×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Децата станаха късогледи след онлайн обучението


17 Септември 2020, Четвъртък, 19:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Телефоните са много опасни, учениците да работят на лаптоп и да излизат често навън, съветва д-р Александър Оскар

„Само за няколко месеца от март до сега се е увеличило на късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства“, съобщи пред БНР доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница. И през тази учебна година на около 400 деца ще им се наложи да учат чрез електронни устройства. „Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър. В голяма част от случаите на дигитални устройства. А именно мобилните дигитални устройства са изключително опасни. Изключително натоварващи както за зрителната система, така и като цяло за детския организъм“, посочи още доц. Оскар.

„Истината е, че човешкото око, човешкият мозък трябва да се адаптира към реалността. За нас някак е странно и ние залитаме от едната на другата крайност, докато намерим разумния баланс между това изобщо да не използваме дигиталните устройства или изцяло пък да използваме дигиталните устройства. За тези месеци, когато имаше дистанционно завършване на учениците се наблюдава пик по отношение на късогледството", посочи още доц. Оскар.

„Имаме сериозни наблюдения върху причините за прогресия на късогледството, един от най-сериозните рискови фактори е прекалената употреба на мобилни дигитални устройства. Като само в рамките март-май месец тази година, в рамките на два до три месеца, имаме десетки случаи на деца, които значително увеличиха късогледството си. Което дори достигна до два диоптъра и половина увеличение само в рамките на три месеца. Ако е бил, примерно, минус два диоптъра късогледство, изведнъж става минус четири и половина", посочи специалистът. Съветът към родителите е, когато се налага да се използват дигитални устройства, да се използват разумно. Компютърът, десктопът винаги е за предпочитане пред мобилно устройство. А не таблет и още повече телефон. Телефоните изобщо не са удачни за такива неща.

Телефоните са най-опасни в случая, защото децата доближават екрана непосредствено пред очите си. Изключително много натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони въобще не само не са препоръчителните, те въобще не трябва да се използват за такива цели", коментира офталмологът. "Но за нуждите на преподаване, на учене - настолен компютър е несравнимо по-добре се отразява на детето, отколкото в мобилното дигитално устройство", добави той. Когато детето прекара на под една или друга форма пред компютъра по 6 часа на ден, задължително детето трябва да излезе навън. Защото е много важно да има достатъчно време за експозиция на слънчевите лъчи, за да се образува витамин D, става ясно от изказването на офталмологът.

"Дефицитът на витамин D също има пряко отношение към прогресията, увеличаването на късогледство при деца. За последната година сме изследвали витамин D при деца с късогледство. Ами трябва да ви кажа, че при 99% от децата има сериозен дефицит на витамин D. Една от причините, разбира се, е недостатъчното време, прекарано навън. Това налага да се взима като хранителна добавка. Препоръчваме на родителите децата да приемат витамин D", разкри доц. Александър Оскар. Още от съветите на лекаря - на всеки 20 минути, 20 секунди поне да се гледа на 20 метра далечина, за да може да си почиват очите. „Това са много важни общи мерки, които съвкупно оказват влияние върху здравето, очното здраве и въобще здравето, нервно-психичното здраве. Защото прекомерната употреба на дигитални устройства изключително много натоварва психиката на децата, нервната система. Те се превъзбуждат. Така че това също не трябва да се подценява", коментира д-р Оскар.


В категории: Здраве


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
d-r Mengele
17.09.2020 20:32:29
2
2
@Ами, точно така, това е поредният платен малоумник, даващ мнението си, без да има нещо в черепната си кутия.
С удоволствие бих ср@л на дипломата на тоя доцент-доктор-идиот.
1.
Ами
17.09.2020 19:28:16
1
6
Те висят непрекъснато на телефоните и пред компютрите и без онлайн обучение.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори