×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте аргументите на Златко Димитров против заличаването на „Слънчев бряг” АД


Вижте аргументите на Златко Димитров против заличаването на „Слънчев бряг” АД
Изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД пита дали ще се вдигнат данъците на несебърлии, за да се осигурят средства за Слънчев бряг
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Септември 2020, Сряда, 11:40 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

В момент ОбС разисква дали Общината да предприеме стъпки по придобиването на дружеството

Изключително напрегната сесия на ОбС Несебър тече в този момент. Съветниците разискват предложението на колегата си Венелин Ташев за започване на стъпки по придобиване на държавните активи в „Слънчев бряг” АД. Съветникът от ГЕРБ Златко Димитров, който е и изпълнителен директор на дружеството, току-що представи 7 аргумента против ликвидацията на „Слънчев бряг” АД.

Вижте ги тук:

1. Слънчев бряг е комплекс от макроикономическо и национално значение. Развитието на туризма е държавна политика. „Слънчев бряг“ АД като публично дружество прилага Закона за публичните предприятия (ЗПП). Държавната политика по отношение на публичните предприятия се определя и осъществява от Министерския съвет. Освен общите закони, действащи за всяка едно търговско дружество в Република България, „Слънчев бряг“ АД спазва и прилага и 10 (десет) специализирани закона и множество подзаконови нормативни актове, които доразвиват специализираната законова уредба. Във всички тях е транспонирано и европейското законодателство. В изпълнение на тази нормативна уредба на всяко тримесечие изпращаме отчети по изпълнението и информация до Министерство на туризма, Министерство на финансите, Комисия за финансов надзор и други институции. С горното искам да Ви кажа всъщност, че дружеството не е обикновен оператор на улици и алеи, както често се опитва да бъде представено в общественото пространство, а предприятие, прилагащо държавни политики.
Обръщам внимание, че само при наличие на държавна собственост върху акциите на дружеството „Слънчев бряг“ АД, ще се гарантира това високо ниво на регулацията върху дейността на предприятието и ръководните му органи.

2. За какво се упълномощава кметът на Община Несебър и комисия да преговоря с правителството? В Докладна записка с Вх. № 520/02.09.2020 г. пише „за придобиване на собствеността върху инфраструктурата“. Това какво означава: безвъзмездно придобиване, възмездно придобиване, придобиване на акции или нещо друго? За какво предложение към държавата се гласува този мандат? Какъв ще е срокът на действие? В Докладна записка с Вх. № 520/02.09.2020 г. пише, цитирам „въпросът изисква бързина“. Пише още, че ще се преговаря с цитирам „Министъра на икономиката и Министерски съвет“. От 2014 г. с решение на Народното събрание е създадено Министерство на туризма, което всъщност e мажоритарен собственик на 75% от капитала на „Слънчев бряг“ АД.

3. Активите на дружеството включват земя, сгради, алеи, тротоари, водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения, техника и апаратура на стойност стотици милиони левове. „Слънчев бряг“ АД има статут на публично дружество и неговите акции се търгуват на Българската фондова борса. Акционерите на дружеството са общо 4 246, от които 26 юридически лица с общ брой притежавани акции 1 808 194 и 4 220 физически лица с общ брой притежавани акции 149 614.

4. „Слънчев бряг“ АД легитимира собствеността си върху инфраструктурата в зона Изток на Слънчев бряг с Акт за държавна собственост № 2600/1995 г. Към 30.08.2020 г. остатъкът на площта е 644 640 кв. м., което съставлява останалата след сключените основно през периода 2002 г. – 2009 г., сделки за продажби на прилежащи терени към приватизирани обекти. Дружеството е декларирало тази земя в отдел Местни Данъци и такси – Несебър и съответно заплаща за същата на Община Несебър данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. Средно годишно данъците, които се дължат към Община Несебър, са на стойност над 100 000 лв.

5. Припомням, че след 2001 г. започва процес на продажба на земята на собствениците на сградите като прилежащи терени към приватизираните от тях сгради. Още при сключването на договорите за закупуване на сградите през 90-те години, новите собственици са били наясно, че придобиват само сгради и че допълнително ще уреждат отношенията си със „Слънчев бряг“ АД за земята и изобщо за ползването на техническата и транспортната инфраструктура, необходима за обслужване на закупените сгради, както и за контролните режими, които са въведени на територията. Всички купувачи по приватизационните сделки, са били наясно и съгласни с всички регламенти и такси за предоставянето на права за достъп и ползване на инфраструктурата.

Именно за това цената на приватизираните обекти е била съобразена с тези бъдещи условия, т.е. с не особено висока стойност, поради което към днешна дата всякакви възражения от страна на собствениците на обекти в комплекса - зона Изток и искания за напълно безвъзмездно ползване на инфраструктурата са несъстоятелни. Факт е, че след 2010 г. собствениците на обекти в к.к. Слънчев бряг не сключват нови ежегодни споразумения и не заплащат инфраструктурни такси, а същевременно за търговската си дейност ползват наличната инфраструктура и извличат търговски печалби.

6. При евентуално прехвърляне правата на държавата върху 75% от капитала на дружеството в полза на Община Несебър, държавата ще бъде лишена от правомощия, както и ще съществуват потенциални рискове:
o Ново застрояване, което вече е нежелателно;
o Разпоредителни сделки с транспортната инфраструктура или с ВиК инфраструктурата;
o Регламентации, които ще са изцяло в частен интерес;
o Промени в устава или в капитала, които могат да накърнят интересите на останалите 4 245 юридически или физически лица;
o В условията на криза, каквато е сегашната от разпространението на COVID-19, няма гаранции как общината ще предприеме адекватни мерки за туризма и за търговските субекти, упражняващи дейност на територията на комплекса.

Обществено е известно, че тази година, за преодоляване негативните последици от кризата, „Слънчев бряг“ АД подобно на държавните мерки, въведе по-ниски цени на предоставяните права и услуги и намали наемите на всички отдадени обекти. Резонен е въпросът, ако дружеството не се влияе от държавната политика, дали ще има гаранция за подобни мерки в подкрепа на туристическия бранш?

7. Правен ли е анализ как ще се отрази това „придобиване“, „прехвърляне“ или „взимане“, както го наричате, на данъците, които плащат жителите на Община Несебър и дали ще има увеличение, за да се осигури допълнителна сума за инвестиции от бюджета на Общината? Въпреки че според нашите юристи дори и това да се случи, при смяна на собственика на 75% от капитала, няма как да доведе автоматично до възможността с бюджетни средства на общината да се финансират дейности на дружеството в Слънчев бряг. Акционерното дружество е самостоятелен търговски субект и съответно транспортната инфраструктура няма да придобие статут на публична общинска собственост. А общината не може да изразходва бюджетни средства за дружествено имущество.

Считам, че пътят за разрешаването на проблемите по инвестиране в инфраструктурата на националните курорти, в т.ч. и за к.к.Слънчев бряг, е чрез приемането на наредбата за националните курорти. В нормативна регулация на правния статут и управлението на националните курорти, могат да се дефинират много ясно отговорностите и ангажиментите на държавата, местната власт и стопаните на националните курорти, както и на потребителите на туристически продукти. Евентуално в нормативния акт може да се предвиди регламентация на отношенията между собственици и ползватели на инфраструктурата и така по-ефективно ще може да се претендира изпълнението на задълженията по тези регламенти или общи условия, включително и ще направи възможно уреждането на финасовите отношения между участниците. Обзор иска да се отцепи от модела на управление и финансиране на Община Несебър, а Вие искате държавата и акционерите да се доверят и може би да подарят „Слънчев бряг“ АД на този модел.


В категории: Несебър


10
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
10
Коментара по темата
10.
Черноризец
10.09.2020 09:01:43
2
2
Няма по голям крадец от Златко и Бойчев,превърнаха комплекса в семейна фирма,защо се правите че не виждате как крадът като ненормални,тази гербаджииска измет трябва да се маха и им се търси отговорност...
9.
Пенчо
09.09.2020 14:16:22
4
13
До Злати:
Чак като дойде Златко Димитров - комплекса започна малко по малко да го връща в накакви норми...
Какво беше преди него? ... А? ... Помни ли някой?
И е вярно за батковците - бармани и сервитьори дето взеха ресторанти и двуетажни хотелчета пък построиха мастадонти... Платиха само за ресторантче или за барче, а сега се надяват да прилапат земята... И понеже през Общината по-лесно може да мине номера, ревнали за подаръци...
Който иска Общинанта да прилапа и земята - да си спомни за поговорката дето от 30 години е актуална:
"В Община Несебър се разхождат куфачета и си търсят собственика"...
И спрете да плюете по стар български обичай! За омаскаряване цена нямате!
Ей диваци ей ...
8.
Ангел
09.09.2020 13:23:19
3
16
Интересно е как има хора, които се борят за един курорт, който от 5 години насам започна да изглежда на ниво. Златко и без Сл. Бряг, ще може , но явно Общината започва да се чуди от къде да взима пари вече. Най-големите мафиоти в района искат Сл. Бряг, а будалите ги подкрепят . Кое ви харесва хора от управлението на Общината? Улиците без тротоари? Илиии местата на които не може да паркирате от туби, столове и саксии? Сигурно ви харесва и зона Запад без 1 лапма или нормално асфалтирана улица ? Говорите за подкупи , забравихте къде беше кмета и хора от съвета :D Тази община е като една болест и иска да зарази колкото се може повече територия.
7.
Петър
09.09.2020 13:07:43
2
8
Община Несебър ако иска да придобива нещо си, то може да е единственно възмездно! Хората от Общината осъзнават ли какво означава това?
Гаранцията, както казвате г-н Димитров е регламентирана в Закони, и нормативни актове, които са приложими и за Община Несебър.
Няма проблем за прехвърлянето на дадена собственост, стига да има такова желание от собствениците. Ако Съветниците в Несебър не го разбират, то мястото им не е в Общински Съвет.
6.
На хранилката
09.09.2020 12:28:29
7
10
Не иска за загуби хранилката от заплати и подкупи , които получава
5.
Основния аргумент
09.09.2020 12:23:19
3
9
Запомни едно
Лапането ми,
е много по-добро
от лапането ти.
4.
Аргументи, аргументи...
09.09.2020 12:21:06
5
7
И нито един от истинските аргументи да се драпа със зъби и нокти, за да бъде запазено статуквото.
3.
Милена
09.09.2020 12:08:37
6
8
Златко ,питаш щото скоро няма да има на какво да си диреу.
2.
Ясно е
09.09.2020 12:01:38
4
12
Ако въпросният не беше гербаджия можеше и да не го закрият, но кмета има много да им връща на гербаджии
1.
Злати
09.09.2020 11:59:43
10
13
Злати го боли че няма да има лапане вече.Да не се прави на света вода ненапита.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори