×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не можем да очакваме генерална промяна в България през 2021 г. - липсва политическа воля


Не можем да очакваме генерална промяна в България през 2021 г. - липсва политическа воля
Партиите от протестите не получиха достатъчно влияние, за да променят съществено профила на управлението, казва доц. Антоний Гълъбов
29 Декември 2020, Вторник, 18:28 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Въпросът на парламентарните избори ще е не коя е водещата партия, а какво мнозинство може да бъде формирано, смята политологът

След политолога Милен Любенов продължаваме обобщаването на политическата ситуация у нас за 2020-а и прогнозите за следващата година с колегата му доц. Антоний Гълъбов.

- Доц. Гълъбов, как бихте определили политическата година в България през 2020 г.? Кои бяха ключовите събития?

- Това беше година на пропуснати възможности. Вниманието на българското общество бе отклонено от важните въпроси за стратегическото ни развитие. През тази година, когато нямаше избори, обществената енергия би трябвало да бъде насочена в много по-голяма степен към дългосрочните перспективи на страната, още повече след разрастването на пандемията и необходимостта от постигане на съгласие относно българския дневен ред за възстановяване и развитие след нейния край.

За първи път в най-новата ни история имахме пример на остра институционална конфронтация от страна на Румен Радев, който насърчи и насочи протести срещу изпълнителната, законодателната и съдебна власт. Този прецедент трябва да бъде внимателно изследван и именно това поставя въпроса за промяна в основния закон, която да фокусира по-ясно отговорността на изпълняващия длъжността президент. Най-малкото, когато става въпрос за критика към фигурата на главния прокурор по отношение на контрола върху действията му, имунитетът на държавния глава трябва да бъде сведен до функционален, такъв какъвто е и за всички изборни длъжности. Независимостта на властите е основната гаранция за възможността те да бъдат държани отговорни за действията си. В случая с Румен Радев стана ясно, че този принцип не се разбира и прилага правилно.

- Кои са печелившите и губещите политически субекти през 2020 г.?

- Управляващото мнозинство и още повече ГЕРБ понесоха политически щети както заради протестите и острата конфронтация с президентската институция, така и заради първите си действия по отношение на управлението на кризата, причинена от пандемията. През втората половина на годината, когато рисковете, свързани с разпространението на коронавируса, станаха видими за мнозинството от българските граждани, доверието в управляващите се разколеба по-скоро заради липсата на категорични усилия за налагане на обществен ред, а не заради продължаващите протести. Все пак, ГЕРБ и отчасти Обединени патриоти, излизат от тази фаза на развитие със съхранени възможности и успяха да удържат управлението на страната. В крайна сметка, това ще се окаже съществено в навечерието на парламентарните избори.

Предстои за пореден път, но за първи на парламентарни избори, ГЕРБ да се явят в коалиция. Досегашният им опит със СДС и още няколко политически формации може да ги окуражи да потърсят по-широк съюз, който евентуално да увеличи влиянието им в следващия парламент, но засега изглежда, че няма да успеят да постигнат мнозинство със собствена коалиция, а ще трябва да търсят решения, след като изборните резултати станат ясни.

БСП не само не успя да спечели от протестната вълна, но допълнително стесни обхвата на своето политическо въздействие. Това не е само поредица от грешки, а модел на управление, основан на остра конфронтация, с ясно изразен авторитарен характер. Вътрешните разделения в партията са само резултат от избрания профил на нейното развитие. Общественото мнение не разпознава БСП като управленска алтернатива на ГЕРБ и социалистите ще трябва да платят цената на изгубеното време в опозиция. В сегашния си вид, социалистите не могат да разчитат на широка и ефективна коалиция. Вместо това могат да се изправят пред реален електорален конкурент в лицето на оттеглилите се от парламентарната им група депутати.

ДПС запази политически неутралитет и влияние върху управлението по начина, по който го е правило винаги досега. Движението съхранява позициите си и ще се бори за по-съществено участие в управлението на страната. Предстоят му тежки избори, при които целта на ДПС ще бъде да се позиционира така, че да има съществено влияние върху формирането на следващото управляващо мнозинство.

След оттеглянето на Атака от Обединени патриоти, независимо от различията помежду си, ВМРО и НФСБ успяха да удържат коалицията и да реализират съществена част от политическите си цели. Изглежда, че те ще запазят коалицията помежду си, като най-вероятно ще потърсят и други участници, чрез които да осигурят участието си в следващия парламент.

В подкрепата си за Радев, много политически партии потърсиха възможност да се завърнат в обхвата на общественото внимание, но вместо това постигнаха по-скоро нови разделения и противопоставяне. Извънпарламентарните опозиционни партии не спечелиха нито повече доверие, нито обществена подкрепа в хода на протестите. Показателен в това отношение е фактът, че ИТН на Слави Трифонов спечели най-много от тях, без в същото време да е участвала в организирането и провеждането им. При цялата си политическа неопределеност, шансовете на тази партия и насоката на развитие, към която ще се ориентира, ще станат ясни едва след евентуалното й участие в законодателната или изпълнителната власт.

Демократична България, както и останалите политически субекти от традиционното дясно политическо пространство, ще имат свое представителство в следващия парламент, но то няма да им позволи да имат определяща роля при формирането на правителството и определянето на неговия профил.

- Кои партии имат шанс да спечелят парламентарните избори през 2021 г.?

- Изглежда, че ГЕРБ имат шанса да останат първа политическа сила. Но, въпросът на тези избори ще бъде не коя ще бъде водещата партия, а какво мнозинство може да бъде формирано. Повече от обикновено, за избирателите ще бъде важно какви управленски конфигурации могат да се създадат в резултат от изборите, а партиите засега предпочитат да оставят отговора на този въпрос за следизборни споразумения. Почтеният избор би бил партиите да заявят открито намеренията си за участие в управлението, но изглежда че този път структурата на управляващото мнозинство ще стане ясна известно време след изборите.

- Какво Народно събрание прогнозирате след вота? Каква ще е ролята на новите политически субекти?

- Очакванията ми са по-скоро за фрагментиран парламент, с повече от пет парламентарни групи, избран при сравнително ниска избирателна активност, който ще трябва да се бори от самото начало на съществуването си за обществено доверие и подкрепа. При фрагментиран парламент, постигането на съгласие ще бъде затруднено, но досегашният ни опит показва, че макар и неочаквано, при голям брой парламентарни фракции може да се постига широко, дори конституционно мнозинство. По-малкият брой партии много по-трудно достига до подобни мнозинства.

Независимо от формата на участието си в протестите и позициите си спрямо управляващото мнозинство, политическите партии, които изглежда че имат шанс да участват в състава на следващото Народно събрание, не получиха достатъчно влияние, за да променят съществено профила на управлението. Ниският политически хоризонт, който зададе на протестите Радев, не позволи нито да се разгърне гражданска енергия, нито тя да придобие конкретен политически облик. Новите политически субекти, които търсят възможност да активират енергията на протестите, най-вероятно няма да постигнат целите си. В същото време, липсата на управленски опит ще принуди много бързо новите участници в законодателната власт да се ориентират към вече създадените конфигурации и да възпроизведат някои от досегашните модели на парламентарно участие.

- След протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, можем ли да очакваме генерална промяна в България през 2021 г.?

- Всъщност, не. Няма политическа воля за такава промяна. Това стана ясно от отказа на политическите партии дори да дискутират възможността за съществени промени в конституцията или дори приемането на изцяло нов основен закон. Почти тридесет години след приемането на действащата в момента конституция, повече от ясно е, че тя се нуждае от много съществена промяна. Без промяна на конституционния модел не можем да очакваме генерална промяна, а изглежда очевидно, че политическите партии предпочитат да действат при сегашните условия, вместо да провокират широк обществен дебат за промени, които биха могли да доведат до повишаване на благосъстоянието и подобряване на демокрацията в България.


В категории: Политика


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
а измежду пожарникарите има доблестни мъже
30.12.2020 13:18:39
0
2
Не можем да очакваме ИСТИНСКА генерална промяна, от пожарникарски генерал
4.
борците с мафията се съюзиха…с мафията
29.12.2020 23:02:44
1
6
Хаджинякой си и сие са знаели два дни предварително, че ще има акция в президентството и предварително са подготвяли протеста от юли. Че триото и Манолова, със съдействието на президента Румен Радев, са елиминирали останалите протестъри, за да изперат биографията на Мая, която от човекът предложил Пеевски, да се превърне в борец за правда, свобода, равенство и братство. С обувки за 5 000 лева и фризура за още толкова.
В резултат се получи „Изпразни се Отрова“. Това ще ни пробутат като ла…но, облечено с нов целофан за изборите.

Преоблякъл се Илия, като се погледнал пак в тия.
3.
_nib_
29.12.2020 20:33:42
3
12
Каква политическа промяна бе.Малко дубайски пари за тревичка на шепа наркомани....промяна не правят.Обща идея трябва да обедини народа.Но не ми се вярва.Каква беше идеята на тези наркомански протести?Да свалим Боко!!!А после какво правим?После ще видим!!!---Съжалявам това не е идея.Това е продължение на нашия световно известен 30 годишен ,,преход".Или казано по-накратко----стани да седна да се налапам аз.Народа???На никой не му пука за народа.Надпреварват се кой от кого ще е по-голям продажник и крадец.
2.
С една дума
29.12.2020 19:35:13
2
9
Плазмодий.
1.
Кьосев
29.12.2020 18:36:24
11
11
Статистиката е, че гладния, неспособен да заплати месечните си сметки и изнемогващ Българин пак ще гласува за ГЕРБ!)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори