×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петролът с най-големия срив в историята - 90 %


Петролът с най-големия срив в историята - 90 %
Причината за спада на цените са препълнените петролни складове
20 Април 2020, Понеделник, 21:07 ч.
Автор: Флагман.БГ

В момента доставката е по-скъпа от самия петрол

Цената на американския суров петрол се срина с до 90 процента в понеделник. Барел от сорта West Texas Intermediate (WTI) временно струваше само малко под 3 долара - най-ниската стойност, откакто се записват стойностите, пише Инвестор.бг.

През предходната седмица американският петрол загуби почти 20 процента от стойността си. От началото на годината понижението е почти с 85 процента - по онова време барел от американския сорт все още струваше около 60 долара.

Причината за спада на цените са препълнените петролни складове в САЩ. Коронавирусът накара американската индустрия да намали производството с най-големия обем от 1946 г. насам. Ето защо рафинериите търсят все по-малко суров петрол, докато запасите от петрол продължават да се пълнят - въпреки драстичното съкращение на производството, договорено от най-големите страни производители.

В същото време складовете за съхранение на черното злато на плаващи танкери се оценяват на рекордните 160 милиона барела, но и те в скоро време могат да бъдат попълнени с оглед на драматично намаляващо потребление в резултат на световната рецесия, провокирана от коронавирусната пандемия.

Сделката на ОПЕК+ стабилизира цената на петрола от сорта Брент в Северно море, пишат стоковите анализатори на Bank of America (Bofa). „Но сделката направи малко за повишаването на цените на петрола в Северна Америка“.

Изключителният срив на цените се засилва и от изключителната ситуация на стоковата фючърсна борса в Ню Йорк (Nymex). Там се търгуват така наречените фючърси - т.е. фючърсни договори за доставки на суров петрол. Цената за барел за следващата възможна дата на доставка е и най-важната референтна цена на петролния пазар.

В повечето пазарни фази петролът с доставка след няколко месеца е по-скъп от петрола за възможно най-скорошна доставка - в началото на месеца. Тази взаимовръзка се нарича „Контанго". Доплащането за бъдещи доставки на нефт отразява, наред с други неща, разходите за съхранение на петрол.

В момента обаче надценката за разходите за съхранение на американския петрол е изключително висока. Петролът с доставка през юни струва почти десет долара повече от петрола с доставка през май. Тази разлика никога не е била по-голяма - тъй като петролните складове в САЩ са пълни до ръба си, а цените за съхранение съответно са високи.

Складовете в Кушинг, Оклахома, централният център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, вече съдържат 55 милиона барела суров нефт, или 8,7 милиарда литра, сочат данните на Bloomberg. Само през последните три седмици 16 милиона барела са влезли в складовете за петрол - поради ниското търсене на гориво в Съединените щати.

Според американския енергиен орган EIA максималният капацитет е 76 милиона барела. Ако притокът на петрол продължи без промяна, пикът да бъде достигнат в началото на май. Това оказва натиск върху инвеститорите на стоковата борса Nymex - защото фючърсните договори за доставка на нефт през май изтичат във вторник. Въпреки това много инвеститори търгуват договори за доставка на фючърсни борси, без да се интересуват от реална доставка.

Обикновено инвеститорите, които не искат да получат петрола физически, заместват изтичащия фючърсен договор с нов, например като продават майския договор и купуват с постъпленията договор за юни. Собственикът на фючърсния договор за май се съгласява да получи доставка на петрол в началото на май в центъра за доставка на Nymex в Кушинг, Оклахома - градът, в който в началото на май може да няма нито един свободен склад.

Следователно в момента има съвсем малко купувачи за изтичащите майски договори. Финансовите инвеститори, които не искат физически доставки на петрол, трябва да продават позициите си с високи отстъпки - това е основният двигател зад падането на цените от над 40 процента в понеделник.

За сравнение: фючърсите за доставки през юни се обезцениха само с около седем процента до малко под 23 долара. Предварителните договори за следващия месец обикновено се доближават до спот цени, когато са близо до изтичането си. При нормален пазар разликата между цената на спот пазара и форуърдният курс е между 40 и 50 цента малко преди края на срока. В момента тя е от осем до десет долара.

Бунтът на купувачите на фючърсния пазар не са обаче проблем само на някои професионални инвеститори, които са хванати неподготвени на фючърсния пазар. Сривът ще доведе до големи загуби за някои частни инвеститори. Защото стокови индекси, търгувани на борсата, така наречените Exchange Traded Commodities (ЕТС), но също така и сертификати и варанти за петрол се основават на фючърсите.

Петролните ЕТС, като тези, предлагани от DWS или WisdomTree в Германия, работят така: инвеститорите купуват акция, доставчикът на индекси инвестира събраните пари в петролни фючърси. Продуктите обаче се различават значително според това в кои фючърсни контракти са вложени парите на инвеститорите.

Ако ситуацията на фючърсните пазари не се успокои, ще възникват сериозни загуби. Защото по-дългосрочните фючърси са по-скъпи от изтичащите фючърсни договори. Ето защо общите активи на индексния фонд са разпределени в по-малък брой фючърсни договори.

В силно изразените контанго пазари, както е в момента, петролните ЕТС-и могат да натрупват двуцифрени загуби всеки месец. При Xtrackers ETC „изтичането“ на фючърсния договор се пада едва през февруари 2021 г. Дотогава ситуацията на фючърсните пазари може да се е променила - отдавна. Положението е различно обаче за големите американски фондове.

Така например частните инвеститори в САЩ, които са инвестирали в United States Oil Fund през последните няколко седмици, вероятно ще изпитат лоши седмици.Той се основава на договори от май до понеделник, така че предвид спада на цените стойността на фонда може да е пострадала значително.

Според Bloomberg инвеститорите са записали милиарди долари в петролния фонд през последните четирите седмици. Ойген Вайнберг, експерт по стоките в Commerzbank, също потвърждава, че фондовете за петролни индекси са трудни за разбиране за лаиците. „Очевидно след много години много инвеститори все още не са разбрали, че за разлика от акциите, те не купуват физически петрол, а само отделни фючърси, които след това се преобръщат отново и отново - предимно месечно“.




В категории: Бизнес


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
10
Коментара по темата
10.
Maтематика за социолози на ГЕРБ
21.04.2020 13:24:43
1
1
Американския петрол е нискокачествен,кравешки гомна с малко чернилка,винаги в по-евтин от Брент,даже е по-евтин от Урал,който би трябвало да ни интересува,защото Лукойл работи със сибирски нефт сорт Урал,който в момента е към 18-20 долара на барел.Янките сутринта им беше цената МИНУС 38 долара-даваха пари някой да го вземе,след няколко часа спекула е 2 долара,пунта мара всичко
9.
Селяка
21.04.2020 12:03:49
0
6
90% спад на суровия петрол, цената на дизела падна с около 16% като се има че правя една много селска сметка, отгоре отгоре без да задълбавам много. Сметнато е по цените за Бургас където горивото е по скъпо от където и да било в България, което също е мистерия за мен защо плащаме най скъпо гориво и дишаме отровата от производството му
8.
САЩ
21.04.2020 10:07:12
1
5
Методите за измерване на октана в Европа и САЩ са ралични, за това има разлика. В действитлност октаните са равни.
7.
Пациент
21.04.2020 02:54:11
3
2
Ай стига глупости, в САЩ най - високия или по - скоро масовия октан е 92; те дори не стигат до 95. Да не говорим за 100.
На Лукоил вчера беше 1.82; на Дегата верно е 1.50; какво си говорите само; в сравнение с 2.2 пак намалиха
6.
в БУРГАС на ДЕГАТА е 1,57лв
20.04.2020 23:35:45
3
6
в БУРГАС на ДЕГАТА е 1,57лв
5.
Някой ссс
20.04.2020 23:35:21
1
8
Цена за литър 1,42 лева , най високия октан във Флорида. Никой не слага бензина за разход , а карат много и яки османци.
4.
Някой си
20.04.2020 23:26:06
0
6
Във Флорида , най високия октан , по ниско от 3,00 долара за галон, от доста време. Един галон е 3, 78 литра Смятайте.
3.
антикомуняга
20.04.2020 21:57:38
10
6
Ох колко им е тежко на САЩ...всеки момент ще издишат. В същото време, путя газ пикае щото нема кинти, лъже за остро-кризисната ситуация и за "валутня резерв" а пРосийската Педерация е пред колапс. Да не висне на въже скоро, неговите хора са наследници на канибали, къде по принуда ,къде по навик, къде от скука.
2.
Що така
20.04.2020 21:37:58
1
26
А масово бензина е на 1.80 що така.Трябва да е на нстотинки!
Бай Ганьовска държава без контрол на горивата
1.
Свински черва
20.04.2020 21:32:42
2
32
На кого му пука за срива на петрола, традиционни комунисти и с безмълвното съглашателство с клонингите от гроб държат цена от 2.02 лева. Важно е кгб да печели, майната им на българите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори