×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще се съберат ли Божков, Кехайова и Саватева в едно


08 Февруари 2011, Вторник, 10:02 ч.

Промените в „24 часа“ и „Труд“ може да върнат доброто старо време на истинската журналистика


Титаните на бургаската журналистика в областта на писаното слово – Мария Кехайова, кореспондент на в. „Труд“ от 1993 г. и Божидар Божков, кореспондент на в.“Сега“ от 1997 г., а преди това и на „Стандарт“, изглежда ще кръстосат шпаги в следващите седмица-две. Възможно е в сблъсъка на двамата титани да се включи и трети – Диана Саватева, кореспондент на „24 часа“ и отговорен редактор на местното издание от 1999 г.

Схватката няма да е по тяхно желание, а поради смяна на караула на най-високите две места – тези на главните редактори на „Труд“ и „24 часа“. Почти 100% е сигурно, че главен редактор на часовия ежедневник ще стане любимката на издателя му Любомир Павлов – Данка Василева. В момента Василева е главен редактор на жълтия сайт „Блиц“, но този пост не я удовлетворявал и там се чувствала, според думи на колегите й, доста дискомфортно. Василева е бивш зам.главен редактор от най-силните години на „Сега“.

В състезанието за „Труд“ отскоро се е завъртяло името на известната журналистка Димитрана Александрова, която ръководеше „Сега“ с размах и правеше най-висококачествения продукт във вестникарството предвид професионализма на екипа й.  От доста време тя е в пълно забвение – почти осем години, откакто унизително бе помолена да освободи креслото на главния редактор, за да седне в него Теодора Пеева, която бе по-симпатична на собственика на медията Сашо Дончев. Под нейното крило обаче, без Димитрана и Данка, вестникът западна дотам, че тиржът му днес е под санитарните 10 хиляди копия.

При това положение скандалният Божидар Божков, с когото и двете поддържат връзка, ще има възможността да избира „Труд“ или „24 часа“. Самият Божков не отрече, че е разговарял с бившите си колежки, благодарение на чиято широкомащабност в мисленето и смелост на характерите, успя да публикува най-добрите си разкрития в периода 1996-2000 г.

„Нямам намерение да влошавам отношенията си с Мария Кехайова, ако Димитрана поеме „Труд“ и ме покани, то ще е, защото ще пътувам за разследвания и репортажи от цялата страна, няма да застраша по никакъв начин кореспондентското място на колежката си, която уважавам твърде много“, каза Божков. Той често повтаря, че Бургас му бил досаден и изчерпан като тема за писане.

Всъщност Божков няма проблем да избере и „24 часа“, ако начело застане другата „остра шпага“ на българската журналистика – Данка Василева, с която не е спирал да поддържа приятелски отношения. Това на пръв поглед не би могло да притесни Диана Саватева, защото местното издание на „24 часа“ със сигурност остава до края на настоящата година, поне заради  нуждата да се отразяват местните избори. Едва през декември новите издатели щели да смятат дали си струва да го поддържат в този му вид. Така или иначе някой трябва да го ръководи, а това със сигурност няма как да бъде Божков, който изначално мрази екипната дисциплина и планьорките и предпочита да води собствени разследвания без да го съветват в каква посока да пусне тезата. Впрочем, по тази причина, преди много време Божков отказа да оглави и местната притурка на „24 часа“.

През последните 10 години периодичните печатни издания за Бургас се обезличиха до степен, че тиражите им, както на централните, така и на местните, паднаха до 5 пъти. Причината е в беззъбата журналистика, наложена от тоталната цензура на собствениците им. Стигна се дотам, че разследванията, които бяха ежедневие в началото на прехода, отдавна се считат за лукс, а тези, които дръзнат да пробутат нещо „свежо“ с конкретни имена на виновните, обикновено получават уволнение. Така се стигна местната гилдия да си наложи автоцензура и да отразява прессъобщения, митинги и брифинги на тези, които имат конкретни финансови договорки със собствениците на изданията.

Факт е, че във вестникарството – най-трудната област на журналистиката, ново попълнение не се задава през последното десетилетие поради липса на интерес към усвояване на професията в дълбочина. Крайно ниските кретирии за създаване на новина и налагане на мнение в общественото пространство, утвърдени от телевизиите, радиата и повечето сайтове,  напълно обезкървиха вестниците, където и към този момент работят най-добрите специалисти в гилдията.

В този дух, за Бургас,  ще бъде интересно, ако се намери разумен издател, който да събере в едно  Божков, Кехайова и Саватева. И им разреши да правят каквото могат!



В категории: Бургас


7
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
7
Коментара по темата
7.
Factor
09.02.2011 10:40:43
0
0
Много го завишихте този тираж общо 10 000, прекалявате, пишете истината. Читателите не са прости!
6.
колега
08.02.2011 15:52:26
0
2
Вие защо не видите какво пише в притурката на Саватева - пише "Лимон и портокал" една цяла страница,още една медицина, още една спорт и другото е пълен пиар на кмета Димитър Николов и ГЕРБ, и после си направете изводите това става ли за четене и колко пари струва, за да не става за четене притурката й - трябват нови хора - неподкупни
5.
Евгени
08.02.2011 15:33:43
0
1
От всичко до тук разбрах, че едни хора са в добри отношения. Копайте не плевете
4.
Познат
08.02.2011 09:25:36
0
0
Нито пък те
3.
vestnikar
07.02.2011 22:52:39
0
1
Бошков няма нищо общо с двете дами Той не изпьлнява поръчки
2.
Приятел на 24 ЧАСА
07.02.2011 16:34:54
0
1
Познавам колегите от вестник "24 ЧАСА" - там всички са добри, не е само Диана, Димчо Райков и Тони Щилянова също са качествени журналисти, и като хора са добри.
1.
mir
07.02.2011 13:33:48
0
2
Ха доста интересна ситуация се получава. :)))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори