×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Настоящото десетилетие е решаващо в икономически план за Великобритания


12 Юни 2021, Събота, 18:00 ч.

Евентуален неуспех при адресирането на множеството предизвикателства ще вкара страната в национален упадък

2020-те ще определят дали имаме шанс да предотвратим необратими щети за климата, но за Великобритания има и други големи предизвикателства, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Нейният отговор ще определи какво ще се случи с благосъстоянието на населението й. Бруталните показания на Доминик Къмингс (главният съветник на премиера Борис Джонсън – бел. прев.) наскоро предполагат, че лидерските способности на страната са много съмнителни, пише investor.bg.

Resolution Foundation и Центърът за икономически резултати на London School of Economics, току-що, похвално, стартираха важно разглеждане на решаващото десетилетие за Великобритания в едноименен доклад. То е решаващо, тъй като страната трябва да се справи с възстановяването от Covid-19, последиците от Brexit, продължаващата технологична революция и прехода към нулеви нетни емисии на парникови газове. Освен това тя го прави от изходна позиция със стагнираща производителност, високо неравенство, бързо застаряване и висок дълг.

Само лекомислен човек би предположил, че това със сигурност ще се получи. Не забравяйте: през 1987 г. италианците празнуваха il sorpasso, годината, когато техните номинални доходи на човек надминаха тези в Обединеното кралство. Но днес, след две десетилетия на стагниращи реални доходи, Италия е доста назад. Разликата с Германия се разшири. Но през последното десетилетие производителността във Великобритания също стагнира. Ако това не се промени, западащото икономически Обединено кралство ще загуби не само престиж, но и способността да осигурява повишаващ се жизнен стандарт на своите граждани.

Докладът описва в отрезвяващи подробности предизвикателствата и наследството. По отношение на последиците от Covid-19, например, вероятно е настъпил перманентен шок за търговията по главните улици, особено важен източник на работни места за жените. Относно Brexit, въздействието върху търговията със страните от ЕС вече е видимо, като няма голям шанс търговията с останалия свят скоро (ако изобщо) да компенсира тези загуби. По отношение на технологиите трябва да приемем големи и продължаващи промени в структурата на заетостта и конкурентния натиск, като много фирми ще изчезнат. Относно прехода към нетни нулеви въглеродни емисии страната трябва да направи огромни инвестиции доста преди да станат очевидни евентуалните печалби от по-ниските оперативни разходи.

На следващо място е мрачното наследство. Ниският темп на растеж на производителността отразява, наред с други неща, слабите инвестиции и бавното усвояване на новите технологии. Докладът отбелязва, че „през 2017 г. Великобритания имаше инсталирани само 71 робота на 10 000 промишлени работници, в сравнение с 309 в Германия и 631 в Южна Корея“. Главно в резултат на бавния ръст на производителността ръстът на реалните доходи на домакинствата е спаднал от 22% през 2000-те до едва 9% през 2010-те. Неравенството пък се покачи през 80-те години и така и не намаля. В резултат на това „коефициент на Джини (мярка за неравенството) е по-висок от всички страни в ЕС с изключение на България и е вторият по големина в Г-7“. Обединеното кралство също така има изключително големи регионални неравенства в производителността, което оставя доста по-малко неравното регионално разпределение на доходите на домакинствата в зависимост от трансферите от Лондон, чиято най-конкурентна индустрия, услугите, беше жертвана с радост пред олтара на Брекзит.

Предвид всичко това, повърхностният оптимизън на премиера е лукс, който страната просто не може да си позволи. Вместо това е необходимо „безмилостното казване на истината“, препоръчано навремето от Кейнс на зараждащия се тогава МВФ. Както се посочва в доклада, Обединеното кралство има някои важни активи, по-специално езикът, първокласните университети, силната научна база и до голяма степен некорумпираната политика. Правителството също така вече разработи „план за растеж“, който има някои добре дошли елементи, включително малко по-високи публични инвестиции, план за учене през целия живот, фокус върху иновациите и науката, и някои цели пред декарбонизацията.

Не се отчита обаче  цената на Брекзит или пречките пред по-широко разпространение на просперитета. Няма сигурност, че необходимите пари ще бъдат похарчени за квалификация. В плана за декарбонизация също има големи пропуски. Вероятно най-важното, вместо идеи за това как да се повишат частните инвестиции, финансовият министър (Риши Сунак – бел. прев.) възнамерява, след кратък период на щедри облекчения за инвестиции, да повиши значително корпоративния данък. Това ще намали и без това ниските инвестиции.

Когато погледнем назад към Covid-19, виждаме гаф след гаф, частично изкупени чрез проблясък на вдъхновение: програмата за ваксинация. Но едно вдъхновение няма да осигури развитието на икономиката в толкова трудни обстоятелства. За това са необходими далновидни политики и мобилизиране на ресурси от компетентна политическа и административна машина, подкрепяща един динамичен частен сектор. Нужни са политика, а не жестове, и признаване на реалността, а не лозунги. Възможно ли е това във Великобритания? Може би. Вероятно ли е? Не.


В категории: Политика


1
Коментара
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
1
Коментара по темата
1.
Дернев
12.06.2021 18:34:17
0
0
Великобритания направи голяма услуга на ЕС с излизането си. Така се премахна една основна пречка за създаването на СЕЩ. Когато Европа за европейците е факт, ще ги привлечем със статут на превилигирован партньор и съюзник. Както и Турция, Япония, Индия, Корея, дай биже и двете. Дотогава Великобритания да оцелява с Щатите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур
Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори