×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са най-важните 10 криптовалути освен Биткойн?


Кои са най-важните 10 криптовалути освен Биткойн?
Безспорно наложилият се като лидер в криптовалутите Биткойн вдъхновява милиони последователи, част от които е обединяват в екипи за разработването на нови криптовалути
30 Юни 2021, Сряда, 09:50 ч.

Биткойнът е не само основоположник на трендове, предизвикващ вълна от нови криптовалути в децентрализирана peer-to-peer мрежа, а и реален стандарт за криптовалута, която вдъхновява милиони последователи.

Някои ключови елементи:

  • Широкото понятие за криптовалута е валута, която приема формата на токъни (tokens) или монети (coins) и съществува в разпределена и децентрализирана счетоводна книга
  • Отвъд това светът на криптовалутите се разшири драматично от появата на Bitcoin преди повече от 10 години, и следващият дигитален токън може да се появи утре.
  • Биткойн продължава да води в криптовалутите по смисъла на пазарна капитализация, потребителска маса и популярност.
  • Други виртуални валути като Етериум се използват за да създадат децентрализирани финансови системи за тези без достъп до традиционните финансови продукти.
  • Някои алткойни се стимулират, защото имат по-нови функции от биткойните, като например да поддържат повече транзакции на секунда или да използват различни консенсусни алгоритми за постигането на надежност.

Какво са криптовалутите?
Преди да се задълбочим в алтернативите на Биткойн, нека направим кратко разяснение на това, какво имаме предвид с термините "криптовалути" и "алткойн". Криптовалутата, в по-широката си дефиниция, представляват виртуални или дигидални пари, които приемат формата на токъни или монети (coins). Докато някои криптовалути, в известен смисъл, са навлезли във физическият свят посредством кредитни карти или други проекти, огромната част от критповалутите остават изцяло неясни засега.
 
"Крипто" в криптовалутите се отнася до сложната криптография, която позволява създаването и обработването на дигитални валути, както и осъществяването на транзакции през децентрализирани системи. Заедно с тази важна крипто функция е и всеобщото обвързване с децентрализацията; криптовалутите са обикновено разработени като код от екипи, които създават механизми за публикуване (често, макар и не винаги, чрез процес наречен "копаене" в превод от английското mining), както и друг тип контроли.

Криптовалутите са почти винаги създадени за да бъдат свободни от манипулация и контрол от страна на правителството, макар че с набирането им на популярност, този основополагащ аспект в индустрията бива все повече поставян под въпрос. Валутите създадени по модел на Биткойн са, най-общо казано, наречени алткойни, а и в някои случаи "shitcoins" и често пъти са се пробвали да се представят като подобрени версии на Биткойн. Докато някои от тези валути имат действително впечатляващи функции, с които Биткойнът не разполага, то нивото на сигурност, с което разполагат мрежите на Биткойна е засега недостижимо от алткойна.


1. Етериум / Ethereum (ETH)

Първата алтернатива на Биткойн в списъка, Етериумът, е децентрализирана софтуерна платформа, която позволява разработката на smart contracts (умни договори) и децентрализирани приложения (dapps) без те да падат, без измами, без контрол или намеса от трети лица. Целта зад Етериума е да се създаде децентрализиран пакет от финансови продукти, които могат да бъдат използвани свободно от всяко място по света, без значение от националност, етнически произход или религия. Точно това прави така, че Етериумът да е привлекателен за страни, в които инфраструктурата не е толкова добре развита, защото посредством Етериум доста хора могат да имат достъп до банкови сметки, заеми, застраховки и други финансови продукти.

Приложенията на Етериум работят с етер, специфичният за тази платформа криптографски токън. Етерът е като превозно средство за транспорт в рамките на платформата Етериум и се гледа най-много от разработчици, които търсят как да разработват приложения в рамките на Етериум, а в момнета, от инвеститори, които търсят как да правят покупки на дигитални валути посредством етер. Етерът, пуснат през 2015г., е в момента втората най-голяма дигитална валута по пазарна капитализация след Биткойн, въпреки че е доста назад спрямо първенеца в класацията. От Януари 2021г, пазарната капитализация на етера е приблизително 19% от тази на Биткойн.

През 2014г, Етериум пуснаха предварителна продажба на етер, която получи изключителен отзвук; това спомогна въвеждането на епохата на първоначалното предлагане на монети (ICO). Според Ethereum той може да се използва за „кодифициране, децентрализация, сигурност и търговия с почти всичко“. След атаката срещу децентрализираната автономна организация (DAO) през 2016 г., Ethereum се раздели на Ethereum (ETH) и Ethereum Classic (ETC). През януари 2021 г. Ethereum (ETH) има пазарна капитализация от 138,3 милиарда щатски долара и стойност за един токен от 1218.59 щатски долара.

През 2021 г. Ethereum планира да промени алгоритъма си за консенсус от доказателство за работа в доказателство за залог. Този ход ще позволи на мрежата на Ethereum да работи сама с много по-малко енергия и подобрена скорост на транзакциите. Proof-of-share позволява на участниците в мрежата да „заложат“ своя етер към мрежата. Този процес помага да се защити мрежата и да се обработват възникналите транзакции. Тези, които правят това, получават награден етер, подобно на лихвена сметка. Това е алтернатива на механизма за доказателство за работа на Биткойн, при който миньорите (копачите) получават повече биткойни за обработка на транзакции.


2. Litecoin (LTC)

Litecoin(Лайткойн), стартиран през 2011 г., се нарежда сред първите криптовалути, последвали стъпките на Bitcoin и много често е наричан „сребро на златото на Bitcoin“. Създаден е от Чарли Лий, завършил MIT (Масачузетския Технологичен Институт) и бивш инженер на Google.

Litecoin се основава на глобална мрежа за разплащания с отворен код, която не се контролира от нито един централен орган и използва „scrypt“ като доказателство за работа, която може да бъде декодирана с помощта на потребителски процесори. Въпреки че Litecoin е като Bitcoin в много отношения, той има по-бърза скорост на генериране на блокове и следователно предлага по-кратко време за потвърждение на транзакцията. Освен разработчиците, има все по-голям брой търговци, които приемат Litecoin. Към януари 2021 г. Litecoin има пазарна капитализация от 10.1 милиарда щатски долара и стойност на токен от 153.88 долара, което го прави шестата по големина криптовалута в света.


3. Кардано (ADA)

Cardano е криптовалута „Ouroboros proof-of-share“, създадена с подход, основан на изследвания от инженери, математици и експерти по криптография. Проектът е съоснован от Чарлз Хоскинсън, един от петимата първоначални членове-основатели на Ethereum. След като е имал някои разногласия с посоката, която е поел Етериум, той е напуснал и по-късно е помогнал да се създаде Cardano.

Екипът зад Cardano създаде своя блокчейн чрез обширни експерименти и рецензирани изследвания. Изследователите, стоящи зад проекта, са написали над 90 статии за блокчейн технологията в редица теми. Това изследване е гръбнакът на Cardano.

Благодарение на този строг процес, Cardano изглежда се откроява сред своите колеги с доказателство за участие, както и други големи криптовалути. Cardano също е наречен „убиецът на Ethereum“, тъй като се казва, че неговата блокчейн е способна на повече. Въпреки това, Cardano все още е в начален етап. Въпреки че е победил Ethereum до модела на консенсус за доказателство за участие, все още има дълъг път по отношение на децентрализираните финансови приложения.

Cardano се стреми да бъде финансовата операционна система в света, като създава децентрализирани финансови продукти, подобни на Ethereum, както и предоставя решения за оперативна съвместимост на веригите, измами на избиратели и проследяване на законни договори, наред с други неща. Към януари 2021 г. Cardano има пазарна капитализация от 9,8 млрд. Долара, а една ADA се търгува за 0,31 долара.


4. Полкадот (DOT)

Polkadot е уникална криптовалута с доказателство за дял, която има за цел да осигури оперативна съвместимост сред другите блокчейн. Неговият протокол е предназначен да свързва разрешени и без разрешения блокчейни, както и оракули, за да позволи на системите да работят заедно под един покрив.

Основният компонент на Polkadot е неговата релейна верига, която позволява оперативната съвместимост на различни мрежи. Той също така дава възможност за „парачейни“ или паралелни блок-чейнове със собствени собствени символи за конкретни случаи.

Polkadot се различава от Ethereum в това, че вместо да създават просто децентрализирани приложения на Polkadot, разработчиците могат да създават своя собствена блокчейн, като същевременно използват сигурността, която веригата на Polkadot вече има. С Ethereum разработчиците могат да създават нови блок-чейнове, но трябва да създадат свои собствени мерки за сигурност, които могат да оставят нови и по-малки проекти отворени за атака, тъй като колкото по-голяма е блокчейн, толкова повече сигурност има. Тази концепция в Polkadot е известна като споделена сигурност.

Polkadot е създаден от Гавин Ууд, друг член на основните разработчици на проекта Ethereum, който има различно мнение относно бъдещето на проекта. Към януари 2021 г. Polkadot има пазарна капитализация от 11.2 милиарда долара и един DOT се търгува за 12.54 долара.


5. Биткойн кеш (BCH)

Bitcoin Cash (BCH) заема важно място в историята на алткойните, защото е един от най-ранните и успешни хард форкове на оригиналния Биткойн. В света на криптовалутите форк се провежда в резултат на дебати и спорове между разработчици и миньори. Поради децентрализирания характер на цифровите валути, промените на едро в кода, лежащ в основата на съответния токен или монета, трябва да бъдат направени при консенсус; механизмът за този процес варира в зависимост от конкретната криптовалута.

Когато различни фракции не могат да се споразумеят, понякога цифровата валута се разделя, като оригиналната верига остава вярна на оригиналния си код и новата верига започва да функционира като нова версия на предходната монета, заедно с промени в нейния код.

BCH започна своя живот през август 2017 г. в резултат на едно от тези разделения. Дебатът, довел до създаването на BCH, беше свързан с въпроса за мащабируемостта; биткойн мрежата има ограничение за размера на блоковете: един мегабайт (MB). BCH увеличава размера на блока от един MB на осем MB, като идеята е, че по-големите блокове могат да съдържат повече транзакции в тях и следователно скоростта на транзакцията ще бъде увеличена. Той също така прави други промени, включително премахването на протокола за изолиран свидетел, който влияе на пространството на блока. Към януари 2021 г. BCH има пазарна капитализация от 8.9 млрд. долара и стойност на токен от 513.45 долара.


6. Стелар (XLM)

Stellar е отворена блокчейн мрежа, предназначена да предоставя корпоративни решения, чрез свързване на финансови институции за целите на големи транзакции. Огромни транзакции между банки и инвестиционни посредници - обикновено отнемащи няколко дни, с участието на редица посредници и струващи доста пари вече могат да се извършват почти мигновено, без посредници и струват малко или нищо за тези, които извършват транзакцията.

Въпреки, че Stellar се позиционира като корпоративна блокчейн за институционални транзакции, тя все още е отворена и може да се използва от всеки. Системата позволява трансгранични транзакции между всякакви валути. Родната валута на Stellar е Lumens (XLM). Мрежата изисква от потребителите да държат Lumens, за да могат да извършват транзакции в мрежата.

Stellar е основана от Джед Маккейлъб, един от основателите на Ripple Labs и разработчик на протокола Ripple. В крайна сметка той с напускането си на Ripple той продължи с основаването на Фондацията за развитие на Stellar. Stellar Lumens имат пазарна капитализация от 6.1 милиарда долара и се оценяват на 0.27 долара към януари 2021 година.


7. Chainlink

Chainlink е децентрализирана oracle мрежа, която преодолява разликата между интелигентните договори, като тези в Ethereum, и данните извън него. Самите блокчейнове нямат възможност да се свързват с външни приложения по доверен начин. Децентрализираните оракули на Chainlink позволяват на интелигентните договори да комуникират с външни данни, така че договорите да могат да се изпълняват въз основа на данни, към които самият Ethereum не може да се свърже.

Блогът на Chainlink описва редица случаи на използване на неговата система. Един от многото обяснени случаи на употреба би бил да се наблюдава водоснабдяването за замърсяване или нелегално изливане на мръсен канал в някои градове. Могат да бъдат създадени сензори за наблюдение на корпоративното потребление, водните маси и нивата на местните водни тела. Оракул на Chainlink може да проследява тези данни и да ги подава директно в интелигентен договор. Интелигентният договор може да бъде създаден, за да изпълнява глоби, да пуска предупреждения за наводнения в градовете или да фактурира компании, използващи твърде много градска вода с входящите данни от оракула.

Chainlink е разработен от Сергей Назаров заедно със Стив Елис. Към януари 2021 г. пазарната капитализация на Chainlink е 8.6 милиарда долара, а една ВРЪЗКА се оценява на 21.53 долара.


8. Binance Coin (BNB)

Binance Coin е полезна криптовалута, която работи като метод за плащане на таксите, свързани с търговията на борсата Binance. Тези, които използват токена като платежно средство за борсата, могат да търгуват с отстъпка. Блокчейнът на Binance Coin е и платформата, на която работи децентрализираната борса на Binance. Борсата Binance е основана от Changpeng Zhao и е една от най-широко използваните борси в света въз основа на обемите на търговия.

Binance Coin първоначално беше ERC-20 маркер, който работеше върху блокчейна Ethereum. В крайна сметка имаше собствено стартиране на mainnet. Мрежата използва консенсусен модел за доказателство за участие. Към януари 2021 г. Binance има пазарна капитализация от 6.8 млрд. долара, като една BNB има стойност от 44.26 долара.


9. Тетър (USDT)

Tether е една от първите и най-популярни от групата на така наречените стабилни монети, криптовалути, които имат за цел да обвържат пазарната си стойност с валута или друга външна референтна точка, за да намалят волатилността си. Тъй като повечето дигитални валути, дори големи като Биткойн, изпитват чести периоди на драстична нестабилност, Tether и други стабилни монети се опитват да изгладят колебанията на цените, за да привлекат потребители, които иначе могат да бъдат предпазливи. Цената на Tether е обвързана директно с цената на щатския долар. Системата позволява на потребителите по-лесно да извършват преводи от други криптовалути обратно в щатски долари по-своевременно, отколкото всъщност да конвертират в нормална валута.

Пуснат на пазара през 2014 г., Tether се описва като „платформа с активирана блокчейн, предназначена да улесни използването на фиат валути по цифров начин“. На практика тази криптовалута позволява на хората да използват блокчейн мрежа и свързаните с нея технологии, за да извършват транзакции в традиционни валути, като същевременно минимизира нестабилността и сложността, често свързани с цифровите валути. Към януари 2021 г. Tether е третата по големина криптовалута по пазарна капитализация, с обща пазарна капитализация от 24,4 милиарда долара и стойност за един токен от 1 долар.


10. Monero (XMR)

Monero е сигурна, частна и непроследима валута. Тази криптовалута с отворен код стартира през април 2014 г. и много бързо предизвика голям интерес сред криптографската общност и ентусиастите. Развитието на тази криптовалута се основава изцяло на дарения и се ръководи от общността. Monero стартира със силен фокус върху децентрализацията и мащабируемостта и позволява пълна поверителност, използвайки специална техника, наречена „подписване на пръстени“.

С тази техника се появява група криптографски подписи, включваща поне един реален участник, но реалният не може да бъде изолиран, тъй като всички те изглеждат валидни. Поради изключителни механизми за сигурност като този, Monero разработи нещо с неприятна репутация - то беше свързано с престъпни операции по целия свят. Въпреки, че това я прави основен кандидат за извършване на престъпни сделки анонимно, поверителността, присъща на Monero, е полезна и за дисиденти на подтиснически режими по света. Към януари 2021 г. Monero има пазарна капитализация от 2.8 милиарда долара и стойност за токен 158.37 долара.


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори