×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо навсякъде виждаме стари автомобилни гуми? Причината ще ви изненада


Защо навсякъде виждаме стари автомобилни гуми? Причината ще ви изненада
Подобни незаконни сметища се срещат на десетки места в околията, вижте къде се крие реално проблема
09 Септември 2021, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев разкрива, че в същината си проблемът, е проблем на законодателството, вижте защо

Един вид отпадък създава предпоставка не само за замърсяването на околната среда, но и на въздуха, почвата и водата – старите автомобилни гуми. Те могат да бъдат видяни захвърлени покрай пътищата, в дерата, по дъната на реките, в парковете, горите, незаконните сметища. Усещали сме неприятната миризма при изгарянето им, ползвани от определени съсловия на обществото у нас за отопление през зимата.

Защо обаче те представляват такъв проблем и защо все още не са взети мерки за органичаването на безразборното им изхвърляне навсякъде? Този въпрос нищи обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев, след като е получил множество сигнали от граждани. Оказва се, че причината е изключително странна.

„След като се запознах с нормативните актове, регламентиращи тази дейност, установих, че всички центрове за смяна на гуми са длъжни по закон и наредба да приемат излезлите от употреба гуми съвсем безусловно и абсолютно безвъзмездно, да ги съхраняват и опазват, а в последствие да ги предадат на определени дружества и да си платят затова. Да платят за отпадъка образуван от гражданите на града, от всички нас“, пише Стамболиев.

Нито един от тези центрове за смяна на гуми обаче не може и няма сили да се справи сам с този отпадък. И не може да плаща огромни суми след като няма как да иска от нас заплащане  за оставяните там за съхранение гуми, допълва той.

Според него единственият начин да се реши проблемът с безразборното изхвърляне на стари гуми е с държавна или общинска подкрепа. Общественият посредник вече е отправил препоръка до кмета на община Бургас Димитър Николов за задълбочен анализ и начални стъпки за решаването на проблема. 

Ето какво още пише Тодор Стамболиев:

Очевидно тук е необходима намеса на държавата или общината, с която помощ могат да се предвидят на първо време мерки за приемане и съхранение на този вид  отпадък безвъзмездно, а в по-дългосрочен план-мерки за изграждане на площадки за оползотворяване на отпадъка, чрез неговото рециклиране или изгаряне, съобразно разпоредбите на закона.

Едно възможно решение е Община Бургас да сключи договор за съхранение на такъв вид отпадък с търговски дружества,  притежаващи разрешение по чл.81 от Закона за управление на отпадъците. Така е решен проблема напр. в Столична община, която е сключила договор за приемане на излезли от употреба гуми с такова дружество. Посочени са три площадки, където могат да се предават ИУГ. /Информацията е от страницата на Столична община/

Такива дружества, които имат правомощия по оползотворяване на излезли от употреба гуми, притежаващи разрешение по чл.81 от ЗУТ, са официално обявена на страницата на Министерство на околната среда и водите са общо 5 на брой.

След сключването на такъв договор е възможно  да се организира поне един път месечно по определен график безвъзмездно приемане на отпадъка и предаването му за съхранение и по-нататъшна реализация на дружествата по сключения договор, или да се предостави  възможност отпадъкът от ИУГ да се приема от центровете за смяна на гуми-безвъзмездно. Това ще е достатъчен стимул, да се предава, а не да се изхвърля отпадъкът от ИУГ.

Един задълбочен анализ от компетентни длъжностни лица в тази област може би ще доведе до правилния отговор.

Тази възможност, разбира се следва да бъде дадена само за центровете извършващите услугата „смяна на гуми“ на територията на Община Бургас.

Намирането на решение по този чувствителен проблем няма да е лесно, но ще е проява на истинска грижа към екологичното равновесие и състоянието на околната среда от страна на общинска администрация и ще представлява реална и ефективна стъпка в разрешаването на един специфичен и труден, но важен за природата и за здравето на населението проблем.
 


В категории: Животът


14
Коментара по темата
14.
Какво се случва с използваните гуми в Германия?
10.09.2021 09:57:31
0
2
Измерването на дълбочината на протектора показва: Вашите автомобилни гуми се носят и трябва да бъдат заменени. Но как можете да изхвърляте използваните гуми професионално и по екологичен начин? Най-важната информация, разходи и съвети.
Автомобилните гуми имат нещо повече от живот. Но само ако те са правилно изхвърляни и рециклирани. В Германия изхвърлянето е уредено със закон, защото вслучай на неправилно или незаконно изхвърляне използваните гуми представляват потенциална опасност за хората и околната среда поради веществата, които съдържат.
С понастоящем около 48 милиона леки автомобили, регистрирани в Германия, се събират много "отпадъци от гуми": От общо 192 милиона гуми всяка година се заменят 50 милиона. В резултат на това всяка година доставяме около 600 000 тона използвани гуми на съоръжения за обезвреждане на отпадъци. В цяла Европа "отпадъците от гуми" добавят до около 3,4 милиона тона.
Къде мога да изхвърля използваните си гуми?
Където купувате новите си гуми, можете също да подадете удобно старите – или директно при дилъра на гуми, или при търговеца на автомобили. След това те се грижат за по-нататъшните стъпки в процеса на изхвърляне.
Можете също така да доставите старите си гуми директно на фирма за рециклиране, специализирана в изхвърлянето на гуми. Сертифицираните дружества за обезвреждане на отпадъчни гуми обединиха усилията си в инициативата ZARE. Тук ще намерите партньори на ZARE във вашия район.
Гумите са композитни отпадъци
В процеса на производство на гуми се преработват до 200 различни вещества – съответно използваните гуми трябва да се изхвърлят професионално като композитни отпадъци.

Те не принадлежат в битовите отпадъци!
Според Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur-Handwerk (BRV), центровете за рециклиране приемат и употребявани гуми при определени условия. Възможно е да има ниски такси за изхвърляне.
Пътят към екологично съзнателно и устойчиво изхвърляне на употребявани гуми започва с вас – затова се уверете, че специализираната компания, която сте избрали, наистина работи сериозно.
Колко струва изхвърлянето му?
Много компании в търговията с гуми вече включват разходите за реализация в покупната цена на новите гуми. В този случай, като клиент, вие не поемате никакви допълнителни разходи за изхвърляне. За други специализирани дилъри разходите за реализация са посочени като отделен артикул във фактурата. Нека дилърът ви ви обясни предварително как ще протече тук.
Таксите за изхвърляне чрез търговци на автомобили, сервизи, специализирани фирми или центрове за рециклиране не са еднакво регулирани, а варират в отделни случаи. Центровете за рециклиране в Бон например начисляват 15 евро за комплект гуми. В Райнгау-Таунус се дължат 8 евро за гума със или без джанта. Така че се информирайте предварително за направените разходи.
В Закона за кръговата икономика използваните гуми се обозначават като "отпадъци, изискващи мониторинг". Съответно
• Транспорт
• Сортиране
• Съхранение
• Използване
на стари гуми на компетентен орган. Специализираните компании за обезвреждане на отпадъци изискват официално разрешително. Използваните гуми се използват по четири начина:
Рециклиране
По време на рециклирането на материала използваните гуми, подходящи за тази цел, са накъсани на фрагменти от около 5 см и по-малки. Това е единственият начин да се отделят компонентите каучук, текстилни влакна и метал. Този метод стана все по-важен през последните години, а около две трети от използваните гуми вече се рециклират.
Голяма част от гранулатното и гуменото брашно, произведени по този начин по време на изхвърлянето на употребявани гуми, влиза в производството на нови автомобилни гуми.
Термично рециклиране
Около една трета от използваните гуми са термично рециклирани в целулоза, мощност и преди всичко циментови заводи като така наречено вторично гориво, т.е. изпепелени. Незапалимите компоненти се използват в производството на цимент като компоненти на циментов клинкер. Степента на термично рециклиране постепенно намалява през последните години.
Регенерат
В края на краищата 26 000 тона използван материал на гумите се използват за производството на пречетени гуми, предимно за търговски превозни средства. За тази цел се използват кланичните трупове – т.е. подструктурата на гумите – на изхвърлените гуми.
Износ
Около 48 000 тона употребявани гуми се изнасят в страни, където се поставят значително по-ниски изисквания върху автомобилните гуми.
Какви са глобите за неправилно изхвърляне?
Неекологията за изхвърляне на употребявани гуми не е тривиално престъпление и може да бъде скъпа. Наистина скъпо. В зависимост от федералната държава плащате глоба до 300 евро за една единствена незаконно обезвредена употребявана гума. Простото изчисление: Колкото повече гуми изхвърляте без разрешение, толкова по-скъпо става. Незаконното е всичко, което не съответства на процеса на рециклиране, описан по-горе. Това включва също депозиране или дори погребване на използвани гуми в собствената ви градина или сред природата. Между другото: Почистването на сметища за див боклук струва на градовете и общините – а по този начин и на данъкоплатеца – значителни суми.
Глоби за незаконно третиране, съхранение или отлагане на употребявани гуми

Незаконно третиране, съхранение или отлагане на употребявани гуми до 5 броя ... от повече от 5 броя
Баден-Вюртемберг 75 – 200 Евро 200 – 2500 Евро
Бавария 110 – 330 Евро 330 – 1600 Евро
Берлин няма информация няма информация
Бранденбург 75 – 200 Евро 200 – 1000 Евро
Бремен 75 – 250 Евро 250 – 2500 Евро
Хамбург 75 Евро на брой Каза
Хесен 75 – 200 Евро 200 – 1000 Евро
Мекленбург-Западно поморско 75 – 200 Евро (до 1 тон) 250 евро (до 10 тона), 1000 – 10 000 евро (до 100 тона), 10 000 – 50 000 евро (по-горе)
Долна Саксония 80 – 1000 Евро 1000 – 25 000 евро
Северен Рейн-Вестфалия 80 – 200 Евро 200 – 510 Евро
Рейнланд-Палатинат 76,69 – 204, 52 Евро 204,52 – 2556,46 Евро
Заарланд 75 – 200 Евро 200 – 2500 Евро
Саксония 70 – 250 Евро 250 – 3000 Евро
Саксония-Анхалт няма информация няма информация
Шлезвиг-Холщайн 75 – 200 Евро 200 – 1000 Евро
Тюрингия 75 – 200 Евро 200 – 1000 Евро
Показване на повече
Как да се отърва от пълните колела?
Можете не само старите си гуми да се изхвърлят, но и пълни колела – т.е. гуми с джанти – според вече споменатите критерии. Ако цялостно колело има повече от законово предписаната минимална дълбочина на протектора от 1,6 мм, се разглежда и продажба.
Това препоръчва ADAC
В Европа се прилага законна минимална дълбочина на протектора от 1,6 mm за гумите за леки автомобили и мотоциклети. ВЪПРЕКИ това ADAC препоръчва въз основа на множество изпитвания,
• за летни гуми, протектор от най-малко три милиметра, и
• за зимни и все сезонни гуми най-малко четири милиметра.
Мога ли да продам използваните си гуми?
Продажбата на употребявани гуми от частни на частни обикновено не е забранена. ADAC съветва да не се купуват употребявани гуми, защото за миряна професионална оценка на състоянието на гумата де факто не е възможно.
Текст: Йорг Петер Урбах. Експертни съвети: Рупрехт Мюлер. С материал от БДР
13.
As
10.09.2021 09:00:21
2
2
Do 5 ti samo znaesch ako ako ako vsi4i plaschtat za tezi stark gumi
12.
допълнение към 11
10.09.2021 08:58:30
1
3
След раздробяването се отделят метала, текстила и гумата, като последната се използва за производство на нови гуми!
11.
Има и други начини
10.09.2021 08:41:07
0
9
Горенето изисква специални пещи и система за очистване на димните газове.
Но дробенето на гумите ще позволи те да се използват за пълнеж в строителството и за други технически цели!
10.
Кондйо
10.09.2021 07:57:25
1
8
А едно време кви гуми имаше само видинките изкарваха половината живот на жигулата
9.
Селянин
10.09.2021 07:31:04
0
19
Колко пъти едно и също нещо да се дискутира. Топлата вода е открита отдавна от по умните страни. За пример Германия, където очевидно системата работи. Проверете там как се връщат пластмасови и други бутилки.
Относно гумите. Ако наистина искате да се изчистят, направете сума за изкупуването им на килограм, като на желязото и т.н. и тази сума я вкарайте в продуктовата такса на вносителя на гуми. По този начин всичките жители на Комлука, Столипиново и подобни ще скачат във водата на Вая да вадят гумите които сервизите си изхвърлят там. Реалният пример е с акумулаторните батерии. Никой не ги хвърля, а се носят в пунктовете, защото струват пари.
8.
Що не питате
10.09.2021 01:38:21
1
15
Зам-кмета по екологията? Според нея живеете в образцов град с безупречна екология!
7.
До 1
09.09.2021 22:56:39
0
16
Стари гуми се ползват и за кранци!
В Европа ползват стари гуми за добавка към асфалта,подобряват сцеплението!
6.
Шишо
09.09.2021 22:56:13
1
13
Ако си купиш гуми онлайн и идеш на гумаджийница.. старите ти гуми не ги искат. Някои гумаджийници искат по 3-4лв да им върнеш гума и т.н. Изобщо проблем си е и хората ги хвърлят където им падне.
5.
До 1
09.09.2021 22:11:46
3
13
Първо ако като клиент си купя чисто нови джанти и отида да си купя гуми няма как да му дам стари.
Второ ако гумата се е разкъсала (гръмнала или пръснала на парчета) пак ще си купя само нова гума.
Трето ако си купя кола само със зимни гуми, напролет си закупя комплект летни гуми без джанти и си запазя зимните за следващ сезон, също няма как да му оставя стари гуми.
А ако реша да си запазя старата за резервна или реша че ще си прявя градински фигури или люлка за децата, от онези боядисани с блажна боя от старите си собствени гуми. Пак няма да му оставя стара гума.
Не винаги нова гума е равно на стара, предложението ви за ревизия е неприложимо.
4.
Xaxo
09.09.2021 22:04:52
3
20
В Африка отдавана са решили проблема със старите гуми.Върху всеки изманик, крадец или убиец като Рагевски и готвача се нанизват 4-5 гуми и се палят.Така ни гуми ни престъпници.
3.
Интересно,
09.09.2021 21:58:36
5
12
но би било по-интересно да кажете защо СТРАШНО, УЖАСНО, КОШМАРНО ЗАРАЗНИТЕ намордници се хвърлят навсякъде, вместо да се събират в специални контейнери за СТРАШНО, УЖАСНО, КОШМАРНО ОПАСНИ отпадъци!
2.
Ra
09.09.2021 21:52:26
7
3
то те не горят отпадъците на цяла Европа,вие емисий и такива дребни глупости ни натяквате..продажници и корумпета
1.
Glarus
09.09.2021 21:09:19
16
19
Много е лесно прависе ревизия
Продал 100 нови гуми 100 стари гуми
Трябва да има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори