×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И моят Роки е болен! Червеите ще го убият


И моят Роки е болен! Червеите ще го убият
Нели и добрият питбул Роки, чието сърце е обхванато от червеи
Тема в развитие
виж още
скрий
08 Април 2011, Петък, 18:30 ч.
Автор: Ивелина ДОНЧЕВА
Източник: Снимка авторът и архив Ф“Приятели на животните“

Курсът на лечение струва около 400 лв., но арсеникът също е вреден, затова трябва да се вземат превантивни мерки
- Нели, вестта за умиращи от тежко заболяване на сърцето кучета и котки, може да стресира сериозно стопаните, може ли да внесем повече яснота по проблема?

- Целта ние е да предупредим хората, че тази болест, я има. Да, има я. И е набрала голяма скорост, разпространява се. След това лято ще бъде навсякъде в Бургас, ако всеки не вземе мерки да предпази поне собствения си любимец. Към този момент най-опасни от заразяване са районите около общинския приют до местността Пода. Изобщо около блатото, навсякъде където има сладководен водоем. Най-често се заразяват там, където сега кастрираме кучета - в южната индустриална зона  на Бургас, до сметището, там също има водоем. На всяко животно преди кастрация се пуска и тест за дирофилария. На 5 кучета – 4 са болни от тази зона.

- Вашата фондация е известна с това, че не е комерсиална, грижете се безвъзмездно за болни животни , затова вярваме, че не обслужвате интереси на непочтени ветеринари, които искат да си пласират залежали медикаменти. Колко струва лечението, все пак?

- Разчитаме само на дарения от хора, които подкрепят дейността ни и наши лични средства. Залежали медикаменти за лечение на дирофилария няма, препаратът се открива все по-трудно в България. Но снимката, която ви предоставям е на Шоколад, не успяхме да го спасим, той беше болен  от дирофилария, почина преди броени дни, в края на март. Не можем да излекуваме всички кучета. Лечението на едно куче е около 400 лева. Трябва да се вземат мерки! Първо хората да вземат мерки да не им се заразят домашните животни, а ако са заразени да ги лекуват. Общината трябва да вземе мерки да пръска против комари, всяка седмица, за да има реален ефект, за да не се разпространи още повече. За болните бездомни животни нищо не може да се направи, те ще си умрат след година, две.

Шоколад, който е починал в клиниката на фондацията преди няколко дни 

- От къде идва заболяването, което образува червеите в сърцето?

- От топлите страни, при нас специално - от Гърция. Със затопляне на времето, с промяната на климатични условия, тази болест се пренесе в България. Досега я нямаше. Много ветеринари смятат, че тя все още не е достигнала до страната ни. Но това не е вярно. Нашите кучета са болни. Всички кучета, които изследваме тук в Бургас, по някаква друга причина, са заразени. Има единични случаи в София, Пловдив, Варна. Моето куче Роки, което осинових от бургаския приют, след като бе захвърлено от своя стопанин заради това, че повече не можело да издържа на кучешки боеве и бе цялото в рани, сега също е болно от дилофилария. Той бе лекуван преди година, но гаранция, че с един курс ще се изчисти тялото на животното няма. За това се пуска контролен тест след 6 месеца и година. Нашият все още е положителен, почваме отново лечение. Колкото пъти е необходимо, толкова пъти ще го правим, докато се изчистим от гадостите.

- Какви са симптомите?

- Лошото е, че болестта се развива много бавно. Едно животно може да бъде болно от нея и да я носи в организма си години наред преди фаталния край. Симптомите са кашлица и задъхване, лесна умора. Кашлицата е най-ясният симптом, но той се появява доста след заразяването.

-  Тези ужасни снимки, които видяхме във Фейсбук, какво представляват точно?

- Това е сърце на животно, починало от дилофилария. Червеят се заселва в сърцето, размножава се там и постепенно го увива и задушава животното. Не позволява на сърцето да бие, да изтласква кръв и то умира.

- Как да дадем повече гласност?

- Крайно наложително е да подготвим пресконференция преди затоплянето на времето, преди да започнат да се появяват въпросните комари-разпространители на вируса. Трябва да дойдат ветеринарни лекари, представители на общини, особено на тези районни, които са засегнати от болестта, представители на фармацевтични компании, които могат да дадат повече яснота за медикаментите за лечение и превенция от дилофилария.

- В момента на пазара има ли медикаменти, които могат да се справят с болестта?

- Да, има както такива, които лекуват, така и такива, които предпазват от заразяване. Но специално медикаментите, които се използват за лечение се намират много трудно и са доста скъпи. Тези, които са за превенция ги има на нашия пазар и са на достъпни цени. Точно за това искаме да дадем гласност на проблема, за да могат  хората да изследват домашните си любимци и да ги предпазят, преди да се стигне до заразяване.

- От колко време работиш за фондация "Приятели на животните"?

- От две години. В Бургас сме 4-ма човека,  много обичаме животните. Имаме нужда от доброволци.

- Някаква реакция от институциите в Бургас има ли, след като сигнализирахте за проблема?

- Никаква, за съжаление. Проблемът не е от днес. Още миналата година разговаряхме с г-н Михов, който отговаря по тези въпроси в община Бургас, той каза, че общината няма средства за превенция и лечение на заразените. Пръскаха веднъж за комари, но това е крайно недостатъчно. Пръскането трябва да е всяка седмица, ако искаме болестта да се пресече. Казаха ни, ако имаме възможност да изследваме, да лекуваме, но ние просто нямаме  финансовите средства да се справим. Отделно казаха, че всеки стопанин носи сам отговорността за домашния си любимец, да го пази или лекува. Но как да го лекува, като хората въбще не знаят за тази болест.

 



В категории: Разследване


Флагман.БГ На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт 13/05/2024, Понеделник 17:20 0
10
Коментара по темата
10.
stoyan
21.04.2011 22:00:34
0
2
bravo na razocharovan.malko sa horata kato koito rasajdavat kato teb.i nashiqt rotvailer beshebolen i se naloji da go prespim.kakto i da e.jalko za glupavite selqni koito se opitvat da napishat komentar ama sa dosta bosi v tiq neshta.pojelavam na vsichki tiq otvorkovci i razberateli nqkoi den da si vzemat da si gledat domashen lubimec i da im se razbolee ot tova,neka togava da vidim kakav komentar shte pishe vseki edin ot tqh...
9.
xxxx
19.04.2011 21:20:13
0
2
kuchetata ne sa po razlichni ot horata te razbirat mnogo poweche ot kolkoto horata.. taka che sprete s tupite si komentari.. koito nqma kuche primerno neznae kakwo e .. a koito ima znae i to otlichno.. i si go ima kato chowekk chasst ot semeistwoto..as sushto iskamd a pitam kak se kazwa lekarstwoto
8.
янчев
11.04.2011 19:30:38
6
1
живейте в кучешки лайнярници
7.
аз
11.04.2011 18:57:50
0
1
а как се казва това лекарство за ваксина и колко струва
6.
Супер!
11.04.2011 13:30:11
2
2
Пръдльо! :D
5.
разочарован
11.04.2011 12:55:43
2
8
До всички коментирали преди мен...много сте жалки хорица, много жалко за страната в която живеем, че всички коментари СА ТАКИВА, МНОГО СТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ ЕВРОПА...вие сте едни егоисти и не мога да разбера, защо когато хора като тази фондация се опитват да направят нещо добро, все се намират селяндури като вас да ги оплюят.
4.
Супер!
11.04.2011 10:36:17
5
4
Хората не знаели за болеста и тем подобни. Ми на хората не им трябва да знаят, а на ветеринарите, там като минават технически преглед да ги светне. Пък инак, който се е нагърбил да гледа куче, да си бере гайлето. Хората децата не могат да си гледат, те моля ти се кучета. Аре бегите от тука!
3.
янчев
09.04.2011 20:47:24
12
5
ПО-МАЛКО КУЧЕТА ЗА МЕН ЗНАЧИ ПО- МАЛКО НАСТЪПАНИ ЛАЙНА И БЪЛХИ !
2.
asenka
09.04.2011 11:39:08
10
3
Нидялке, стига са занимава с глупости ма. Земи си намери свястна работа и мъж, дето да става за пред хора! :)
1.
grajdanka
08.04.2011 20:26:11
11
0
Нямате емотикон за сълзи, иначе щях да го използвам .... кърпичка моля ... аааааа
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Пострадалият дължал пари на извършителя Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Заповедта на министър Георги Гвоздейков е подадена за вписване в Търговския регистър днес  На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт Национален план за борба с болестта все още липсва Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Тестът за употреба на алкохол на водача бил отрицателен Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Основната идея на форума е кандидат-гимназистите да направят своя правилен кариерен избор Обещано: Самолетите F-16 ще се поддържат изцяло в България Обещано: Самолетите F-16 ще се поддържат изцяло в България Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Дават субсидии за предаване на скрап на дизелови коли Тъщата на убития Пейо: Не съм участвала в покушението, бях на разходка с кучето и съседка (ОБНОВЕНА) Тъщата на убития Пейо: Не съм участвала в покушението, бях на разходка с кучето и съседка (ОБНОВЕНА) Пред съда днес Красимира Трифонова твърдеше, че давала показания под диктовка, докато в другата стая дъщеря й се раздирала от ужасни викове и крясъци Пълна лудост! Цената на тази монета стигна тавана Пълна лудост! Цената на тази монета стигна тавана Не е за вярване какво може да си купите с нея
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори