×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учудва ме лицемерието на кандидат-кмета Вяра Петрова


Учудва ме лицемерието на кандидат-кмета Вяра Петрова
Тема в развитие
виж още
скрий
23 Март 2011, Сряда, 17:50 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Не знам къде ходи, с кого се среща и за какво е загрижена, но е факт, че като депутат от ГЕРБ тя не е полезна за Карнобат


- Г-н Димитров, депутатът Вяра Петрова от ГЕРБ Ви хвърли ръкавицата – вие сте против бизнеса на Карнобат, вдигате му данъците и таксите, това не е ли самоубийствен ход за един управник?

- Затова, че се съобразихме с промените в закона, приет от настоящото НС, част от чието мнозинство е г-жа Петрова ли?! Тези промени засегнаха фирми, които работеха на отчетна стойност. Сред тях има фирма, която давам като пример - притежава сгради с площ над 120 кв.м, води се на отчетна стойност 140 лв. Досега такива фирми плащаха по 8,3 промила, изчислете какво се получаваше като такса смет и битови отпадъци – стотинки! Един апартамент от 60 кв.м с данъчна оценка 15-20 хил.лв. ще плати 25-30 лв. Т.е. ако начисляваме само по данъчна оценка ще е многократно повече. В същото време един нов магазин, който се води на много по-висока отчетната стойност не може да бъде обложен на база данъчна оценка. По преценка на Общинския съвет от 8,3 промилите бяха свалени на 6,8 и се получи сравнително голяма разлика, при фирми със стар сграден фонд увеличаването стана чувствително. За да изравним разходите, ние трябваше да натоварим физическите лица – да страдат обикновените хора ли?!

- Тези, които имат апартаменти ли?

- Да, а някои хора от бизнеса да плащат символични суми. Аз не си измивам ръцете с Общинския съвет, защото разчетите са правени от общинската администрация и приетата докладна записка е внесена от мен. Защо никой не поставя въпроса за фирми с нови инвестиции, при които отчетната стойност и данъчната оценка са изравнени?! Някои от фирмите не са попълнили съвестно декларациите си, защото вероятно не са предполагали такова решение, а можеха да напишат, че една част от сградите и терените не се ползват, тогава нямаше да плащат такса смет и битови отпадъци в цял размер. Други са попаднали в по-високата зона на облагане като сгради поради други недоглеждания и сега се наблюдава процес на желание на тези фирми за корекции на декларации.

- Кои са тези фирми, които искат корекции – дайте имена, защото Вяра Петрова защитава някакви бизнесмени – анонимни, защо те не застават с имената си, с фирмите си?

- Нямам основание да посочвам фирми с техните имена. Мога да изнеса данни с колко се увеличава данъчната тежест, не е коректно да вадя отделен пример, просто сме се постарали да уеднаквим данъчната тежест, направили сме го справедливо.

- Има ли възможност да направите корекция на декларациите на тези бизнесмени, за да се укротят нещата?

- Ще извършим проверка. Не е редно да коригираме декларациите. Защото ако има разминаване в данните, значи има документ с невярно съдържание. Ще търсим вариант, макар че наредбата не може да се променя и това което е гласувано тази година ще е изискуемо. Аз стоя зад докладната и спекулата, че оказваме натиск върху бизнеса действа предизборно, но реално не оценява диспропорциите на тази система.

- Тримата съветници на ГЕРБ бяха ли против, когато го гласувахте?

- Да, от ГЕРБ винаги са против, особено когато говорим за начинания, свързани с привличане на европейски пари, така стои въпросът за гласуване на кредита по проекта на ЦГЧ от 4 млн. лв. и ако общината не разполага с ресурс, проектът не може да се реализира по оперативните програми.

- Тъй като община Бургас е отличник по печелене на проекти по оперативните програми, техният ОбС винаги гласува в подкрепа на герберовия кмет Димитър Николов, когато иде реч за кредит и само Ваклин Стойновски е опозиция. Тук защо не проумяват, че това е задължително условие? Впрочем г-жа Петрова заплаха ли е за Вас?

- Г-жа Петрова очевидно е започнала предизборна кампания, а в качеството й на народен представител би трябвало да работи за интересите на Карнобат. В ролята й на кандидат за кмет обаче тя се явява опозиция и търси начини за критика на работата ми. Не й се сърдя и не я разглеждам като заплаха. Тя е избрала свой подход за начало на кампанията си, но аз очаквам от един опонент алтернативни виждания, а не популистки призиви, каквито днес чета в един вестник - отправени са от един юрист, който призовава бизнеса да не си плаща данъците, не визирам Петрова. Ако бяхме в африканска държава щях да го разбера този юрист, но сега го съветвам да вземе да си скъса дипломата. Една община се издържа от данъци, особено когато законът за държавния бюджет е рестриктивен към общините. Компенсирането на орязаните средства като разходи за зимно почистване напр. може да се постигне само със собствен ресурс, част от който са събраните пари от данъци и такси. Аз се учудвам на лицемерието на г-жа Петрова.

- Вярно е, че в случая тя е нито риба, нито рак, но дали избирателите го разбират?

- Питайте нея, но това което е написала като становище и е разпространила в медиите е лицемерие. Значи можеш да гласуваш в НС закон за местните данъци и такси, в който основата за облагане на физически и юридически лица е по данъчна оценка и да искаш от общинския съвет в твоята община да гласува облагане на основата отчетна стойност. Повтарям: докладната ми беше ориентирана върху уеднаквяване на основата и намаляване на промила от 8,3 на 6,8 и те бяха намалени. За някои сгради на някои ЮЛ, чиято отчетна стойност беше крайно ниска, се получи по-висока стойност, но за новите сгради не е така. Аз не съм в предизборна кампания, действащ кмет съм и се опитвам да си върша работата.

- И няма да опитате до края на мандата да си опазите кметския стол за още четири години?

- Не на всяка цена, нека го решат гражданите.

- С Вяра кога сте си говорили за последно, виждали сме Ви да бъдете любезен с нея на публични места, а и тя често си е в района, особено в Подвис, изслушва хората, изглежда загрижена. Така ли е?

- Последно говорих с г-жа Петрова преди 20 дни - за възможността да се привлекат средства за ремонт на спортната зала, защото там нещата много се затлачиха. Не зная за какво е загрижена. Била инициирала среща за спасяването на болницата ни. Кога, как? Ние имаме три проекта от национални програми, които са замразени, не казвам благодарение на намесата й, нито благодарение на липсата на заинтересованост от нейна страна - за водоснабдяване по ПУДОС в Сан Стефано, за дома за целодневен престой на възрастни и за хоспис в Огнен. И трите са докарани донякъде и са замразени. Не виждам с какво е полезна г-жа Петрова за своя край. Аз не съм й началник, не зная къде ходи и с кого се среща, тя е народен представител и нейната работа е да ходи и да слуша, да решава проблемите на хората. Ако питате за отношението й като помощ към общинската администрация, аз не съм удовлетворен, защото не съм срещал от нейна страна съдействие.


В категории: Карнобат


13
Коментара по темата
13.
Тончо
04.07.2011 12:48:50
1
0
Сега искам някой запознат да ми каже какво е направил за града Пенко Атанасов , който вече трети мандат е депутат в парламента!?
12.
анонимчо
27.04.2011 10:09:55
0
1
А бе Верчето си е Верче,замазана коса/не е спечелила още да си направи баня че да се поизкъпва от време на време/Ами съпругът Митко убиецът на невинното момче/Пази Боже от такива депутати и точещи се оправници.Какъв авторитет или пък хората около нея!!!!!!!!
11.
анонимен
05.04.2011 21:28:09
2
2
вярка и колежката й кандидат-депутатка от всичко разбират но едно не разбират че нямат авторитет в града
10.
анонимен приятел на кметя
30.03.2011 17:02:33
4
2
Ох ,.....на калпавата ракета космоса и е крив....
9.
36-zasedanie-mesni-danaci-i-taksi-Karnobat
28.03.2011 15:53:51
1
3
http://www.youtube.com/watch?v=THMdPdO9Hl4
8.
До всички
24.03.2011 16:59:50
2
6
Да живее кмета Георги Димитров! УРАААААА
7.
до страничен
24.03.2011 13:44:49
1
2
Ти да не си бил във властта,че да знаеш за облажването,и с какво се пречи на кмета ,за да работи или приказката на калпав ... вълната му пречи.
6.
страничен
24.03.2011 08:55:13
2
4
Кмете, правилно се възмущаваш, че карнобатската депутатка от ГЕРБ вместо да помага на града си, му пречи.
Но кой ли депутат от ГЕРБ от Бургаската листа помага на общините- няма такъв. Всеки си точи зъбите да стане кмет, та да се задържи на власт още четири години, за да се облажи.
Виж само другите мераклии за кметове по морето- не само пречат на своите общини, но и се хвалят с това.
5.
местен
24.03.2011 08:49:13
1
3
Бе, Верчето откога започна да разбира от бизнес?
Георги Димитров от години се занимава с бизнес и ако разбира от нещо , то е от бизнес. Точно него тази неудовлетворена даскалица намерила да обвинява, че пречи на бизнеса.
Ами, да беше гласувала против закона през 2009 г., мамка му.
4.
цецо
23.03.2011 21:24:58
3
2
Кмете за какво уеднаквяване говориш.това можеше да се случи през време на комунизма,а сега сме 21 век и не ти минават номерата,че си загрижен за някой,ти единствено си загрижен за спонсорите си "Карнобатска гроздова".които щяха да плащат милиони лева данъци, но с това си решение разхвърли данъците на другите балами,а ти ще получиш тези милиони в джоба,за да имаш с какво да плащаш на изборите.
3.
загрижен
23.03.2011 20:57:03
5
4
Кмета Георги пак иска да излезе чиста паница с помоща на платени журналистки. Нямаше ли читави експерти в тая община които да му подскажат преди да се гласува таксата как трябва да излезе от капана на закона. Ама то много е лесно да се провдаваш с това че някакви депутати приели някакъв закон. Ами нали затова си Кмет и имаш съветницил Пък и Георги уж се пише на голям бизнесмен защото управлявал бизнес(неизвестно кога и неизвестно какъв). Като нямат толкова акъл да бяха попитали как в други общини са намерили начин да проедолеят това недоразумение. И стига вече популизъм и предизборни речи. В това няма герб няма БСП и не зна си кой. Бизнеса в Карнобат умира защото Георги е некадърен и го съсипва!!!!!!!!!!
2.
КАРНОБАТЛИЯ
23.03.2011 20:11:26
6
6
ПОЧНАХА СЕ! ИЗЯЖТЕ СЕ!!!! А ЗА ПОДВИС КАКВИТО РАБОТИ ИМА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ЗА ВЯРА ПЕТРОВА, КАСАБОВА ДА ИДЕ В ПОДВИС НА ХЛАДИЛНИКА И ДА ПИТА ХОРАТА ОТКОГА НЕ СА ВЗЕЛИ ЗАПЛАТИ ЗАРАДИ ВЯРА ПЕТРОВА
1.
ок
23.03.2011 19:25:14
5
6
а така бе кмете рекни и го на тая пишман депутатка, тя да не мисли че хората са слепи и не виждат кой какво прави
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори