×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекари от Айтос без пациенти заради страха от коронавирус


Лекари от Айтос без пациенти заради страха от коронавирус
Неврологът д-р Живко Балев сподели, че заради страха на хората от коронавирус е останал без пациенти и няма как да си плати дори осигуровките
07 Април 2020, Вторник, 10:44 ч.
Автор: Флагман.Бг

Медиците призоваха за икономически мерки, за да може поне да си платят осигуровките за месеца

Лекари от специализираната доболнична помощ от Айтос алармират, че заради наложеното извънредно положение нямат работа. Забранени са всички планови дейности и консултации, а хронично болните се страхуват да ги посещават. Всичко това ги лишава от приходи и те се опасяват, че няма да могат да внесат нито здравните, нито социалните си осигуровки.

Медиците призоваха Българският лекарски съюз и Здравната каса да помислят как да облекчат положението им. 

Пред Нова телевизия неврологът д-р Живко Балев сподели, че за месеца няма нито едно направление, а трябва да плати данъци и осигуровки в размер на 600 лева. Заедно със сина си пък той е изтеглил кредит за апаратура, с която да помагат на пациентите. 

Почти месец коридорите на медицински център в Айтос са празни. Няма пациенти, а това автоматично означава,че специалистите няма да получат пари от Здравната каса. Лекари се оплакват, че се притесняват за оцеляването си.

„Хроничноболните и възрастните хора, които са с много заболявания не могат да дойдат. Страхът е все още по-силен от болката. Затова много падна потокът от болни“, заяви д-р Балев.

Сериозно е положението и при гинеколозите, за които карантината е още от февруари заради епидемията от грип "Б". 

"Откакто влязохме в извънредно положение, почти нямаме работа - издаваме болнични листове, бременните се обаждат по телефона, за да се консултират с нас, защото консултациите на място са забранени", каза за предаването "Здравей, България" акушер-гинекологът д-р Станка Илиева.

Повечето лекари работят като еднолични търговци и се опасяват, че дружествата им ще фалират. Лимитите за следващото тримесечие се определят на база изработеното през предходните три месеца. 

„И синът ми има заем, и аз имам, но не за дивани или коли, а за модерната техника, с която се опитваме да помагаме на хората“, заяви д-р Балев.

"Ние нямаме право да си останем вкъщи, не само заради приходите. Дори заради един пациент, желателно е да дойдем на работа. Ние сме специалисти от извънболничната помощ и формираме нашите доходи изцяло от това, което изработим. Ще се получи така, че няма да достигнем до минималния осигурителен праг, върху който трябва да си платим данъци и осигуровки. Притеснява ни, че ще си платим за това, че сме идвали цял месец да работим, да правим контакти с болни и да поставяме под риск семействата си", заяви офталмологът д-р Красимира Балева.

Повечето от лекарите са освободили медицински сестри и санитари, за да не плащат заплати и осигуровки в условията на криза. Така остават само сметките за наем, ток, вода, опасни отпадъци. Затова настояват Българският лекарски съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването да помислят и за тях.

„Ще реализираме големи икономии на здравната каса. Може да се помисли за анекс, с който на базата на минали тримесечия или друг по заложен от тях критерии да ни се даде бонус поне в рамките на осигурителния доход да ни се помогне, за да оцелеем. Приемат данъчна ваканция за някои. Защо не се приложи това и за нас?“, пита д-р Балев.

Аз плащам около 600 лева данъци и осигуровки, а няма да мога през този месец само тези пари да заработя, добавя той.

От БЛС е взето решение всички лечебни заведения да получат 85% от очакваните средно-месечни постъпления в неепидемична обстановка, независимо от отчетената дейност. Това е договорено между Съюза и НЗОК и вече е записано в анекса на Националния рамков договор за 2020 - 2021 г.  
 


В категории: Здраве , Айтос


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
12
Коментара по темата
12.
Tokmakof
07.04.2020 15:46:51
1
5
Докторите в селенджър Айтос са собсвеници на автомобили за които автомобили простосмъртните на селенджър Айтос само ще си мечтаят.Всичкото доктор в Айтос со милионири , не ги жалете доктораките.
11.
Balev
07.04.2020 15:27:43
0
2
“ Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.” Майко мила;() жалко че не мога да кача епикриза с касовата бележка ;) хаххахаха
10.
Balev
07.04.2020 15:24:10
1
0
Ама защо триете защо??? Какво толкова като казваме само истината ;(( ама за това е на това положение тази държава, заради медии като вашата и доктори като този ;)) хайде бъдете здрави че не ми се занимава вече с вас ;))) смешници...
9.
*********
07.04.2020 15:10:38
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Rado
07.04.2020 15:01:51
0
1
Предполагам,че ако иска хем да помогне хем да си потърси работа в Дева Мария или в Бургас В болницата няма да го върнат при положение,че има липса на лекари в момента.
7.
*********
07.04.2020 14:30:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Една
07.04.2020 13:51:45
0
3
Подкрепям Ася!!!
5.
Ася
07.04.2020 12:19:51
1
19
Този същия 60-80 лв за преглед не ги харесва, само знае скъпи неща да пробутва . Ама ефект дали има не го търси!!!
4.
Добър ден
07.04.2020 11:47:32
2
22
Много сополи за 600 лева. Докторе не заделили за черни дни някой лев бе. Кой знай каква кола караш ама 600 лева ние да ти платим. Добре че не са всички такива скъперници.
3.
Това е положението
07.04.2020 11:15:54
2
19
В подобно положние половин България. Ако държавата отпуска пари по подобен начин за някого, в случая самоосигуряващите с медици, значи трябва да отпусне пари и за всички останали със свободни професии, засегнати от кризата,това са фризьори, таксиметрови шофьори, адвокати, шивачи,обущари, и т.н. Всички нямат работа, съответно не изкарват пари, а дължат пари за времето, през което държавата ги задължава или моли да си стоят по домовете. За тези хора, а те никак не са малко, никой гък не казва, само кредити им се предлагат. Къде отиват техните данъци, осигуровки и патенти?
2.
Ivan
07.04.2020 11:11:48
1
30
Добре дошъл при нас простосмъртните, работите ни като парчета месо държите се надменно и лошо с нас, реки от пари текът към вас от години виждате само клинични пътеки и пари не и хора! Сега ревеш, ти ли нямаш пари? Че този месец няма да изкараш толкова колкото си свикнал е друга тема, но нали имаш натрупани средства?

Не слагам всички медицински лица под един знаменател, има и такива които наистина са лекари преди бизнесмени.
1.
Anton
07.04.2020 11:02:37
7
18
От какво точно се оплакват? Че отказват да преглеждат пациенти? Че хора се влошават и умират, но не от коронавируса, а от други болести или от хроничните си заболявания?
Смешен плач...
Хората са тези, които трябва да плачат, защото това беше края на България! С тези 10 млрд. лева, които шайката ще открадне, буквално се подпечатва нашия край!
А ти, прост народе, спи, без да осъзнаваш че децата ти вече са живи погребани в тази клоака!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори