×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милиони държавни пари потъват във ваканционно селище „Чайка” край Обзор


26 Април 2011, Вторник, 15:45 ч.
Автор: Бесове.бг

Само за редене на гранитогрес от бюджета на военното министерство са глътнати 62 лева на квадратен метър

Нечувани разхищения на държавни пари откри проверка на Сметната палата, която разследва работата на изпълнителна агенция „Социални дейности“ към Министерството на отбраната. Одиторите прегледали всички фактури от 30 септември 2008 г. до 31 декември 2009 г., когато министър бе Николай Цонев, който през юли 2009-а бе сменен от Николай Младенов.  

Потресени сме - цените във всички договори за ремонт и доставка на мебели за военните жилища за завишени 2-3 пъти над пазарните, казва един от проверяващите. Очеваден пример за това е ваканционното селище „Чайка” край Обзор, където само за монтаж на гранитогрес са платени по 62 лв. за кв. м. при нормални цени от 20 – 25 лева.

Обзавеждането на едно служебно жилище на военните е струвало 21 100 лв. средно, посочват още одиторите. Цената е такава, тъй като масовата практика на агенцията е да увеличава цените на мебелите.За служителите на военното министерство са купувани гардероби за 2806 лв., дивани за 1260 лв., холни масички и бюра за 500 лв.; хладилници за 1012 лв., пердета за 350 лв. и столове за 180 лв.

По 60 лв. на квадрат замазка на стена е плащало на строители военното министерство. За измазването на зидана ограда от 98 кв. военните са похарчили 5879 лв., а за извозването на 130 куб. м отпадъци – 12 090 лв.

Налага се изводът, че при разпореждане с бюджетните средства не са спазени принципите за икономичност и добро финансово управление, пише още в доклада на Сметната палата.

Освен с надписването на цени на мебели, в агенцията е допуснато и неправилно отчитане на разходи по сключени договори за извършване на ремонти, покупка на сгради, на машини и съоръжения и за изграждане на инфраструктурни обекти.Допуснатите „грешки“ при счетоводното отчитане на апартаменти, военни клубове, административни сгради и гаражи са ощетили държавния бюджет с 9,4 млн. лв, пише Днес.бг.

5,8 млн. лв. са щетите при осчетоводяването на „пропуснати“ задължения към доставчици.При възлагане на обществените поръчки е установено, че изборът на изпълнител е извършен въз основа само на една оферта. Това е установено при търговете за ремонт на газово стопанство в комплекс Чепеларе (за 179 900 лв.); за доставката на завеси за хотел „Шипка” (за 29 515 лв.); за спално бельо за същия хотел на стойност 29 940 лв. и за гладене на хотелското бельо на базата в „Рибарица“ за 50 000 лв.

За периода 2009 –2011 г. военното министерство е платило 550 000 лв. за осигуряване на забавно – развлекателни програми в почивните бази на агенцията. Други 1,5 млн. лв. държавни пари са платени за „услуги на хотели“ в цялата страна.

Не случайно точно в тези години военни от министерството станаха герои на медиите с охолния си начин на живот. В резултат на това през септември 2009-а бе принуден да напусне системата скандалният полковник Стоян Стоянов – Стуци, дълго време шеф на агенция "Военни клубове и информация", а по-късно и зам.директор на „Социални дейности”. Стуци се бе прочул с това, че е собственик на едно от малкото в света "Ламборгини Контач" за 2 млн. евро, а приятелката му караше розово „БМВ”.  Като шеф на военните клубове полковник Стуци бе разпоредил да се открие рибен ресторант в хотел „Шипка”. Полковникът предпочитал риба-меч, калкан, октопод на плоча и пресни гръцки калмари. Понякога разнообразявал с патешко филе, полято с боровинков сос или телешко, изпечено в морска сол и поръсено с пресен зелен пипер. Веднъж негови гости се натровили с миди и оттогава Стуци поръчал на готвача да зарежда само с новозеландски.

След като ГЕРБ взе властта, Стуци бе изхвърлен от системата, а шефът му Николай Цонев – показно арестуван. Срещу него започнаха две дела – за подкуп и граждански иск от името на министъра на финансите Симеон Дянков на стойност около 19 милиона лева. Цонев бе обвинен в това, че като министър и принципал на дружеството „Терем", през юни 2009 г. увеличил капитала с 38 млн. лева, без да се изплатят необходимите отчисления на държавата в размер на 50% от средствата. През февруари тази година обаче Софийският градски съд оправда Цонев и отхвърли иска на Дянков като неоснователен. „Оптимист съм. Смятам, че българският съд продължава да спазва държавността в нашата държава", каза Цонев и допълни, че се надява да бъде оправдан и по второто дело.


В категории: Бизнес , Темида


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
123
04.06.2011 15:02:11
0
3
На всички ни писна от анономни страхливи и продажни журналисти. Този не е рзследващ журналист със сигурност, а жалък нищожен дръскач, че и страхлив! Вероятно са му платили жълти стотинки за тая помия. Доволна дребна душица!А колото до Стуци събери смелост и се срещни и с него /ако ти стиска/ че такива драги ми, някакъв си там,
сте доста страхливи!
2.
журналист
30.05.2011 16:58:59
0
4
Писна ми от анонимни "журналисти". След като не си в час, след като не си проверил информацията си както трябва, /основно изискване за разследваща журналистика/, то поне имай смелостта да застанеш с името си! Колко ти плащат, за да заливаш с помия Стоянов?! Голям страх ги тресе мръсниците, които сринаха военните клубове и ги превърнаха в пустеещи сгради! Не забравяйте, че рано или късно истината излиза наяве и всеки си получава заслуженото!!!
1.
читател
29.05.2011 16:44:20
0
4
абе приятелю защо се криеш зад измислено име, поне поровери инфор4мацията си! Хотел Шипка никага не е бил под егидата на Стуци, там се разпореждаше Цонев
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори