×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как „мекият” локдаун изпълни мечтата на хотелиерите и премахна конкуренцията им


Как „мекият” локдаун изпълни мечтата на хотелиерите и премахна конкуренцията им
Кадър от Боровец. На заден план виждате двама туристи, които гледат затвореното заведение
21 Януари 2021, Четвъртък, 16:10 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Ресторантите в комплексите са отворени, а конкурентите им до тях – принудително затворени

 

От години хотелиерите имат една мечта – да нямат външна конкуренция, гостите им да отсядат само в техните ресторанти и да харчат парите си в комплекса.

„Мекият” локдаун изпълни съкровеното им желание, като тенденцията най-силно се забелязва в зимните курорти. Последиците от тази, според мнозина дискриминационна мярка, ще бъдат много по-сериозни, отколкото се смята. За тях в момента никой не говори, но може да се окаже, че ще фалират стотици търговци и хиляди работници ще останат на улицата.

Загубите за ресторантьорите в зимните курорти тази година са изключително сериозни. Голяма част от тях предплатиха наемите си с надеждата, че все пак ще отворят. Единственият разумен глас в правителството дойде от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която изрази мнение, че е добре заведенията  в курортите да отворят на 1 февруари, но изглежда, че това предложение няма да бъде прието.

„Положението при нас е много тежко! Зимният сезон е кратък, спират ни да работим, поставяйки ни в дискриминационна ситуация. Преките загуби са за десетки, стотици хиляди за всеки един от нас, а косвените - тепърва ще изчисляваме. Инвестирали сме в човешки потенциал – управители, готвачи, сервитьори. Това са хора, които от години обучаваме. Някои от тях сега отидоха в хотелските комплекси, други заминаха в чужбина. Може да се окаже, че за догодина ще сме останали без хора и тепърва ще трябва отново да събираме и обучаваме персонал”, коментира пред Флагман.бг собственик на заведение в зимен курорт.

Ресторантьори са силно смутени и от изказването на премиера Бойко Борисов, който тази сутрин намекна, че голяма част от тях са в сивия сектор, изваждайки справка, че от 30 хил.регистрирани фирми в сектора, само 6 хил. са кандидатствали за държавна помощ.

Според тях това е така, защото голяма част от тези 24 хил.фирми осигуряват сезонна заетост, с което не отговарят на критериите за подпомагане. Те няма как да получат помощ от държавата, служителите им, макар и с платени осигуровки, не могат да отидат на борсата и всички се въртят в омагьосан кръг. Става въпрос за поне 70-80 хил. души, които са пряко ангажирани в този сектор.

„Това е мечтата на хотелското лоби. В момента работят само те, а другите са затворени. Няма как да ме убедите, че единият ресторант е по-опасен от другия”, допълни ресторантьор, който има обект в Боровец.

Собственици на заведения призовават да се прилага еднакъв аршин и да се допусне отваряне на заведенията, на първо време поне в зимните курорти.

Припомняме, че днес стана ясно, че ресторантьорите готвят национален протест на 27 януари.


В категории: Бизнес


10
Коментара по темата
10.
Христо
29.01.2021 14:39:44
0
0
Това е от миналата седмица аз съм го снимал от пампорово писта студенец..... Така че... Не ми казвайте вие от флагман че нямало хора и заведенията не работели.... Всичко е цирк за едните може за другите не може
Вто и клипът да видите
https://youtu.be/D9oPnyDxgi8
9.
Bingo
22.01.2021 08:01:44
2
2
Въпрос: По-добре ли е 100 човека от един хотел натъпкани в техния ресторант или разпръснати и във външни на хотела? На Борисов и НОЩ мозъците им са се загладили от преяждане. Сами си протеворечите с изискването за дистанция, няма логика едните да работят, а другите не.
8.
MediumCeli Cancer
21.01.2021 21:14:49
1
0
nurturing babies
7.
Хахо
21.01.2021 19:41:07
2
11
Срама нямят тези с хотелите. Застроиха морето. Същите са хванали и зимните курорти. Другарчетата на Б.Б. в работата на ресторантите се огледаха.
6.
До 5
21.01.2021 18:25:47
2
13
Те хотелите работят като БЧК!!! По тъп коментар и то целенасочен скоро не бях чел.В хотелите е мега скъпо и не сервират доста от асортимента по ресторантите,така че Айде няма нужда от тъпи коментари като на 4.
5.
me
21.01.2021 17:44:51
3
32
те кръчмите в куротите работят на такива цени, че човек по-добре да стои гладен, отколкото да яде пица за 25лв боровец, или кебапче за 5 лв на Пампоровец. Мъката е голяма, щото народа почна да търси нощувка с полупансион в хотелите, наместо да обикаля по безобразно скъпите кръчми на курортите.
4.
ВАЛЕРКАТА
21.01.2021 17:13:52
4
17
НЯМА ДА ГОВОРИТЕ ЛОШО ЗА МУЗАТА МИ МАРИАНКА ЕЙ МУШМОРОЦИ.ТЯ Е ПРОСТОВАТА НО Е ДОБРА В КРЕВА.А ХАХАХАХА
3.
Имала Мариана шапка с едно перо
21.01.2021 17:00:11
3
17
Тя Марианка е била единственият разумен глас, защото ходи само на разходки и предава каквото са и казали. Дали е разбрала нещо от това което са и говорили е друга тема
2.
Чакам помощ
21.01.2021 16:47:53
4
21
"...само 6 хил. са кандидатствали за държавна помощ..." А, на колко от тях преведохте т.н. ДЪРЖАВНА помощ? Май няма такива....а.?
1.
тоз ПЪК ИДИОТ
21.01.2021 16:25:52
27
13
НА ПЪРВО ВРЕМЕ САМО КРЪЧМИТЕ В ЗИМНИТЕ КУРОРТИ ОТ ДЯ НАКЪДЯ???????????ПРИ ЗНАЧИТЕЛНО НАМАЛЕНИЯ БРОЙ ТУРИСТИ КВО СИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ ИЗКАРАТ !!!!!ТАКА ЩЕ Е ОТ ТУК НАТАТЪК –НЯМА ВСЯКА ГОДИНА НОВ ЖИП!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори