю пред колегите от вестник "Труд", че е възможно да има ново правителство - проевропейско в рамките на това Народно събрание. За подобен сценарий открито се говори от избухването на военните действия в Украйна и най-вече след отстраняването от кабинета на военния министър Стефан Янев. 

Ето какво още каза Тома Биков:

- Коя бе причината да престанете да бъдете конструктивна опозиция и да се обявите за решителна опозиция?
- Най-важният резултат от провала на това правителство е шоковата ценова криза. Тя бе изпусната още от служебното правителство. Когато приемахме актуализацията на бюджета за 2021 г. през есента на миналата година, ние предложихме още тогава да се оставят буфери да се компенсира бизнесът и да се омекоти ударът върху останалите цени. Тогава по никакъв начин никой от псевдоуправляващото мнозинство в 46-то НС не пожела да приеме тези идеи, включително и тогавашния служебен министър на финансите Асен Василев. Смятаха, че това ще мине от само себе си. Изобщо това е симптом, който те непрестанно проявяват. При всяка криза те си мислят, че тя ще мине от само себе си без да се налага да се вземат някакви сериозни решения.

Така е за съжаление и с войната в Украйна. Аз не знам изобщо кой се занимава с тази тема, освен някакви официални позиции на външния министър и на министър-председателя. Според мен там трябва да бъдат включени и икономическите министерства, защото тепърва предстоят икономическите последствия от тази война. Говори се, че има някакъв кризисен щаб, за който днес (б. р. вчера) господин Петков не можа да каже кой участва в него и с какво ще се занимава този щаб. За съжаление нямаме никаква надежда, че това правителство може да влезе в час в тази ситуация.

- В какво ще се изрази безкомпромисността на ГЕРБ-СДС като опозиция?
- Още при смяната на Стефан Янев като министър на отбраната казахме и повторихме много по-отчетливо, че настоящата формула на управление не е адекватна на ситуацията. Нито по отношение на икономическите проблеми, нито по отношение на вътрешните и геополитическите проблеми. В момента основен приоритет на правителството е да балансира между партиите, които го подкрепят, между вътрешните лобита и не му остава време изобщо да се занимава със сериозните и важните проблеми. За нас ако доскоро по-малкото зло беше едно неопитно и разнопосочно управление, то с всеки изминал ден се оказва, че това управление започва да става опасно за страната.

- Каква формула може да има обаче едно ново управление?
- Моето лично мнение е, че в момента не можем да си позволим нови парламентарни избори. Но смятам, че сегашното Народно събрание има потенциал да излъчи ново правителство...

- С ваше участие?
- Тук не става въпрос какво ще бъде персоналното участие. Аз мисля, че може да се намери мнозинство, което да излъчи правителство с ясен мандат за разрешаване поне на текущите кризи. Изобщо не говорим вече за някакви дългосрочни решения, още повече, че сме в ситуация, в която едва ли някой може да взема такива решения, защото не се знае какво ще стане утре. Но поне мнозинство и правителство, което е способно да управлява тези процеси.

- Изключвате ли БСП от това мнозинство?
- Един от проблемите на това мнозинство е, че всяка партия в него има някаква позиция и не може да се вземат решения, или се вземат някакви половинчати решения. Нашата позиция е, че геополитическият курс на България трябва да бъде свързан с ЕС и това не подлежи изобщо на коментар. Ако има и други партии, които смятат така, аз мисля, че сега има възможност да бъде съставено едно проевропейско правителство, което не да бъде послушно за всичко, което каже Европейската комисия, но което да може да участва активно във взимането на решения в рамките на ЕС. Нещо, което аз не виждам да се случва в този момент.

- Първи ход на една решителна опозиция би бил вот на недоверие? Обмисляте ли това?
- Ние казахме какво мислим. Имаме 59 депутати, които не са достатъчни за вот на недоверие и падане на това правителство. Ако има и други партии, включително и от управляващото мнозинство, които смятат, че може да има по-адекватно правителство с много по-широк периметър на действие, е въпрос на време това да се случи. Да падне правителството не може да бъде цел. Нашата цел е да направим така, че да имаме стабилно управление, защото това управление очевидно не генерира стабилност. Най-очевидното е смяната на министъра на отбраната на втория месец. Тя беше правилна, но въпросът е как са конституирали едно управление, в което един от най-важните министри се оказва неподходящ и то най-вече за партията, която го е излъчила за министър! Дори не според някакви коалиционни партньори. Тези неща трябва да се мислят предварително, не може всичко да бъде една импровизация без идея какво ще се случи утре. Защото условията се променят много бързо и се изисква реактивност. Аз разбирам, че една не малка част от управляващото мнозинство няма политически опит, това обаче не може да бъде оправдание, когато си начело на държавата. Защото никой не ги е сложил там насила.

- Да разбирам ли, че все пак се водят някакви разговори с някоя от партиите от мнозинството за общи действия и ново правителство?
- Не е въпрос дори на разговори. Смятам, че част от партиите в управляващото мнозинство в не малка част от случаите се чувстват неловко и не са в състояние не просто да се изпълняват ангажиментите към собствените си избиратели, а не са в състояние да управляват. Не става въпрос за някаква спортна злоба от страна на опозицията, а става въпрос за констатация, която е все по-видима от много хора. Не е нещо, което само ние виждаме. И просто им казваме на партии от управляващото мнозинство да седнат и да помислят дали това, което правят и представите им за света, отговаря на действителността.


В категории: Политика


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 2
25
Коментара по темата
25.
Ти да видиш!
10.03.2022 19:14:15
0
6
Тоз от яростен противник на Бойко, който го громеше в статиите си, чрез лизане станал зам. председател на партията. Бре, ти да видиш!
24.
питам ви аз
10.03.2022 08:16:36
1
7
Тоя хамелион до кога ще го показвате? Никой не се интерисува от неговото мнение. ДСкоро пак ще обърне палачинката.
23.
Абе народе български,
09.03.2022 19:45:37
3
3
как не разбрахте най-после, че няма никакво значение кои палячовци ще сложите или ще сложат там?! Като "избирате" единствено между няколко техни гнили ябълки, какво очаквате да изберете? Блестяща златна превъзходна?! Палячовците се сменят, (((керванът))) си върви откак свят светува! Ако "изборите" променяха нещо, отдавна щяха да са забранени. Единствено ви се дава илюзията, че нещо "избирате" и ви разделят и владеят! Това е всичко.
22.
ууууууу
09.03.2022 18:57:16
3
10
НЕ ВА ЩЕМ АТЛАНТО ЕВРОПЕЙЦИ
21.
Анонимен
09.03.2022 17:16:13
0
15
Биков искаше да вкарва бойко в затвора а сега се гласи за ново правителство
20.
Анонимен
09.03.2022 17:13:25
0
12
Дори и да има ново правителство вие пак ще гледате от страни само заради обидите на пенсионерите че били лош човешки материал
19.
Бургазлия
09.03.2022 15:37:17
2
20
Ох , горките ! Приискала им се власт отново . Да, да ама не. Дондуков ще го гледате през крив макарон.
18.
ivan
09.03.2022 15:31:18
1
19
Не се ли налапахте ве мишоци
17.
Хз
09.03.2022 15:10:27
3
18
Идиоти, проБългарско правителство ни трябва, аман от чуждестранни продажници.
16.
Отлично,даже много добре
09.03.2022 14:51:43
20
10
Троловете на Лорер подлудяха от страх!
Щом писукат, значи ПППП си заминават, за доброто на България!!!
15.
Hiro
09.03.2022 14:45:27
0
10
Аз съм сирийски бежанец и само бой ядох
14.
Един нормален
09.03.2022 14:36:29
11
13
Ще се прегърнат Тиквата и Просто Киро, очакваше се. Такива отявлени "интелектуалци" нямаше как рано или късно да се обединят. Когато Президента поиска оставката на Киро, познайте кои две партии изведнъж ще забравят обидите и заканите и ще се прегърнат в името на "проевропейското бъдеще" на България?
Нито Кирчо, нито Бойко имат интерес от нови избори, тъй като и двете партии ще загубят огромни проценти от подкрепата си! И изведнъж и Гешев, и Пеевски ще станат приемливи за ПП.
13.
мислещ
09.03.2022 13:54:55
9
13
Kирчо и Бойко заедно срещу Президента и Стефан Янев?
Защо не, поне маските паднаха и се видя кой мисли за България и кой не!
12.
Не че нещо
09.03.2022 13:44:43
4
28
Що му давате трибуна бе, излагате се.
11.
Гол охлюф
09.03.2022 13:41:15
4
27
Герб и Дпс нямат нищо общо с партии, генезиса им е друг, обръчи за кражби и пак кражби в особенно големи размери.
10.
Чекмедже войвода
09.03.2022 13:40:17
3
18
Язък за кученцето
9.
Никога повече ГРОБ
09.03.2022 13:37:45
6
37
иБриков, няма да се върнете на власт.Не се надявай.
8.
Да
09.03.2022 13:37:43
5
30
Моооже, без идиота от Банкя, простия Краваров , гумения дървен философ Томи и вся остальная сволач, айде няма нужда от крадлиьвци
7.
Доносник Сътрудник ДС Ахмед Доган
09.03.2022 13:37:33
6
25
И Болисов е пряк участник във възродителния процес
6.
123
09.03.2022 13:36:43
5
35
Само,че и при герберасите нафта имаше на 2,90, да не реват като ощипани моми. Нагли,по-нагли,най-нагли, Пуууууу,
5.
Еничарски корпус на мафията
09.03.2022 13:29:07
12
13
Нискокултурни същества, имитатори, позьори, психически неустойчиви личности, но платени доларови наемници на чужди за Европа интереси.
Ама, как го измислихме с цените на нафтата. По-големи цени, повече приход за Кокорчо от акциз! Същото е и с другите цени, повече приход от ДДС-то. Може да приключим годината с излишък, ако не ме изритат до лятото!
Обаче, лошо! Краварите си признаха за биологическите военни лаборатории! Абе, тия верно са кравари! Как ще си признаваш, бе? Отричаш! Дори и „на калъп“ да те фанат – отричаш!
И, кво праим с нашите биолабове? Ако ни разкрият! Требе да ги наричаме Център за готварско изкуство!
4.
Избърши си устата ве
09.03.2022 13:16:58
5
41
Госпожица бикова пак иска да изпъкне пред боса когото смяташе за диктатор преди няколко години.
3.
Хасан пандизчията
09.03.2022 13:14:20
5
36
Г-н Матросов или т.нар.,,дребното Бикче"пак застава пред амразурата и мечтае да защитава Борисов.Но в очите на народа е гладна кокшка, просо сънува.Каквото да се пъчи той и змиичката, рано или късно ще ми дойдат в пандото.
2.
сикаджия
09.03.2022 13:13:20
6
48
Гербаджийските идиоти продължават да се изказват неподготвени,забравиха резилите на пожарникаря-комунист,сега Тома Биков -ренегата дава съвети.А бе ,ей,кратуно празна ,тиквата Ви наричаше Проста Кърджалийска п....а,а Вие му се радвахте , глупако,сега другите били незнам какви.Свърши Вашата лапаница,свиквайте и търсете други пристани/партии/,това го можете ренегати-идиоти.
1.
Простото е опасно за България
09.03.2022 12:47:31
53
17
ПППП на Прокопи и мафията, управляват държавата като учебна Газка!
Подмяната изкара на управленски позиции некадърници, малограмотници, надрусани простаци с големи мераци!
Метежът - цветна революция на Херо и Радев, фалира България.
Сега и Бойко вече не може да спре падането в пропастта!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство Мъртво пиян катастрофира с голфа си Мъртво пиян катастрофира с голфа си Полицаите се хванаха за главите 
Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори