×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да не тричат кучета? Със заповед обичай не се мачка!


06 Март 2011, Неделя, 21:29 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Заставам зад бродиловци и ги поздравявам, че опитаха да съхранят ритуала

- Г-н кмете, знаехте ли, че цялото село Бродилово вчера бе струпано край реката, за да наблюдава ритуала „Тричане на кучета“? Какво е отношението Ви към този мракобесен обичай?

-  Ако смятате да ме провокирате с този въпрос, да знаете, че не сте улучили точния управник. Заставам изцяло зад бродиловци, защото смятам, че  съхраняването на древните ни традиции може да ни съхрани като българи. Иначе, като кмет, аз съм си изпълнил задълженията. През 2006 г. издадох забранителна заповед за извършването на този ритуал. Последното тричане бе през 2005 г., но тогава екологичните организации нададоха толкова голям вой, че на следващата година аз просто го забраних. Заплашиха ни, че няма да ни вземат в ЕС. Не съм допускал, че без мое знание, ще го възстановят тази пролет. Впрочем, случайно е, че и аз самият не се оказах на мястото край реката. Бях поканен да участвам в кукерските празници в Бродилово, но имах служебен ангажимент. Всяка година ги уважавам, миналата събота бях в Кости.

- Известно ли Ви е някъде другаде в България да изпълняват този обред?

-  Никъде другаде по света го няма. Преди години го правеха и в Кости, но там хората, които издигаха съоръжението и се включваха в реализацията, просто вече не са сред живите. Запазен е само в Бродилово. Впрочем, аз помня ритуала от средата на 50-е години на миналия век, когато бях момче.  Сега съм на 61 години. Винаги съм присъствал – до забраната през 2006 г.,  никога не е имало смъртен случай или пък някое куче да се поболее.

- Скандалът сега е много голям. Във форума на besove.com се появиха призиви за линч на участниците в тричането. Познавате ли тези хора?

- Разбира се, че ги познавам, лично ги познавам. Докъм 1960 г. в Бродилово живееха 1700-1800 души. Това беше едно голямо село, с много живот. Сега са останали не повече от 300 човека. Няма да отида при тях и да им се карам, че са нарушили заповедта ми. Със заповед обичай не се мачка. Тези, които провеждат ритуала в Бродилово са братята Илия и Петър Георгиеви. Те са синовете на бай Георги, който почина 90-годишен и помня, че той беше ръководителят на тричането през годините. Много хубав човек, Бог да го прости. Петър работи като горски в кметството. И двамата са много сериозни мъже. Да ида да им се карам, защото опитват да съхранят и да предадат обичая на своите деца? Няма да стане! Даже заставам зад тях. Това е обичай, съчетаващ езичеството с християнството, гоним злите сили, дяволите от нас. Изобщо – нищо лошо не се е случило! Ако природозащитниците искат да свършат нещо полезно, нека не се захващат с нашите кучета, ние си ги обичаме. Нека подемат нашия протест срещу сондирането на шелфа при Силистар в търсене на нефт и природен газ. Това е опасното, не тричането на кучетата ни.


В категории: Созопол


Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
31
Коментара по темата
31.
БГ националист
31.08.2012 15:42:01
0
0
Браво кмете! Това е стар обичай и идва от прабългарите, които са принасяли в жертва кучета. Тричането е много по-хуманен вариант, защото на кучето нищо му няма. В Мугла се е запазил в по-жестокия си вариант - де се пече и яде куче! Корените са свързани с древните тохари (белите племена живели някога в Синцзян) от които идват прабългарите. Тохарите са почитали кучето като прародител. Оттях са го заимствали китайците, корейците и виетнамците които също имат ритуал за ядене на печено куче. Да обичоат може да ни изглежда варварски, но той трябва да е обект на етнографите и историците, а не на разните тъпи софийски пачаври определили се като "природозащитници"! На какви ли не евро-простотии се нагледахме са последните 20 год. "щасливи прасета", ама западняка закусва с бекон и маа здраво пържоли! И не им пука за горките прасенца нали! Долу западните евро-атлантически ценности, да им пикае и сере куче след тричане! Повечето българи са болни от много лошо и неизличима болест - националния нихилизъм и чуждопоклоншчиството, както и лизачеството на "западни" дирници! Дъртата курва Бриджит Бардо ще ни дава акъл... я да си ебе побелялата проскубана путка!
30.
apjhfkrquo
12.03.2012 15:01:53
0
0
7ybyoE <a href="http://ihqonfdfyipr.com/">ihqonfdfyipr</a>
29.
grpycerwfk
09.03.2012 15:47:07
0
0
3YRpD8 <a href="http://cnrcxrwywgww.com/">cnrcxrwywgww</a>
28.
osten
07.03.2012 07:21:10
0
0
A perfect reply! Thanks for taking the trobule.
27.
Y
26.02.2012 02:24:40
0
1
Az predlagam tsliya ni maloumen narod da vzemem da se iztri4im,ta permanentno da se otarven ot vsyakvi bolesti,ta dano i ot nai-golyamata ni-da sme tolkova ograni4eni,varvarski nastroeni i vmesto napred s tsivilizatsiyata,logikata,40ve4nostta i humannostta,da varvim vse po-nazad kam erata,prez koyato vseki e yal vseki i mozaka mu samo ot tova e razbiral...
P.S.Vseki,koito e za tozi "obi4ai" i kakvato i da bila druga forma na nasilie kam jivotnite-vsi4ko se vra6ta!I vie 6te stradate!Iskreno go vyarvam i vi go pojelavam!
26.
ммм
25.02.2012 08:51:12
2
0
Не разбирам защо е тая злоба към обичая.Няма убити или наранени кучета.
25.
sonia m
23.02.2012 13:56:29
0
2
SPRETE TOVA VARVARSTVO, SPRETE TOZI CINIZAM, SPRETE TAZI JESTOKOST!!! PREDI DA TRICHATE KUCHETO, TRICHAITE NIAKOI OT VAS PO SPISAK!!! TAKA VSICHKI SHTE MINETE PO REDA SI I DUHOVE NIAMA DA IMA!!!
24.
оффф
23.02.2012 13:20:58
0
1
Ей братче... здраво се дръж за традицията, българино!!!
Това, че няма да зарадваш татя ти като дефлорираш булката и го лишиш от удоволствието да си пийне блага ракия...не ти пречи.
Това, че един турски. ДА ТУРСКИ обичай, които се състои в това да те надрищи ужасено куче се опитва да бъде изтръгнат...това ти пречи.
Това, че НИКОИ от обичаите към Тодоровата неделя не се изпълнява не те притеснява, това, че имаме толкова хубави български традиции, които никой не зачита не те притеснява. НО когато обичая е свързан с плюскане, да пиеш като галфон и да сееш простотия, облячен в мърляв анцуг - на първа линия. Жалка работа.
23.
Stoyanova
04.08.2011 01:07:15
1
5
Не познавам друг народ който с лекота се отказва от историята си и от обичаите си. Само ние българите се отричаме от историята си и започваме да тачим чужди обичаи и да чакаме да ни кажат браво.
22.
ALIGATORA
10.03.2011 19:57:00
2
6
Tozi Arnaudov s tazi selska fizionomia kolko UM moje da ima ABSOLIUTEN PROSTAK.A tezi prosti SELIANI - taka im se pada - da JIVEIAT v MIZEDRIA,mamicata im PROSTASHKA,SELSKA,NEGRAMOTNA,IDIOTSKA,GLADNA,IZKUKURIGALA,MAIMUNSKA,TAPANARSKA.
21.
ALIGATORA
10.03.2011 19:47:13
2
2
Tozi kmet-Arnaudov e absoliuten TAPANAR.Zashto TOI ne se kachi na vajeto da go TRICHAT. TAPANAR I PROSTAK.
20.
Alane
09.03.2011 20:26:58
2
8
Предлагам да върнем обратно канибализма и то е обичай и то вековен и инквизицията(нима това не е една изключителна, прочистваща процедура:D)За да не се отменя традицията, собствениците на кучетата и без това са навити, та да ги врътнем и по техните изпражнения ще решим дали ще се оправи страната!
Абе хора дали ще се развивате или ще си останете неандерталци :D
19.
тричаря
09.03.2011 15:14:30
5
6
Абе калпаци недодялани знаете ли,че тези кучета, които толкова оплаквате са хранени и гледани по добре от 80% от пенсионерите в България.Не ги мислете тях,а за стотиците изхвърляни оставени безпризорни на улицата.
18.
Суворов
09.03.2011 14:09:52
7
10
Да тричим! Нужно е!, наистина ли мислиш, че въртенето на животни гони болести и бесове?

Ако е така, следващия път, когато се разболееш може да запалиш свещичка и да хванеш някоя баба да ти бае. :)

А обичаят е турски, а не пра-български.
17.
Дисни ленд
09.03.2011 08:28:31
4
4
А американци, французи, шведи защо се тричат на виенското колело и влакчетата на ужасите в Дисни ленд и Евро ленд? Те се тричат, та се пръскат от тричане, пък това е цивилизовано, така ли?
16.
Да тричим! Нужно е!
09.03.2011 08:20:37
4
3
Кучетата се тричат срещу бесове, да не ги хваща бяс и за да се гонят бесовете от селото. Този обичая не съществува само в Странджа, а в цяла България, но вече е доста позабравен, като всичките ни традиции. За глупавите журналя от телевизии и вестници е най-важно да ни отродят от нас самите. Кучето е свещено животно за прабългарите и много почитано съответно. Най-вероятно обичаят е от дълбока древност - от прабългарите. Обадили се няколко тъпанари французи и шведи - варварско било. И нашите пишман "медиатори" веднага намират келепира - да ни затрият като памет и традиция, която пази паметта и идентичността. Изобщо не е варварско. Първо да се питат етнолози, етнографи какво е значението му. А на кучето нищо лошо не му става, напротив, това е и начин за дресировка на животното - да не напада и не хапе хората.По-добре ли е да е бясно и да напада? Тогава го убиват, нали! Е, прави се тричане и за да не го убиват по тези причини.
15.
Boryna
09.03.2011 06:30:13
3
6
Kmete,kmeteeeeeeee....ni akul,ni orazovanie.Tipichno za suvremenna BG.Za toja kmetski stol dosta si poziral,kak li ne.Shto ne se trichate sus sinovete na bai Georgi,hubavo da se zavurtite i to vsjaka godina.Kakvi indianzi ste be hora,kakvi sa tija zli duhove,to po vsichko lichi ,che tam toja duh ne vi e napuskal Vas.A be ti i horata shte vzemesh na shish da pechesh,pak s opravdanieto ,che e obichai.Moga na vsichki vas da vi predloga pomoshta si v psihiatrichna klinika..po-dobre navreme da e,dokato ne sa ostanali samo 3 -ma giteli v seloto.
14.
КУЧето от крайния квартал
08.03.2011 23:41:22
2
5
Ако оставим този кмет, той ще ни избеси всичките. Вижте как му светят очичките. Пък някои казват, че България била в ЕС, бродиловци са в неандерталския съюз - прости, тъпи и садистични
13.
Васил
08.03.2011 10:03:07
11
5
Всички животно и природозащитнИЧКИ (защото е видно, че те на 90 % са някакви незадоволени жени) трябва да бъдат навряни в кучи гъз! Смятам, че там ще се чувстват най-добре и най-уютно!!! Поздравявям Бродиловци и кмета на Царево! Щом испанците могат да убиват мъчително кучета и да гонят и убиват бикове в коридите, защото това им били стари обичаи - е, то тогава и ние си имаме обичаи!!!
12.
жени
08.03.2011 04:10:02
6
6
Другарю Арнаудов, разликата между Вас и мен е, че когато настане времето за
човешкото тричане( да ви имам тъпите думи и жалко, че пак посрамихте Странджа), аз ще се боря срещу извратените традиции...
11.
mirela
07.03.2011 23:56:58
5
7
bahti ne6tasnika slqnin prost mn qsno 4e ne mu drme ama da go hvanat nekade prirodoza6titnici i da mu sma4kat tikvata
10.
007
07.03.2011 23:53:17
3
9
ot koga v balgariya ima takiva dolni piyanski obichai????za6to edin ot oniya tam ne se zaka4i vmesto ku4eto ta da vidi
9.
Сиса
07.03.2011 18:49:46
4
12
След като не е опасно и няма поболели се кучета, и след като кмета казва това и е сигурен в думите си, нека и той пробва триченето, за да докаже се няма вреда и за хората. Тогава и аз ще му повярвам. Пък като се замисля, той толкова се страхува да не загуби изборите, че може и да се навие в името на каузата.
8.
Суворов
07.03.2011 17:51:31
4
4
Не, аз искам да празнуваме само руски празници, шибаняко. :)
7.
янчев
07.03.2011 17:35:31
7
3
ами да забранят и нестинарството,кукерите и коледарите тогава! и ще празнуваме само американските празници.Това ли искате ве шибаняци?
6.
Суворов
07.03.2011 17:23:47
8
8
Кмете, кмете... кух си като цинкова кофа.

Гонели злите сили... следващата година вместо да гонят зли сили с абсурни обичаи, да си застраховат животните против болести. Гонене на шап, чрез въртене на кучета. Няма такава идиотия...
5.
мама Бошка
07.03.2011 11:04:14
5
3
Мнооооо съм проста, обаче ми е ясно, че ако чакате друг да Ви направи изпълнени със съдържание бъркате тотално.А иначе ме кефите, щото мясате на моя Бекъм. Затуй Карфиол предлага: Да не ставате вече за хорски резил с 11 думи на едно изречение елате да водите ТВ.предаване"От ума си тегли" в праймтайма.
4.
царевичак
07.03.2011 10:38:22
9
7
Аз пък го харесвам Арнаудов, не се крие като другите и винаги има свое мнение и държи на него, в царево се случва това което е в цялата държава-мъка и глад, ама други в софия са виновни за дереджето, ако бай ви петко беше кадафито, то нямаше даже да посмее някой да се оплаква от него.
3.
Гласоподавател
07.03.2011 10:21:15
6
14
Искрено се надявам този път да не спечели изборите, защото в тази община буквално нищо не се случва, освен да се краде!
2.
дребен
07.03.2011 10:09:42
8
19
Този се готви за избори, затова застава зад тричането, а иначе е издал заповед. Кога е бил честен?
Екологичните организации няма да гласуват за него, но хората от селото - вече да, след като им защити обичая. Егати обичая. Бедуините пък имат обичай да изрязват срамните устни на половите органи на момичетата.
1.
Станишев
07.03.2011 08:53:56
9
9
В община Царево кмета се казва КАДАФИ,и там ще трябва да правим РЕВОЛЮЦИЯ !!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори