×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учуден съм, че в Бургас гласувахте срещу индустриален парк


Учуден съм, че в Бургас гласувахте срещу индустриален парк
Валери Андреев, изпълнителен директор на „Индустриални зони” ЕАД
Тема в развитие
виж още
скрий
05 Април 2011, Вторник, 13:49 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

115 милиона се наляха в Русе когато създадоха такъв парк, каза Валери Андреев директор на национална компания „Индустриални зони” ЕАД

Темата да има ли Бургас индустриален парк, където чуждестранни компании да инвестират в производство, а не само в хипермаркети за евтини банани, продължава да бъде актуална. Миналата седмица Бургаската търговско-промишлена палата официално подкрепи идеята. Очаква се в някоя от следващите сесии кметът Димитър Николов да внесе отново докладна за създаване на акционерно дружество за бъдещия логистичен парк. Как стои този въпрос в другите градове у нас, къде има създадени такива зони, как работят те, привличат ли инвестиции, откриват ли нови работни места? По тези въпроси потърсихме един от най-компетентните хора в тази област – изпълнителния директор на „Индустриални зони” ЕАД Валери Андреев, който се съгласи да даде ексклузивно интервю за Besove.Bg

 

- Г-н Андреев, поисках този разговор, защото знам, че преди да станете  директор в националната компания  „Индустриални зони”, сте бил шеф на русенската зона. Даже, ако не се лъжа, вие сте неин създател.

- Имам отношение като зам-кмет на общината. По мое време започна реализацията на индустриален парк Русе.

- Какво показа вашия опит, предимство ли е за един град да има такава зона?

- Този въпрос може да има само еднозначен отговор. Даже беше станало практика, ако някой се кандидатира за кмет, независимо дали в голям град или в паланка, винаги да обещава на хората, че първото, което ще направи, е индустриален парк. Няма никакво съмнение, че един логистичен център до населено място, където има достатъчно работници, университетско образование и съответно кадри с всякакъв ранг, ще бъде голям плюс за града. В Стара Загора го осъзнаха това, в Русе индустриалният парк даде много бързо конкретни резултати и веднага бяха стартирани три проекта за инвестиции – на една френска компания за 80 милиона евро, испанска компания, която инвестира около 35 милиона евро и т.н. Ако нямаше такава територия с изградена от общината инфраструктура, тези компании нямаше да дойдат в България.

- В момента националната компания с колко индустриални зони работи у нас?

- Ние управляваме и развиваме трите индустриални логистични центрове във Видин, Русе и Свиленград, това са бившите безмитни зони, които оперират повече от 20 години. Отделно имаме в нашия капитал терени, които са изцяло на зелено - в София, в района на Божурище, в Суворово,  близо до пристанище Варна Запад и в Карлово. Плюс един проект в Телиш, до Плевен. Там обаче нещата са малко по-различни, защото това е бивша военна база с около 300 дка със складови помещения, административни сгради и около 1600 дка зелени площи и възможности за развитие.

- Някои от общинските съветници, гласували против, изтъкват, че Бургас отдавна има безмитна зона и че досега за толкова години тя не е привлякла нито един сериозен инвеститор. Каква е разликата между индустриален парк и безмитна зона?

- Свободните зони както Видин, Русе и Свиленград са подчинени на едно също законодателство, както и Свободна безмитна зона Бургас. Има разлика само в собствеността – някъде тя е изцяло държавна, докато при вас е държавна, общинска и частна. В свободните зони действа една сравнително остаряла нормативна уредба, която е малко ограничаваща. Те разбира се имат своите предимства, защото се ползват с по-различен митнически режим и са интересни, когато се оперира със стоки извън ЕС. За стоки в  ЕС обаче този статут не е толкова привлекателен. Освен това в свободните зони има ограничения, когато става дума за придобиване на собственост. Докато в логистичния парк земята може да бъде отдавана дългосрочно под наем, да бъде изцяло продавана по определени правила, може да се учредява право на строеж. По този начин един инвеститор ще срещне по-голяма гъвкавост и има по-голяма вероятност той да бъде удовлетворен отколкото при Свободните безмитни зони.

- Вие казахте, че държавата вече притежава няколко терена за индустриални паркове. Как оценявате нашия? Може ли той да привлече инвеститори?

- Всеки от терените, които споменах, има своите предимства и недостатъци. Нека не се създава впечатлението, че това е нашата мечта, че това е един изключителен терен и ние даваме всичко за този проект. Трябва да се знае, че имаме предложения и от други общини, които искат да изграждат такива индустриални зони. Те виждат в наше лице добър партньор, защото имаме опита и специалистите, с които да ги управляваме, работим с Българската агенция за инвестиции, министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Целта е не само да бъде изградена така зона, но и да се изпълни със съдържание. В Бургас ние можем да бъдем полезни във всяка една фаза от развитието на зоната.

- Кметът обеща, че държавата не само ще даде пари, но и ще насочва към града големи инвеститори. Има ли интерес към българските индустриални зони в момента?

- Разбира се, че има такъв интерес. Е, не е като в периода преди 2009 година, когато имаше истински бум и много повече запитвания за проекти, които да се реализират. Сега запитванията не са толкова много, но пък са по-категорични и ясни. т.е  по-малко, но по-качествени. Започва да се забелязва, че лека- полека излизаме от кризата.

- Община Бургас, кметът на града или някой от неговите заместници обсъждали си са с вас конкретни финансови параметри?

- Този разговор , който водим с общината, не е от вчера или от един месец . Още миналата година ние имаме подписан  меморандум, в който са регламентирани едни бъдещи взаимоотношения. Разговорите, които водихме, бяха с г-н Николов и неговия екип.  Ние сме наясно, че всички решения трябва да се вземат от ОбС. Но някаква конкретика на този етап няма. Все пак нещата трябва да бъдат съпоставими и в зависимост от това с какво участие ще влезе общината, ние ще си направим изводите - какво имаме насреща и колко да дадем. В никакъв случай то няма да бъде по-малко от това, което ще даде общината.

- По разчети на общината за изграждането на парка са необходими между 5 и 7 мил лева. В същото време на сесията стана въпрос, че за индустриални зони има заделени 30 милиона лева. Това годишен бюджет ли е и ако Бургас  създаде такава зона, каква част от тези пари може да усвои? И съответно - какви са шансовете ни да изпуснем влака, ако продължаваме да протакаме?

- Национална компания „Индустриални зони” е еднолично акционерно дружество, ние нямаме бюджет. Това са средства, които държавата е обезпечила за изграждане на инфраструктура в зони, в които ще участваме и развиваме. Тези 30 милиона не са за година-две и никой не трябва да си прави илюзии, че ще бъдат инвестирани само в Бургас.  Ние също мислим, че  5-7 милиона са достатъчни за първи етап за изграждане на инфраструктурата в зоната в Бургас. Оттам нататък идеята е, ако бъде създадено съвместно акционерно дружество, да започне и бърза възвращаемост на вложените средства, като първите постъпления бъдат реинвестирани в зоната. 

- А на каква цена продава земята Русенската индустриална зона? На испанския, на френския инвеститор? Колко евро на квадрат?

- Имаше едно движение в различните етапи, в зависимост от класа инвестиция. Но мога да кажа, че в последните търгове, обявени след като беше изградена цялата довеждаща инфраструктура - вода, ток, асфалтирана връзка с пътната инфраструктура, газификация до границите на всеки един терен - беше определена цена от 25 евро на квадрат.

- Вие като зам.кмет лобирахте ли за някакви преференции на местните инвеститори?

- Местните инвеститори са добре дошли, но за съжаление в законодателството и тогава и сега това може да се случи много трудно.      

 


В категории: Бизнес


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Отрицание
23.04.2011 12:35:52
0
0
Уважаеми г-н Андреев,
Защо се чудите, че бургазлии не желаят индустриална зона? Е как да желаят цървулите? Ами сетете се колкко трябва да си тъп за да вкараш в общински съвет 13 души от "Атака" (пардон Скат), лекето Георги Иванов и ред други???
2.
sryd
06.04.2011 09:18:26
0
0
да, искаме индустриална зона!
не, не щем да е нечия мазна далавера!!!
1.
Вишванат Ананд
05.04.2011 15:01:25
0
0
Браво, Веско! Отлично интервю, което видимо е сътворено с гросмайсторски ходове в търсенето на удачни отговори!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори