×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Панайот Рейзи към настоящия кмет на Созопол: И ти си същият като мене, дай да заработим заедно


Панайот Рейзи към настоящия кмет на Созопол: И ти си същият като мене, дай да заработим заедно
Протокол от последната сесия на ОбС, която бе закрита заради коронавируса, е качен в официалния сайт, представлява сценарий за спектакъл на абсурда
17 Септември 2020, Четвъртък, 10:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Архив на Флагман

Тихомир Янакиев е изчистил част от дълговете на Рейзи, отказал да изплати единствено 100 хил.лева,  разходът е съмнителен – за ремонт на тревната настилка на стадион „Созопол Арена“, ще се установява дали дейностите изобщо са извършени

Протокол от последната сесия на Общинския съвет в Созопол, която беше закрита поради противоепидемичната обстановка, е качен в официалния сайт на местния парламент. Публичните записки от 9 септември т.г. вече са достъпни за всеки гражданин, който е запознат с реалната финансова обстановка в тази морска община и който иска да се посмее в спектакъл на абсурда с главен герой Панайот Рейзи - бивш кмет от ГЕРБ, подсъдим за присвояване на над 2 млн.лв. и оставил задължения на Общината за десетки милиони левове.

Сесията започва с въпроси към настоящия кмет от БСП  Тихомир Янакиев, които в началото са формални -  до момента, в който думата взема дългогодишният бивш кмет от ГЕРБ и настоящ общински съветник от СДС Панайот Рейзи.

Публикуваме част от протокола с незначителна корекция, но запазвайки духа на изказа.

Общоизвестен факт е, че след напускането на Рейзи преди да е изтекъл мандата му, общината бе в изключително тежко финансово състояние. 3,5 млн.лева бяха неразплатените задължения към края на миналата година, а извън тях имаше други дългове, които надхвърляа 22 млн.лева.

Фалстарт на прокуратурата: Съдът прекрати делото срещу Рейзи и компания за присвояване на над 2 млн. лв.

В началото на лятото Министерството на финансите одобри кризисния план на Община Созопол и отпусна безлихвен кредит от 2,97 млн.лева, с които да се разплатят част от натрупаните задължения. Именно в тази посока тръгва Панайот Рейзи, за да изведе тезата, че всичко е нормално и че приемникът му върви по отъпкан от него правилен път.

Тихомир Янакиев затяга коланите в Созопол до края на мандата, за да не фалира Общината

Смущаващ одит за eрата "Рейзи": Продажба на земя за 1 лв на дка, скъпи ремонти и концесии за жълти стотинки

П. Рейзи: Уважеми г-н кмете, г-н председател, служители от структурите на общината, гражданите ме питат кога ще махнете бариерата? Кога е крайният срок?

Вторият ми въпрос, бяха отпуснати 3,3 млн. лв. от министерството на финансите на общината за оправяне на финансовото й положение. Нали така? Разплатихте ли старите задължения и съответно, ако сте ги разплатили, как върви събираемостта тази година на собствените приходи?  Това са моите въпроси.

Т. Янакиев: Ако предлагаш да се махне бариерата на 22-ри септември, няма проблем.

П. Рейзи: Така говорят хората.

Т. Янакиев:  Ще я махнем на 23 септември.

На втория въпрос, не са 3,3 млн. лв., а 2 960 хил. лв.. Разплатени са всички известни фактурирани разходи на 100 %. Имаме едно неразплатено задължение към фирма, която е направила нещо на стадиона, около 100 хил .лв., изключително спорни от гледна точка на фактическото изпълнение на дейностите. Но всичко останало е разплатено. Вие се бъркате, неразплатените задължения бяха около 3,5 млн. лв., но една част разплатихме.

П. Рейзи: Хората говорят за 3,3 млн. лв.

Т. Янакиев: Бъркате се, 2 960 хил .лв е заема, който се взе от държавата. Останалите до 3,5 млн. задължения бяха разплатени с икономии, които бяха направени в началото на мандата. Съкратихме разходи и със собствени приходи успяхме да погасим тези задължения. Освен ако не излезе и нещо друго, разбира се.

П. Рейзи: Какви са тези неразплатени..., които са скрити някъде, както казахте вие.

Т. Янакиев: Примерно по спортния клуб, футболния клуб, в частност на стадиона - има дейности, които са направени по терена, за които специалистите казват, че  може да не са извършени, затова не са разплатени.

Г. Георгиева /юрист община Созопол/: Има неразписан протокол и издадена проформа фактура.

Т. Янакиев:  Към момента сме разплатили много голяма част от натрупани задължения към РИОСВ, 600 хил. лв. от общо 1,8 млн. лв., които бяха неразплатени, които заварих. Общата дългова тежест е намалена. Живот и здраве в края на мандата се надяваме, че  в много голяма степен ще бъде разплатен и кредитът ни.

Към 30 юни собствените приходи (от данъци и такси)  са над 55% спрямо разчетите, които са направени, разходите са изпълнени на 37%. Така че вие можете да си направите сметката как върви събираемостта. В интерес на истината изоставането, което беше в началото а годината заради коронавируса, се навакса благодарение на силния сезон. Аз мисля, че на 80-90 % спрямо миналата година ще успеем да изпълним бюджета и то благодарение на последния месец и половина, иначе бяхме изключително зле.

П. Рейзи:  Това означава, г-н кмете, че от тук нататък щом сте разплатили всички мои стари задължения, всъщност те не са мои, а на общината, не желая вече да коментирате, че няма пари в общината. 55% щом сте събрали, вие сте събрали 7,5 млн. лв., щото 14,5 млн. лв. са ви собствените приходи. Така че много ви моля, след 1 месец правим 1 година от мандата, достатъчно използвахте моя гръб. Оттук нататък сте вие на ход. Трябва вече да поработите и да спрете да се оправдавате, че общината няма пари. Общината има пари и то достатъчно, г-н кмете. Задълженията във вид на заем, който съм ви оставил, няма нужда да ги коментирате. Дотук и вие сте изтеглили един заем от близо 3 млн. лв. и втори заем, който ви гласувахме миналата сесия. Така че вече сте разбрали, че без заеми в общината не може да се работи. Така че много ви моля, спрете да коментирате, че Панайот Рейзи е откраднал убийствени пари от общината. Нека да работим, изборите свършиха преди 1 година. Както виждате аз като общински съветник и моята група СДС, когато сте поискали резонни неща, винаги сме ви подкрепяли и ще ви подкрепяме, когато става дума за Созопол и за резонни неща. Благодаря.

Т. Янакиев: Уважаеми г-н Рейзи, нещо изключително сте се объркали, не знам защо сте афектиран така. Не знам защо твърдите, че аз твърдя че сте откраднали нещо, това го твърди прокуратурата, не аз. Прокуратурата е тази, която ви обвинява. Относно парите,  пак сте в заблуждение. Това че сме изтеглили безлихвен заем от държавата е било да се разплатят задълженията, които вие е трябвало да разплатите, не аз и тази администрация, която е в момента. Чудя се как щяхте да го направите? Относно кредита. Това, че има още 22 млн. лв. по главницата и че трябва да се плаща и  2 млн.лв. по главницата също през това време, не означава, че общината има пари. Как според вас, откъде ще дойдат тези 2 млн. лв.?  Вие изтеглихте кредит и изплатихте 100 хил. лв., даже не по ваше време, а ги изплати г-жа Стоянова, 100 хил лв. от главницата. В тази бюджетна година са изплатени 400 хил. лв., догодина трябва да се изплатят 2 млн. лв.. На това ли му казвате „имате пари“? Запознайте се с цифрите, четете, вижте и тогава кажете има ли или няма пари. Общината е на ръба. Не знам кой ви дава тази информация за наличностите, но като махна целевите средства, ще видите че нищо не остава, едва съумяваме да платим заплатите.

Да ви благодаря, че подкрепяте всичко, което правим за Созопол, ние всичко правим за Созопол. Това означава, че трябва да подкрепяте всяко едно мое решение, а не като миналия път, когато става въпрос за гласуване на ПУП-ове, вашата група гласува „въздържал се“. Естествено, аз очаквам да си дадете  и аргументите, поради които сте гласували „въздържал се“, защото така изисква закона. Няма нужда да правите такива физиономии. Когато законът го изисква, трябва да се дават аргументи. Ако върнете назад лентата, ще видите че никога не съм гласувал „против“, ако съм гласувал „против“ съм давал обяснение защо го правя, говоря за тази част, за ПУП-овете специално.

Ако искате нещо повече да ви обясня, можем да ви изкараме таблиците да видите къде какви пари има, откъде идват тези пари, как ще бъдат разходвани. Явно има доста неща, които са ви се изплъзнали и като информация и като начин на четене на самите бюджети.

П. Рейзи: Последна реплика, г-н председател. Първо, отникъде никаква информация не получавам, вашите служители няма нужда да ги тормозите, да ги питате кой ми дава информация.

Второ, аз ви направих много бърза сметка. 55% от собствените приходи от бюджета, които са 14,5 млн. лв., всеки който може да смята, ще каже че са 5 млн. и 500-600 хил. лв., нищо повече. Никой не ми дава никаква информация. А доколкото до кредита, г-н кмете, ако не бъркам, последната ви професия беше банкер. Няма кой да отпусне кредит на никой, ако няма погасителен план. Този погасителен план, г-н Янакиев го гласува последния общински съвет и вие бяхте тогава общински съветник. Така, че недейте да ми говорите така на мене. Вие ме бъркате с някой друг. 12 години съм бил кмет, 4 години председател на общинския съвет, 3 години заместник кмет, с две висши образования- икономическо и юридическо. Много хубаво се смеете, гот е. Аз ви казвам едно към едно, общината не е изобщо в никакво затруднение! Това, което вие го правите с тия 3 млн. лв. от министерството на финансите, аз също исках да го направя и вие направихте продължение на това, което аз исках да направя. Затова ви казвам, работиме в една и съща държава, работиме с едни същи закони. Всичко, което съм искал аз да направя, в момента го правите вие. Няма друга формула. Формулата е една. Сигурно някъде съм бъркал, след 4 години и вие ще сте сбъркал, гаранция ви давам. Но нека да работим, спрете, оставете го П. Рейзи. От нищо не се интересувам, на никой не преча, дайте да работим. Станах кмет преди 12 години, не съм отишъл никъде да пусна една преписка, вие тръгнахте с папките по прокуратури, насам, натам. Няма лошо. Това е вашата стратегия, вашето виждане. Вие спечелихте изборите благодарение на това, че казвахте че Рейзи е крадец и е откраднал 2 милиона и до ден днешен продължавате да ги говорите. Дано в деня, в който делото приключи, аз знам в коя полза ще бъде, тогава да имате сили да ми се извините, обаче. Благодаря.

Т. Янакиев: Не искам да влизам в такъв диалог и мисля, че е излишен. Никога, по никакъв начин не съм казвал, прокуратурата го казва. Запомнете го това и си го набийте в главата. А относно образованията ви..., хайде, какво да говоря.


В категории: Созопол


Димитровден е, зимата идва
Димитровден е, зимата идва 26/10/2020, Понеделник 07:09 0
10
Коментара по темата
10.
Интересно
19.09.2020 09:53:56
7
3
Дойдоха на власт и веднага започнаха да казват , че няма пари..... защо??? За да си крадат тихо без да ги обезпокоява никой, защото хората вече са се настроили, че няма пари. Това е политиката на новата “стара” партия. Искам обаче след 4 години да се върне пак този кмет и да им направи разчет на управлението . Ще плащам по 4 лв. за кафе и 2лв. за паркинг в един хубав град .... и пак да кажат, че нямат пари !!! Срамота !!!!
9.
Николов
18.09.2020 00:08:06
2
12
Толкова непочтен човек, като Рейзи, не познавам. Да не забравяме, че обвинителният акт е просто върнат, което се случва често, а не е прекратено делото. Пак се окриляваш недостойни човеко!
8.
бай Драгой
17.09.2020 21:00:47
1
14
Абе, Рейзи не знам какъв кмет си бил, ама стана за голям Резил.
7.
NoKIA
17.09.2020 20:00:06
3
13
Браво кмете, с големите шамари за тоя нещастник!
6.
Съд
17.09.2020 13:59:15
1
32
Тоя Рамзи е изключително нагъл тип. Обществена тайна не само за жителите на Созопол и Бургас, а и на цяла България е ясно кой е прав и кой крив.
5.
*********
17.09.2020 12:46:43
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
в очите
17.09.2020 10:48:47
3
67
"Случайно" след година и половина Гешев и Спец. Прокуратурата написаха недъгъв обвинителен акт и Рейзито пак започна да си вярва. Напомпан от Цветанов пак му замириса на власт и кинти. Абе Панайоте, името "Рейзи" стана нарицателно на крадец в цяла България ( за ужас на роднините ти) а ти още за бъдеще бленуваш.
3.
Storm
17.09.2020 10:32:26
6
15
Като толкова се харесвате, вемете се оженете се и да ви няма!
2.
Арслох
17.09.2020 10:21:25
6
80
Евала на новия кмет, колко добре поставя на мястото му този грозен, нисък гнъс рейзи.... хем ниско, хем грозно, хем нагло
1.
Рейзито
17.09.2020 10:21:09
3
57
Демек: "Дай да крадем заедно."
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изписан от болница пациент със задух почина на път към дома си Изписан от болница пациент със задух почина на път към дома си

Говорителят на УМБАЛ - Плевен Момчил Цветков разкри защо изпратили 76-годишния Тодор на домашно лечение

Близките на обявения за мъртъв дядо Руси от Сливен в шок, ще съдят лекари Близките на обявения за мъртъв дядо Руси от Сливен в шок, ще съдят лекари

Съпругата и синът на човека, който едва не бе погребан жив, разбрали по телефона за „възкръсването“ на „покойника“

Забраниха плановия прием и операции в болниците заради пандемията Забраниха плановия прием и операции в болниците заради пандемията

Рестрикциите ще важат до 30-ти ноември

327 с COVID-19, 9 са новите заразени в Бургас 327 с COVID-19, 9 са новите заразени в Бургас

Починалите за последното денонощие са 10

Телецът в капана на спомените, с малко пари може да постигне много Телецът в капана на спомените, с малко пари може да постигне много

Хороскоп за деня – 26 октомври 2020, понеделник

Турски учени обясниха защо мъжете си падат по пищни дами Турски учени обясниха защо мъжете си падат по пищни дами

Интересът на представителите на силния пол към пълните госпожици е вързан с храната преди всичко

Студент от Тракийския университет "пори" улиците на жк. „Лазур” надрусан с канабис, ето какво му се случи Студент от Тракийския университет "пори" улиците на жк. „Лазур” надрусан с канабис, ето какво му се случи

Младежът е спипан по ул. „К. Величков”, до блок 15

Какво означават целувките на мъжете на различните места Какво означават целувките на мъжете на различните места

Видовете целувки подсказват много неща

Какви сте в леглото според любимия ви цвят Какви сте в леглото според любимия ви цвят

Кой е вашият любим

Маска за лице с киви: Вашият съюзник за гладко лице без бръчки Маска за лице с киви: Вашият съюзник за гладко лице без бръчки

Евтино, лесно и чудесно за вашето лице

Най-възрастната англичанка почина на 112 години Най-възрастната англичанка почина на 112 години

Джоан е имала бурен, изпълнен с приключения живот

Луксозен курорт ви дава $100, за да го посетите Луксозен курорт ви дава $100, за да го посетите

В Гленууд се намира най-големият минерален басейн в света

Извънредно положение в Испания до май 2021 година, въвеждат вечерен час Извънредно положение в Испания до май 2021 година, въвеждат вечерен час

"Ситуацията, през която преминаваме, е екстремна. Реалността е, че Европа и Испания са залети от втора вълна на пандемията", подчерта Санчес

 

Втората ковид-вълна пак затваря Италия Втората ковид-вълна пак затваря Италия

Спортните зали, кината и театрите хлопват врати до края на ноември, баровете и ресторантите ще работят до 18 часа, безредици избухнаха в Рим заради вечерния час

Снимката, която предрича края на пандемията Снимката, която предрича края на пандемията

Д-р Самер Шаиб от Дубай преживя най-емоционалния момент в кариерата си - новородено му махна маската

Медузите влизат в менюто на бъдещето Медузите влизат в менюто на бъдещето

Те ще заместят обичайните морски дарове

Китайско чудо: Автомобилът им достига 508 км/ч Китайско чудо: Автомобилът им достига 508 км/ч

SSC Tuatara, с цена от $1,9 млн., постави нов световен рекорд

Обама: Тръмп се провали тотално в COVID кризата Обама: Тръмп се провали тотално в COVID кризата

Осем месеца след началото на пандемията новите случаи чупят още рекорди, заяви екс президентът на предизборен митинг в подкрепа на Байдън

Извънредното положение във Франция до 16 февруари Извънредното положение във Франция до 16 февруари

Страната отчете рекорден брой на новите случаи на коронавирус

Властите в Северна Корея: Пазете се от жълтия прах от Китай, носи коронавирус Властите в Северна Корея: Пазете се от жълтия прах от Китай, носи коронавирус

Предупреждението е било отправено в четвъртък от органа на компартията "Родон синмун"

Проф. Кантарджиев Проф. Кантарджиев Премиерът винаги много дисциплинирано е спазвал меркитe Виц на деня Виц на деня - Стига си пушил и пил бре! Знаеш ли, че това съкращава живота на половина!? На колко си години?
- На 45...
- Виждаш ли, ако не пиеше и пушеше, щеше сега да си на 90!
Виц на деня Виц на деня
Три блондинки си говорели за изневери...
Първата:
- Аз не мога повече да крия от мъжа си и реших да му призная за всичките си изневери.
Втората:
- Каква смелост!
Третата:
- Каква памет.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На диета съм. Не чак толкова, че да не ям хляб и сладко, по-скоро да ми е кофти, когато ги ям.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори