×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Слънчев бряг" АД алармира: Смяната на собствеността ще създаде възможности за ново застрояването на комплекса


"Слънчев бряг" АД алармира: Смяната на собствеността ще създаде възможности за ново застрояването на комплекса
Миноритарни акционери са 3500 физически и юридически лица и процедурата по евентуално прехвърляне към Община Несебър ще бъде изключително сложна
Тема в развитие
виж още
скрий
01 Септември 2020, Вторник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Тази идея за 3-годишен мораториум означава ли, че след 3 години с решение на Общинския съвет в Несебър, ще могат да продава апетитни парцели на крайбрежната в Слънчев бряг с възможност за застрояване, питат от дружеството

 

Ръководството на "Слънчев бряг" АД излезе със становище по повод предложението на общинския съветник от Несебър Венелин Ташев, Общината да предприеме стъпки по придобиване на на активите на дружеството.

Ето и позицията:

В публичното пространство в последните седмици се появиха 3 публикации, свързани със старата идея за т. нар. „безвъзмездно прехвърляне на собствеността на „Слънчев бряг“ АД от държавата на Община Несебър“. В тази връзка, от името на акционерно дружество „Слънчев бряг“, сме длъжни да внесем следните разяснения, тъй като съзираме опасност обществото да бъде дезинформирано от говорителите на тази идея:

1. Изказването „Общината да си вземе инфраструктурата в Слънчев бряг“, както и „държавата да прехвърли безвъзмездно собствеността на Община Несебър“, е меко казано подвеждащо. Първо, защото Община Несебър никога не е била собственик на инфраструктурата в комплекса, Зона Изток. Държавата създава „Слънчев бряг“ ЕАД като 100% държавна собственост през 1991 г., а през 1997 г. чрез приватизация в акционерното дружество дялове закупуват над 3 500 физически и юридически лица, които и към момента имат собственост в „Слънчев бряг“ АД.

И второ, защото идеята за „безвъзмездно прехвърляне“ би ощетила, както миноритарните акционери, които са платили за дяловете си, така и държавата, която и към момента притежава 75% собствеността в дружеството. Тази собственост на инфраструктурата като улици и обществени площи се изразява в стотици милиони левове. Хипотетично ако тази идея намира поддръжници, то тези поддръжници трябва да бъдат ясни кои са, кой ще управлява националния комплекс и имат ли тези хора зависимости.

Както става ясно по-горе, само миноритарните акционери в дружеството са над 3 500 физически и юридически лица с общо 25% участие. Тези акционери, инвестирали парите си, не могат да бъдат неглижирани в този диалог, било то и с подписка от други 1 500 души.

Обръщаме внимание, че към момента община Несебър стопанисва инфраструктурата в Зона Запад в Слънчев бряг, както и 50% от ул. „Първа“. Тук въпросът е дали Общината хипотетично би имала ресурс за инвестиции в инфраструктурата и в Зона Изток или се търси само финансов интерес от експлоатирането на собствеността.

2. В същите тези изявления, двамата говорители на идеята обвързват т. нар. „безвъзмездно прехвърляне на собствеността на Слънчев бряг АД“ с „налагане на мораториум за издаване на строителни разрешителни за срок от 3 години след прехвърлянето“. Това прави директно внушение, че акционерното дружество има нещо общо със застрояването в Слънчев бряг.

Подчертаваме, че „Слънчев бряг“ АД по никакъв начин не регулира и не участва в процеса по издаване на строителни разрешителни в комплекса. Всяко подобно твърдение трябва да бъде сметнато за инсинуация. Или за опит за внушение, че при едно евентуално управление от страна на Община Несебър, няма да се допуска строителство в комплекса. Самият факт, че тези изказвания се правят от собственик на хотели в Слънчев бряг, член на Общинския съвет в Несебър, водят до следните важни въпроси:

Има ли конфликт на интереси хотелиер, концентрирал в себе си огромна легова база, да зове за смяна на собственика на инфраструктурата в комплекса?

Тази идея за 3-годишен мораториум означава ли, че след 3 години с решение на Общинския съвет в Несебър, ще могат да продава апетитни парцели на крайбрежната в Слънчев бряг с възможност за застрояване?

Ще се строят ли нови хотели в Зона Изток след отпадане на мораториума и на каква цена ще се продават парцелите с решение на Общинския съвет?

Припомняме, че „Слънчев бряг“ АД към момента стопанисва над 650 000 кв. м. в Зона Изток. Това са основно улици, тротоари, паркинги, зелени и обществени площи, оценявани на стотици милиони левове. Дружеството не извършва хотелиерска дейност и няма хотели, нито ресторанти или други подобни обекти. Задължението му е със собствени средства да поддържа осветление, озеленяване, места за разходка, паркиране, осъществяване на достъп на транспортни и технически средства на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, охрана и видеонаблюдение и т.н.

Тези задължения са свързани с огромни разходи, които на година надхвърлят 2 милиона лева. Комплексът е национален курорт с макроикономическо значение. Евентуален диалог за собствеността на „Слънчев бряг“ АД трябва да се води на експертно ниво и с аргументи за развитието на летния туризъм в България. Трябва да бъде защитаван държавния интерес и този на миноритарните акционери.


В категории: Несебър


12
Коментара по темата
12.
Huy
01.07.2021 22:27:50
0
0
Да живе е колупцията.това не е ад.ае еад на Златко
11.
Kris
03.09.2020 02:23:09
1
2
Не може да има собственост върху улици погледнете ЗУТ на търговско дружество лапачите от ГЕРБ Златко и Бойчев да предадат Инфраструктура на законния собственик Община Несебър
10.
Исмайл Иса
02.09.2020 10:21:05
1
2
Прав си Пенчо питах ,верно е! Туй за кумарити не гу знаих!
9.
Пенчо
02.09.2020 10:09:45
1
2
Степенке, как още има хора, които да не знаят че:
Извозва сметта и почиства само Общината?! Тя събира такса "смет", туристическа такса и всички данъци - и това вярвам че всички знаят...
НО: Общината НЕ ИСКА улици и тротоари - за какво са и? То каквото има за вземане - тя вече от години го взема...
За какво и е да поддържа скъпо осветление, че и да му плаща тока ? Можеш ли да преброиш колко хиляди лампи са в "Изток"?
Погледни за пример - ул.Първа - лампи, тротоари, жив плет, дървета, видео наблюдение, вело алея има САМО от ИЗТОЧНАТА страна (на АД-то) !!! Само от Изток има прожектори на всяка пешеходна алея, безопасност на пешеходците! Разгледай и да говорим...
Какво има от Западната страна ? Тръни! Буквално! Хората вървя в калта...
Общината нищо не прави, а е най-богатата община в Бг! За какво и е да плаща по 2 милиона на година ?!? Трябва да са луди...
Ти виждаш ли камиончето на АД-то дето всеки ден пръска против комари - цял сезон? В Сл.Бряг - Запад, Общината пръска ли ? Или сигурно в Несебър пръска?
Има сумати дейности, дето не се виждат, но се правят, но обикновенният човек не знае че ги прави АД-то или си мисли че са даденост...
Имаш ли представа колко камери се грижат за някаква минимална сигурност да има?
Кой плаща за контрола на достъпа?
Кой слага пътните знаци?
Кой кърпи асфалта и нанася пътни маркировки?
Истината е че няколко кресливи хотелиера - със съмнителни интереси кряскат Държавата да подаряла на Общината нещо си...
А нито Държавата нито Общината имат някакво намерение.
А тука всички - кой знае, кой не знае - се изкават неподготвени...
Насладете се на края на лято хора - това е безплатно и никой не може да ни го вземе!И не се поддавайте на евтини манипулации от страна на чичковците с бизнес интереси...
8.
Степенка
02.09.2020 00:11:37
0
0
Пенчо, АД-то няма един турист, но стопанисва площи. Наемателите на кого плащат?

То в статията пише какво стопанисва и какви дейности извършва, но са пропуснали дейност- чистота. Явно ползват външните услуги на Общинска фирма и там е разковничето за искането на Общината за инфраструктурните улици и тротоари, което е различно от безвъзмездно.
7.
Мич Дюкяна
01.09.2020 17:00:52
1
12
После кой ще "раздава " порциите .... ааа верно Пицата ...
6.
Живко
01.09.2020 16:39:28
9
7
Дано да се случи прехвърлянето на инфраструктурата, че сега е пълен хаус и безразборна кражба за сметка на туризма. Точно заради АД-то Сл. бряг е в сегашното жалко състояние.
5.
Пенчо
01.09.2020 16:21:16
2
8
Драги Аде-де, прочети внимателно статията и ще разбереш че АД-то осигурява бая неща, при положение че няма нито един турист...
Туристите плащат на хотелиерите и ресторантьорите. Общината прибира данъците и таксите за смет ...
Кой от горните "ОСИГУРЯВА" нещо ?
Светна ли се кой лапа сега?
Със здраве!
4.
Пенчо
01.09.2020 16:21:06
2
7
Драги Аде-де, прочети внимателно статията и ще разбереш че АД-то осигурява бая неща, при положение че няма нито един турист...
Туристите плащат на хотелиерите и ресторантьорите. Общината прибира данъците и таксите за смет ...
Кой от горните "ОСИГУРЯВА" нещо ?
Светна ли се кой лапа сега?
Със здраве!
3.
АДе-де
01.09.2020 15:12:30
8
9
В момента Слънчев Бряг АД не върши абсолютно нищо полезно за комплекса. А ако прехвърлянето на собствеността към Общината бъде обвързано с разумни условия, добре премислени и без възможни "вратички", ще загубят единствено лапачите от Ад-то.
2.
Пенчо
01.09.2020 15:02:54
7
13
Като гледам колко е "цъфнал и вързал" Слънчев Бряг "Запад" - ясно e какво ще стане с "Изток" ако го прилапа Общината...
А пък носителя на идеята за "подаръка" - също го знаем...
Погледнете високо-интелигентните му фасади и ще разбрете що за стака е...
1.
Glatus
01.09.2020 14:25:24
3
8
Dobre doschli v BALKA TURIST URAAAA
MNOGO WREME SE KRADSCHE BEZ
MILOST
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори